Autor Wątek: Szarpie i trzęsie  (Przeczytany 45892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Szarpie i trzęsie
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lipca 2019, 12:39:44 »
Cos mi nie pasuje w temacie tego calego systemu EGR. Jak kolega zauwazyl po odlaczeniu wtyczki od zaworu EGR wszystko wydaje sie pracowac idealnie. Zero klekotania. Mam wstawiona zaslepke pomiedzy kolektor wylotowy a chodniczke EGR. Spaliny nie dostaja sie do chlodniczki, zaworu ani kolektora dolotowego. Wszystko jest idelanie wyczyszczone, zawor jest podlaczony, check engine sie nie swieci. Klekotanie jest. Odlaczam wtyczke, klekotanie znika.  Kilka dni temu wymienilem sam zawor EGR i klekotanie nadal wystepuje, szczegolnie przy wlaczonej klimie i 2 kreskach baterii. Zastanawia mnie czy przypadkiem kiedy zawor egr jest odlaczony i swieci sie check engine komputer nie zmienia mieszanki paliwowopowietrznej i stad to klekotanie. Nie jestem mechanikiem wiec to tylko moje przypuszczenia. Dziwne jest rowniez to, ze rok temu po zmianie silnika splinowego tego klekotania nie bylo. Pojawilo sie w tym roku.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2019, 12:48:52 wysłana przez Pawadam »

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lipca 2019, 14:49:45 »
Gubie sie, raz piszesz jedno raz drugie, to w koncu kiedy jest klekotanie?
Odlaczam wtyczke, klekotanie znika.

(...)

Zastanawia mnie czy przypadkiem kiedy zawor egr jest odlaczony i swieci sie check engine komputer nie zmienia mieszanki paliwowopowietrznej i stad to klekotanie.
auto-niemcy.prv.pl

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lipca 2019, 16:55:03 »
Miałem na myśli brak klekotania. Przepraszam za pomyłkę.

Jeżeli mam zablokowany przepływ spalin przez chłodnice i zawór egr i nagle nie wiadomo dlaczego silnik zaczyna klekotac, a po odłączeniu samego zaworu klekotanie znika to chyba przyczyna jest gdzieś indziej skoro tak w jednym jak i drugim przypadku spaliny nie dostają się do kolektora dolotowego.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2019, 17:00:11 wysłana przez Pawadam »

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lipca 2019, 07:58:36 »
Ale z drugiej strony na przebiegu 400 kkm zaslepka rozwiazywala Twoj problem, jesli poczytac Twoje wczesniejsze wpisy

Znowuz jesli odlaczenie wtyczki u mnie rozwiazuje problem i silnik chodzi gladko to w czym to rozwiazanie jest gorsze (poza kontrolka check) od zaslepki? I o ile prostsze... :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2019, 08:00:35 wysłana przez wito »
auto-niemcy.prv.pl

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lipca 2019, 12:46:11 »
Masz racje. Mnie denerwowala swiecaca lampka check engine dlatego zaslepialem egr i zostawilem go podlaczonego. Nie zmienia to faktu ze ciekawy jestem dlaczego pomimo zaslepionego systemu egr silnik klekocze a po odlaczeniu zaworu przestaje.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Lipca 2019, 13:08:37 »
Jesli dobrze rozumiem masz nowy problem - klekotanie. Przez iles lat zaslepienie wystarczalo, obecnie dopiero odlaczenie daje pelen spokoj
auto-niemcy.prv.pl

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Lipca 2019, 13:56:01 »
Witajcie .
1 post na forum .
Mam aurisa 2013 hybrydę 250tysięcy przebiegu
Wyczyściłem EGR, kolektor , chlodniczke problem ustal dosłownie na jakieś 200km i wrócił spowrotem .
Dzisiaj na próbę odłączyłem wtyczkę od EGR i jest płynnie i cichutko .
Jadę do znawcy takich problemów w środę lub czwartek zobaczymy co poradzi .
Zaznaczam że najwieksza trzęsawka jest prawie na środku obrotów na Eco .
Dam znać jak coś się uda zrobić .
Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Lipca 2019, 15:31:19 »
Moze taka informacja sie komus przyda. Wlozylem blaszke pomiedzy kolektor dolotowy a rurke prowadzaca do zaworu EGR. Nie zmienilo to nic ws klekotania. Check engine poczatkowo sie nie swiecil. Zaswiecil sie po przejechaniu ok 200km. Wykasowalem blad P0401 i check engine nie swiecil sie do kolejnych 200km.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Lipca 2019, 23:37:11 »
Pawadam czy mozesz opisac historie tego aktualnego auta? Czy to jest to auto o ktorym pisales ze przy 400kkm zaslepiles egr, przy 800kkm poszla uszczelka pod glowica a teraz masz klekot, czy moze juz inne auto? Chodzi mi o to czy przypadkiem zaslepienie egr oprocz polepszenia pracy silnika wcale nie wyklucza ze kiedys pojawi sie klekot/stukot, o czym zreszta sporo sie pisze na amerykanskich forach priusa.

Ponadto zastanawiam sie aktualnie czy nie wywalic jakiejs czesci egra albo zablokowac jego mozliwosc poruszania tak by moc podlaczyc wtyczke, nie miec wiecznie checka, ale przy tym wszystkim zeby sie nie otwieral
auto-niemcy.prv.pl

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Lipca 2019, 11:47:46 »
Auto jest dalej to samo. Klekot wrocil po przejechaniu 150k na nowym silniku spalinowym pomimo zaslepionego egru od samego poczatku. Mozliwe ze ten klekot jest spowodowany jakas nieszczelnoscia w ukladzie dolotowym. Wlaczony choc zaslepiony egr dziala normalnie, tzn otwiera sie i zamyka mimo ze nie przechodza przez niego spaliny. Pamietam, ze jak zaslepialem  egr w poprzednim silniku wymienilem tez uszczelki w kolektorze dolotowym i pod przepustnica (17177-37030 , 22271-37010) poniewaz byly calkowicie splaszczone. Nie wiem czy to dobry kierunek w rozwiazaniu tego problemu ale moze sie przyda.

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Sierpnia 2019, 00:38:19 »
arekw , masz jakies informacje od mechanika odnosnie tego klekotania ?

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Sierpnia 2019, 03:14:16 »
We wtorek wymiana EGR razem z chlodniczka.
Diagnoza postawiona taka że EGR elektrycznie jest ok ale mechanicznie du** . We wtorek zobaczymy czy rzeczywiście tak będzie :)

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Sierpnia 2019, 19:11:40 »
No i po wymianie egr-u + chlodniczka dalej to samo...
Nie mam już nerwów ale zostaje mi już tylko przepustnice wymienić i jak to nie pomoże to nie mam pojęcia co może być dalej nie halo dam znać tylko to pewnie w przyszłym tygodniu. Stara chlodniczka nie wyglądała dobrze ale nowa już ok EGR czysciutki mam fotkę nowej chlodniczki będę informować co dalej..

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:07:22 »
dlaczego uwazasz ze to moze byc przepustnica ? Ja dwa tygodnie temu czyscilem kolektor dolotowy po roku czasu i 140k. Wyczyscilem wszystko i bylo ok przez pierwsze 300km pozniej wszystko wrocilo choc duzo slabsze i zadsze jest to klekotanie.

« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2019, 22:09:09 wysłana przez Pawadam »

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:31:36 »
Uważam tak bo tylko to mi zostało .
Dolot czyszczony uszczelka nowa bo płaska jak papierek teraz doszedł zmieniony EGR razem z chlodniczka .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl