Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Listopada 2017, 23:46:42 »
Cytuj (zaznaczone)
co tu można porównać?

Opony, a konkretnie odczucia z jazdy. Po przejechaniu oboma autami dziesiątek tysięcy kilometrów nie doświadczyłem sytuacji żeby całoroczna nie dała gdzieś rady, czy ślizgała się na drodze jak dzieci na ślizgawce. Nie zauważyłem, żeby była gorsza od zimowej w warunkach w których jeżdżę. Dla mnie jest ok i na bazie własnych doświadczeń nie mam potrzeby zakładać sezonowych i mierzyć linijką o ile centymetrów miały krótszą czy dłuższą drogę hamowania. To akurat wynika z testów robionych przez fachowców. I niezbyt duże ma dla mnie znaczenie rodzaj samochodu, silnik, wiek itp. bo albo się czujesz pewnie jadąc na jakichś oponach, albo nie. Tak, jest to całkowicie subiektywne odczucie. Czy np. osoba zawodowo pływająca kajakiem nie jest w stanie miarodajnie (mimo iż subiektywnie) ocenić jakości wiosła. Czy pacybut z 30 letnim stażem nie jest w stanie miarodajnie (mimo iż subiektywnie) ocenić jakości pasty do butów...??? :wallbash:

No ale Ty pewnie nikogo nie pytasz o subiektywną ocenę czegokolwiek, bo to przecież w ogóle miarodajne nie jest, zbyt psychologiczne. Jak widać w testy też nie wierzysz bo... w Photoshopie są robione. Mam więc propozycję - opracuj doskonałą metodykę i porównaj dla nas jakieś opony. Definitywnie i raz na zawsze dowiedziesz wyższości którychś z nich. Powodzenia :good: 
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2017, 23:48:37 wysłana przez Jasio »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Listopada 2017, 00:55:26 »
Czy np. osoba zawodowo pływająca kajakiem nie jest w stanie miarodajnie (mimo iż subiektywnie) ocenić jakości wiosła.
Owszem - gdy będzie testować jedno po drugim na tym samym kajaku i w tych samych warunkach.  Gdy weźmie następnego dnia łódkę zamiast kajaka a na jeziorze będzie fala lub inny prąd to już miarodajność testu robi się słaba.  Do tego wioślarz trzyma wiosło w dłoni a kierowcę od opony dzielą wspomagane elementy sterowania, silnik i zawieszenie.  Generalnie kiepska analogia.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Listopada 2017, 01:14:16 »
No ale Ty pewnie nikogo nie pytasz o subiektywną ocenę czegokolwiek, bo to przecież w ogóle miarodajne nie jest, zbyt psychologiczne. Jak widać w testy też nie wierzysz bo... w Photoshopie są robione.
A Ty jak kogoś pytasz czy prawa wolna albo czy tym tramwajem dojedziesz do centrum miasta, to oczekujesz oceny subiektywnej czy obiektywnej ? ;-)  Co do testów to chyba mnie z kimś innym pomyliłeś.

Testy zaś jako takie mają swoje ograniczenia i ryzyka.  Są wykonywane w określonych warunkach - na danym typie i egzemplarzu auta, które pod względem parametrów układu hamulcowego, zawieszenia i rozkładu mas różni się od innych.  Na nawierzchni testowej która mniej lub bardziej różni się od innej nawierzchni testowej oraz od tej po której poruszając się jesteś pewnego dnia zmuszony sprawdzić granicę przyczepności opon.  W określonych warunkach atmosferycznych które ulegają zmianie.  Zazwyczaj testuje się nowe opony.  Gdyby to wszystko zmienić, wyniki i kolejność w poszczególnych konkurencjach również mogą ulec zmianie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Listopada 2017, 01:30:22 »
Opony, a konkretnie odczucia z jazdy. Po przejechaniu oboma autami dziesiątek tysięcy kilometrów nie doświadczyłem sytuacji żeby całoroczna nie dała gdzieś rady, czy ślizgała się na drodze jak dzieci na ślizgawce.
To tak jak ja z zimowymi i letnimi.  I co z tego wynika? Otóż kompletnie nic.  Przejechałem już dobrze ponad pół miliona km i w tym czasie sytuacji utraty przyczepności miałem chyba mniej niż zmienionych kompletów opon (Oczywiście nie licząc tych przy ruszaniu lub awaryjnym hamowaniu) , więc jakoś nie czuję się uprawniony do ferowania ocen które były lepsze.  Dodatkowo, w obecnych autach pakiet systemów kontroli trakcji dość skutecznie ogranicza czucie ogumienia przez kierowcę.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 01:33:12 wysłana przez Zbig »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Listopada 2017, 09:42:53 »
Zbig,

cały twój wywód o kant d...y potłuc bo... wiosła na kajaku i łódce są inne :grin:

A tak na poważnie. Mam wrażenie, że dokonujesz nadinterpretacji. Prosty przykład: jeśli od dwóch znajomych pożyczę 2 różne samochody w warunkach konkretnej zimy (ubity śnieg na drodze), a jedno z tych aut będzie na oponach letnich i będę latał od bandy do bandy po drodze, a zmiany świateł wyglądał przez lornetkę, żeby zdążyć wyhamować. I co, nadal nie mam prawa wypowiedzieć się o oponach, że jedne są do du..py, a na drugich jechało mi się komfortowo i bezpiecznie?

Jeśli tak, to cały ten wątek i większość innych są bez sensu i powinny z miejsca zostać zamknięte ponieważ mowa jest tam (i tu) o własnych opiniach, odczuciach, doświadczeniach, które są w twoim przekonaniu gó..no warte i nijak nie mają się do rzeczywistości. Idąc dalej, całe to forum jest jedną wielką pomyłką bo przecież powstało po ta, aby dzielić się własnymi, subiektywnymi w większości niestety doświadczeniami i spostrzeżeniami :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 09:46:23 wysłana przez Jasio »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Listopada 2017, 11:34:05 »
Prosty przykład: jeśli od dwóch znajomych pożyczę 2 różne samochody w warunkach konkretnej zimy (ubity śnieg na drodze), a jedno z tych aut będzie na oponach letnich i będę latał od bandy do bandy po drodze, a zmiany świateł wyglądał przez lornetkę, żeby zdążyć wyhamować. I co, nadal nie mam prawa wypowiedzieć się o oponach, że jedne są do du..py, a na drugich jechało mi się komfortowo i bezpiecznie?

I czemu ma służyć ten przykład? Ktoś tu proponuje aby w zimie jeździć na letnich oponach? 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Listopada 2017, 11:39:39 »
aby dzielić się własnymi, subiektywnymi w większości niestety doświadczeniami i spostrzeżeniami
Pierwszy wpis w wątku typu "moje są najlepsze i nic innego nigdy nie kupię" z pewnością świadczy o chęci dzielenia się i dyskusji ;-)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Listopada 2017, 13:09:44 »
Zbig,

wpis ma służyć ukazaniu, że nawet subiektywne odczucia mogą być miarodajne, co kilka postów wstecz poddawałeś pod wątpliwość. I nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi, bo robi się to słabe...  <zolta>

A tu kolego trochę przegiąłeś: "moje są najlepsze i nic innego nigdy nie kupię".

Nigdy nic takiego nie napisałem więc nie bierz tego w cudzysłów bo zaczynasz (celem obalenia moich tez) wymyślać bzdury, a to o Tobie źle świadczy...  :czerwona:

Napisałem, że  nie kupię nic innego, bo w moim przypadku te opony są optymalne. Nie napisałem "nigdy" - może za rok zrobią coś lepszego całorocznego i chętnie wypróbuje. Nie napisałem tym bardziej, że "moje są najlepsze" - tego nie wiem i raczej nigdy się nie dowiem.

Inni też gó..no się dowiedzą i tyle samo skorzystają z czytania tego forum, jeśli tacy jak Ty będą prowadzić dyskusję w ten sposób i wymyślać różne rzeczy :thumbdown:

Stivo zaczął temat cele poznania opinii innych na temat CC. Podzieliłem się swoimi (na nieszczęście dla mnie subiektywnymi) spostrzeżeniami. Temu służy ten temat!

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Listopada 2017, 21:17:18 »
A tu kolego trochę przegiąłeś: "moje są najlepsze i nic innego nigdy nie kupię".

Nigdy nic takiego nie napisałem więc nie bierz tego w cudzysłów bo zaczynasz (celem obalenia moich tez) wymyślać bzdury, a to o Tobie źle świadczy...  :czerwona:

Napisałem, że  nie kupię nic innego, bo w moim przypadku te opony są optymalne. Nie napisałem "nigdy" - może za rok zrobią coś lepszego całorocznego i chętnie wypróbuje. Nie napisałem tym bardziej, że "moje są najlepsze" - tego nie wiem i raczej nigdy się nie dowiem.

To nie był cytat, czytaj uważnie co piszę.  Uwaga dotyczyła TYPU wpisu i odnosi się do wielu, nie tylko w tym wątku.  Nie mam też na celu obalenia Twoich tez bo żadnych nie postawiłeś.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Listopada 2017, 21:27:34 »
wpis ma służyć ukazaniu, że nawet subiektywne odczucia mogą być miarodajne, co kilka postów wstecz poddawałeś pod wątpliwość. I nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi, bo robi się to słabe...  <zolta>
Z tą miarodajnością to jest trochę tak jak z grą w trzy kubki.  Wiadomo, że pod jednym jest kulka tylko nie wiadomo pod którym.

Przy okazji obecnej dyskusji  przyjrzałem się trochę dostępnym testom opon i koledze Stivo poleciłbym lekturę testów prowadzonych przez ADAC.  Są zdecydowanie bardziej złożone niż te prowadzone przez magazyny motoryzacyjne i zawierają bogaty materiał porównawczy.  Dostępny jest również dość szczegółowy materiał na temat kryteriów oceny i lokalizacji miejsc prowadzenia poszczególnych grup testów.

Online Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 07 Listopada 2017, 21:34:16 »
Oponki będą u mnie jutro bądź pojutrze, nie mam czasu na czekanie całą zimę i testowanie opon na sucho. Zbyt duże ryzyko a jeśli mi nie spasują albo po prostu nie będą spełniać mych oczekiwań to szybko się ich pozbędę i kupie opony zimowe premium jak za innych lat. W góry nie jeżdżę to siłą rzeczy nie potrzebuje super opon. Przebiegi robię małe. Głupota na drodze mi przeszła. Chce bezpiecznie bez ślizgania, zakopywania się pod marketem, szkołą etc dostać się z punku A do B. Jeśli coś pójdzie nie tak od razu dam w tym temacie znać. Pierwsze info w piątek. Sprawdzę jak zachowywały się moje letnie na kawałku prostego odcinka przy zimnych temperaturach przed wymianą (najbliższy piątek rano gdzie będzie napewno około 2stopni) i jak szybko zerwą trakcje. Po kilku minutach to samo na zimnych CC ;) Będę mieć kilka metrów kwadratowych wolnego asfaltu z dala od łąk, jeziorek, rzek więc i szarpanie kierownicą będzie napewno. Wole wiedzieć na czym jeżdżę.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Listopada 2017, 21:46:26 »

Przy okazji obecnej dyskusji  przyjrzałem się trochę dostępnym testom opon i koledze Stivo poleciłbym lekturę testów prowadzonych przez ADAC.  Są zdecydowanie bardziej złożone niż te prowadzone przez magazyny motoryzacyjne i zawierają bogaty materiał porównawczy. 

ADAC? Hm...
https://m.onet.pl/moto/aktualnosci,d7dej
http://www.autokrata.pl/news/niemieckie-adac-ustawialo-testy-opon_a20395
http://m.dw.com/pl/skandal-w-niemczech-adac-od-lat-manipuluje-danymi/a-17373411
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 07 Listopada 2017, 21:58:31 »
Zbig,

w takim razie przepraszam. Miałem wrażenie, że ten cytat był ukłonem w moją stronę.

Wrzuć proszę na forum metodykę stosowaną przez ADAC. Chętnie rzucę okiem jak oni to robią. Swoją drogą ciekawe i smutne jest to co przytoczył Maciej Loret:(

Stivo,

z tym porównaniem to się nie spiesz za bardzo bo opony trzeba "dotrzeć" - czyli z szarpaniem kierownicą poczekaj jak zrobisz ze 100-200 km.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 07 Listopada 2017, 22:03:16 »
Ciekawy komentarz pod artykułem nt. ADAC z onetu. Ciekawe ile jest takich akcji w rzeczywistości:

To nie tylko ADAC. Kolega jest maniakiem Alfy Romeo, mieszka w Niemczech. Kupił nową 159 JTDM w salonie AR. Dba o te auto niesamowicie, wszystkie przeglądy, wymiany olejów, wszystko tylko w ASO. Gdy pojechał po trzech latach na TUV był pewny że wszystko będzie ok. Autko wymyte, napastowane, dodatkowo po przeglądzie okresowym w niemieckiej ASO. Zawsze tak przygotowuje swoje samochody do przeglądu - ma jeszcze jeden ,niemiecki wóz i tak samo dba o niego.. I co się okazało już na wstępie? Właściciel alfy niesamowicie zadowolony z swojego wozu zaczął wymieniać zalety auta. Natomiast Pan Diagnosta, rzuciwszy niechętnym okiem na alfę, burknął pod nosem że włosi to się nadają ale do produkcji wszystkiego tylko nie aut. I z iście niemiecką precyzją zaczął szukać, szarpać klamki, węszyć - tak dosłownie, bo "lubią przeciekać", szyba przednia czy aby nie zmatowiona ( mierzył przyrządem, a auto ma 60 000 km przebiegu) .Wyraźnie zły że nic nie znalazł i tak warunkowo dopuścił samochód do eksploatacji podając przyczynę : słabe oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej. Na pytanie właściciela dlaczego, przecież wszystko działa jak należy usłyszał - słabo świecą lampki. I tak oto całkowicie sprawna Alfa Romeo zasiliła szeregi aut z usterką instalacji elektrycznej i/lub oświetlenia zewnętrznego. Samochód natychmiast pojechał do serwisu, tam zrobiono pomiary min. napięcia na żarówkach tablicy rej, nie znaleziono żadnych usterek. Elektryk z serwisu Alfy powiedział wprost - gdyby pan pojechał na TUV autem VW czyli jedynie słusznym wozem w Niemczech przegląd byłby zaliczony za pierwszym podejściem. a tak proszę bardzo - kolejny dowód, kolejna Alfa nie przeszła przeglądu. I w statystykach ląduje na niskich miejscach. I o to chodzi, ma się niemieckie sprzedawać, dlatego dla mnie te wszystkie rankingi TUV, DEKRY, ADAC są tyle warte co wróżenie z fusów po kawie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 07 Listopada 2017, 22:21:45 »

Przy okazji obecnej dyskusji  przyjrzałem się trochę dostępnym testom opon i koledze Stivo poleciłbym lekturę testów prowadzonych przez ADAC.  Są zdecydowanie bardziej złożone niż te prowadzone przez magazyny motoryzacyjne i zawierają bogaty materiał porównawczy. 

ADAC? Hm...
https://m.onet.pl/moto/aktualnosci,d7dej
http://www.autokrata.pl/news/niemieckie-adac-ustawialo-testy-opon_a20395
http://m.dw.com/pl/skandal-w-niemczech-adac-od-lat-manipuluje-danymi/a-17373411

Czy zatem sugerujesz że wyniki opon Michelina  mogą być ustawione?  W testach opon rozmiaru 205 zajął dwa razy pierwsze miejsce:

https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2016_ganzjahresreifen_205_55_r16.aspx
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2015_Sommerreifen_Test_205_55_R16.aspx?ComponentId=228381&SourcePageId=31821

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl