Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79602 razy)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Października 2022, 23:40:25 »
A jakie felgi. To dopiero coś.
Tu akurat dałbym 17" z dużym "balonem" to by pasowało idealnie...no ale nie na asfalt ;)
Ale oczywiście masz racje. Tak by było najlepiej.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Listopada 2022, 13:08:44 »
Hm, nasuwa sie jeszcze jeden wniosek - hybryda zwroci sie po pol miliona km..
A jak to wyliczyłeś? Przecież mało kto korzysta z jednego samochodu 20 lat, a sprzedając Toyotę po kilku latach zazwyczaj sporo zainwestowanej kasy się odzyskuje. Znajomy sprzedał Hybrydę IV gen z 2016 roku za 104 tys. Kupił za 160 i jeździł 5 lat. Ja swoja poprzednią kupiłem za 140 tys( diesel 2,2) a sprzedałem po 8 latach za 70 tys.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Listopada 2022, 17:08:34 »
A jak to wyliczyłeś?
Prosto wyliczył. Różnica w cenie samochodu / różnica w kosztach eksploatacji. A po prostu im dłużej się jeździ tym ta różnica jest mniejsza. 
Ja, kupuję auta dla przyjemności, a nie z kalkulatorem w ręku, dlatego takie wyliczenia mnie nie interesują.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 17:11:42 wysłana przez pireus »

Offline RAV4 Jacek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Listopada 2022, 21:58:34 »
RAV 4 2022 / selection / 4x2
przebieg: 500km

ZALETY:
- Stylizacja kolor perła + czarny dach,
- wygodne fotele,
- duży bagażnik,
- wyciszenie,
- duże lusterka,
- komfort jazdy po mieście,

WADY:
- darcie ryja silnika przy przyśpieszaniu ( nie przeszkadzałoby gdyby wyło cały czas, ale jadąc na aku gdzie praktycznie nic nie słychać, nagle załącza się silnik i zaczyna się wydzierać :))
- druciki ogrzewania przedniej szyby bardzo gęsto ułożone, co w konsekwencji powoduje pogorszenie widoczności przy wieczornym mijaniu samochodów (największa wada, ponieważ wygląda to jakby szyba była potłuszczona i tworzy reflexy świetlne, mam nadzieję że po jakimś czasie się przyzwyczaję),
- multimedia - w skodzie rapid z 2015 multimedia miałem o wiele lepsze, a tam też miałem android auto, bardzo okrojone możliwości konfiguracji ustawień samochodu z panelu,
- brak haczyków w bagażniku na siatki,
- jest 2022r i wciąż nie ma gniazda USB przy lusterku wstecznym do podłączenia kabla od wideo rejestratora,
- obawa przed rdzą podwozia :)

Ogólnie puki co to jestem zadowolony, design, układ hybrydowy, komfort jazdy, "niezawodność" są największymi zaletami tego auta, jeżeli chodzi o multimedia to może rocznik 2023 będzie wisienką na torcie tego modelu.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 22:02:41 wysłana przez RAV4 Jacek »
RAV 4 HYBRID / SELECTION / 4x2 / 2022r.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Listopada 2022, 22:35:46 »
Prosto wyliczył. Różnica w cenie samochodu / różnica w kosztach eksploatacji.
10000 zł / 8 zł (1litr) = 1250. 125 tys. km - to jakie pół miliona?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Listopada 2022, 22:51:44 »
Tak propo AA - to wina twojego telefonu. U mnie (i wielu innych forumowiczów) działa bardzo sprawnie
   A może podpowiesz, jeśli to nie kłopot jakie parametry powinien mieć smartfon do  AA w Rav

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Listopada 2022, 22:53:12 »
Dla mnie przyjemność z jazdy hybrydą jest bezcenna :cool:. Nieprzeliczalna na pieniądze :-)
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2022, 22:56:10 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Listopada 2022, 23:06:16 »
Tak propo AA - to wina twojego telefonu. U mnie (i wielu innych forumowiczów) działa bardzo sprawnie
   A może podpowiesz, jeśli to nie kłopot jakie parametry powinien mieć smartfon do  AA w Rav

Nie mam bladego pojęcia... Mogę tylko napisać, że sam mam.samsunga s21.
PS: Nie wydaje mi się, żeby auto miało tu znaczenie - AA chyba w każdym powinno działać tak samo

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Listopada 2022, 23:09:59 »
AA chyba w każdym powinno działać tak samo
nie do końca.
Szybkość przesyłu danych po kablu i ich odczytywanie przez multimedia auta również zależą od mocy smartfona. Czasem niekoniecznie mocy, ale od tego jak jest "zawalony". Nie są to znaczące różnice, ale na pewno mają wpływ na stabilność.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #99 dnia: 01 Listopada 2022, 23:25:27 »
RAV 4 2022 / selection / 4x2
przebieg: 500km

WADY:
- druciki ogrzewania przedniej szyby bardzo gęsto ułożone, co w konsekwencji powoduje pogorszenie widoczności przy wieczornym mijaniu samochodów (największa wada, ponieważ wygląda to jakby szyba była potłuszczona i tworzy reflexy świetlne, mam nadzieję że po jakimś czasie się przyzwyczaję),
- multimedia - w skodzie rapid z 2015 multimedia miałem o wiele lepsze, a tam też miałem android auto, bardzo okrojone możliwości konfiguracji ustawień samochodu z panelu,
- jest 2022r i wciąż nie ma gniazda USB przy lusterku wstecznym do podłączenia kabla od wideo rejestratora,
- obawa przed rdzą podwozia :)

-Druciki to samo jak kupiłem i mnie wnerwiło ale po jakimś czasie zapomnisz o tym.
-Trafiłeś na MY22 bo już MY23 ma lepiej z multimedią . Nie ma dramatu i tak możesz zmienić Multimedia z Ali jest sporo ofert i poszukaj gdzieś w wątku "nasze modyfikacje" gdzie naprawdę lepiej reprezentują.
-przy lusterku wstecznym usb?chyba żaden producent nie przewidział co ma być w lusterku dodatkowo.
U mnie zrobili kamerkę perfekcyjnie z okablowaniem do Teyes CC3 że ani śladu poplątanych kabli nie widać na szybie.
-Rdza na razie u mnie nie zjada z 2017 roku jest ;-) więc nie ma obaw

Hm, nasuwa sie jeszcze jeden wniosek - hybryda zwroci sie po pol miliona km..
A jak to wyliczyłeś? Przecież mało kto korzysta z jednego samochodu 20 lat, a sprzedając Toyotę po kilku latach zazwyczaj sporo zainwestowanej kasy się odzyskuje. Znajomy sprzedał Hybrydę IV gen z 2016 roku za 104 tys. Kupił za 160 i jeździł 5 lat. Ja swoja poprzednią kupiłem za 140 tys( diesel 2,2) a sprzedałem po 8 latach za 70 tys.

"pafcio01" znajdż auta które najszybciej ci zwrócą? , bo żeby cię zwróciło to lepiej wyjechać nówką z salonu i schować gdzieś w stodole i poczekać za 30 lat i już będzie wart jako klasyk.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Listopada 2022, 06:29:30 »
Matko Bosko Czestochowsko jak  mawiała moja Ciocia, jakiej Wy matematyki używacie
Skoro hybryda zużywa średnio 2l paliwa mniej od benzyny, a aktualna cena benzyny to 6.68 razy te 2 litry =13.36zł i tyle zaoszczędzić można na przejechaniu 100km. Więc zakładając te 10kpln teraz różnicy to będzie 74.859,3km
Różnica w cenie gdy ja brałem rav4 to było aż 20.000zł.
A te "pół miliona" to była odpowiedź na konkretny post @mixell który napisał "
Spalanie średnie policzone to: 7,5l/100km"
Przy średnim w benzynie 8l różnica tu wyszła 0.5l więc stąd ten "sarkazm"? @Sharx'a
"Hm, nasuwa sie jeszcze jeden wniosek - hybryda zwroci sie po pol miliona km..."
Kolega jednak nie wziął pod uwagę,  że to konkretnie auto dużo jeździło po autostradach z opisu,  a w tych warunkach benzyna też spali więcej,  niż te średnie 8l

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2022, 06:45:27 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Listopada 2022, 07:22:17 »
obawa przed rdzą podwozia
Ciągle myślę czy po odbiorze od razu na konserwację nie dać....
:(

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Listopada 2022, 07:24:58 »
WADY:
- darcie ryja silnika przy przyśpieszaniu ( nie przeszkadzałoby gdyby wyło cały czas, ale jadąc na aku gdzie praktycznie nic nie słychać, nagle załącza się silnik i zaczyna się wydzierać )
- obawa przed rdzą podwozia
Zacząłem myśleć o tym "wyciu" jako o dźwiękowym systemie wspomagania ekodrivingu. xD.
Zrobiłem też kiedyś zabawę "ciśnij ekodriving przez cały bak". Efekt: prawa noga sama oszczędza ok. litr na setkę dzięki wyczuciu kiedy dołącza się napęd spalinowy. Po podwyżkach mandatów ludzie mocno zwolnili w zabudowanym. Wystarczy jechać za takim delikwentem w "EV", żeby zaoszczędzić trochę groszy. Sprzężenie ucha z nogą trochę w tym pomaga ;).

Do drucików się przyzwyczaiłem. Drapać szyb nienawidzę, więc pewnie wkrótce polubię druciki. Niestety zauważyłem, że RAV dość oszczędnie dmucha na przednią szybę, przez co ta lubi parować. Jeżeli jeszcze nie jest wymyta, to potrafi złapać mgiełkę w 3 minuty. Dramat.

Centralny infotainment nadaje się tylko jako monitor do AAWireless. Tak go używam.

Brak haczyków skompensowałem dwoma składanymi plastikowymi skrzynkami. Jak robię zakupy to nawet nie biorę siatek. Przekładam towar z wózka do skrzynek na parkingu i w nich zabieram do domu. Zredukowałem plastikowe śmieci i wygrywam tempem pakowania z każdą kasjerką z biedry (bo nie bawię się siatkami). Mam już słynny haczyk od skody, ale chyba nie będę go montował.
Polecam też półkę pod podłogę na duperele (latarka, pompka, apteczka, parasol etc.).

Marcin Moderator uśmierza strach przed rudą, odchudzając portfel. Chciałem go poznać przed zimą, ale mnie wyśmiał przez telefon. Jakoś dwa miesiące temu miał klientów do kwietnia '23. :). Pozdrawiam moderatora.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Listopada 2022, 07:33:00 »
Ciągle myślę czy po odbiorze od razu na konserwację nie dać....
:(
Skoro już o tym myślisz, to potem będzie jeszcze gorzej, więc lepiej zrób to.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Listopada 2022, 08:37:48 »
Więc zakładając te 10kpln teraz różnicy to będzie 74.859,3km
Różnica w cenie gdy ja brałem rav4 to było aż 20.000zł.
Po wprowadzeniu ekobonusu na stałe, obecnie różnica to 6800zl (2.0 cvt vs hybryda).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl