Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #330 dnia: 24 Września 2023, 16:54:31 »
Pozatym w każdych warunkach pogodowych masz gorsze parametry jezdne w porownaniu do dedykowanych opon.
Absolutnie sie nie zgdodze.
W średnim  zakresie - tak na oko 0 - 15 - dobra calosezonowa opona jest lepsza on letniej i zimowej.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #331 dnia: 24 Września 2023, 16:55:23 »
Pozatym w każdych warunkach pogodowych masz gorsze parametry jezdne w porownaniu do dedykowanych opon.
Absolutnie sie nie zgdodze.
W średnim  zakresie - tak na oko 0 - 15 - dobra calosezonowa opona jest lepsza on letniej i zimowej.
Dokładnie o tym piszę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #332 dnia: 24 Września 2023, 18:42:12 »
z tym że CrossClimate 2 są najcichsze
chyba nie, moje mają 71 db i są mega głośne. Wcześniejsze CC + miały 69 db i też wyły. W miarę cicho było jedynie przez pierwsze pół roku jazdy, tak do 7-10 tys. km
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #333 dnia: 24 Września 2023, 19:00:24 »
Jezu, koledzy drodzy, czytając was, wszystkie teorie i mity mi się walą we łbie. Co głowa, to inna teoria :-( Ciekawie was poczytać, trzeba jednak wybrać sobie swój własny kompromis ;) W sumie na każdej oponie da się bezpiecznie jeździć, trzeba tylko dostosować do niej prędkość 

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #334 dnia: 24 Września 2023, 19:59:18 »
Zgadza się, trzeba ustalić swoje priorytety i pod to dobierać opony.
Czy cokolwiek innego...

mejk law not łor ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2023, 20:00:59 wysłana przez topoll »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #335 dnia: 25 Września 2023, 00:03:06 »
Widzę że temat opon się rozgrzewa do czerwoności podobnie jak momentami temat olei silnikowych.
Chciałem tylko napisać że każdy ma swoje zdanie bo każdy jeździł na innych oponach w innych warunkach i każdy ma inne doświadczenia i swoje przemyślenia i subiektywne wrażenia i każdy jeździł w innych warunkach w innym terenie innymi samochodami.

Ja przez 20 lat jeździłem na oponach sezonowych lato - zima i każdmu co myślał o całorocznych odradzałem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
A jak ktoś jeździł w lecie na zimówkach to mówiłem że chyba ma z głową.
20 lat temu zresztą zimówki też były inne głównie jeździło się na Dębicy Frigo albo na Kormoranach starego typu z grubymi klockami.
Na takich zimówkach w mocno dodatnich temperaturach a zwłaszcza w trasie źle się jeździło, auto było mniej stabilne pływało po drodze a w zakrętach opony piszczały i do tego opony zimowe w lecie zużywały się w mocno przyspieszonym tempie. Chyba nie przesadzę że po jednym lecie  i 5K przebiegu bieżnika już ubyło by tyle że już na zimę by się nie nadawały.

Ale w 2015r. postanowiłem pojeździć na zimówkach nie tylko w zimie ale i cały rok na oponach Premium Goodyear UG 9.
Tak z ciekawości i po przemyśleniu sprawy że przecież w kwietniu temperatury zdarzały się w okolicach +20 i większość kierowców jakoś normalnie jeździ jeszcze na zimówkach i lata trasami z dużymi prędkościami. I sam zauważyłem że Goodeary zachowują się już dużo lepiej niż kiedyś Dębice czy Kormorany.

Zresztą oświecili mnie też przedstawiciele handlowi gdzie nieraz do czerwca latali trasami na markowych zimówkach bo nie mieli czasu jeszcze zmienić na letnie i sami mówili że teraz dobre zmiówki są przystosowane do większych prędkości i latania po trasie i nie są niebezpieczne w dodatnich temperaturach.

Najbardziej się obawiałem że w lecie szybko się zimówki zużyją ale nic takiego nie miało miejsca bo pojeździłem na nich cały rok aż do 2020r. i nigdy mi nie brakowało przyczepności.

Nie namawiam was do jeżdżenia na zimówkach cały rok ale każdy ma też swoje potrzeby i wymagania. Mi najbardziej brakuje przyczepności w zimie bo jak już pisałem mieszkam i jeżdże w terenie lekko górskim ale do pracy dojeżdzam też drogą ekspresową.
I dla mnie lepsze są cały rok zimówki niż cały rok letnie czy wielosezonowe.

Dla większości normalnie jeżdżących wystarczą też wielosezonowe ale po warunkiem że na śniegu nie musi mieć maksymalnej przyczepności i zwolni odpowiednio i nie mieszka w górach. 

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #336 dnia: 25 Września 2023, 00:43:32 »
Niezależnie jakie opony, najważniejszy jest łącznik pomiędzy pedałami a kierownicą

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #337 dnia: 25 Września 2023, 01:26:41 »
Niezależnie jakie opony, najważniejszy jest łącznik pomiędzy pedałami a kierownicą
Ewidentnie, ale jak widać powyżej, niektórzy nie są w stanie pojąć, że zabić można się tylko raz i że nastąpi to właśnie przy hamowaniu ze 140+ km/h w piękny słoneczny dzień a nie w zimie gdy pełzną po śniegu 40 km/h.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #338 dnia: 25 Września 2023, 01:31:24 »
W sumie na każdej oponie da się bezpiecznie jeździć, trzeba tylko dostosować do niej prędkość 

I w związku z tym jeździsz po autostradzie w upalne dni wolniej?  Albo myślisz, że którykolwiek z tych cytowanych przedstawicieli handlowych jeżdżących na zimówkach do czerwca tak czyni? Tu mi kaktus wyrośnie... :-)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #339 dnia: 25 Września 2023, 07:52:58 »
Ja od 2015r. jeżdzę także autostradami w lecie 140/h czasem + podobnie jak tysiące przedstawicieli handlowych i nie słyszałem żeby się ktoś przez to zabił.
Też miałem w lecie nie raz sytuację że awaryjnie musiałem hamować z dużej prędkości i nie miałem z tym problemu.
Wypadków w Polsce i na świecie jest dużo ale nie słyszałem nigdy że przyczyną wypadku w lecie były opony zimowe.
Wystarczy myśleć i zachowywać odpowiednie odległości od poprzedzającego pojazdu.
Oczywiście zdaję sobię sprawę że ktoś może wyjechać na zwykłej drodze z ul. podporządkowanej i nie zdążę wyhamować na zimówkach bo brakło metra czy dwóch i jestem tego świadomy że wtedy pewno bym żałował że gdybym miał dobre opony letnie to może bym wyhamował ale to takie gdybanie bo być może na letnich jechał bym jeszcze szybciej bo jednak cały czas mam w podświadomości żeby nie szarżować przesadnie bo jednak jeżdżę na zimówkach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #340 dnia: 25 Września 2023, 08:26:25 »
Oczywiście nikogo nie namawiam do jeżdżenia na zimówkach cały rok bo wymiana na sezonowe to zawsze lepsze rozwiązanie.
Ale jak już pisałem że różni ludzie różne potrzeby.
A że dyskusja jest głównie czy jeździć na oponach sezonowych czy całorocznych to ja tylko przypominam że jest jeszcze trzecia droga (jak w polityce) i dla świadomych kierowców jest dopuszczalne jeszcze jeździć na dobrych zimówkach cały rok.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #341 dnia: 25 Września 2023, 09:17:14 »
Czy cokolwiek innego...

mejk law not łor

Takie pytanko techniczne  :-)

Ten obrazek to dałeś na zapodaj a potem przeniosłeś tak że wyświetli się fota bez linka? 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #342 dnia: 25 Września 2023, 09:23:25 »
Droga hamowania zimowych latem wydłuża sie przy 100km/h nawet do kilkunastu metrów.
Gorsze prowadzenie, szczególnie w zakrętach.
Najczęściej większe zużycie bieżnika i spalania.
Dużo słabsze odprowadzanie wody.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #343 dnia: 25 Września 2023, 09:34:00 »
Czy cokolwiek innego...

mejk law not łor

Takie pytanko techniczne  :-)

Ten obrazek to dałeś na zapodaj a potem przeniosłeś tak że wyświetli się fota bez linka?
Tak. BBC codę i link na forum, w poście opcja „umieść obrazek”.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #344 dnia: 25 Września 2023, 10:05:10 »

Gorsze prowadzenie, szczególnie w zakrętach.

A więcej szczegółów?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl