Witam .
Nie trzeba spuszczac calego plynu . Jak zaslepisz EGR to zaswieci sie chceck engine . Jak odepniesz wtyczke to tez zaswieci sie check engine ale bedziesz mogl sprawszic czy szarpanie to wina EGRu . Jezeli bedziesz jezdzil z wylaczonym EGR przez dluzszy czas to chlodniczka bedzie pozniej zatkana w 100% i po ponownym podlaczeniu lampka nie zgasnie . Przy takim przebiegu to bardzo mozliwe jest ze chlodniczka EGRu jest juz prawie calkowicie zatkana i czyszczenie samej rurki pomiedzy zaworem egr a kolektorem nic nie da . Tutaj jest filmik jak sie zabrac do czyszczenie tego "ustrojstwa" .
https://youtu.be/2_Hr2tAK7-c Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze dobrym jak nie najlepszym pomyslem jest kupienie samej chlodniczki na allegro za 50zl . Namoczenie jej w nafcie albo benzynie ekstrakcyjnej na jeden dwa dni . Przeplukanie jej myjka cisnieniowa i dopiero taka uzyc do podmianki . Uwazam tak dlatego ze czyszczenie swojej wlasnej chlodniczki nie jest takie proste i jezeli ktos potrzebuje uzywac samochodu w ten sam dzien moze miec problem z pozadnym jej wyczyszczeniem . Moja byla tak zatkana ze po wlaniu nafty przez jedna dziure nawet kropla nie wyplynela po drugiej stronie . Czyszczenie samego zaworu EGR jest proste . Wazne jest zeby przy takiej akcji wyczyscic kolektor dolotowy a szczegolnie male otwory wewnatrz kanalow . Przez nie wpadaja spaliny i przewaznie sa prawie calkowicie zatkane . Link do filmu .
https://youtu.be/579M-4wPSUIDodam ze po odkreceniu kolektora warto zwrocic uwage na uszczelke . Jezeli jest plaska nalezy ja wymienic . Nie wiem ile w PL ale w UK zaplacilem za nia 11? numer seryjny jakby ktos potrzebowal 17177-37030 .
Jezeli zabierasz sie do tej akcji majac chlodniczke EGR na podmianke i robisz to pierwszy raz to trzeba przeznaczyc na to 3-4 godziny . Kolejny raz to juz 1,5h . Uwazam ,ze warto wyczyscic ten uklad . Roznica w pracy silnika jest znaczna ,czy rozwiaze problem szarpania , nie wiem . Szarpanie moze byc spowodowane wieloma innymi czynnikami . Np zabrudzonymi wtryskiwaczami .
Pozdrawiam