Autor Wątek: Padnięty akumulator "rozruchowy"  (Przeczytany 69370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Padnięty akumulator "rozruchowy"
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Listopada 2020, 23:39:31 »
Człowieku ale jesteś upierdliwy zobacz jaki masz akumulator i kup taki sam.I koniec tematu bo to jest żałosne
A nie lepiej nie czytać, i nie pisać niź się denerwować. Jak mnie coś nie interesuje to tak robię.
Ten temat mnie akurat interesuje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Listopada 2020, 23:39:57 »
Człowieku ale jesteś upierdliwy zobacz jaki masz akumulator i kup taki sam.I koniec tematu bo to jest żałosne

Pytam grzecznie a jak nie chcesz odpowiadać to nic nie pisz. Z tego co wiem ASO nie oferuje już takich samych i temu pytam - były też wadliwe serie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Listopada 2020, 00:06:57 »
Odpowiadam grzecznie.Kup akumulator nie w Aso tylko gdzie indziej i po sprawie.A czytam ze zrozumienienm tylko wy dziwnie interpretujecie odpowiedzi i ciągle zadajecie dyletanckie pytania ,a odpowiedż jest jedna Nowy akumulator o tych samych parametrach sprawć w instrukcji jaki masz i kup firma mało ważna ale do Toyoty to i tak yaussa Koniec kropka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Listopada 2020, 11:22:58 »
Bardos, piszesz że przez ostatnie 20 lat nie jeździłeś autem z napięciem akumulatora poniżej 12V. A czy przez te 20 lat jeździłeś autem w którym akumulator 12V nie jest wykorzystywany do rozruchu silnika spalinowego?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Listopada 2020, 14:19:53 »
Bardos, piszesz że przez ostatnie 20 lat nie jeździłeś autem z napięciem akumulatora poniżej 12V. A czy przez te 20 lat jeździłeś autem w którym akumulator 12V nie jest wykorzystywany do rozruchu silnika spalinowego?

Nie.
Ale dasz mi gwarancję że jak aku ma 12.0V napięcia i przyjdzie mróz -20 to akumulator nie zdechnie całkiem ?
W instrukcji pisze wyraźnie na str. 558 
12,6 V - 12,8 V Całkowicie naładowany
12,2 V - 12,4 V Częściowo naładowany
11,8 V - 12,0 V Rozładowany

Na str. 500 jest też informacja:
Jeśli wyświetlany jest komunikat Niski poz. naład. akumul.
12 V. Zmiana biegów nie jest możliwa. Patrz instr. obsługi.
Sygnalizuje, że podjęto próbę zmiany położenia dźwigni przekładni napędowej przy niskim poziomie naładowania akumulatora 12-woltowego.
Naładować lub wymienić akumulator 12-woltowy.

Czyli rozumiem że może być sytuacja że wyświetlacz się załączy a biegu nie załączę przez zbyt niski stan naładowania aku 12V.

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 14:21:44 wysłana przez bardos.1979 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Listopada 2020, 14:46:46 »
Gwarancji Ci nie dam ale wymienianie dobrego akumulatora na nowy gdzie prawdopodobne źródło problemu leży w użytkowaniu auta a w zasadzie w jego nieużytkowaniu, gdzie nie masz problemów z uruchomieniem auta mija się z celem. A jeśli przy -20 auta nie uruchomisz to pojedziesz do pracy taksówką.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Listopada 2020, 16:00:58 »
Gwarancji Ci nie dam ale wymienianie dobrego akumulatora na nowy gdzie prawdopodobne źródło problemu leży w użytkowaniu auta a w zasadzie w jego nieużytkowaniu, gdzie nie masz problemów z uruchomieniem auta mija się z celem. A jeśli przy -20 auta nie uruchomisz to pojedziesz do pracy taksówką.
Wszystko logiczne tylko czemu nie chce się naładować do więcej niż 12.3V. Ładowarka kończy po 3 h ładowanie z napisem FULL (czyli drogą dedukcji aku już nie przyjmuje więcej prądu).

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
  • Samochód:: Auris II HSD
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Listopada 2020, 16:02:18 »
Witam.Tak się składa że u mnie jest identycznie jak u kolegi "bardos.1979" Samochód codziennie użytkowany do pracy i z powrotem ponad 60km. w dwie strony.Po zmierzeniu multimetrem pokazuje max 12.2v a po kilkudniowej przerwie nawet 11.7v.Odpala bez żadnego problemu,ani razu nie wyświetlił się komunikat o zbyt małym napięciu akumulatora.Co ciekawe samochód kupiłem miesiąc temu z salonu Toyoty z programu Toyota plus i był robiony test akumulatora 12v. z wynikiem pozytywny (dziwne co?) Aczkolwiek wyjąłem go z samochodu i naładowałem specjalną ładowarką do akumulatorów AGM.Po naładowaniu zmierzone napięcie pokazywało 12.8v ale po dwóch godzinach jeszcze zanim włożyłem go do samochodu już tylko 12.2v.Podejrzewam,że siedzi od nowości 2013r. Yuassa 35ah. i zbliża się ku końcowi.W testy przeprowadzone w serwisie nie wierzę ale nie panikuję,wożę ze sobą małego powerbanka,z którego bez problemu w razie co odpalę auto i wtedy dopiero będę myślał o kupnie nowego aku na razie uważam,że to zbędny wydatek.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Listopada 2020, 20:11:02 »
wożę ze sobą małego powerbanka,z którego bez problemu w razie co odpalę auto
Możesz pochwalić się, co to jest?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Listopada 2020, 20:44:24 »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Listopada 2020, 20:47:59 »
A chociaż raz próbowałeś tym odpalić auto

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Listopada 2020, 21:25:51 »
Witam.Tak się składa że u mnie jest identycznie jak u kolegi "bardos.1979" Samochód codziennie użytkowany do pracy i z powrotem ponad 60km. w dwie strony.Po zmierzeniu multimetrem pokazuje max 12.2v a po kilkudniowej przerwie nawet 11.7v.Odpala bez żadnego problemu,ani razu nie wyświetlił się komunikat o zbyt małym napięciu akumulatora.Co ciekawe samochód kupiłem miesiąc temu z salonu Toyoty z programu Toyota plus i był robiony test akumulatora 12v. z wynikiem pozytywny (dziwne co?) Aczkolwiek wyjąłem go z samochodu i naładowałem specjalną ładowarką do akumulatorów AGM.Po naładowaniu zmierzone napięcie pokazywało 12.8v ale po dwóch godzinach jeszcze zanim włożyłem go do samochodu już tylko 12.2v.Podejrzewam,że siedzi od nowości 2013r. Yuassa 35ah. i zbliża się ku końcowi.W testy przeprowadzone w serwisie nie wierzę ale nie panikuję,wożę ze sobą małego powerbanka,z którego bez problemu w razie co odpalę auto i wtedy dopiero będę myślał o kupnie nowego aku na razie uważam,że to zbędny wydatek.

Widać że brakuje na tym forum elektryka samochodowego specjalisty od akumulatorów.
A więc sam postanowiłem uzupełnić wiedzę na temat ładowania AGM.
Ćwierć soboty poświęciłem i oto wnioski z grubsza i skrótowo.

Obejrzałem trochę testów ładowarek i porad jak naładować akumulator AGM i właśnie się dowiedziałem że:
1. Moja ładowarka za 50 zł Sena 4A z Biedronki to tylko podładowarka a nie ładowarka.
2. Prostownik do AGM musi  kosztować co najmniej 200 zł.
3. Nawet prostownikiem za 200 zł czy np. Boschem za 350 zł też nie łatwo w pełni naładować AGM.
4. Tu nie chodzi o napięcie które osiągniemy te 12,8 a nawet 12,9V ale do pełnego naładowania potrzeba uzyskać też wysoką gęstość elektrolitu.
5. W teście z linka najlepszą ładowarką do AGM jest ładowarka Victron Blue Smart 12V 7A IP65 Bluetooth za 500 zł !!!
6. Ale uwaga ........  ładując nawet tą ładowarką 20h nie osiągniemy pełnego naładowania jak w fabryce !!!!
7. I tu gwóźć programu ..... konkluzja na koniec że być może aby naładować tą ładowarką AGM do pełnej gęstości ładowanie może trwać nawet tydzień !!!  :cheesy:

A więc pierwsze od czego powinienem zacząć to od kupna dobrego prostownika a nie nowego akumulatora tyle że tanio nie będzie.

https://www.youtube.com/watch?v=oc9dPH-HPgM
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 21:27:36 wysłana przez bardos.1979 »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Listopada 2020, 21:36:26 »
Jak chcesz pobawić się w ładowanie aku, to polecam ładowarkę Kulon, ale nie wiem jak aktualnie z dostępnością i ceną. Ale na pewno tanio nie będzie, to nie lidl ani biedronka.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Listopada 2020, 21:52:03 »
Jak chcesz pobawić się w ładowanie aku, to polecam ładowarkę Kulon, ale nie wiem jak aktualnie z dostępnością i ceną. Ale na pewno tanio nie będzie, to nie lidl ani biedronka.
Ruska maszyna Kulon 405 nie dostępny w Polsce. Jakieś stare ogłoszenia były prywatne za 300 zł. Mało zachęcające.

Offline sas

• Toyot Leżący
  • *
    • Motostat.pl
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Listopada 2020, 22:02:59 »
A chociaż raz próbowałeś tym odpalić auto
Bez problemu odpala,akurat auriska hybrydowa potrzebuje prądu tylko do włączenia elektroniki,można to odpalić nawet z kilku r20 połączonych ze sobą,gdzieś na tym forum czytałem ktoś próbował.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl