Cześć,
Przede wszystkim chciałem się przywitać, jako że to mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem poleasingowej Corolli z rocznika 2014, wersja Premium+Comfort+Design.
Ponieważ nieuchronnie zbliża się zima zacząłem się rozglądać w temacie opon zimowych. Biorąc pod uwagę że moje auto ma fabrycznie aluminiowe 16" do których opony są drogie, zdecydowałem że bardziej będzie opłacalny zakup felg stalowych 15", i opon do nich. W związku z tym mam parę pytań:
-czy ktoś wie od kiedy w Corolli były montowane czujniki ciśnienia? Moje auto ma datę pierwszej rejestracji 05/2014, wg. wyszukania po VINie data produkcji 02/2014. Ewentualnie, czy można w jakiś prosty sposób sprawdzić czy je mam?
-
sklep Toyoty podaje przy felgach 15: "Zastosowanie wyłącznie w samochodach wyposażonych w 15" OE (wyposażenie fabryczne)." Czy mogą być jakieś faktyczne problemy związane z zastosowaniem mniejszych felg, czy piszą tak tylko ze względów kalibracji czujników, prawnych, homologacji itd.?
Z góry dziękuję za pomoc.