Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #180 dnia: 29 Listopada 2019, 11:23:24 »
Bo jeżdzić to trzeba umieć w różnych warunkach, a nie liczyć że auto uchroni od nieumiejetnego jego korzystania.
Praw fizyki się nie oszuka nawet w samochodach wyposażonych w najlepsze systemy bezpieczeństwa czy najlepsze opony.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #181 dnia: 29 Listopada 2019, 11:26:32 »
No to inaczej trzeba nazwać wielosezonową , w miarę dobra na wszystkie warunki bez extremalnych zjawisk .Dobra na miasto i okolice ,a na trasie bez niespodzianek . Złotego środka na wszystko  nie ma ,to niedościgniony ideał . A tam przesadzasz ,takie opony na deszcz czy inne zjawiska to tylko w F1 na pitstopie mają . Tu chodzi o Kowalskiego co parę spraw na mieście załatwia ,markety zalicza i czasem jedzie do rodziny dalej lub jakiś wypad ,wakacje . Na idealnej mieszance jeden by zbił kokosy ,a reszta by upadła ,oni na to nie pozwolą . To tak jak by mieli robić auta którym nic się nie dzieje po kraksie . Ktoś wynalazł jakieś rozwiązanie na to ,ale dawno firmy autowe to wykupiły i do sejfu wsadziły .Zauważ jedno ,że sukcesywnie z roku na rok jest więcej firm mających takie modele , kiedyś może te opony były w dwóch firmach i nie cieszyły się popularnością ,zimy były inne . Ten postęp idzie tak jak globalne ocieplenie , bo warunki na to miejscowo pozwalają i od tych opon mniej wymagają . No hybryda ok ,tylko ile kosztuje wymiana aku ,oszczędzasz oszczędzasz a potem bach pliki na ladę .   

Jak ktoś chce extremalnie docinać autem to musi patrzeć na pogodę i odpowiednie opony zakładać . Wielosezonówki nie są dla takich .
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 11:36:42 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 29 Listopada 2019, 11:32:23 »
Współczesne opony wielosezonowe to przede wszystkim bezpieczeństwo w każdych warunkach jakie pojawiają się na drogach.

Identyczna jest sprawa z hybrydami, ludzie kupują auta za sto pare tysięcy a potem się chwalą jak to im hybryda mało pali. Jak ktoś chce niskie spalanie to się kupuje fabie 1,0 z lpg a nie prawie 200 konny samochód ;) ale placebo działa.... każda opona ma swoje plusy i minusy ale przesadzałbym z mocnym chwaleniem opon wielosezonowych.

A jak ktoś chce 200KM, SUV'a z 4x4 i samochód który umiarkowanie pali to kupuje hybrydę, nie koniecznie z powodów czysto ekonomicznych. Co do hybryd i opon wielosezonowych jedno jest wspólne - wszystko zależy od warunków użytkowania i stylu jazdy w pewnych warunkach są zyski a w pewnych nie.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #183 dnia: 29 Listopada 2019, 11:39:40 »
Ujmę to tak, mieszkam w małej mieścinie gdzie nie zawsze drogi są odśnieżone...
Latem często robię trasy przynajmniej raz w tygodniu, zimą mniej, ale i tak rocznie nie zrobiłem autem więcej niż 12 tys.
Myślicie że mógłbym zaryzykować z całorocznymi?

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 29 Listopada 2019, 11:42:20 »
No to inaczej trzeba nazwać wielosezonową , w miarę dobra na wszystkie warunki bez extremalnych zjawisk .Dobra na miasto i okolice ,a na trasie bez niespodzianek .
(...)
No hybryda ok ,tylko ile kosztuje wymiana aku ,oszczędzasz oszczędzasz a potem bach pliki na ladę .

O ile ma się pecha to tak, podobnie jak niektóre awarie w silnikach Diesla mogą zaboleć. Co do opon to  racja, opony wielosezonowe mogą nie zadziałać poprawnie w skrajnych warunkach (w sumie taka jest ich idea), ale jak ktoś spokojnie jeździ to jest duża szansa, że będą wystarczające. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #185 dnia: 29 Listopada 2019, 11:45:24 »
Oczywiście ,warunki masz podobne jak ja .
Poniekąd jestem zmuszony do testu wielosezonu bo na takim auto przyjechało , no i kupiłem dwie nowe . Sam bym chyba nie zmienił na takie ,a skoro są ,to mam łatwiej w to wejść , coś nowego co już mam a nie wybieram i kupuję .

O ile ma się pecha to tak, podobnie jak niektóre awarie w silnikach Diesla mogą zaboleć. Co do opon to  racja, opony wielosezonowe mogą nie zadziałać poprawnie w skrajnych warunkach (w sumie taka jest ich idea), ale jak ktoś spokojnie jeździ to jest duża szansa, że będą wystarczające.

Lata pokarzą kiedy i która hybryda ,którego z kolei właściciela pociągnie za kieszeń , to wszystko nowości bez historii . Tak jak te start-stop , ile ten rozrusznik wytrzyma tego kręcenia na wszystkich prawie skrzyżowaniach . Wielosezonowe/uniwersalne znaczy dobre na wszystko po trochu ,ale nie idealne na strikte jeden typ pory roku . To tak jak by wymyślili kurtkę wielosezonową . 

Nawet najlepsze systemy nie pomogą w pewnych warunkach i opony też , wszystko jest względne jak nic . Dokładnie dopasowane to może być tylko na rajdach lub F1 .
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 11:56:45 wysłana przez Rademenes »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 29 Listopada 2019, 11:51:48 »
Ujmę to tak, mieszkam w małej mieścinie gdzie nie zawsze drogi są odśnieżone...
Latem często robię trasy przynajmniej raz w tygodniu, zimą mniej, ale i tak rocznie nie zrobiłem autem więcej niż 12 tys.
Myślicie że mógłbym zaryzykować z całorocznymi?

Jak dobre (uznane) wielosezonowe  to można spróbować zaryzykować i później opisać wrażenia na forum :-), zależy jeszcze jaki styl jazdy.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 29 Listopada 2019, 14:34:37 »
Bo jeżdzić to trzeba umieć w różnych warunkach, a nie liczyć że auto uchroni od nieumiejetnego jego korzystania.
Praw fizyki się nie oszuka nawet w samochodach wyposażonych w najlepsze systemy bezpieczeństwa czy najlepsze opony.

Zgadzam się, sprawny samochód, dobre markowe opony, trochę wyobraźni, odpowiedniej techniki jazdy etc. i mamy przepis na "umie się jeździć".

Tu chodzi o Kowalskiego co parę spraw na mieście załatwia ,markety zalicza i czasem jedzie do rodziny dalej lub jakiś wypad ,wakacje

Dla mnie to żaden argument, równie dobrze można napisać, żeby w ogóle nie kupować w takiej sytuacji opon zimowych, tylko w czasie opadów śniegu wziąć taxi i pozałatwiać swoje sprawy - też drogo nie będzie.

Zauważ jedno ,że sukcesywnie z roku na rok jest więcej firm mających takie modele

Napisałem wyżej, jest popyt...... to i towar się wyprodukuje.

A jak ktoś chce 200KM, SUV'a z 4x4 i samochód który umiarkowanie pali

Pojęcie umiarkowanego spalania każdy ma inne, natomiast jeśli ktoś kupuje 200 konne auto i jeździ i liczy każdż cyfrę po przecinku w spalaniu, to powinien kupić fabie z gazem. 200 KM kupuje się dla frajdy jazdy takim samochodem - w mojej skromnej ocenie, a nie po to, żeby oszczedzać paliwo.

Ja osobiście nie neguje takich opon i pewnie do 3 auta w rodzinie może bym je założył, ale popadanie w zachwyt nad ich właściwościami trąci trochę "makjetingiem"......
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2019, 14:37:09 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #188 dnia: 29 Listopada 2019, 14:57:50 »

A jak ktoś chce 200KM, SUV'a z 4x4 i samochód który umiarkowanie pali

Pojęcie umiarkowanego spalania każdy ma inne, natomiast jeśli ktoś kupuje 200 konne auto i jeździ i liczy każdż cyfrę po przecinku w spalaniu, to powinien kupić fabie z gazem. 200 KM kupuje się dla frajdy jazdy takim samochodem - w mojej skromnej ocenie, a nie po to, żeby oszczedzać paliwo.

Ja osobiście nie neguje takich opon i pewnie do 3 auta w rodzinie może bym je założył, ale popadanie w zachwyt nad ich właściwościami trąci trochę "makjetingiem"......

Frajdy też, ale także komfortu jazdy samochodem np. małe spalanie to zwykle duży zasięg (nie każdy lubi odwiedzać stacje benzynowe), a moc to sprawne wyprzedzanie czy włączenie się do ruchu itp. W przypadku hybryd niskie spalanie to taka zabawa, wyzwanie ... różni są ludzie co innego daje frajdę :-).
Marketing to też, zależy kto na co zwraca uwagę, jak jeździ . Przymierzyłem się do takich opon ze względu na spokojną jazdę (min 190-200KM samochodem), ale się nie zdecydowałem (może za dużo się filmów naoglądałem z testami).

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #189 dnia: 29 Listopada 2019, 15:16:52 »
(może za dużo się filmów naoglądałem z testami).

Bierz Dunlopa.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #190 dnia: 29 Listopada 2019, 15:23:29 »
tylko w czasie opadów śniegu wziąć taxi i pozałatwiać swoje sprawy - też drogo nie będzie.

Nie no ja do miasta mam kawałek , nie wychodzę z domu na miasto wi za wi marketa , więc tak co dzień po bzdurę i było by więcej niż własnym autem . Oczywiście jak bym mieszkał na mieście wszędzie blisko , to pewnie czasem nie chciało by się wyciągać auta , a tak to co taxi poczeka pod marketem i urzędem ,a licznik nabije . Letnie są chyba ok tylko do + 5 stopni ,więc już wcześniej by taxi musiało być .

Napisałem wyżej, jest popyt...... to i towar się wyprodukuje.
No tak ,ale zapominasz o sprzyjających popytowi warunkach/zmianach pogodowych ,które nieustannie zmieniają się na + .

a moc to sprawne wyprzedzanie czy włączenie się do ruchu
No i w mieście też się da , a takie 200KM lubi trasy jak nic i spalanko nie jest złe jakieś 6.coś , takie auta palą dużo tylko w mieście jak często się staje i zmienia biegi .. No a w mieście 10 nie schodzi ,w moim przypadku auto z 200KM to było żony marzenie ,a na to nie ma mocnych . Kiedy żona zadowolona ,ja zmieniam olej i spalanie o 1.5 - 2.5 w dół i wszyscy zadowoleni .

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Listopada 2019, 16:04:57 »
    tylko w czasie opadów śniegu wziąć taxi i pozałatwiać swoje sprawy - też drogo nie będzie.
Nie no ja do miasta mam kawałek , nie wychodzę z domu na miasto wi za wi marketa , więc tak co dzień po bzdurę i było by więcej niż własnym autem .
Tu chodzi o Kowalskiego co parę spraw na mieście załatwia ,
Bo już się pogubiłem ;) piszesz o sobie czy o .........?
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2019, 12:43:26 wysłana przez fazibazi »
Toyota Corolla SD 2018

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 29 Listopada 2019, 18:08:08 »
Lata pokarzą kiedy i która hybryda ,którego z kolei właściciela pociągnie za kieszeń , to wszystko nowości bez historii

Prius powstał ponad 20 lat temu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #193 dnia: 29 Listopada 2019, 19:15:45 »
Ja tu widzę co raz więcej wypowiedzi w stylu "Nie znam się więc się wypowiem".
Jak to opona całoroczna musi być gorsza lub lepsza.

Porozmawiajmy rzeczowo o własnych porownaniach a nie o domyslach.

Dodam że w obecnych warunkach wielosezonowa bridgestone bije na głowę letnie klasy Premium i trochę przewyższa tej samej klasy zimowo.
Temp 3-8 st i mokro.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Listopada 2019, 21:16:59 »
Ja tu widzę co raz więcej wypowiedzi w stylu "Nie znam się więc się wypowiem".

Forester 2,5T 2011 r. produkcji, wielosezon się nie sprawdził.

Dodam że w obecnych warunkach wielosezonowa bridgestone bije na głowę letnie klasy Premium i trochę przewyższa tej samej klasy zimowo.
Temp 3-8 st i mokro.

No widzisz, a ja osobiście w życiu bym tej marki nie Kupil. W samochodzie letnie się nie sprawdziły, w motorze tragedia, teraz ładuje wszędzie dunlopy i mam swiety spokój i pewność prowadzenia na drodze.
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl