Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Września 2020, 12:01:40 »
Hm, nasuwa sie jeszcze jeden wniosek - hybryda zwroci sie po pol miliona km...
Ale chyba nie wszystko w życiu ma się zwrócić. Dużo rzeczy po prostu kupujemy ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Września 2020, 12:12:32 »
Dokładnie, choć kupiłem benzynę to też tak uważam,  zresztą żadne nowe auto się nigdy się  nie "zwróci" a firmie ewentualnie I suzuki Jimmy
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2020, 12:20:14 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Września 2020, 12:58:20 »
Nowe auto zwróci się a nawet zarobi na następne jeśli jest źródłem przychodu a nie generatorem kosztów.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Września 2020, 13:08:21 »
A nawet można zrobić tak, żeby było jednym i drugim :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Września 2020, 14:18:49 »
Dlatego napisałem ,że  w firmie ewentualnie.

Offline miksell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Października 2022, 19:48:26 »
Przejechane 200 tys km.

USTERKI:
- lekko rozjechała się zbieżność na tylnim prawym kole, co wyszło podczas przeglądu w ASO.

Spalanie
- Ostatnio mniej jeżdzę po autostradach, więc ustabilizowało się na poziomie 7,5l/100km

Co mi przeszkadza
- mały bak paliwa, przez co często tankuję.
- archaiczny system info rozrywki

przemyślenia o samochodzie
- Gdybym dzisiaj miał kupić taką RAV4 (IV Gen) jako używkę, to bym dopłacił do najnowszej generacji, która zdecydowanie mniej pali i ma lepsze multimedia.
- eCVT nie przeszkadza wbrew obiegowym opiniom
- Autem da się szybko jechać, ale bardzo dużo pali. Najlepiej auto czuje się na autostradzie przy prędkościach 130 km/h
- Auto jest dobrze wyciszone
- Samochód jest absolutnie bezawaryjny, jednak serwisuje go uczciwie w ASO
- Tylne hamulce wytrzymały 200 tys km
- przednie hamulce wytrzymały 150 tys km
- kuna wygryzła mi izolację silnika
- bagażnik mógłby być większy jak na wielkość samochodu
- z tyłu jest bardzo dużo miejsca
- klapa otwiera się wolno
- Samochód trzyma cenę - w 2017 zapłaciłem ok. 137 tys brutto, obecnie (2022) na allegro podobne samochody kosztują ok. 110 tys zł.
- brak korozji

Jeśli ktoś chce kupić
- polecam szukać hybrydy lub diesla. Diesel mniej pali, za to jest słabiej wyciszony. Zwykłą benzynę odradzam z uwagi na spalanie (znajomy kupił w tym samym czasie i robiliśmy porównanie)
- polecam szukać opcji ze skórą
- trzeba się liczyć z tym, że multimedia są 15 lat za obecnymi standardami
- Obecnie rozważyłbym zakup nowej rawki, gdyż jest zdecydowanie lepsza ;-)
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2022, 19:49:57 wysłana przez miksell »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Października 2022, 10:17:46 »
Ja szukając samochodu zastępującego RAV4 IV gen. 2,2 d4d 150km brałem pod uwagę jedynie moc silnika ponad 200 kM i silnik ponad 2 litry. Diesla już nie chciałem. Dlatego padło na Hybrydę, bo benzyna w Ravce ma chyba 173 kM . A że przy okazji przejechałem 6500 km i mam spalanie 6 litrów w cyklu mieszanym, to dodatkowy bonus. A po ilu latach mi się zwróci? Nie wiem, ale ratę leasingu odliczam od kosztów prowadzonej działalności. Odliczam też koszty paliwa, opony, płyny. Więc tragedii nie ma. A że nie lubię, jak mi się kumple chwalą, co to mają ich mercedesy, czego nie ma Toyota, wziąłem wersję napchaną na maxa. I mam nawet więcej niż oni, bo musieli rezygnować z pewnych pakietów, żeby nie przebić 300 tys zł. Ja mam to wszystko plus więcej za 186 tys. Dziś cena nie do przebicia. A 8 letnią Ravkę sprzedałem za 70 tys, co też było dobrym wynikiem. Te samochody trzymają wartość.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Października 2022, 08:46:18 »
oświetlenie. Niestety brak LED w środku żal. Do tego zero wspomagaczy jak living coming home, czy podświetlenia lusterek albo klamek itd,

W nowych są podświetlenia. "Odprowadzanie światłami" do domu jest chyba po mignięciu długimi przed zamknięciem. Nie używam, bo parkuję w garażu.

Do tego ktoś pisał o składaniu lusterek... Moje się składają.

Wady, które mnie szczypią, to tylko:
- brak haczyków w bagażniku,
- wolna klapa,
- strach przed korozją kabla od tylnego napędu,
- gównotainment system,
- mało schowków. Moja żona w starym yarisie ma więcej :(.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #83 dnia: 31 Października 2022, 21:09:53 »
         Coś o wrażeniach.
Przejechałem nową ravką ok. 7kkm przez 3 miesiące. 80% po mieście. Przed zakupem nie chciałem żadnej jazdy próbnej, gdyż obawiałem się ,że nie kupie tego auta, mając porównanie do LC 120. Co się okazuje, jestem zaskoczony na plus. Dobrze trzyma się w zakrętach, tyłem nie zarzuca, nie nurkuje podczas hamowania, przyśpiesza bardzo dobrze. Komfort zawieszenia w porządku. Jedzie tam gdzie się skręca. Kierownica chodzi w ręku super. Kamery, czujniki dla mnie ok. Chce się jechać. Wykończenie w środku w stosunku do poprzedniej Toyoty na plus mimo tego ,że miałem wcześniej  jasną skórę a tu czarne „Eko”. To co ma być miękkie jest takie jak potrzeba, dobrze spasowane, wszystko czytelne i widoczne. Poza tym to co mi się podoba w tym samochodzie  to, że  nie udaje niczego czym nie jest. Po prostu auto funkcjonalne i skrojone na miarę. Co do spalania paliwa, to na obecne czasy super. Samochód od początku zużył mi średnio  5l na 100km, porównując do poprzedniego diesla 3500pln  w kieszeni po 7 tysiącach km  ( nie przekraczałem 130-140 km/h w trasie. Miasto wiadomo). Co do jazdy poza asfaltem , nie miałem żadnego problemu jadąc po miękkiej łące, piaszczystymi koleinami po ciągnikach rolniczych, czy  wjeżdżając do lasu( opony szosowe). Błoto z kałużą też nie jest przeszkodą i nie było chwili zawahania w napędzie. Prawdą jest ,że mam nieco większy prześwit o 1-2 cm od standardowej wersji.
     Jakieś minusy? Też są. Opony słychać w czasie jazdy na gorszych drogach i betonowych ekspresówkach. Dotyczy to niskich jak i wyższych prędkości. Silnik również daje się trochę we znaki w specyficznym dźwiękiem podczas przyspieszania, lub gdy ładuje baterie.
Współpraca smartfonu z tabletem za pomocą AA pozostawia wiele do życzenia. Może to wina mojego aparatu. Bardzo wolno się uruchamia. Telefon po „blth” działa bez zarzutu.
Za krótki podłokietnik, a z drugiej strony nie jestem w stanie oprzeć łokcia na podszybiu.
Bardzo mały zakres regulacji tylnej kanapy. Co do kosztów utrzymania i awaryjności muszę poczekać jakieś 90 kkm, ale wiem jedno z własnego doświadczenia, że o toyoty trzeba dbać i nie wolno szukać kompromisów. Poza tym tez niestety trzeba jeszcze trochę dołożyć po zakupie, jak zabezpieczenie przeciwkorozyjne, antykradzieżowe czy częściowo  wygłuszające plus jakieś bzdety. Ale gdy tak jak ja chce się z tego auta korzystać przez 8-10 lat- warto.
Sumując. Mimo pewnych wad nie żałuję zakupu. Hybryda to strzał dla mnie w 10, do tego z  awd. Podoba mi się w wersji Adventure i pasuje mi kolor, który wybrałem. Poza tym jeden detal. Na zdjęciach wygląda gorzej niż w rzeczywistości i to jest cecha na plus.
Na koniec chciałbym zaznaczyć, że bardzo dużo informacji, które  zdobyłem na tym forum utrzymały mnie przy zamówionym samochodzie podczas oczekiwania. Były również pomocne przy planowaniu suplementów do tego auta. Bezcenne i dzięki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 31 Października 2022, 21:47:16 »
Adventure i ten "inny" kolor, to dwie rzeczy które mnie kuszą niemiłosiernie, by jednak zostać z tym autem na dłużej. Szerokości ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #85 dnia: 31 Października 2022, 22:12:16 »
Tak propo AA - to wina twojego telefonu. U mnie (i wielu innych forumowiczów) działa bardzo sprawnie

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 31 Października 2022, 22:51:10 »
Adventure i ten "inny" kolor, to dwie rzeczy które mnie kuszą niemiłosiernie, by jednak zostać z tym autem na dłużej. Szerokości ;)

A jakie felgi. To dopiero coś.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 31 Października 2022, 22:51:55 »
Tak propo AA - to wina twojego telefonu. U mnie (i wielu innych forumowiczów) działa bardzo sprawnie

Dzięki. Czyli jeszcze jeden plus.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Października 2022, 23:07:11 »
Tu akurat dałbym 17" z dużym "balonem" to by pasowało idealnie...no ale nie na asfalt ;)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Października 2022, 23:32:25 »
Tu akurat dałbym 17" z dużym "balonem" to by pasowało idealnie...no ale nie na asfalt ;)
Są 19''. Duzy balon nie  potrzebny. Latać po wertepach nie będę jak. LC. To nie dla mnie atrakcja. Taki zjazd to dla mnie  konieczność.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl