Z tym do niczego to jednak popłynąłeś. Owszem hybryda RAV4 czuć że jest dopracowaną technologią ale auto ma też kilka innych zalet. Po mc użytkowania już widzę plusy i minusy tego auta. Plusów jest więcej ale po tych wydanych troche ponad 170k nie czuję się jak tu niektórzy pisali dopieszczony:
- wielkim plusem auta jest sama hybryda. Jeździ się przyjemnie, dynamicznie, a jak tego chcę to spalanie poniżej 5l w trybie mieszanym. Dla mnie rewelacja. A pojemność zbiornika, nie potrzebuję większej. Jak kolega powyżej, systematycznie robię od 850km- 950km na baku (jeżdżę spokojnie ale nie emerycko). Głównie tryb mieszany na ten czas.
- napęd 4x4. To jak go rozwiązała Toyota dla mnie ideał. Na co dzień nie ciągam z sobą wału, sprzęgła, przekładni. Tylko mały silnik z tyłu trochę kabli i jak trzeba to jest, a załącza się wyjątkowo często,
- autko trochę sztywne, ale dzięki temu prowadzi się pewnie, na zakrętach, szczególnie długich łukach czuć wsparcie 4x4,
- wygląd auta w wersji Selection srebrno-czarny, na tą chwilę nie ma ładniejszego SUV dla mnie na rynku,
- przestronność wnętrza duży plus,
- wygodne fotele z dobrym trzymaniem bocznym i podparciem lędźwiowym, do tego przyjemna sztuczna skóra (wiem te słowa się gryzą), kto ma dzieci i psa ten zrozumie,
- duży bagażnik,
- JBL drogi ale gra dobrze,
- przednie światła full led, świecą mocno i nad wyraz szeroko. Myślałem że będzie mi brakować doświetlania zakrętów, ale przy tej szerokości świecenia nie odczuwam takiej potrzeby,
- systemy bezpieczeństwa, wszystkie prócz zczytywania znaków działają bardzo dobrze. Jak już nauczysz się z nimi żyć, to jest bardzo dobrze.
Co do minusów:
- oświetlenie. Niestety brak LED w środku żal. Do tego zero wspomagaczy jak living coming home, czy podświetlenia lusterek albo klamek itd,
- jakość wnętrza. To taki plus minus bo z jednej strony tak fajna sztuczna skóra, pełno miękkich tworzyw na desce, drzwiach. Z drugiej słabej jakości srebrny plastik tu i tam.
- multimedia, całą sytuację ratuje android auto. Gdyby nie AA, to byłoby beznadziejnie a tak jest dobrze, chociaż słabej jakości wyświetlacz i kamera cofania. W aucie za taką kasę, szkoda.
- zegary które wyglądają na pewno gorzej niż w Camry. Tutaj w RAV4 ten mini tablet wygląda trochę jakby wsadzony na siłę. Sytuację nieco ratuje wyświetlacz z cyfrową prędkością. Nadaje nieco delikatności tymi niebieskimi półokręgami. Ale jednak w Camry ładniej środkowy wyświetlacz jest wkomponowany między okręgi,
- wiem że to wymysł TMP ale alarm to minus. Ogólnie dzała dobrze ale raz w mc potrafi coś odpalić. Już był wymieniany przedni czujnik od maski
- mimo ogólnego dobrego spasowania, coś co jakiś czas się odezwie. A to jeszcze nie zrobiona przeze mnie tacka ładowarki i pewnie ten port USB, a to coś z bagażnika,
- pukające od czasu do czasu przednie zawieszenie,
- słabe wyciszenie nadkoli, i szczególnie bagażnika skąd dochodzą szumy opon, wyraźnie słyszalne,
- delikatny lakier (niecałe 9k najechane a już 2 odpryski na zderzaku i kilka rys na masce, plus żona porysowała wnęki klamek.