Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris 2018 (2019?)
« Odpowiedź #240 dnia: 05 Września 2018, 09:02:03 »
Konkurencja nie śpi i dynamicznie pracuje nad elektrykami.
Toyota czuje ich oddech na plecach i chyba wolałaby by by był to oddech biegacza a nie partnera w pozycji "od tyłu".
Dlatego liczę że nie przesadzi z cenami, tym bardziej że nowe modele na pewno będą cierpieć na bolączki wieku dziecięcego.
Warto zapoznać się ze zdaniem Toyoty nt. przyszłości elektryków:
https://insideevs.com/toyota-says-solid-state-batteries-still-more-than-decade-away/

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #241 dnia: 05 Września 2018, 09:05:25 »
Nikt nie płaci za emblemat.

Rozbawiłeś mnie.
Zawsze do usług.

Jak potrafisz przytoczyć przypadek, gdzie wyłącznie naklejono emblemat nie dodając nic więcej i słupki sprzedaży danego modelu auta posżły od tego w górę, to jestem bardzo ciekaw.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #242 dnia: 05 Września 2018, 09:09:36 »
Przytoczyłem edytujac poprzedni post. Nie znam wyników sprzedaży ale bardziej chodziło mi o analogię do Aurisa HSD 2.0 gdzie taki emblemat byłby na miejscu.

Sam widziałem tego lexusa f sport w salonie i po zadaniu pytania co tam jest pod maską trochę mi było glupio bo straciłem kompletnie nim zainteresowanie, nawet mi obrzydł.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 09:12:42 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #243 dnia: 05 Września 2018, 09:30:31 »
Przytoczyłem edytujac poprzedni post. Nie znam wyników sprzedaży ale bardziej chodziło mi o analogię do Aurisa HSD 2.0 gdzie taki emblemat byłby na miejscu.

Sam widziałem tego lexusa f sport w salonie i po zadaniu pytania co tam jest pod maską trochę mi było glupio bo straciłem kompletnie nim zainteresowanie, nawet mi obrzydł.
To jest dobry przykład ale na potwierdzenie mojej tezy.  CT okazał się wielką wtopą Lexa.  Miał nakręcać wyniki sprzedaży "od dołu" ale wyniki jego sprzedaży były mizerne a próby reanimacji poprzez facelifty i różne wersje "premium premium" nic nie dały. W Stanach wycofano go w zeszłym roku, jest jeszcze oferowany w Europie ale raczej wegetuje.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #244 dnia: 05 Września 2018, 09:59:49 »
No dobrze, bez urazy z tym rozbawieniem. Pynajmniej przez chwilę poprawił mi sie humor bo przypomniałeś mi tą sytuację z polskich dróg gdzie widać emblematowe Golfy "GTI", Audi "S" czy BMW "M". W nowym aucie od dealera to jak widać nie przechodzi w popularność.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 10:02:20 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #245 dnia: 05 Września 2018, 10:23:37 »
Niektórzy kupują niezawodność i lubią za to dopłacić. Obecnej generacji Aurisa nikt nie kupuje dla osiągów bo osiągi ma kiepskie.
To pierwsze to jedno z bardziej znanych tzw. kłamstw sondażowych.  Klienci co innego deklarują a co innego robią przy podejmowaniu decyzji zakupowej.

Co od osiągów - ok, weźmy Aurisa Hybrid TS Prestige, obecna cena katalogowa 107600 zł.  Zaproponuj coś co ma w tej lub niższej cenie lepsze osiągi, ma być kompaktowe kombi min. 500 litrów bagażnik, w automacie i z porównywalnym wyposażeniem.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 05 Września 2018, 12:20:03 »
Skoda Octavia, Ford Focus.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 12:46:50 wysłana przez Bonifacy123 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #247 dnia: 05 Września 2018, 13:33:24 »
Skoda Octavia, Ford Focus.
No super.  Octa z lepszymi osiągami to TSI 1.5 150 KM.  Z DSG w wersji Style kombi kosztuje 103 000 zł.  Do tej "topowej" wersji aby ją doprowadzić do poziomu wyposażenia jak w Prestige trzeba dołożyć opcji za około 15 tys zł, czyli wychodzi 118 tys zł.  Z Focusem zapewne będzie podobnie.

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 05 Września 2018, 14:31:26 »
Nie chce mi się w cenniki zaglądać ale różnica w osiągach jest delikatnie mówiąc bardzo zauważalna między wspominanym przez Ciebie 1.5 TSI a hybrydą w Aurisie TS. Spokojnie można wziąć do porównania  Octavię ze słabszym (tańszym) silnikiem a osiągi  i tak będą lepsze niż w hybrydzie. Co do wyposażenia dodatkowego to co takiego ten Auris ma w standardzie, że w innych markach wymaga to dopłaty rzędu 15 tysięcy zł. Ma kiepską nawigację i coś jeszcze?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 05 Września 2018, 16:31:11 »
Jesli ktos narzeka na osiagi Aurisa HSD to zapewne nigdy nim nie jezdzil. Dzis kierowca Focusa postanowil sie ze mna poscigac. Ruszyl ze swiatel z piskiem opon ale po drugiej stronie skrzyzowania bylem przed nim o dwie dlugosci samochodu. Z podkulonym ogonem zwolnil i zawstydzony wmieszal sie w tlum aut.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #250 dnia: 05 Września 2018, 17:07:15 »
Jesli ktos narzeka na osiagi Aurisa HSD to zapewne nigdy nim nie jezdzil. Dzis kierowca Focusa postanowil sie ze mna poscigac. Ruszyl ze swiatel z piskiem opon ale po drugiej stronie skrzyzowania bylem przed nim o dwie dlugosci samochodu. Z podkulonym ogonem zwolnil i zawstydzony wmieszal sie w tlum aut.
Nie no spoko... Tylko że najdalej po kilometrze byś wąchał jego spaliny.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #251 dnia: 05 Września 2018, 17:09:13 »
Na starcie tak. Później dramat. Jeszcze masz automat więc sporo jesteś do przodu. A skoro Focus z najbiedniejszym silnikiem to i manual

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #252 dnia: 05 Września 2018, 17:18:06 »
Nie no spoko... Tylko że najdalej po kilometrze byś wąchał jego spaliny.
A najdalej po 10km gość musiałby tankować ;) Ten z silnikiem 1.0 ECOBOOST 140 KM nie jest dużo szybszy (10.4 do 100).
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 17:19:43 wysłana przez mariuszs »

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 05 Września 2018, 18:01:10 »
Ojej chwilowo lepsze osiągi to żaden wyczyn. Do klasycznego auta można założyć NITRO, efekt podobny.  Ja piszę o stałych i powtarzalnych osiągach.  Można zachwalać hybrydę w Aurisie TS ale na pewno nie pod względem osiągów. Silnik spalinowy ma 99 koni a elektryczny jest tylko wspomagaczem o ile ma prąd w bateriach.  A co niektórzy starają się tutaj twierdzić, że ich hybryda w obecnym Aurisie TS ma osiągi co najmniej takie jak ta zapowiadana w Corolli z 2.0 benzyną :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 05 Września 2018, 18:26:19 »
Ojej chwilowo lepsze osiągi to żaden wyczyn. Do klasycznego auta można założyć NITRO, efekt podobny.  Ja piszę o stałych i powtarzalnych osiągach.  Można zachwalać hybrydę w Aurisie TS ale na pewno nie pod względem osiągów. Silnik spalinowy ma 99 koni a elektryczny jest tylko wspomagaczem o ile ma prąd w bateriach.  A co niektórzy starają się tutaj twierdzić, że ich hybryda w obecnym Aurisie TS ma osiągi co najmniej takie jak ta zapowiadana w Corolli z 2.0 benzyną :)
Po pierwsze wygląda jakbyś nie miał tego auta, albo nigdy za dużo nim nie jeździł. Faktem jest, że nikt na ulicy nie jedzie z butem do dechy całą drogę, tylko może co najwyżej pokazać te chwilowe osiągi. Więc twoje stałe i powtarzalne osiągi to mają znaczenia na torze wyścigowym, a to nie to forum, tutaj nie ma aut sporotwych (jeszcze) :) Hybryda wygrywa, bo czy ruszasz z miejsca, czy już w trakcie jazdy, jak depniesz to masz moment aby pojechać.

Btw, czy ktoś testował jakie jest przyśpieszenie w hybrydzie gdy się włączy na postoju ładowanie baterii silnikiem spalinowym (hamulec i gaz do podłogi),  a następnie puści sam hamulec?
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 18:28:01 wysłana przez mariuszs »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl