Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #240 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:16:27 »
A czemu pompujecie więcej, niż zaleca producent? Tym bardziej, że akurat toyota podaje jedno ciśnienie niezależnie od obciążenia, więc musi ono albo być uśrednione albo liczone pod pełne obciążenie (a pewnie w większości jeździcie sami)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #241 dnia: 29 Grudnia 2022, 23:46:23 »
U mnie nominalne to 2,3. Z miesiąc temu wyskoczyła mi oponka i okazało się, że w jednym kole było 2,1 w pozostałych nominał. Czasami jak mam wpięty interfejs w obd2 to sprawdzam przy okazji w apce Tire Assistant ciśnienia w kołach, wskazania weryfikowałem z precyzyjnym manometrem i były dokładnie te same wartości. Ostatnio rzadko to robię, bo w ciągu 2 lat tylko raz dopompowywałem koło właśnie miesiąc temu. Po sezonowych wymianach kół ciśnienie praktycznie u mnie się nie zmienia (na zimnych oponach przed jazdą). 

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #242 dnia: 30 Grudnia 2022, 00:22:26 »
A czemu pompujecie więcej, niż zaleca producent? Tym bardziej, że akurat toyota podaje jedno ciśnienie niezależnie od obciążenia, więc musi ono albo być uśrednione albo liczone pod pełne obciążenie (a pewnie w większości jeździcie sami)

To co producent podaje dla bezpieczeństwa ogólnego (homologacja) . Z mojego punktu czuję różnicę że pewnie mi się dobrze trzyma na zakrętach lepiej mi się hamuje i oczywiście spalania. Minusem jest komfort , ale to minimalnie lekkie drgania. Tak naprawdę jest dopuszczone do 3,0 bara i tragedii nie będzie, ale nie widzę sensownego chyba że coś wozi ciężkiego. Wulkanizacje i tak zalecają dla Suva 2,5 -2,6 bara.

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #243 dnia: 30 Grudnia 2022, 06:39:45 »
Pewno nie wszyscy tak robią. Ja dodaje 0,2 do nominału tylko na letnich kapciach do tzw. prędkości autostradowych, czy pełnego obciążenia. Jak Rav'ka pojechała na ryby z dwoma jaszcze grubasami, sprzętem i trzema kratami piwa było akurat. A że zostaje potem 0,2 "za dużo" mniej ważne jak to, aby było równo na przodzie i tyle, tak mi gumiarz kiedyś powiedział.
Z zimówkami nie kombinuję, to ma mieć większe opory toczenia i bardziej lepić się do drogi, więc w zimie nie "przeszkadzam" producentowi.
Pozdrawiam,
TZ

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #244 dnia: 30 Grudnia 2022, 07:15:24 »
A że zostaje potem 0,2 "za dużo" mniej ważne jak to, aby było równo na przodzie i tyle, tak mi gumiarz kiedyś powiedział.
To już zależy od auta - czasem producent zaleca różne ciśnienia na osiach. Akurat w rav4 jest równo

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #245 dnia: 30 Grudnia 2022, 07:58:14 »

To co producent podaje dla bezpieczeństwa ogólnego (homologacja) . Z mojego punktu czuję różnicę że pewnie mi się dobrze trzyma na zakrętach lepiej mi się hamuje i oczywiście spalania. Minusem jest komfort , ale to minimalnie lekkie drgania. Tak naprawdę jest dopuszczone do 3,0 bara i tragedii nie będzie, ale nie widzę sensownego chyba że coś wozi ciężkiego. Wulkanizacje i tak zalecają dla Suva 2,5 -2,6 bara.
Tylko w razie W niewłaściwe ciśnienie w oponach może być podstawą do uznania winy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #246 dnia: 30 Grudnia 2022, 08:31:45 »
A czemu pompujecie więcej, niż zaleca producent?
U mnie to kompromis wynikający z odczuć. Tyle mam w zimowych Nokianach, w letnich Michelinach pompuję nominalne, ale w fabrycznych Dunlopach pompowałem 2,8
Tylko w razie W niewłaściwe ciśnienie w oponach może być podstawą do uznania winy.
Mówimy o drobnych korektach a nie o pompowaniu poza dopuszczalny zakres.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 09:04:14 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #247 dnia: 30 Grudnia 2022, 09:23:03 »
2.8 to jednak bardzo duża zmiana i sporo mniejsza przyczepność.
Jak kiedyś będziesz robił badanie techniczne na SKP I diagnosta powie Ci, że amortyzatory do wymiany, to najpierw zmniejsz ciśnienie w kołach do prawidłowego. Całkiem możliwe, że stanie się "cud" ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #248 dnia: 30 Grudnia 2022, 09:54:07 »
Dla tych opon to wartość rekomendowana przez moje ASO. Przy nominalnym ciśnieniu auto myszkowało przy gwałtownym hamowaniu.
Na prawdziwych oponach nie ma takiej potrzeby przepompowania. Ale Toyota nawet w przypadku fabrycznego zestawu opon musiała postawić na swoim i wcisnąć klientowi krowi placek. Na szczęście te opony to już historia.
Generalnie w poprzednim samochodzie miałem zakres ciśnienia 2,4-3,4 (w zależności od obciążenia), także chyba nic nadzwyczajnego. Ale taki szczegółowy opis już większa naklejka i pewnie większe koszty nadruku ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 10:32:21 wysłana przez surrender »

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 30 Grudnia 2022, 10:16:48 »
A z innej beczki was zapytam, bo gdzieś na onecie chyba podali wczoraj, że od stycznia nasze cepeeny zaatakuje paliwo z biokomponentami nie do 5% jak do tej pory, ale już do 10%. Cześć przynajmniej z was zna się na tym 100 x lepiej ode mnie, pytanie więc, czy ten nasz hybrydowy układ współnapędzany 2,5 L wolnossaczem toleruje takie "nowinki techniczne" ???
Pozdrawiam,
TZ
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 10:19:58 wysłana przez TZ_TeZet »

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 30 Grudnia 2022, 10:26:06 »
Zgodnie z instrukcją tak:
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 30 Grudnia 2022, 10:28:58 »
Faktycznie pracy domowej nie odrobiłem :cool: obadamy jak to w praktyce będzie.
Dzięki,
TZ
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 10:30:38 wysłana przez TZ_TeZet »

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 30 Grudnia 2022, 11:58:17 »
Zajrzałem przez ciekawość do wlewu ... faktycznie jak byk stoi, że i E5 i E10. Pytanie tylko czy producent podał to bo musiał i taki mamy trynd, czy rzeczywiście nie będzie to powodować jakiś suków, puków. Zapewne tez dotyczy innych marek i silników. Pożyjemy zobaczymy. Pytałem, bo pomnę, że w moich poprzednich dislach przy odbiorze padło: "tylko omijaj pan bio" jak tylko możesz a silnik pożyje setki tysięcy. Coś tam w tym musi być, pomimo że diesla z benzynowym wolnossaczem nie porównasz ot tak prosto.
Pozdrawiam,
TZ

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:15:25 »
Nie wiem ile jest "bio" w Vpowerze, Vervie itp paliwom z większą liczbą oktanów ale chyba mniej. Ale też ktoś pisał żeby lać tylko 95 a nie 98 do hybrydy....

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #254 dnia: 30 Grudnia 2022, 12:17:54 »
Jak kiedyś będziesz robił badanie techniczne na SKP I diagnosta powie Ci, że amortyzatory do wymiany, to najpierw zmniejsz ciśnienie w kołach do prawidłowego. Całkiem możliwe, że stanie się "cud" ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Mój z 2017 roku już przeszedł drugi SKP i nadal idealnie amory trzymają. Wszystko zależy od kierowcy gdzie wpadnie w koleiny czy dziury itd.

Nie wiem ile jest "bio" w Vpowerze, Vervie itp paliwom z większą liczbą oktanów ale chyba mniej. Ale też ktoś pisał żeby lać tylko 95 a nie 98 do hybrydy....

To fakt bo 98 nic nie daje tylko oprócz szybkiego nagrzania z zimnego rozruchu
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 12:20:18 wysłana przez mleni »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl