Autor Wątek: Auris 2008 ,problem z czujnikami cofania i zamkiem  (Przeczytany 9881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
Auris 2008 ,problem z czujnikami cofania i zamkiem
« dnia: 05 Lutego 2018, 20:14:30 »
Witam.Od paru dni jestem posiadaczem Aurisa z 2008 .Silnik 1.6 benzyna 124 km. Jestem zadowolony jednak zauważyłem 2 usterki. Niestety nie spostrzegłem ich przy kupnie. Mianowicie pierwszy problem dotyczy czujników cofania. Podczas włączenia biegu wstecznego czujnik od razu pika ciąglym dzwiekiem niezależnie czy jest przeszkoda czy nie. Mysle ze nie tak to powinno wygladac gdyz kolega ma toyote i u niego dzwiek sie nasila przy zblizaniu do przeszkody a na koncu dopiero jest ciagly . Do każdego czujnika przykładałem ręke i brak reakcji .Przypuszczam że jest problem z ktoryms z nich lub centralką. Ostatecznie udam sie do serwisu pomimo przypuszczalnie duzych kosztow  lecz najpierw chcialbym sam usunac usterke. Stad moje pytanie, jak dostać się najlepiej do czujników i do centralki? Przypuszczam ze jest to drobna usterka ale nie mialem nigdy doczynienia z takim systemem. Drugi problem dotyczy centralnego zamka. Otwiera sie z pilota (przycisk), natomiast przy probie recznego otwierania kluczykiem blokuj sie w zamku.Nie mozna ruszyc w zadna strone. Psikalem smarem ale nie pomoglo. Bede wdzieczny za pomoc jak ugryzc rowniez ten temat gdyz moze kiedys sie przydac wariant z recznym otwieraniem. Bede wdzieczny za wszelkie porady i podpowiedzi.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 2008 ,problem z czujnikami cofania i zamkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2018, 21:23:05 »
kilka tematów niżej jest temat dotyczący czujników, może coś przybliży w tej kwestii: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42643.0.html

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2018, 08:01:32 »
właśnie widzę że jest pare tematów lecz w żadnym nie ma przydatnej dla mnie informacji, dużo wiedzy ogólnej bez konkretów a nie wierze że nikt nie miał takiego problemu

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2018, 20:02:30 »
Witam.Dzisiaj mi się udało dostać do centralki czujników w bagażniku .Zdaje się być fabryczna od Toyoty. Czujniki podłączałem każdy pojedyczno i w różnych kombinacjach lecz bez efektu. Wygląda jakby centralka była uszkodzona. Poniżej link ze zdjęciem. Może kto

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2018, 20:06:27 »
Witam.Dzisiaj mi się udało dostać do centralki czujników w bagażniku .Zdaje się być fabryczna od Toyoty. Czujniki podłączałem każdy pojedyczno i w różnych kombinacjach lecz bez efektu.Nadal jest ciagly sygnal niezaleznie od sytuacji. Wygląda jakby centralka była uszkodzona. Poniżej link ze zdjęciem. Może ktos co s poradzi. https://zapodaj.net/53c1f89fd74d6.jpg.html

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2018, 20:13:59 »
Włącz zapłon, bieg wsteczny i  dotykaj delikatnie palcem każdy z czujników. Poczujesz który nie działa. Jeżeli jesteś murarzem lub jakimś górnikiem to ten sposób może się nie sprawdzić.

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2018, 20:17:11 »
Włącz zapłon, bieg wsteczny i  dotykaj delikatnie palcem każdy z czujników. Poczujesz który nie działa. Jeżeli jesteś murarzem lub jakimś górnikiem to ten sposób może się nie sprawdzić.
Nie rozumiem .Wyjasnij o co chodzi

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2018, 20:28:20 »
Pewnie różnica w samym osadzeniu. Może się rusza i ten popsuty albo może jakieś odczuwalne fale, wibracje :D

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2018, 20:28:46 »
Sprawny czujnik będzie generował wyczuwalne impulsy.

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2018, 22:02:51 »
Zatem jutro sprawdze i powiem jak sprawa wygląda

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2018, 21:17:25 »
Witam. Sprawdziłem dzisiaj czujniki. Panowie macie racje, 3 na 4 czujniki wyczuwalnie wysyłaja sygnał, jakby takie "cykanie". Od jednego tego nie słychać. Zakładam że jest uszkodzony i przez niego to zamieszanie. Natomiast moje pytanie brzmi czy jeden zepsuty czujniki dezaktywuje cały układ ? czy jak go wypne to będzie chodzić tylko z strefy mu odpowiadającej nie bedzie odczytu ? Oczywiście docelowo będe musiał go wymienić. Będe wdzieczny za porady

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2018, 21:51:58 »
Myśle że zamiast się głowić to lepiej wymienić niż cofać na pewniaka bez kompletu. W takim przypadku lepiej je odłączyć niż przywalić jak Ja w słupek betonowy bo postąpiłem tak samo jak Ty chcesz bo mi mechanik zrobił na sztywno działający. Gra nie warta świeczki. Zderzak, nadkola i dwa czujniki są droższe aniżeli jeden czujnik w moim przypadku... Lepiej nie dziaduj, nie aptekuj. Uwierz że nie warto na takich rzeczach oszczędzać :D

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2018, 22:01:23 »
Wiem wiem ale moja natura taka jest że zawsze sam próbuje działać zanim odwiedze mechanika ;) nieraz są pierdoły

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2018, 06:35:46 »
Kup czujnik i wymień a na chwilę obecną możesz napewno wyłączyć kostkę od nich

Offline edwin52

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2018, 17:18:56 »
Kup czujnik i wymień a na chwilę obecną możesz napewno wyłączyć kostkę od nich
Czy moze wymieniales juz taki czujnik ? latwa jest taka wymiana ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl