Autor Wątek: Dźwięk niezapiętych pasów  (Przeczytany 24214 razy)

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dźwięk niezapiętych pasów
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2017, 10:49:43 »
a czy ten wsteczny Wam pika cały czas?
bo u mnie pika raz przy "wrzuceniu" wstecznego i już. ja w ogóle nie zwracam na to uwagi.
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2017, 11:29:44 »
a czy ten wsteczny Wam pika cały czas?
bo u mnie pika raz przy "wrzuceniu" wstecznego i już. ja w ogóle nie zwracam na to uwagi.

Opcje są dwie przy wrzuceniu wstecznego:
1. Pojedyncze piknięcie
2. Ciągłe pikanie

Nie da się całkowicie wyeliminować tego pikania - można za pomocą interfejsu wybrać opcję.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2017, 13:38:49 »
W Prius II najprostszy sposób na wyłączenie beepa i kontrolki pasów to schylić się pod fotel i rozłączyć białą 2-pinową wtyczkę (nie żółtą bo ta jest od airbag) 5 sekund roboty i bez żadnych czarów ;) Tak samo u kierowcy jak i u pasażera.
W Auris II ten sposob tez dziala, pytanie tylko czy w razie kolizji poduszki zachowaja sie jak nalezy.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2017, 15:06:38 »
W Auris II ten sposob tez dziala, pytanie tylko czy w razie kolizji poduszki zachowaja sie jak nalezy.

By mieć pewność trzeba by sprawdzić schematy elektryczne, co ta wtyczka rozłącza.
Wg mnie rozłącza matę zajętości fotela a wtedy o działaniu poduszki możemy zapomnieć.
Te maty służą po to, że w razie stłuczki i pustym fotelu nie rozrywało niepotrzebnie deski i minimalizowało straty.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopada 2017, 19:24:38 »
Rozłącza matę - czyli dla auta nawet jak ktoś będzie siedzieć na fotelu to nikogo nie będzie i nie zostaną odpalone w razie wypadku ani przednie ani boczne poduszki pasażera.

Bardzo nieodpowiedzialny pomysł z odpinaniem tej wtyczki na pałę.

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopada 2017, 20:29:27 »
Ja mam sprawdzony sposób na wyłączenie pikania od niezapiętych pasów.
Jest bardzo prosty i szybki do wykonania, bezpieczny do granic mozliwości i działa w każdej generacji Priusa, zapewniam.
Po prostu zapinam pasy.
Polecam spróbować każdemu!

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Listopada 2017, 09:18:46 »
Ja mam sprawdzony sposób na wyłączenie pikania od niezapiętych pasów.
Jest bardzo prosty i szybki do wykonania, bezpieczny do granic mozliwości i działa w każdej generacji Priusa, zapewniam.
Po prostu zapinam pasy.
Polecam spróbować każdemu!

Jak najbardziej słusznie. Ale są sytuacje, gdzie masz podjechać 300m np. z parkingu do garażu "bocznymi" i zapinanie pasów jest mało ekonomiczne czasowo.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Listopada 2017, 10:12:54 »
U mnie pikanie na wstecznym jest cały czas, jakbym tirem cofał  :-) jutro odbieram interfejs od chinola VCI, ponoć współpracuje to z techstreamem to może da radę wyłączyć albo zrobić jak  piszecie aby jeden raz piknelo.
Prius 2

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopada 2017, 11:03:00 »
U mnie pikanie na wstecznym jest cały czas, jakbym tirem cofał  :-) jutro odbieram interfejs od chinola VCI, ponoć współpracuje to z techstreamem to może da radę wyłączyć albo zrobić jak  piszecie aby jeden raz piknelo.

Techstream na pewno ma opcję zmiany - tak jak napisałem wcześniej da się tylko zmienić opcję.
Tak nakierowałem ASO, gdy powiedzieli, że się nie da nic zrobić z tym pikaniem.
Wtedy jeszcze nie miałem VXDIAG'a

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Listopada 2017, 17:13:08 »
Opis: http://www.klugedeforce.com/2014/08/disable-toyota-prius-backup-alarm-using.html

Jest i opcja wyłączenia piszczenia rzeczonych pasów:

Offline Al_Dziarmacco

• Początkujący
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Grudnia 2019, 21:09:36 »
Pikanie wstecznego w Primus II wyłącza się podobnie jak niezapietych pasów:

1.Ustawiamy licznik na ODO
2.Wciskamy dwa razy guzik "Power On" bez nogi na pedle
3.Wciskamy potem (nie przed*) i trzymamy przez 10s przycisk ODO TRIP by urchuchomic tryb serwisowy
4.Wciskamy pedał hamulca/sprzęgła i wrzucamy wsteczny
5.Wciskamy przycisk P (parking) ten nad krążkiem skrzyni biegow i puszczamy pedała
6.W miejscu przebiegu pojawi się informacja "b-on" po puszczeniu i ponownym wcisnieciu przycisku ODO TRIP zmienimy ustawienie na "b-off" i pikanie przy cofaniu zostanie wyłączone.

*P.S. jak wciśniemy dwa razy guzik POWER ze wyciśniętym przed tym przyciskiem ODO TRIP to skasujemy święcenie się kontrolki MAINT REQD

Offline prusak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2020, 18:09:33 »
Dźwięk nie zapiętych pasów udało się wyłączyć, natomiast patent na zmianę pikania podczas cofania u mnie niestety nie działa, a jak u was  udało się wyłączyć?

Offline abalus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lutego 2020, 13:25:44 »
W Prius II najprostszy sposób na wyłączenie beepa i kontrolki pasów to schylić się pod fotel i rozłączyć białą 2-pinową wtyczkę (nie żółtą bo ta jest od airbag) 5 sekund roboty i bez żadnych czarów ;) Tak samo u kierowcy jak i u pasażera.

Problem w tym że airbag w tym przypadku może nie zadziałać

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Lutego 2020, 15:13:59 »
W/g mnie wyłączanie systemów bezpieczeństwa jest wyjątkową głupotą.  :thumbdown: <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2020, 23:30:55 wysłana przez fazibazi »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Października 2024, 18:35:16 »
Przepraszam że odświeżam, ale mam problem który w połowie rozwiązałem dzięki temu wątkowi. Znajomy kupił używane auto w którym nie działały wszystkie powiadomienia o niezapiętych pasach. Ostatecznie okazało się że było to spowodowane wypięciem białych kostek pod przednimi fotelami. Niestety dalej pozostaje kwestia tylnej kanapy, czy są tam gdzieś podobne rozwiązania jak te kostki? W sterowniku wszystkie alarmy są włączone, więc to nie to. Dziękuję za pomoc
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl