Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Września 2020, 18:07:46 »
Mnie to dziwi twój komentarz za mały bak a przecież Ravką mając umiejętność obsługiwania hybrydy da się przejechać 650-750km zasięgu i czy to mało?

Zrobiłem autem 130 tyś km:
Jeśli omija się autostrady i jedzie EKO to spalanie wyjdzie: 4,96 l/100km
Jazda autostradowa: 10,51 l/100km

WYJASNIAM:
Auto kupiłem na firmę i od początku zapisuje km po każdym tankowaniu. Łącznie było ponad 230 tankowań.
Spalanie średnie policzone to: 7,5l/100km.

WNIOSEK:
Ravka jako hybryda jest oszczedna w mieście i na trasie do 90km/h. Zależy kto gdzie jeździ. Dla mnie to auto pali prawie jak mój poprzedni diesel.

Ok ,ale pytanie brzmi czy to według ciebie pojemność baku ważniejsza czy zasięg?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Września 2020, 18:08:59 »
Hm, nasuwa sie jeszcze jeden wniosek - hybryda zwroci sie po pol miliona km...

Tak jak najbardziej.

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Września 2020, 18:13:21 »
Cytat: miksell w Dzisiaj o 17:44:10
Cytat: mleni w Dzisiaj o 17:34:52
Mnie to dziwi twój komentarz za mały bak a przecież Ravką mając umiejętność obsługiwania hybrydy da się przejechać 650-750km zasięgu i czy to mało?

Zrobiłem autem 130 tyś km:
Jeśli omija się autostrady i jedzie EKO to spalanie wyjdzie: 4,96 l/100km
Jazda autostradowa: 10,51 l/100km

WYJASNIAM:
Auto kupiłem na firmę i od początku zapisuje km po każdym tankowaniu. Łącznie było ponad 230 tankowań.
Spalanie średnie policzone to: 7,5l/100km.

WNIOSEK:
Ravka jako hybryda jest oszczedna w mieście i na trasie do 90km/h. Zależy kto gdzie jeździ. Dla mnie to auto pali prawie jak mój poprzedni diesel.

Ok ,ale pytanie brzmi czy to według ciebie pojemność baku ważniejsza czy zasięg?

I tak uważam iż bak powinien być większy w tym aucie. RAV to auto na trasy, przeciętny "Kowalski" nie kupuje auta za 160 tyś zł by nim jeździć po mieście i wierzyć że jest EKO.

Wyobraź sobie iż jeźdzsz po Polsce, są dni iż robisz po 700 - 900km. Wtedy pojemność baku zaczyna mieć znaczenie. Są dni iż tankuje 2x dziennie. W żadnym innym aucie tego nie miałem ;-)
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2020, 18:15:19 wysłana przez miksell »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Września 2020, 20:45:16 »

I tak uważam iż bak powinien być większy w tym aucie. RAV to auto na trasy, przeciętny "Kowalski" nie kupuje auta za 160 tyś zł by nim jeździć po mieście i wierzyć że jest EKO.

Wyobraź sobie iż jeźdzsz po Polsce, są dni iż robisz po 700 - 900km. Wtedy pojemność baku zaczyna mieć znaczenie. Są dni iż tankuje 2x dziennie. W żadnym innym aucie tego nie miałem ;-)

Czy kiedykolwiek widziałeś auta o największym zasięgu? Podaj konkretnego?

Po co się kupuje auta za 160 tys. km ? A po co ludzie kupują Mercy czy Audi czy nawet Teslę w pełni elektryczne? No chyba trzeba być głupi no nie?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Września 2020, 21:50:49 »
No chyba trzeba być głupi no nie?

Przy aktualnej sieci ładowarek, trzeba być głupim. No chyba, że do jeżdżenia po mieście z lansem.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Września 2020, 08:04:32 »
Ja ostatnio na jednym baku zrobilem 820 km 4x4 Hybrid.
Jezdzilem po typowo polskich powiatowych drogach w trybie eco. Zawsze jak dojezdzam na stacje to zasieg mam 0 i w baku pozostaje ok 5-6 l paliwa.

Jednak jezdzac duzo po ekspresowkach i autostradach to takiego dystansu sie nie przejedzie, bo odzyskiwanie nie dziala, a pracuje paliwozerny 2.5l silnik. Wowczas realnie ok 600km.

I tu sie zgadzam, ze bak moglby miec 60l jak to mialem w mojej Rav4 4 generacji.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Września 2020, 10:56:14 »

I tu sie zgadzam, ze bak moglby miec 60l jak to mialem w mojej Rav4 4 generacji.
No i co z poprzednim aucie ile się udało przejechać?

Żaden producent nie zrobi takiego baku coś w stylu TIRa, bo to ważna jest masa samochodu.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Września 2020, 13:50:03 »
No ja ostatnio zrobiłem 898 km na jednym baku  :cool: - mi 55l styknie :)

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Września 2020, 16:17:30 »
Ja powtarzalnie na jednym baku robię ponad 900km. Dojazd do pracy 30km, drogi gminne powiatowe i wojewódzkie. Wcześniej jeżdziłem x- trailem 2.0dci, te same drogi i bak 70l starczał mi na 780km.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Września 2020, 11:15:26 »
by nim jeździć po mieście i wierzyć że jest EKO.

Ja, ja! Jeżdżę głównie po mieście i dlatego wziąłem hybrydę. A w eko nie wierzę (nie robi mnie to), nie przejmuje się tym. Poza tym RAV4 bez H jest do niczego.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Września 2020, 14:12:33 »
Z tym do niczego to jednak popłynąłeś. Owszem hybryda RAV4 czuć że jest dopracowaną technologią ale auto ma też kilka innych zalet. Po mc użytkowania już widzę plusy i minusy tego auta. Plusów jest więcej ale po tych wydanych troche ponad 170k nie czuję się jak tu niektórzy pisali dopieszczony:

- wielkim plusem auta jest sama hybryda. Jeździ się przyjemnie, dynamicznie, a jak tego chcę to spalanie poniżej 5l w trybie mieszanym. Dla mnie rewelacja. A pojemność zbiornika, nie potrzebuję większej. Jak kolega powyżej, systematycznie robię od 850km- 950km na baku (jeżdżę spokojnie ale nie emerycko). Głównie tryb mieszany na ten czas.
- napęd 4x4. To jak go rozwiązała Toyota dla mnie ideał. Na co dzień nie ciągam z sobą wału, sprzęgła, przekładni. Tylko mały silnik z tyłu trochę kabli i jak trzeba to jest, a załącza się wyjątkowo często,
- autko trochę sztywne, ale dzięki temu prowadzi się pewnie, na zakrętach, szczególnie długich łukach czuć wsparcie 4x4,
- wygląd auta w wersji Selection srebrno-czarny, na tą chwilę nie ma ładniejszego SUV dla mnie na rynku,
- przestronność wnętrza duży plus,
- wygodne fotele z dobrym trzymaniem bocznym i podparciem lędźwiowym, do tego przyjemna sztuczna skóra (wiem te słowa się gryzą), kto ma dzieci i psa ten zrozumie,
- duży bagażnik,
- JBL drogi ale gra dobrze,
- przednie światła full led, świecą mocno i nad wyraz szeroko. Myślałem że będzie mi brakować doświetlania zakrętów, ale przy tej szerokości świecenia nie odczuwam takiej potrzeby,
- systemy bezpieczeństwa, wszystkie prócz zczytywania znaków działają bardzo dobrze. Jak już nauczysz się z nimi żyć, to jest bardzo dobrze.

Co do minusów:
- oświetlenie. Niestety brak LED w środku żal. Do tego zero wspomagaczy jak living coming home, czy podświetlenia lusterek albo klamek itd,
- jakość wnętrza. To taki plus minus bo z jednej strony tak fajna sztuczna skóra, pełno miękkich tworzyw na desce, drzwiach. Z drugiej słabej jakości srebrny plastik tu i tam.
- multimedia, całą sytuację ratuje android auto. Gdyby nie AA, to byłoby beznadziejnie a tak jest dobrze, chociaż słabej jakości wyświetlacz i kamera cofania. W aucie za taką kasę, szkoda.
- zegary które wyglądają na pewno gorzej niż w Camry. Tutaj w RAV4 ten mini tablet wygląda trochę jakby wsadzony na siłę. Sytuację nieco ratuje wyświetlacz z cyfrową prędkością. Nadaje nieco delikatności tymi niebieskimi półokręgami. Ale jednak w Camry ładniej środkowy wyświetlacz jest wkomponowany między okręgi,
- wiem że to wymysł TMP ale alarm to minus. Ogólnie dzała dobrze ale raz w mc potrafi coś odpalić. Już był wymieniany przedni czujnik od maski
- mimo ogólnego dobrego spasowania, coś co jakiś czas się odezwie. A to jeszcze nie zrobiona przeze mnie tacka ładowarki i pewnie ten port USB, a to coś z bagażnika,
- pukające od czasu do czasu przednie zawieszenie,
- słabe wyciszenie nadkoli, i szczególnie bagażnika skąd dochodzą szumy opon, wyraźnie słyszalne,
- delikatny lakier (niecałe 9k najechane a już 2 odpryski na zderzaku i kilka rys na masce, plus żona porysowała wnęki klamek.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Września 2020, 15:05:21 »
Czy w wersji comfort fotele mają podparcie lędźwiowe?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Września 2020, 15:13:02 »
Nie

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Września 2020, 17:50:32 »
Nie
Chyba mają tylko nie regulowanie elektrycznie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Września 2020, 22:43:19 »
Nie
Chyba mają tylko nie regulowanie elektrycznie?
musi Ci wystarczyć wygodny fotel, reg. wysokości przesuwanie i pochylanie oparcia. Też jestem w lekkim szoku jaki i tym, że nie ma światła/chłodzenia w schowku (ponoć we wszystkich wersjach), podświetlanych przycisków sterowania szyb, żadnego haczyka na zakupy, lampek w lusterkach/klamkach, seryjnego wskazania ciśnienia w konkretnych kołach i wiele innych dziwnych oszczędności.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl