Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300229 razy)

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 2018 (2019?)
« Odpowiedź #255 dnia: 05 Września 2018, 18:50:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Faktem jest, że nikt na ulicy nie jedzie z butem do dechy całą drogę, tylko może co najwyżej pokazać te chwilowe osiągi. Więc twoje stałe i powtarzalne osiągi to mają znaczenia na torze wyścigowym

I zapewne dlatego Toyota postanowiła zrobić mocniejszą hybrydę i będzie ją sprzedawać tylko kierowcom rajdowym :)
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 19:03:02 wysłana przez fazibazi »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #256 dnia: 05 Września 2018, 19:00:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Faktem jest, że nikt na ulicy nie jedzie z butem do dechy całą drogę, tylko może co najwyżej pokazać te chwilowe osiągi. Więc twoje stałe i powtarzalne osiągi to mają znaczenia na torze wyścigowym

I zapewne dlatego Toyota postanowiła zrobić mocniejszą hybrydę i będzie ją sprzedawać tylko kierowcą rajdowym :)

Widzę że strasznie Cię to męczy ;)

Panuje taki ogólny trend w Europie że auta są coraz bardziej dynamiczne, mają eko-turbiny które powodują że małe silniki mają coraz więcej mocy. Efekt jest taki, że w EU są ludzie tacy jak Ty którzy uważają że 10s do 100km/h to strasznie mało, że na światłach trzeba ruszać z prędkością świetlną a później grzać hamulce. Dlatego Toyota żeby nadażyć za tą pogonią za mocą aut musiała zrobić mocniejszą wersję. W przypadku hybrydy to akurat świetny ruch i pomysł. bo takie auto z silnikiem 2l na autostradzie w PL lub EU na której jeździ się znacznie szybciej niż w Japonii czy USA świetnie się sprawdzi i będzie mało palić. Natomiast Twój ulubiony super dynamiczny Ford Focus EcoBOOST z silniczkiem 1.0 będzie się zachowywał jakby miał NITRO, ale będziesz musiał wozić ze sobą karnister na paliwo aby dojechać do punktu docelowego ;) O ile wcześniej się nie zatrze, bo do takiej jazdy to on stworzony nie jest....

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 05 Września 2018, 19:05:39 »
Jesli ktos narzeka na osiagi Aurisa HSD to zapewne nigdy nim nie jezdzil.

Ja jeździłem na jeździe próbnej :)
Ponieważ to nie był mój dostawał w palnik ile wlazło  :grin: i d..y nie urywa  :thumbdown:
A generalnie słabe wyciszenie Aurisów zabiło cały efekt hajbrid.

Hybryda wygrywa, bo czy ruszasz z miejsca, czy już w trakcie jazdy, jak depniesz to masz moment aby pojechać.

Taaaaaaaaaa  <zalamka>
Miałem okazję jeździć ostatnio nówka sztuka RAV4 hajbrid przez tydzień.

I ... :

- jeśli chodzi o ciszę to w porównaniu z Aurisem to przepaść jak między ziemią a niebem
- te rzekome 197 kunia to nie wiem gdzie one są  :wallbash:
- moment zresztą też  :|
- w mieście zszedłem do 6,9 l/100 km (wg komputera) z 8,0 jak go brałem
- po wyjeździe weekendowym (autostrada , mój normalny styl jazdy jak Aurisem 1.6 , jazda eko do 130-140 km/h , nawet nie testowałem ile wyciąga max) dobiłem na koniec tygodniowych testów do spalania ok. 8,0 na 100 km.
- jazda hybrydą PODŚWIADOMIE wymusza MUSKANIE pedału gazu (nie piszcie, że nie znam się technice jazdy hybrydą i źle użytkowałem dany mi cud techniki)
- ostre wciskanie gazu ani w mieście ani na trasie nic mi nie urywało :)
- boję się pomyśleć ile taki hajbrid spaliłby gdybym jeździł nim tak jak jeżdżę moim 1.6 (w sumie ostatnio zachowawczo)  - pewnie, że masa i kubatura nieporównywalne, ale "nadpłata" do Aurisa hajbrid nie rekompensuje wrażeń :)

Dane mi też było jeździć Octą Combi 140 KM , DSG 7 , z wyposażeniem takim jak najbogatszy Auris HSD i tam już co nieco urywa  :good: , a "wypas" nawet większy niż w T.
Miejsca dużooooo więcej niż w Aurisie , do bagażnika Octy weszłoby pewnie z pół Auria  <taniec>

To tyle moich SUBIEKTYWNYCH porównań i przemyśleń  :o

A na podsumowanie.
Śmieszą mnie "hybrydziaże" którzy "żeglują" żeby osiągnąć deklarowane spalanie , a z drugiej strony chwalą się jak to "palą gumę" na każdych światłach i odstawiają lepsze fury  :grin:

A tak zupełnie na koniec.
I tak kupię sobie następną Toyotę i coraz bardziej podobają mi się automaty.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 19:10:07 wysłana przez tomery »

Offline Piter_Auris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 05 Września 2018, 19:06:04 »
Widzę że strasznie Cię to męczy 
Mnie śmieszy jak bronisz tej mułowatej hybrydy :P

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 05 Września 2018, 19:06:12 »
Silnik spalinowy ma 99 koni a elektryczny jest tylko wspomagaczem o ile ma prąd w bateriach. 
Wspomagaczem, hmm. Czytałeś opis trybów pracy HSD?  Jest jeszcze coś takiego jak sprawność całego układu, wiesz ile procent z mocy silnika trafia do kół?  Gdyby było tak jak piszesz, to Auris Hybrid miałby wyraźnie gorsze osiągi niż wersja z silnikiem 1.33 - taka sama moc silnika a auto cięższe o kilkanaście %

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #260 dnia: 05 Września 2018, 19:20:19 »
Miałem okazję jeździć ostatnio nówka sztuka RAV4 hajbrid przez tydzień.
A co ma wspólnego Rav4 hajbrid z Aurisem? Możesz wymienić jakieś części wspólne? Równie dobrze możesz porównywać z traktorem :P

Widzę że strasznie Cię to męczy 
Mnie śmieszy jak bronisz tej mułowatej hybrydy :P
A która Toyota nie jest taka mułowata jak Auris Hybrid?

Octą Combi 140 KM , DSG 7
8,6s do 100km/h i 250 Nm z silniczka 1.4l. Poczekamy i zobaczymy co będzie potrafił nowy auris.

Nie jeździłem za dużo tym TSI 1.4l, ale znajmy który lubi cisnąć jeździł i radził mi nie kupować, bo zarżnął ten silnik bardzo szybko. Pewnie jak ktoś jeździ jak emeryt to nie będzie miał takich problemów. Pewnie jak ktoś bierze auto na 3 lata i potem sprzedaje to też nie ma to dla niego znaczenia... wszystko zależy od potrzeb.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 19:23:32 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #261 dnia: 05 Września 2018, 19:22:37 »
I tak kupię sobie następną Toyotę i coraz bardziej podobają mi się automaty.

Czyli są jakieś pozytywy
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 05 Września 2018, 19:24:01 »
Co do wyposażenia dodatkowego to co takiego ten Auris ma w standardzie, że w innych markach wymaga to dopłaty rzędu 15 tysięcy zł. Ma kiepską nawigację i coś jeszcze?

W Octavii Style trzeba dopłacić dodatkowo za:
Czujnik deszczu i zmierzchu, Funkcja automatycznego włączania i wyłączania świateł drogowych, Reflektory Full LED, Automatycznie ściemniające się lusterko wsteczne, podgrzewane fotele przednie, alarm, system keyless, asystent pasa ruchu, system hamowania awaryjnego, Relingi dachowe w kolorze srebrnym, Wielofunkcyjna podłoga bagażnika, Siatka oddzielająca przestrzeń bagażową od pasażerskiej, system wspomagania parkowania, Kamera cofania, Komputer pokładowy z kolorowym wyświetlaczem, Tapicerka skóra naturalna + tkanina, tylne szyby boczne i szyba pokrywy bagażnika o wyższym stopniu przyciemnienia.  Razem wyszło 16250 zł, już po uwzględnieniu pakietu promocyjnego Amazing.  Brakuje jeszcze paru rzeczy ale też Octavia ma w standardzie Style kilka których nie ma w Aurisie, więc w sumie oceniam wartość różnicy na ok 15 tys zł.

Nawigacji nie brałem pod uwagę bo można znacznie taniej kupić niezależnie i znacznie lepszą od każdej firmowej. W Octavii firmowa navi jest tylko w pakiecie z innymi funkcjami za cenę od 6000 zł

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 05 Września 2018, 19:35:00 »
A co ma wspólnego Rav4 hajbrid z Aurisem? Możesz wymienić jakieś części wspólne?

Taaa , mogę  :grin:
Technologia hajbrid i ta LEGENDARNA moc i ten LEGENDARNY w niej moment  :o  :|  :embarassed:

8,6s do 100km/h i 250 Nm z silniczka 1.4l

"Silniczek" był akurat 2.0 TDI CR, to tak dla ścisłości,  bo nie napisałem wcześniej.
A Auris HSD (jeśli chodzi o cyferki) to o tych 8,6 może tylko pomarzyć  :grin:

Czyli są jakieś pozytywy

Są  :-)
Toyota to już raczej moja marka dożywotnio  :good:
Ale raczej nowa Corolla , bo RAV do wożenia powietrza w naszym przypadku jest trochę za duży.
Chociaż po moich krótkich doświadczeniach z HSD stwierdzam, że do technologii hajbrid (jako całość , czyli hajbrid + automat CVT) jeszcze nie dojrzałem.
A automat w pewnym wieku przestaje być "luksusem" a staje się wygodą.
Chociaż ten CVT to jednak inna bajka w porównaniu z prawdziwymi automatami.
I gdyby Auris był tak cichy (jedyna moim zdaniem korzyść) jak RAV-ka to TYLKO do miasta może i byłby OK.
Ale ponieważ czasami wyjeżdżam poza miasto to te tzw. "plusy" (może i mniejsze spalanie ale kosztem muskania gazu) nie są w stanie zrównoważyć minusów (brak koni , brak momentu , hałas w Aurisie).
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 19:47:31 wysłana przez tomery »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #264 dnia: 05 Września 2018, 19:35:29 »
jeśli chodzi o ciszę to w porównaniu z Aurisem to przepaść jak między ziemią a niebem
W mieście zapewne jest ciszej, na autostradzie nie, bo gorszy cx i większe szumy opływu.   ADACowi wyszło przy 130 km/h 67,9-68,6 dB w testach Aurisów II i 68,7 dB w teście RAV4 Hybrid.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 05 Września 2018, 19:47:25 »
Technologia hajbrid i ta LEGENDARNA moc i ten LEGENDARNY moment.
Legendarna nie wiedza chyba, Rav4 ma zupełnie inny napęd hybrydowy niż Auris. Auris ma rozwiązanie stosowane w Priusie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 05 Września 2018, 19:57:56 »
W mieście zapewne jest ciszej, na autostradzie nie, bo gorszy cx i większe szumy opływu.

Uwierz mi, że w RAVce (w porównaniu z obecnym Aurisem 1,6) cisza jest KOMPLETNA.
Jechałem z trzema użytkownikami Aurisa 1,6 i wszyscy (amatorzy kierownicy, którzy znają tylko Aurisa) zauważyli że w RAV jest cicho.

Legendarna nie wiedza chyba

Moja NIEWIEDZA apropos hajbrid nie jest legendarna.
Jeździłem kiedyś krótko Aurisem HSD (i opisałem SUBIEKTYWNE) wrażenia i jeździłem RAV hajbrid dłużej, i opisałem (SUBIEKTYWNE) wrażenia.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #267 dnia: 05 Września 2018, 21:55:21 »
Ja wiem jedno, codziennie ktorys z pasazerow mowi mi "ale tu u pana cicho w samochodzie", "5,2 litra na 100km? (tyle mam srednie spalanie na wyswietlaczu), "ale to auto idzie (kiedy ruszam ze swiatel)" no i ciagle slysze "ale na trasie to z dyche benzyny wciagnie". Toyota powinna mi placic za uswiadamianie nieswiadomych, posiadajacych wiedze od osob ktore cos tam gdzies o hybrydach slyszaly. A juz ciaglego powtarzania opinii kolegi Tomery o Aurisie HSD na podstawie jazdy probnej to nawet nie bede komentowal. Rav4 nie jezdzilem wiec temat jest mi nieznany.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 23:22:59 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #268 dnia: 05 Września 2018, 23:54:40 »
Uwierz mi, że w RAVce (w porównaniu z obecnym Aurisem 1,6) cisza jest KOMPLETNA.
Jechałem z trzema użytkownikami Aurisa 1,6 i wszyscy (amatorzy kierownicy, którzy znają tylko Aurisa) zauważyli że w RAV jest cicho.
A ta Ravka, to nówka sztuka była?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #269 dnia: 06 Września 2018, 17:37:39 »
Jeździłem Ravką testową jak postawiłem Aurisa na przegląd. I powiem szczerze, że kopa ma duuuużo lepszego. Jest tez ciszej. Aż żal było przesiadać się do Aurisa....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl