Autor Wątek: Kiedy stostować pozycję "B" w Hybrydzie  (Przeczytany 134572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Kiedy stostować pozycję "B" w Hybrydzie
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lutego 2018, 20:11:29 »
Ladowanie mniejszym pradem w dluzszym czasie (lagodne hamowanie) jest efektywniejsze i zdrowsze dla baterii niz ladowanie duzym pradem w krotszym czasie (mocne hamowanie ze wskazowka na dole skali).

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Lutego 2018, 09:45:26 »
Ladowanie mniejszym pradem w dluzszym czasie (lagodne hamowanie) jest efektywniejsze i zdrowsze dla baterii niz ladowanie duzym pradem w krotszym czasie (mocne hamowanie ze wskazowka na dole skali).

Czyli tak jak napisałem: IM WYŻEJ TYM LEPIEJ dla baterii
a nie IM WYŻEJ TYM LEPIEJ bo szybciej.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Lutego 2018, 16:55:48 »
Z jednej strony jest to hamowanie silnikiem na B ale ..

Ciekawa sprawa kiedy bateria jest wyładowana i jadę z górki nie chce hamować to jadę na B! nie muszę cały czas hamować wiec jest super ............Po jakiejś chwili na B bateria jest pełna pokazuje sie full czekam trochę i pól minuty później Silnik hałasuje nadmiernie (na B dalej jade) bateria jest full a silnik robi się coraz głośniejszy  i juz nie hamuje .

Czyli po naładowaniu tylko hałasuje chyba już nie ładuje nic tylko energia idzie w P****  i prędkość coraz większa . Bateria full , silnik Hałasuje prędkość coraz większa bez hamowania   .

Na B nie zużywa paliwa hamowanie silnikiem

UWAGA : NIE UŻYWAĆ NA MOKREJ NAWIERZCHNI I NA ŚNIEGU TYLKO SAMOCHÓD SKASUJECIE NIE POTRZEBNIE !!!!!!

Przetestowane na Górzystym terenie Grecji 
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2018, 17:51:43 wysłana przez Ma-corolla »

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Lutego 2018, 17:47:50 »
Na B nie zużywa paliwa hamowanie silnikiem

Dokładnie. Silnik pracuje wtedy jak sprężarka, im więcej energii ma w nadmiarze tym większe obroty MG będzie wymuszał na "spalinie". Po prostu rozładowuje nadmiar energii poza EV, która osiągnęła już swoją zakładaną przez producenta, względną, maksymalną pojemność. Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość przypadkowo podczas strojenia LPG. Nawet powyżej 80km/h gdzie spalina cały czas pracuje, przy odpuszczeniu gazu również hamujemy silnikiem i również wtedy silnik pracuje jak sprężarka, w normalnym trybie D. Zobaczcie że inaczej to wygląda przy prędkości 90km/h i inaczej przy 140km/h gdy odpuścimy gaz. Im wyższa prędkość tym regeneracja zabiera większą część z pola "CHARGE".
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Lutego 2018, 20:28:58 »
No to jest akurat uzasadnione prędkością obrotową koła - można to poniekąd porównać do turbiny wiatrowej - im się szybciej obraca tym więcej energii wytwarza.

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Lutego 2018, 21:12:40 »
No tak, racja ale dla mnie nie jest to takie oczywiste. Nie jeżdżę z HA (i aktualnie nie mam dostępu do swojego samochodu  :-() ale na pewno działa tu też rosnący nieliniowo opór powietrza i może to on ma wpływ na wskazanie CHG. Jeżeli ktoś jeździ z podłączonym HA to może potwierdzi/zaprzeczy czy prąd idący do baterii HV jest taki sam przy puszczeniu gazu (bez dotykania hamulca) przy prędkości 80-90km/h i 140-150 km/h.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Lutego 2018, 11:24:02 »
No tak, racja ale dla mnie nie jest to takie oczywiste. Nie jeżdżę z HA (i aktualnie nie mam dostępu do swojego samochodu  :-() ale na pewno działa tu też rosnący nieliniowo opór powietrza i może to on ma wpływ na wskazanie CHG. Jeżeli ktoś jeździ z podłączonym HA to może potwierdzi/zaprzeczy czy prąd idący do baterii HV jest taki sam przy puszczeniu gazu (bez dotykania hamulca) przy prędkości 80-90km/h i 140-150 km/h.
HA nie działa za dobrze z czwartą generacją.

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Lutego 2018, 11:39:18 »
Ok zapytam więc u prusakowców.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Lutego 2018, 19:29:11 »
Hej, czy podczas jazdy mogę zmienić z "D" na "B" ?
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Lutego 2018, 19:30:12 »
Oczywiście.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Lutego 2018, 19:41:58 »
HA nie działa za dobrze z czwartą generacją.
Jeszcze troche trzeba bedzie poczekac... Ale nie za dlugo.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lutego 2018, 20:41:35 »
Oczywiście.

I odwrotnie też  <diabel>

Offline Elloziom

• Początkujący
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Sierpnia 2022, 23:16:00 »
Polecam filmik na temat trybu B
https://youtu.be/0686jovTyT4

Offline MaciejTT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota C-HR
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Sierpnia 2022, 20:25:01 »
Dobry ten filmik :) Zanim jeszcze kopiłem C-HRkę to pooglądałem kilka filmików od tego gościa. Dobrze opowiada. :)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:11:25 »
Przeczytałem ten wątek i jak zwykle cały czas pomieszanie: zwykłe silniki z hybrydami, automaty ze zwykłymi i tak dalej.

Generalnie przecież ładowanie może nastąpić tylko z jednego silnika elektrycznego podłączonego do kół i silnika. Komputer decyduje kiedy i jak to robić. Jak naciskamy hamulec to też komputer decyduje czy hamuje silnikiem elektrycznym czy musi dokładać klocki (zależnie od prędkości i siły hamowania).

Tutaj musimy zrobić wycieczkę do prędkości i różnicach przy 50 i 150, bateria i cały układ może przyjąć i przepuścić przez siebie tylko określoną moc maksymalną, (uproszczenia wielkie teraz nastąpią) więc jak przy 50 naciśniemy hamulec z siłą 3 to uzyskamy 150mocy i powiedzmy że to jest maks co może system przyjąć i w tej sytuacji cała moc pójdzie do baterii, jak przy 150 naciśniemy hamulec z siła 3 to uzyskamy 450 mocy i to by było już za dużo dla samochodu i jakby tyle wziął na baterie to by wszystko spalił, dlatego też użyje hamulców do zwalniania a nie silnika (jak przy 150 zahamujemy z siłą 1 to będzie hamowanie silnikiem elektrycznym a mocniej już z dokładka klocków)

Teraz moje spostrzeżenia z tryby B przy okazji wakacji i jazdach po górach. Generalnie to włączałem tylko jak mi się nie chciało trzymać hamulca na długich zjazdach.
Niezależnie od tego czy na zjeździe używałem hamulca (oczywiście z siłą poniżej maks) czy trybu B zachowanie samochodu było takie same, do czasu naładowania baterii do pełna hamował elektrykiem i ją ładował a po napełnieniu do pełna zużywał nadmiar prądu kręcąc silnikiem spalinowym tym szybciej im stromszy zjazd (co logiczne bo trzeba wytracić przecież więcej energii wtedy a do baterii już się nic nie zmieści).

Może i jakaś różnica miedzy hamulcem i B była przy określonych prędkościach (raczej tych mniejszych gdzie samo hamowanie silnikiem wystarczało) ale dla ekonomiki jazdy nie miało znaczenia.

Więc powtarzając praktycznie B to tylko zamiana hamulca jak się nie chce go trzymać długo na zjazdach, inny powód wachlowania biegami w automacie hybrydzie nie istnieje zarówno ze względu na wygodę jak i ekonomikę. Bo tylko komputer decyduje co robić z klockami i jak je zaciskać, czy kręcić silnikiem czy nie itd., mamy na to wpływ tylko przez głębokość naciśnięcia hamulca a reszta się dzieje niezależnie od nas i wynika z fizyki czyli ilości energii jaka należy wytracić i jej przepływem miedzy kołami a bateriami, silnikiem elektrycznym i silnikiem spalinowym.

ps. a zużycie klocków to widać na felgach, 3 tysiące kilometrów po górach i autostradach dało tyle pyłu z klocków na nich co cały rok jeżdżenia po mieście :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl