Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #240 dnia: 27 Kwietnia 2020, 14:52:52 »
Używałem kiedyś przez ponad 5 lat w Renault Clio II 1.5dCi
https://www.sklepopon.com/opona-caloroczna/debica-navigator-2-205-55-r16-91-h-90381
pokonałem na nich ponad 200 tys. km, byłem bardzo zadowolony - łącznie użytkowałem 12 opon (niech będzie, że 3 komplety), dokupywałem pary, jak się zużywały poniżej 4,5mm bieżnika, by zimą też dawały radę.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #241 dnia: 27 Kwietnia 2020, 16:13:51 »
Czy ktoś ma założone opony CC+ 205/55/16 94V XL?
Ja na takich latam , z racji przyjazdu auta z DE na takich , dokupiłem dwie nowe i mam takie 2x z 2016 produkcji Hiszpańskiej i 2 x 2019 produkcji Poland . Na komfort nie narzekam ,jedno co zauważyłem to starsze mają tylko X i napis tubelles ,a nowsze XL i Radial Tubelles . No i nie sprawdziłem w nowszych ,chyba tak się w nich nie dało . Bo dwie wywalone po zdjęciu z felgi, trzymając za krawędź wewnętrzną jedną ręką ,ta krawędź wywijała się na zewnątrz lekko , w innych oponach raczej tego nie dało się zrobić . Załadowany do pełna nie latam ,ale wskakując na krawężniki z głową , felga nie sięga krawężnika .       

Rok temu jak kupowałem , to wręcz musiałem uważać by omyłkowo nie kupić 91V , wykupili chyba je ludziska .

Sprawdź na Oponeo ,ja tam kupiłem za poradą kolegi z forum .

Auris ma przód tak nisko ,że sztywność boków opon może być pomocna .

Ja jestem zadowolony ,że pierwszy raz w życiu poszedłem w całoroczne ,po części zmuszony byłem bo takie auto już miało na sobie . A zakup dwóch kompletów to większy wydatek . Nowe miały chyba 7.2mm , teraz 6.8mm , latają na przodzie .   

Dalej planuje , co jakiś czas dokupować nową parę , by zastąpić najstarsze i najbardziej starte .
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2020, 16:26:38 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #242 dnia: 27 Kwietnia 2020, 20:16:22 »
Czy ktoś ma założone opony CC+ 205/55/16 94V XL? Jeżeli ktoś ma, to czy mógłby napisać, jak wygląda komfort jazdy przy tych indeksach?
Jeżdzę na nich od jesieni 2019.  Nie zauważyłem różnicy.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 27 Kwietnia 2020, 20:27:51 »
Ja od jesieni zeszłego roku jeżdżę P3 na CC+ XL. Jeżdzi mi się super. Zimy nie było, ale jestem z Wrocławia i nie potrzebuje zmieniać na zimowe. Poprzedniej zimy jeździłem na letnich Yokohama (były twardsze od CC+), że zwiększoną uwagą dałem radę.
XL oznacza większą trwałość.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2020, 20:42:54 wysłana przez mbauris »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 28 Kwietnia 2020, 00:25:51 »
XL oznacza większą trwałość.
A bardziej to większą nośność (eXtra Load)  :-P (94 vs 91 w standardzie)

Wracając do odpowiedzi koledze robertek, nie wiem czy cokolwiek poczujesz jeśli chodzi o komfort. Podobna sytuacja jest w przypadku wyższego indeksu prędkości, te z wyższym indeksem teoretycznie są sztywniejsze. A kompletnie nie potrafiłem tego zauważyć.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 28 Kwietnia 2020, 12:18:42 »
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi  :-)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Kwietnia 2020, 16:58:36 »
A kompletnie nie potrafiłem tego zauważyć.

No dokładnie ,może by coś tam zauważyć można jakby latać na tych załadowanym fest i za chwile na drugich tak samo . Ale takie sytuacje to jeden na milion . Po felgach może być czasem widać 8-) ,no ewentualnie na nierównościach po spodzie auta . Mam u siebie taki dziki parking na mieście ,lesz i brak pana ,porobiły się od wody doły i góry . VW nie musiałem tam uważać ,a Aurisem już tak i jazda powolna musi być . Ja kupiłem 94 XL bo na drugiej osi takie były po folksdojczu .

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #247 dnia: 25 Maja 2020, 13:16:29 »
Jestem już po zakupie opon - CC+ 205/55/16 94V XL

Wrażenia po 3 tygodniach użytkowania i ok. 1k przejechanych km są następujące:

1. Opony dużo cichsze od zimówek NOKIAN WR D4.
2. Auto jest bardziej sztywne, nie przechyla się na zakrętach tak jak na w/w oponach, generalnie prowadzi się duuużo lepiej i pewniej, IMHO lepiej też od letnich Continentali CPC2,
3. Wszelkie nierówności są bardziej odczuwalne, ale mi to w żadnym stopniu nie przeszkadza.

Generalnie na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony. Mam tylko nadzieję, że nie zniszczę ich swoim stylem jazdy tak jak Nokiany :)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #248 dnia: 25 Maja 2020, 13:43:18 »
Będzie Pan zadowolony  :grin:
Moje dobijają do 70 000 km i jestem mega zadowolony zarówno w prowadzeniu auta jak i zachowania ich w różnych warunkach pogodowych.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 25 Maja 2020, 14:12:57 »
Widzę że można już kupić Crossclimaty z rantem ochronnym (FR), w takim razie czekam aż moje oponki się zużyją :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #250 dnia: 27 Maja 2020, 02:08:46 »
To super ,felga się schowa i nie będzie takiego balona z opony na łączeniu felga/opona . Aż miło będzie mi kupić kolejne dwie sztuki .

Mam tylko nadzieję, że nie zniszczę ich swoim stylem jazdy tak jak Nokiany :)

Ja już zapomniałem o oponach i sezonach , co prawda nie latam na potęgę ,ani extremum przyspieszania czy hamowania nie robię .
Ale te opony w takich warunkach środka są najlepsze .

Kolego wszystko zależy ile kucy ma auto ,jak ciężka noga ,oraz specyfika przewagi miasto/trasa . Te opony nie lubią dużo kucy ,pewnie ciężkiej nogi też , oraz przewagi tras jak sądzę .

Ad2 . Powiedział bym ,że te opony na bokach są sztywniejsze niż typowe zimówki .
Ad3 . Może ilość powietrza ma znaczenie .

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #251 dnia: 27 Maja 2020, 17:38:06 »
Ja będę kupować Nokian WeatherProof na dniach :)
I jak się je użytkuje? Zadowolony jesteś?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #252 dnia: 04 Września 2020, 16:00:54 »
Opony całoroczne Michelin Crssclimate po 70 000 km:

Co mogę powiedzieć po tym czasie.
Z biegiem przejechanych kilometrów zmniejszyło się tempo ich ścierania. W pierwszych latach ich użytkowania miałem wątpliwość czy dobrze zrobiłem inwestując w dość drogą oponę premium widząc jak szybko ubywa bieżnik. Ale z upływem lat i kilometrów widzę że opona sama w sobie sie broni tym bardziej że nigdy nie zawiodła mnie na drodze - oby tak dalej.

Porównując ją do drugiej opony całorocznej Kleber Quadraxer 2 którą mam założoną w Yarisie na dystansie pierwszych 10 tys km mały minusik dla Michelin CC - (czybsze tempo zużycia, mniejszy bieżnik opony nowej). Znaczących różnic w zachowaniu aut na oponach Michelin i Kleber nie widzę, aczkolwiek opony Kleber nie użytkowałem na śniegu bo zimy w tym sezonie one nie widziały  :grin: chodź wizualnie Klebery wyglądają na opony bardziej zimowe niz letnie (patrząc na budowę bieżnika i liczę nacięć lameli).

Wracając do Michelin CC to naprawdę bardzo dobra opona całoroczna którą można śmiało jeżdzić w warunkach zimowych tym bardziej że znakomicie sprawuje się przy przejściach temperatur przez "0". Użytkuję opony CC bez plusa (nowa generacja tych opon powinna być lepsza szczególnie w zakresie jej trwałości).

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 14 Września 2023, 19:50:47 »
Wlasnie po przeczytaniu tego, zamowilem tez CrossClimate 2 205 55 16 94V XL, zastanawiam sie czy zrobilem dobrze, czy nie powinienem kupic 91V....

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 15 Września 2023, 12:39:30 »
Wlasnie po przeczytaniu tego, zamowilem tez CrossClimate 2 205 55 16 94V XL, zastanawiam sie czy zrobilem dobrze, czy nie powinienem kupic 91V....

U mnie Michelin Crossclimate po jakis 8-10 tys km wyzabkowaly sie z tylu na tyle, ze jazda staje sie nieprzyjemna. Sluchac bardzo glosny szum, juz od 40 km/h. Zbierznosc sprawdzona, zawieszenie sprawdzone, cisnienie poprawne, opony z 2020 kupione nowe. I tylko z tylu, z przodu jest ok. Auto to Ford C-Max, rozmiar 235/40 R18 jak dobrze pamietam.
Bieznika jeszcze sporo ale oponu nadaja sie na smietnik. Nigdy wieceh Michelin.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl