Dlaczego w takim razie VW montuje gaz fabrycznie tylko w nielicznych wypadkach?
Bo nie każdy silnik nadaje się do zagazowania. Silniki toyot po prostu się nie gazuje i w swoim życiu słyszałem to już od wielu ludzi, którzy mieli z tym styczność. Wielu z was wierzy w te wpisy w internecie typu "przejechałem toyotą na LPG 100 tys i silnik igła".
Jakoś zawsze słyszało się, że Ople lubią gaz, BMW, seaty, fordy ale nikt nigdy nie polecał gazu do toyoty i hondy. Ciekawe czemu? Wróżyli z fusów??
Serio, jak wielu ludzi Ci tak powiedziało ??
Kompletnie się nie zgodzę z tym ?nie gazuje się?. W 3 lata zrobiłem Corollą E12 ponad 85 tyś km na lpg bez lubryfikacji. Zawory regulowane były raz i to przy okazji podniesienia pokrywy za nieco ponad 200 zł. Po takim przebiegu na czysto odejmując wyższy koszt badań tech. PB 95 na rozruch, częstszych wymian filtrów i innych dodatkowych kosztów związanych z eksploatacją auto zwróciło na czysto 15000 zł - czyli ponad wartość rynkową pojazdu. Tak wiec po pierwsze opłaca się. Po drugie co do samej jazdy bez różnic i praktycznie bez wyczuwalnych strat w mocy tak wiec jest fajnie. Dodam jeszcze ze auto sprzedalem i dalej jeździ w rodzinie.
Trzeba tylko pamiętać o kilku kwestiach mając już założone LPG. Jest to duża ingerencja w auto i musi zostać wykonana fachowo. Źle wykonana potrafi przysporzyć wiele problemów. Gaz ma wyższą temp spalania także głowica zaprojektowana do spalania PB przyjmuje więcej ciepła niż jest w stanie i długotrwała jazda przy obciążeniu czy przy wysokich obrotach wpływa faktycznie na szybsze zużycie. Ja jeździłem tak maksymalnie do 3500-4000 tys obr na lpg, powyżej już tylko PB, lub lepiej mieć zaprogramowany sterownik na dotrysk PB.
Tak wiec generalnie jako były użytkownik mogę powiedzieć ze 1,4 VVT-i to świetny silnik do LPG jedynie regulacja zaworów jest problematyczna ale inż tym można sobie poradzić.
Można by gdybać ale kolega ma dalej problem ze spalaniem oleju, pomysł z pomiarem ciśnienia na cylindrach jest dobry, proponuje jeszcze zmierzyć luz zaworowy na ssaniu i wydechach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk