Autor Wątek: Zmiana oleju silnikowego  (Przeczytany 25202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rwaw

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpnia 2005, 15:18:39 »
zalałem mobilem 10w40 facet który mi sprzedawał olej usilnie proponował mi jakiś niemiecki -wg niego lepszy - amoże więcej na nim miał by zarobić  :)  zobaczymy czy moja corolla coś wypije )
ps załatwiłem sobie butelke mobila1 10 w40 za 60 pln ))))

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2005, 17:49:49 »
a mnie stuknęła 250kkm w E9 1.8D - więc zmieniłem olej i filtr - LOTOS DIESEL 15W40 (zobaczymy co dalej - jak mam dolewać to wolęcoś tanszego)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

rwaw

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2005, 14:14:19 »
Cytat: E9
mnie stuknęła 250kkm w E9 1.8D - więc zmieniłem olej i filtr - LOTOS DIESEL 15W40 (zobaczymy co dalej - jak mam dolewać to

MOBIL1 ZA 60 PLN  to dużo??? a poza tym w serwisach jest juz po ok 85 pln lotos chyba 60 pln ale nie jestem pewien
na silniku auta chyba nie będe oszxczędzał kupie do kuchni za 2,99 pln za 1 l na tym moge oszczędzić  :wink:

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpnia 2005, 18:28:03 »
Cytat: rwaw
MOBIL1 ZA 60 PLN to dużo???

jak sam napisałeś - załatwiłeś sobie... a to co innego (u mnie np. 5 litrów Mobila1 kosztuje coś ze 120,- albo lepiej - nie pamietam)

po drugie u mnie olej sięwymienia co 10.000 km (dla mnie to średnio 3 razy w roku) a nie co 15 czy 20 więc tak naprawdęco za różnica...

trestowałem Mobila1, Valvolina, Shella (ostatnio) teraz Lotos...

8)

rwaw

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sierpnia 2005, 22:56:32 »
E9, sprawdź 5 l mobila1 to okoł 85 PLN tyle zapłaciłem w sklepie a jeżeli chodzi o zamianę10 tkm i zamiana bez dyskusji
nie namawiam Cięna Mobila ale jeżeli kiedyś bym mógł pomóc i załatwić Mobilla 1 za 60 pln to będęsięstarał załatwić  :)
sprawdziłem olej po 1000 km i nie wzięla nic oleju może warto było zalać syntetykiem a nie półsyntetykiem   :chmmm

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2005, 15:11:38 »
Cytat: E9
trestowałem Mobila1, Valvolina, Shella (ostatnio) teraz Lotos...

Podobno Lotos zostawia o wiele wiecej osadow niz Mobil :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpnia 2005, 15:44:45 »
Cytat: Croom
Podobno Lotos zostawia o wiele wiecej osadow niz Mobil Smile

podobno to nie napewno... a zresztą... 10kkm minie szybko

moze wróce do Valvoline`a??

i podobno mobil z beczki jest do doopy....

więc najlepiej kupić orginalne opakowanie

STAMP

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Października 2005, 21:44:20 »
Ciekawi mnie jakie jest wasze zdanie odnośnie samego sposobu wymiany oleju.Olej jak wiadomo można spuścic odkręcając korek w misce bądż wyciągnąc go  wyciągarką.W moich poprzednich samochodach preferowałem ten pierwszy sposób bo wydawał mi siępewniejszy .Wiedziałem że zszedł cały stary olej i w jakim stanie.Okazuje sie że nie do końca. Miski a raczej otwór w ktory wkręcony jest korek może  mieć takie przegięcie do środka które uniemożliwi odpłynięcie starego oleju.Tym samym cały pozostały syf "wzbogaci nam nowy olej.Wydaje sięwięc że wyciągarka jest lepszym narzędziem oczywiście pod warunkiem że mechanik będzie dokładny. Wszyscy jednak wiemy jak to z mechaniorami bywa.Chyba że w Toyocie jest inaczej, oby!!!  :chmmm

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Października 2005, 19:31:25 »
no i teraz wiem że... mojarolka nie bierze oleju tylko "puszcz" przez miskęolejową przez "uszczelkę"
no i teraz to mam pytanie - czy zaryzykować wymianęuszczelki (trzeba rozkrecić spory kawał auta pod spodem zeby odkręcić miskęale to nie o to chodzi) i narazić sięna to ze będzie gorzej ? nowa uszczelka jest grubsza więc może nastapić problem ze spasowaniem/dokręceniem prawidłowo miski... mam rację??

w końcu oleju dolewam tak ze 1,5 litra/10.000km no i co 10kkm jest nowy olej

to jak ?? warto podjąc ryzyko ?? bo nie mam zbytnio czasu na to zeby auto stało u mechanika który będzie poprawiał w nieskończoność "to cholerstwo"  :wink:

Toyo69

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2005, 19:39:31 »
Moim skromnym zdaniem nie wymieniaj 1,5 l. to niewiele a wymiana może nie dać rezultatu. Ja tak mam po wymianie dalej są widoczne ślady wycieku.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2005, 20:27:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Moim skromnym zdaniem nie wymieniaj 1,5 l. to niewiele a wymiana może nie dać rezultatu. Ja tak mam po wymianie dalej są widoczne ślady wycieku.

i wszystko jasne...
Toyo69, potwierdziłeś moje przypuszczenia, a co dwie głowy to nie jedna

Toyo69

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Października 2005, 20:30:34 »
Nawet po wymianie jak dalej cieklo zapodałem silikon miedzy uszczelki i też daleś sięmiska konserwuje samoczynnie  :wink:  :wink:
Edit. Aha uszczelka nie była orginalna a druga sprawa że moja rolka ma obniżone zawieszenie i miska nosi wyrażne ślady bliskich spotkań z podłożem, więc jest możliwość że sie deczko zwichrowała i nie przylega dokladnie  :cnice

rafal_mk1

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Października 2005, 23:03:41 »
Witam

Jako długoletni uzytkownik Forda dla fanów Mobila polecam olej firmowy Ford. To jest dokładnie to samo tylko, że jest tańszy  :aclap  .

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Października 2005, 09:16:02 »
Cytat: Toyo69
Nawet po wymianie jak dalej cieklo zapodałem silikon miedzy uszczelki i też daleś sięmiska konserwuje samoczynnie  :wink:  :wink:
Edit. Aha uszczelka nie była orginalna a druga sprawa że moja rolka ma obniżone zawieszenie i miska nosi wyrażne ślady bliskich spotkań z podłożem, więc jest możliwość że sie deczko zwichrowała i nie przylega dokladnie  :cnice

Toyo ale czy mi sie wydaje czy w 4EFE to uszczelka jest z pasy nakładana na taki rowek w misce a nie jako osobna uszczelka. Poza tym miska jest osłonieta dosc dobrze, ja u siebie jeszcze ani razu nie przywaliłem a zawieche mam hmm niska :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

zyzolek

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Października 2005, 02:55:13 »
To ja tez dorzuce swoje 3 grosze do tego watku.

Jak mialem zalanego mobila 0w40 to niestety moja rolka powoli zaczela brac mi olej.
Wczesniej tez mialem zalany pelny syntetyk, ale nie wiem jakiej firmy.
Z biegiem czasu palenie oleju sie coraz bardziej nasilalo, az w koncu bylem zmuszony zrobic  kapitalke silnika.
Okazalo sie, ze pierscienie byly w fatalnym stanie no i gumki na zaworach czyli uszczelniacze tez
juz nie byly najlepsze. Po remoncie moj zaufany mechanik z ASO polecil mi jednak, zebym
zalal Castrola 10w60.
Po przejechaniu 50 tys km na tym oleju od remontu jak na razie nie mam zadnego ubytku.
Nie krytykuje mobila, gdyz nie wiem tak napawde czy gdybym nie mial zalanego innego oleju tez by to
nie nastapilo.

W ASO zalecili mi jednak aby stan oleju utrzymywac na poziomie MAX na bagnecie.
Podobno w silnikach 4efe tak jest najlepiej, gdyz do silnika wchodzi zaledwie 2,8 litra oleju, a
roznica miedzy poziomem max a min to tylko 0,8 litra.
Ja stosuje sie do tych zalecen i jak do tej pory moj silniczek jest mi za to wdzieczny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl