Autor Wątek: Spalanie oleju 1.4 vvt-i 4 zz fe 97KM 2007 + Gaz  (Przeczytany 13634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
Odp: Spalanie oleju 1.4 vvt-i 4 zz fe 97KM 2007 + Gaz
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Października 2017, 17:23:40 »
Dziekuje za rade, mam nadzieję, że znajdę dobrego mechanika, ktory to zdiagnozuje. Jezeli nie bedzie kompresji to jaki koszt może mnie czekac. Nie jestem mechanikiem, dlatego chcialbym sie czegos konkretnego dowiedzieć.
Jeżeli znasz dobrego mechanika z okolic Śląska proszę o polecenie.
Dziekuje

Jestem z mazowieckiego nie pomogę w kwestii mechanika. Ja bym nie remontował przegranego silnika tylko wymieniłbym na  używany.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Października 2017, 17:28:03 »
Dlaczego w takim razie VW  montuje gaz fabrycznie tylko w nielicznych wypadkach?
Bo nie każdy silnik nadaje się do zagazowania. Silniki toyot po prostu się nie gazuje i w swoim życiu słyszałem to już od wielu ludzi, którzy mieli z tym styczność. Wielu z was wierzy w te wpisy w internecie typu "przejechałem toyotą na LPG 100 tys i silnik igła".
Jakoś zawsze słyszało się, że Ople lubią gaz, BMW, seaty, fordy ale nikt nigdy nie polecał gazu do toyoty i hondy. Ciekawe czemu? Wróżyli z fusów??
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 17:29:54 wysłana przez Gawith »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Października 2017, 17:37:11 »
Ale glupoty piszesz.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Października 2017, 18:00:27 »
Masz amoserwis w Katowicach.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Października 2017, 18:01:34 »
Dlaczego w takim razie VW  montuje gaz fabrycznie tylko w nielicznych wypadkach?
Bo nie każdy silnik nadaje się do zagazowania. Silniki toyot po prostu się nie gazuje i w swoim życiu słyszałem to już od wielu ludzi, którzy mieli z tym styczność. Wielu z was wierzy w te wpisy w internecie typu "przejechałem toyotą na LPG 100 tys i silnik igła".
Jakoś zawsze słyszało się, że Ople lubią gaz, BMW, seaty, fordy ale nikt nigdy nie polecał gazu do toyoty i hondy. Ciekawe czemu? Wróżyli z fusów??

Serio, jak wielu ludzi Ci tak powiedziało ??
Kompletnie się nie zgodzę z tym ?nie gazuje się?. W 3 lata zrobiłem Corollą E12 ponad 85 tyś km na lpg bez lubryfikacji. Zawory regulowane były raz i to przy okazji podniesienia pokrywy za nieco ponad 200 zł. Po takim przebiegu na czysto odejmując wyższy koszt badań tech. PB 95 na rozruch, częstszych wymian filtrów i innych dodatkowych kosztów związanych z eksploatacją auto zwróciło na czysto 15000 zł - czyli ponad wartość rynkową pojazdu. Tak wiec po pierwsze opłaca się. Po drugie co do samej jazdy bez różnic i praktycznie bez wyczuwalnych strat w mocy tak wiec jest fajnie. Dodam jeszcze ze auto sprzedalem i dalej jeździ w rodzinie.
Trzeba tylko pamiętać o kilku kwestiach mając już założone LPG. Jest to duża  ingerencja w auto i musi zostać wykonana fachowo. Źle wykonana potrafi przysporzyć wiele problemów. Gaz ma wyższą temp spalania także głowica zaprojektowana do spalania PB przyjmuje więcej ciepła niż jest w stanie i długotrwała jazda przy obciążeniu czy przy wysokich obrotach wpływa faktycznie na szybsze zużycie. Ja jeździłem tak maksymalnie do 3500-4000 tys obr na lpg, powyżej już tylko PB, lub lepiej mieć zaprogramowany sterownik na dotrysk PB.
Tak wiec generalnie jako były użytkownik mogę powiedzieć ze 1,4 VVT-i to świetny silnik do LPG jedynie regulacja zaworów jest problematyczna ale inż tym można sobie poradzić.
Można by gdybać ale kolega ma dalej problem ze spalaniem oleju, pomysł z pomiarem ciśnienia na cylindrach jest dobry, proponuje jeszcze zmierzyć luz zaworowy na ssaniu i wydechach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Października 2017, 18:55:28 »
Śmiechu 84 dziękuję za poradę ;)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Października 2017, 19:45:50 »
W 3 lata zrobiłem Corollą E12 ponad 85 tyś km na lpg
A kolega Kaimek zrobił 15 tys i silnik do remontu. Kolega Marcin także w krótkim czasie remontował silnik zasilany LPG. To tylko dwa przypadki na TYM foum w przeciągu miesiąca. W skali roku w polsce takich awarii jest tysiące... i o tym próbuję powiedzieć. Nie każdy właściciel toyoty w europie pisze na forum, że ma silnik do remontu bo założył LPG. W przeciągu kilku lat, kilkanaście toyot cierpiało z powodu gazowania i to wszytko u jednego mechanika (który nie gazuje). Dizwne, prawda?
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 19:50:10 wysłana przez Gawith »

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Października 2017, 19:56:30 »
15 tys i silnik do remontu.
Owszem zrobilem 15 tys na gazie, ale wczesniej nie oszczedzalem auta. Jezdzilem maksymalnymi prędkościami  przy obciazonym samochodzie, obroty ponad 5500 przejeżdżając  okolo 400 km praktycznie non stop predkosc 175 km /h.
 Czy warto spróbować gęstszy olej 10 w 40 albo próbować wynalazków typu ceramizer? Czy od razu z silnikiem do regeneracji?
Z jakim kosztem mogę się liczyć?

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Października 2017, 20:11:25 »
Panowie, nie kłócimy się o to czy instalacja jest dobrze znoszona przez ten silnik czy źle. Proszę tylko o porady jak i gdzie dobrze usunąć usterkę i jak ją zdiagnozować. Jutro pojadę sprawdzić ciśnienie na cylindrach itp. Silnik pracuje jak zegarek, tylko pobiera olej.  :wallbash:

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Października 2017, 20:15:06 »
Kaimek, remont. Tylko to uratuje twój silnk.
A po remoncie jeździj na benzynie aby uniknąć następnego remontu.

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Października 2017, 20:17:44 »
Kaime, remont. Tylko to uratuje twój silnk.
A po remoncie jeździj na benzynie aby uniknąć następnego remontu.
Dziękuję, największym problemem jest znalezienie dobrego mechanika; )

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Października 2017, 20:37:24 »
To tylko dwa przypadki na TYM foum w przeciągu miesiąca.

Zapomniałeś dodać, że tylko w dziale Auris.... i to I różne silniki (2007 z 1.4 tutaj i 2008 z 1.6)a tak na prawdę czekamy na ekspertyzę..... :o

A w temacie:"Prosze o rady i polecenie dobrego mechanika na Śląsku" nie pomogę bo mieszkam na drugim końcu PL ale na 2 strony spamu masz jeden post od mecha i tam próbuj. Przegrzany czy nie na pewno zakatowany 1.4 175 km/h. Mi osobiście jest szkoda katować hybrydę powyżej 1.8 ..... nie no, oczywiście winny gaz.......do dechy.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 20:45:57 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Października 2017, 21:04:22 »
Masz amoserwis w Katowicach.
A robiłeś coś tam?

Pojechałem tam tylko po diagnozę, to mechanik stwierdził ze to normalne, że pali olej. Tyle że nie wiedziałem dokładniej w jakiej ilości go spała. Silnik pracuje cicho, ruwno, normalnie tyle że przy przyspieszeniu coś pyrka, ale nie umie stwierdzić co. Na kanale sprawdzałem i wydech cal y. Może jakaś osłona, albo uszczelki.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Października 2017, 21:06:00 »
rzegrzany czy nie na pewno zakatowany 1.4 175 km/h. Mi osobiście jest szkoda katować hybrydę powyżej 1.8 ..... nie no, oczywiście winny gaz
W 2004r miałem służbową corollę 1,4 vvt-i, zrobiłem coś ok. 350 tys km w 3 lata jeżdżąc ile fabryka dała, paląc przy tym po 12 -13 litrów, trasa Polska - Łotwa (Ryga), Polska Holandia i jakoś remont nie był potrzebny. Wtedy jako handlowiec nie oszczędzałem... jak i każdy w tym zawodzie. Następna była Skoda 1,6 MPI, którą zajeździłem po 260 tys. Żadne z tych aut nie było gazowane. I ktoś powie, że jazda z max prędkością zużyje silnik po 100 tys km... i jak zawsze wypowiadają się ci, co robią 10-15 tys km rocznie. Niech się wypowie ktoś kto jedną toyotą zrobił przynajmniej 300 tys km. Dziękuję za uwagę.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 21:09:48 wysłana przez Gawith »

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopada 2017, 21:53:19 »
Witam ponownie, silnik został wstępnie zdiagnozowany. Ustalono, że głowica, wałki rozrządu, korowód oraz panewki wyglądają jak nowe. Natomiast wszystkie pierścienie na dwóch cylindrach wyglądają fatalnie, są popękane i wytarte do tego stopnia, że tłok ocierał o blok silnika. Prawdopodobnie mogł się do tego przyczynić płyn do lubryfikacji gniazd zawodowych i jego nadmierne dawkowanie, co spowodowało sklepienie i zapieczenie pierścieni tłokowych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl