Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« dnia: 02 Listopada 2017, 19:42:15 »
Witam

Ostatnio zauważyłem duże zainteresowanie i sporo hybryd na tych gumach. Interesuje mnie jak jest z zużywaniem i ciszą w lecie? Znajomy mi powiedział że w 2,5tys km zajeździł aż 1mm bieżnika na jakimś rodzinnym samochodzie typu scenic (coś dużego) :O aż nie chce mi się wierzyć i chciałbym poznać opinie innych.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2017, 20:32:34 »
Całoroczne Pirelli, cóż, co roku po opadach śniegu muszę wychodzić w soboty/niedziele i pchać sąsiada bo ten na całorocznych śmiga. Starszy pan z passeratti, płasko a biedak się męczy i piłuje w ta i wefta i niereformowalny. To tylko moja opinia BTW.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2017, 21:01:04 »
O całorocznych pirelli słyszałem, dunlopy też podobno kompletnie do bani. Jedynie Micheliny wszyscy zachwalali na zwykły śnieg bez wypadów w góry i większych wyczynów.  Dojeżdżam do pracy 8km drogą krajową zazwyczaj odśnieżona. Śnieg bardziej będzie na parkingach czy podwórkach.

Offline mrdominik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2017, 21:06:12 »
Mam te opony juz 2 sezon (michelin) i polecam. Na śniegu radzą sobie całkiem dobrze, ale najlepiej radzą sobie w deszczu. A i są cichsze znacznie od fabrycznych. I nie chodzi o indeks głośności tylko o faktyczne odczucie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2017, 21:35:21 »
Wiesz ile Przejechałeś i jak stan opon? Ile ich zostało? A interesuje mnie czy 60k wytrzymają w 4 lata.

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2017, 21:39:52 »
Ja mam vredsteiny trzeci sezon i nigdy już nie wrócę do dwóch kompletów. Nie zauważyłem nadmiernego zużycia. W roku robię 30 k km.
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2017, 21:46:02 »
Całoroczne mają sens jeżeli się mało jeździ i jeden komplet wystarczy na cały okres użytkowania auta.  W przypadku alternatywy równolegle po jednym komplecie letnich i zimówek vs dwa komplety całorocznych gra robi się niewarta świeczki.  Całoroczne w porównaniach z zimowymi w warunkach zimowych i z letnimi na suchej nawierzchni wypadają przeciętnie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2017, 22:09:36 »
Zbig, jeśli na jednym komplecie opon jeździsz przez cały okres użytkowania auta to gratuluję odwagi i współczuję głupoty i lekkomyślności. No chyba że auto użytkujesz max 5 lat. Po dłuższym czasie opony raczej nie nadają się do jazdy.

Ja mam CrossClimate prawie 2 lata. Zrobiłem 63 tyś. km. Jest jeszcze około 5 mm. Myślę że do 80 tyś. spokojnie dojadą.

Wiem jedno - nie kupię nic innego.

Przejrzyście test opon całorocznych w Auto Świat Poradnik.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2017, 23:39:17 »
Ja mam CrossClimate prawie 2 lata. Zrobiłem 63 tyś. km. Jest jeszcze około 5 mm. Myślę że do 80 tyś. spokojnie dojadą.

I jak często jeździsz na wyważanie kół?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2017, 00:05:41 »
Zbig, jeśli na jednym komplecie opon jeździsz przez cały okres użytkowania auta to gratuluję odwagi i współczuję głupoty i lekkomyślności. No chyba że auto użytkujesz max 5 lat. Po dłuższym czasie opony raczej nie nadają się do jazdy.
Tako rzecze propaganda producentów.  W praktyce kiepskie tanie produkty potrafią wykazywać oznaki starzenia po 2-3 latach natomiast markowe spokojnie wytrzymują znacznie dłużej niż najczęściej zalecane 6 lat.  Prawidłowo przechowywana opona sezonowa przez 50% czasu życia leży sobie w ciemnym magazynie bez kontaktu z UV, solą i innymi substancjami więc starzeje się wolniej niż całoroczna.

Tak jak napisałem, nie widzę sensu stosowania całorocznych przy większych przebiegach a wtedy czas użytkowania zestawu letnie + zimowe nie przekroczy 5-6 lat.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2017, 06:31:06 »
Ja zastanawiałem się na crossclimate'ami ale wybrałem Kleber quadraxer i jestem zadowolony. 75tyś w niecałe 2 lata i mam nadzieje że w tym sezonie zimowym nie będą sprawiały mi zawodu. Generalnie liczę się z wymianą na następny sezon zimowy i możliwe że będą to crossclimaty.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2017, 08:07:09 »
Zbig, w tej propagandzie, o której mówisz coś pewnie jest. Miałem kiedyś w fieście coś mało markowego - w sensie takim, że kupiłem auto na 5cio letnich gumach. Nie pamiętam nazwy, jakaś bardzo niszowa. Niby bieżnika jeszcze sporo a po czarnym asfalcie jak po lodzie...:(

Nie wiem ile jest propagandy np. zakładów wulkanizacyjnych  czy różnych firm oponiarskich w opiniach o oponach całorocznych, ale jak patrzę na testy i własne doświadczenie to mam jednoznaczne odczucia.

Wyważam przy każdej zmianie oleju.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopada 2017, 10:25:14 »
Ja właśnie wyważyłem i przełożyłem tył na przód. Po oględzinach to na pewno będzie ich ostatni sezon, ale uczciwie zapracowały na swoją cenę (2100zł za komplet, 17"). przed chwilą zrobiłem zdjęcia:
Kleber quadraxer przebieg ok 75tys, założone w lutym 2016 (niecałe 2 lata):

« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2017, 11:12:41 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2017, 10:42:46 »
Opony całoroczne to z pewnością trochę mniejszy wydatek niż rozdzielny zakup opon letnich i opon zimowych. Oszczędność jest również na montażu i demontażu opon.
Pytanie o kwestie bezpieczeństwa. Czy opony całoroczne są bezpieczniejsze i jak to ewentualnie wycenić. Często jest tak, że nawet te 50 cm potrafi zrobić dużą różnicę podczas hamowania. Ja osobiście bym nie inwestował w tego typu opony w naszych warunkach klimatycznych, ale każdy decyduje za siebie. Tutaj https://nocar.pl/blog/czy-warto-kupic-opony-caloroczne/ ktoś fajnie ten temat opisał. Myślę, że całkiem trafnie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopada 2017, 15:30:55 »
xavi,

akurat w linku, który podałeś nie ma żadnego konkretnego argumentu... <zalamka>

Akurat nasze warunki klimatyczne coraz częściej są wręcz optymalne do DOBREGO ogumienia całorocznego. Analizowana tutaj opona CrossClimate to opona generalnie letnia ale z homologacją zimową. Rozpatrując użyteczność opon tego typu należy zacząć od zdania sobie sprawy co to jest opona zimowa i kiedy jej zastosowanie jest racjonalne i uzasadnione. Tu odpowiedź jest jedna - na śniegu. I tyle, koniec. Praktycznie w każdej innej sytuacji opona letnia oraz DOBRA całoroczna będzie lepsza od zimowej. Nawet na błocie pośniegowym bo lepiej odprowadza wodę. Pomijam lód - tu nie ma żadnego znaczenia czy masz letnią czy zimową. I teraz nich każdy odpowie sobie sam ile po tym śniegu jeździ. Ja, jak już wspomniałem wcześniej, mieszkam na Mazowszu i w ciągu ostatniej zimy po śniegu jechałem 2 razy - raz do teściów 100 m z drogi głównej, dwa pod jakimś cmentarzem zawracałem.

Poniżej link do najnowszego numeru Auto Świat Poradnik. Jest tam wyczerpujący test. Wnioski każdy wyciągnie sam.
https://drive.google.com/open?id=1YgbNrRHMbisMmJ4aKAqBwHsfCX9TiUhi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl