Autor Wątek: Skrzypiący fotel kierowcy  (Przeczytany 20531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Skrzypiący fotel kierowcy
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwietnia 2019, 13:37:05 »
skrzypienie występuje także w fotelach z tapicerką materiałową w Aurisie i Corolli. U mnie występuje to przy mocniejszym wciśnięciu gazu lub przy hamowaniu - wtedy gdy na ciało działają siły w przód i tył, to fotel skrzypi.

Zgasza się. U mnie fotele z tapicerką materiałową też zaczęły skrzypieć po kilku miesiącach od wyjazdu z salonu. U mnie skrzypi gąbka w oparciach, nie siedziska, kiedy plecy pracują w przód, w tył i na boki. Serwis przyjął zlecenie na gwarancji, ale ja zrezygnowałem z rozgrzebywania foteli, bo skrzypienie występuje tylko czasem, przy wolnej jeździe na nierównościach. Normalnie na trasie jest ok.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Września 2019, 16:22:20 »
Witam,
wznawiam ten watek, bo w moim Aurisie hybrid też zaczęły skrzypieć oparcia przednich foteli. Fotele są materiałowe, a skrzypienie słychać przy ruszaniu i hamowaniu, lub można wygenerować poprzez kiwanie się. Auto nowe, 8 miesięcy od wyjazdu z salonu. Mam pytanie, głównie do poprzedników w tym wątku: czy zgłaszaliście tę usterkę  w ramach reklamacji i z jakim skutkiem?
Pozdrawiam

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Września 2019, 09:56:42 »
Zgłaszam dwa fotele - pasażera rezonował podczas jazdy (jak był pusty) - wymieniony stelaż, kierowcy ma takie same objawy jak u ciebie (przebieg 37 tys.) - zamierzam z tym pojechać w październiku, bo w kwietniu się kończy gwarancja
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Września 2019, 19:11:13 »
w moim Aurisie hybrid też zaczęły skrzypieć oparcia przednich foteli. Fotele są materiałowe, a skrzypienie słychać przy ruszaniu i hamowaniu, lub można wygenerować poprzez kiwanie się. Auto nowe, 8 miesięcy od wyjazdu z salonu.
Mam identycznie to samo, co u ciebie i też oparcia foteli zaczęły mi skrzypieć po ok. 8 miesiącach po wyjeździe z salonu, najpierw zaczął skrzypiec fotel kierowcy, a niedługo potem i pasażera. Zgłaszałem reklamację w ASO, przyjęli zgłoszenie i zapraszali na wymianę gąbek w oparciach. Robota miała trwać  6 - 8 godzin. Ja jednak ociągałem się z tą robotą, nie za bardzo widziało mi się rozgrzebywanie fabrycznych foteli i nie miałem 100% pewności, czy znów nie zacznie skrzypieć. W tej chwili minął już niecały rok od tego skrzypienia i mogę stwierdzić, że skrzypienie znacząco się zmniejszyło, gąbka się jakby dotarła i ułożyła w oparciach, że wcale już mi to nie przeszkadza. Może coś tam delikatnie popierduje, jak jadę wolno po wybojach, albo wsiadam do auta i układam plecy na oparciu, ale na drodze, w trasie jest zupełnie ok. Radziłbym ci poczekać z rok, no chyba, że to skrzypienie wyjątkowo mocno cie wkurza... :beer:
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2019, 19:15:12 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2019, 19:51:45 »
Witam,
dzięki za odpowiedzi. Odnoszę wrażenie, że ten efekt akustyczny jest związany  z temperaturą - zdecydowanie głośniej skrzypiało w zimne dni. Teraz jest cieplej i jakby się trochę uspokoiło. Byłem ciekaw, co w tej sytuacji proponują serwisy (liczyłem, że może wymianę całego fotela). Zgadzam się, że rozgrzebywanie fotela, żeby zmienić jakieś gąbki jest lekko bez sensu - raczej nie uda się go przywrócić do stanu fabrycznego. Na razie będę nasłuchiwał, w końcu mam jeszcze rok gwarancji.
Pozdrawiam

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Stycznia 2020, 21:15:15 »
Ja mam podstawowego Aurisa 2016 i dwa razy już wymieniano coś w bebechach oparcia fotela (gąbki pewnie). Niestety kiedy nadeszła zima skrzypienie wróciło. Auto już po gwarancji, a to skrzypienie strasznie mnie wkurza (tak jak ich świerszcze w desce:/). Może ktoś ma jakiś pomysł jak się tego pozbyć? Z tyłu fotela jest suwak tapicerki chyba, może da się te skrzypiące gąbki jakoś uciszyć domowym sposobem, może już się komuś udało? Albo nic tylko czekać na lato i samo przejdzie ...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Stycznia 2020, 09:19:43 »
a to nie skrzypi stelaż fotela ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2020, 12:17:28 »
Mam wrażenie że to skrzypienie takie bardziej tkaninowe, ocieranie czegoś o coś. Stelaż skrzypiałby chyba bardziej matelicznie/mechanicznie?

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2020, 15:26:36 »
Witam,
fotele (a właściwie oparcia) nadal skrzypią. Nie ma znaczenia temperatura, bo po włączeniu podgrzewania foteli dalej ten upierdliwy odgłos nie znika. Zmniejsza się trochę z czasem jazdy. Wybieram się niedługo na przegląd , więc w ramach gwarancji zgłoszę. Trochę przegięcie, żeby fotele w nowym aucie za prawie 100 tysi skrzypiały jak stara kanapa. Znając nasze serwisy nie bardzo liczę na załatwienie sprawy, ale będę próbować.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2020, 18:51:33 »
skrzypiały jak stara kanapa
Bo to tak ma być... Melancholijnie, staromodnie... Czy jakoś tak.

Offline witekbeata

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2020, 20:24:54 »
ja mam auriskę z 2017 r , przebieg 26 tys  , materiał a nie "skóra" .......... i też skrzypi ( przy wsiadaniu , na ostrych zakrętach i wybojach , na płaskiej prostej nie )  ................ więc moim zdaniem skromnym to albo plastiki , albo mocowanie fotela  .......... a i tylko fotel kierowcy  ............. choć może dla tego że żona autem
sama najczęściej jeżdzi  ........
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2020, 20:26:25 wysłana przez witekbeata »

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lutego 2020, 20:42:25 »
Wrzuciłem na YT koncert mojego fotela. Tak wam skrzypi czy jeszcze inaczej? https://www.youtube.com/watch?v=ULfyS8NLBFk

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lutego 2020, 09:21:32 »
u mnie ewidentnie stelaż jęczy i stęka, u ciebie zwykłe pierdzenie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline jakerc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lutego 2020, 11:55:18 »
Gdy jesteśmy w temacie foteli...
Widzę na filmiku, że też masz wersję Active - i to o nią mi chodzi.
Czy ktoś wie, jakie , wygodniejsze fotele można zamontować w tej Toyocie ?

Podstawowy jest ewidentnie za krótki i nie podpiera w żaden sposób uda.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lutego 2020, 20:47:20 »
Witam,
właśnie wróciłem Auriską z serwisu - parę godzin pracy i założone wyciszenie. Rzeczywiście różnica niebo a ziemia - mam nadzieję, że tak pozostanie. Zrobione na gwarancji, a więc bez kosztów własnych. Warto czasem drążyć temat, zobaczymy jaki skutek za parę miesięcy.
 Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie posty w temacie.
Za jakiś czas dam znać, co (nie)słychać. <taniec>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl