Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Listopada 2017, 22:41:43 »
w takim razie przepraszam. Miałem wrażenie, że ten cytat był ukłonem w moją stronę.

Wrzuć proszę na forum metodykę stosowaną przez ADAC. Chętnie rzucę okiem jak oni to robią. Swoją drogą ciekawe i smutne jest to co przytoczył Maciej Loret:(

Wszelkie podobieństwa są przypadkowe :-)

Co do ADAC, to w wielkich organizacjach i firmach bywają różne machloje od czasu do czasu.  Duże pieniądze duża pokusa.  Sprawa sprzed 3,5 roku polegająca zdaje się głównie na tm że dyrektor ds PR mnożył liczbę głosów przez 10 aby zwiększyć prestiż konkursu.  Plus jakieś tam wydawanie na reprezentację środków niekoniecznie na to przeznaczonych.  Co do oskarżenia o ustawianie testów pytanie czy był jakiś ciąg dalszy?  Informacje o warunkach prowadzenia testów są zdaje się jawne.  Możliwości rasowania seryjnych opon przez producenta, pewnie są ale raczej dałoby to poprawę jednych parametrów kosztem innych.  Ciekawe.

Testy opon można znaleźć tu:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx

W każdym s testów jest zakładka Methodik und Hintergrund w której w poszczególnych punktach opisano zasady przygotowania i prowadzenia testu.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Listopada 2017, 23:05:02 »
Zbig,

dzięki.

Cytuj (zaznaczone)
Czy zatem sugerujesz że wyniki opon Michelina  mogą być ustawione?  W testach opon rozmiaru 205 zajął dwa razy pierwsze miejsce:
Mam nadzieję, że nie, bo upodobałem sobie tą markę. Michlin jest francuski, ADAC niemiecki, ale cholera ich tam wie... :embarassed:

Jak to robicie, że nad cytowaniami jest kto i kiedy napisał cytowany tekst???
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 23:06:48 wysłana przez Jasio »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Listopada 2017, 18:09:53 »
Jak to robicie, że nad cytowaniami jest kto i kiedy napisał cytowany tekst???
zaznaczasz tekst do cytowania i naciskasz w prawym górnym rogu tej wiadomości "cytuj zaznaczone" :)
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Listopada 2017, 19:53:48 »

Czy zatem sugerujesz że wyniki opon Michelina  mogą być ustawione?

Nie. Każdy musi sam to ocenić...
Podobnie jak oceny osób które, ktore zjeździły osobiście x kompletów, ale nigdy drogi hamowania nie mierzyły a mają spore problemy np. z oceną odległości.
Jestem też daleki od uważania , że testy są/były "ustawiane" pod produkty niemieckie...
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2017, 19:55:59 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Listopada 2017, 09:20:10 »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Listopada 2017, 10:22:27 »
Filmik z porównania zimówki i  Crossclimate - w sumie to nie jest dobry test bo samochody inne, ale coś tam można powiedzieć o zachowaniu na oblodzonym podjeździe.

https://www.youtube.com/watch?v=CC_UvZZSfAY

Online Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Listopada 2017, 18:39:55 »
Na szczęście takie warunki to kilka dni w roku i na dobrą sprawę obie opony są gówno warte na samym lodzie. 5m w tą czy tamtą mnie kompletnie nie ratuje. W razie poślizgu tak czy siak trzeba będzie naprawiać samochód z AC. Miałem zawsze Dunlopy Wintery i na samym lodzie też stałem w miejscu jeśli było pod górkę.

Online Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Listopada 2017, 16:09:07 »
@UP

Opony założone, przejechałem się troszkę. Jestem pozytywnie zaskoczony (temp 10stopni) Opony zauważalnie cichsze więc mega plus, dunlopy mnie drażniły czasami. Przyczepność na asfalcie lepsza. Dunlopki przed warszatetm raz zapaliły lampkę na desce, miszelinki sobie poradziły bez migania lampkami. Co do szarpania kierownicą czasami można usłyszeć lekki pisk ale nic poza tym się nie dzieje, obie opony jak po szynach. Więc już jak dla mnie są lepsze aniżeli dunlopy. Zima pokaże bo połowę tamtej zimy jeździłem na letnich i jakoś bez problemów przeżyłem także myśle że napewno już gorzej nie będzie. 

Nie wierzcie w to że zabijające się kamyki w bieżnik powodują wibracje, właśnie sprawdzałem mam ich w bieżniku chyba z 50 na wszystkich, zauważyłem w garażu. Oczywiście przy jeździe odpadają.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Listopada 2017, 01:08:56 »
mam ich w bieżniku chyba z 50 na wszystkich
kurde - myślałem, że tylko moje tak przytulają kamienie...  :wallbash:
E18_Prestige_MultidriveS

Online Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Listopada 2017, 09:09:14 »
To najnowsza technologia miszelina, zbiera kamienie z dróg by dbać o porządek ????

Offline Tonys72

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Listopada 2017, 18:05:59 »
Witam
Dzisiaj do Yarisa Żony założyłem całoroczne Goodyear Vector 4Seasons Gen-2.  Zrobiłem kilka kilometrów pierwsze odczucia ok. Do Aurisa chce założyć całoroczne Fulda MultiControl.o ile w pzypadku Yarisa Żony nie mam żadnych wątpliwości, jeździ tylko w mieście i troszkę drogi lokalne , Hamburg i okolice. To w przypadku Aurisa na Fuldach zastanawiam się czy to dobry wybór, 70 procent to miasto Hamburg tu nie ma śniegu ale wiecznie pada, czasami trasa w zimie i lecie na Śląsk,  wakacje ,Horwacja. Bardzo proszę o opinie o tych oponach szczególnie o Fuldzie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Listopada 2017, 22:03:24 »
Opony zauważalnie cichsze
Cichsze od letnich?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Listopada 2017, 22:40:38 »
Opony zauważalnie cichsze
Cichsze od letnich?

Tak - potwierdzam Micheliny są cichsze (przynajmniej od fabrycznych letnich Continental ContiPremiumContact 2)  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Online Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Listopada 2017, 07:32:55 »
Od Dunlopów sp sport fastresponse również, i zauważalne mniejsze opory toczenia, trzeba wcześniej zacząć chamowac jeśli chodzi o hybryde a lubimy oszukiwać energię. Wczoraj się upewniłem o tym.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Listopada 2017, 09:56:43 »
Masz jakiś odcinek "testowy" na którym sprawdzasz jak daleko się dotoczy na luzie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl