Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300491 razy)

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #375 dnia: 28 Grudnia 2018, 10:43:42 »
Ci z Auto Świat mówili o matrycowych ledach więc jest nadzieja że będą.
Mają być. Jest o tym informacja na stronie Toyoty w zapowiedzi nowych Corolli (https://www.toyota.pl/articles/2018/corolla-12-generacji). W ich nazewnictwie będzie to "adaptacyjny systemem dostosowywania strumienia światła (AHS)"

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: 28 Grudnia 2018, 11:53:26 »
Czyli po prostu tak jak Mazda dają podobną nazwę. Pewnie ktoś ma prawa nazwy świateł matrycowych/matrix (VW? bo nawet Merc ma chyba Multibeam).

Dzieki że wrzuciłeś ten link :) W sumie w takim razie możemy rozbić to tak:
Cytuj (zaznaczone)
W zależności od wersji Corolla może być wyposażona w jeden z trzech rodzajów lamp głównych w technologii LED ? trójdiodową lampę paraboliczną LED, lampę główną Bi-LED z automatycznym przełączaniem między światłami mijania i drogowymi AHB oraz lampę główną LED z adaptacyjnym systemem dostosowywania strumienia światła (AHS).

Wersje wyposażenia i lampy:
Active - trójdiodowe lampy paraboliczne LED
Comfort - lampy główne Bi-LED z automatycznym przełączaniem między światłami mijania i drogowymi (AHB)
Executive - lampy główne LED z adaptacyjnym systemem dostosowywania strumienia światła (AHS).

Ogólnie jestem prawie pewien że najwięcej będzie się sprzedawać wersji Comfort. Bardzo dobre wyposażenie (które akurat wpływa na wartość rezydualną) ale bez bajerów (które nie wpływają i nie są dla każdego potrzebne).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #377 dnia: 28 Grudnia 2018, 12:22:16 »
Dla mnie najważniejsza ta podgrzewana kierownica i ambilajty

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #378 dnia: 28 Grudnia 2018, 12:30:23 »
Z podgrzewaną kierą się zgodzę - w zimę jak palce zdrętwieją np. po odśnierzaniu auta to jest super i baaaardzo szybko się nagrzewa w parę sekund. O ile w CX5 pasażerowie używają grzanej pupy i oparcia z tyłu, to z przodu chyba tylko korzystam z kierownicy ogrzewanej (przysypiam gdy włączę ogrzewanie siedzenia więc nie używam tego z zasady).

Elektryczna regulacja odcinka lędźwiowego to mus :( Przynajmniej u mnie bo mam problemy z plecami po kontuzji.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #379 dnia: 28 Grudnia 2018, 22:41:16 »
Coraz więcej tych wodotrysków i coraz więcej zbędnych.  Np. SIPA jest bez sensu - margines pomiędzy sytuacją że jest za mało miejsca a taką że jest go tyle, że dysponując czujnikami przód tył i kamerą cofania wjeżdżam z łatwością sam, jest tak wąski, że to jest w ogóle niepotrzebne.  LDA - raz włączyłem żeby sprawdzić czy działa.  W nocy w terenie bez latarń jeżdżę tak rzadko, że zwykłe LEDy w zupełności wystarczą.  Indukcyjna ładowarka - potrzebę doładowania telefonu podczas jazdy mam może raz do roku, ładowarka przewodowa za 30 zł w schowku leży na taką okazję, itd, itp...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #380 dnia: 28 Grudnia 2018, 22:57:19 »
Zbig pamiętaj że tu wszystkie systemy są nowe, opracowane od podstaw nie Nam stare, znane. Ładowarka super, szukanie kabla w podłokietniku, podłączanie do zapalniczki, później do telefonu. Można ładnego gonga zaliczyć poprzez tą nieuwagę. Popatrz na resztę która już wydaje się funkcjonalna jak dwustronna płyta podłogi typu bieda i premium, matryce, w końcu grzanie kierownicy i te ambilajty. Dla mnie ogromny postęp, naprawdę bo na początku od razu skreślałem nową generacje jeśli pewnych rzeczy mieć nie będą włącznie z mocą powyżej 150KM. A tu taka miła niespodzianka.

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 28 Grudnia 2018, 23:29:53 »
Fakt, sam wolę nie mieć np. takiego automatycznego parkowania (które według mnie jest ryzykowne) i zapłacić mniej za auto.

Ale np.
Indukcyjna ładowarka - potrzebę doładowania telefonu podczas jazdy mam może raz do roku, ładowarka przewodowa za 30 zł w schowku leży na taką okazję, itd, itp...
Tego wymagam od auta, bo jeźdząc, załatwiając sprawy rzucam tylko telefon na ładowarkę i wiecznie mam naładowany. Nie muszę w domu się martwić/podpinać itp bo po prostu ładuje mi się w aucie.

Oraz:
LDA - raz włączyłem żeby sprawdzić czy działa.
Też tego wymagam, jest to fajne i przydatne. W dłuższych trasach bądź przy chwili nieuwagi przydaje się. Może tego nie porzebujemy praktycznie nigdy ale wtedy kiedy będzie potrzeba może uratować bok auta :) Nie ma ludzi idealnych i każdemu może się zdarzyć chwila dekoncentracji/dezorientacji gdy coś się dzieje.

Pytanie czy w Toyocie on tylko informuje/"drze morde" czy tak jak powinien (wg. mnie, subiektywnie) dokonuje sam korekty nie czekając na kierowcę.

Ba, patrząc nawet z innej strony -> może dzięki temu ktoś w nas nie uderzy? I nie staniemy się osobą poszkodowaną z przypadku.  :song:

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #382 dnia: 28 Grudnia 2018, 23:42:24 »
Można ładnego gonga zaliczyć poprzez tą nieuwagę
To podłącz zanim ruszysz albo się zatrzymaj.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #383 dnia: 28 Grudnia 2018, 23:46:13 »
Łatwo powiedzieć. Ale są przypadki gdzie zapomniesz o tym i w trakcie jazdy chcesz podłączyć. Większość topowych/lepszych smartofnów ma ładowanie indukcyjne już od grubo ponad 6 lat (rzucasz telefon i zapominasz, żadnych diabelnych kabli, które wkurzają i latają ci po aucie). Albo jak nie ty to gość przed tobą/za tobą będzie to robił i zaliczy dzwona prosto w twoją perełkę.
Zawsze patrzmy na takie rzeczy z kilku perpektyw. Ja jestem za wszelkimi systemami wspomagania - pomijając zabójcze autoparkowanie, które może zmusić nas do lakierowania nie tylko swojego auta  :grin:.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #384 dnia: 29 Grudnia 2018, 00:37:59 »
Nowa corolla już utrzymuje Cię na pasie ruchu i dokonuje korekt. Samemu wracałem ze stolicy czy z nad morza do Podkarpacia po nocach i mimo tego czasami oko uciekało, pikanie pomogło, pora na przystanek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #385 dnia: 29 Grudnia 2018, 00:45:09 »
Albo jak nie ty to gość przed tobą/za tobą będzie to robił i zaliczy dzwona prosto w twoją perełkę.
W tej konkurencji goście przed/za/z boku prowadzą 7:0 w moim przypadku.  Dzika nie licżę, zwłaszcza że przebiegał nie po pasach :-)

Cytuj (zaznaczone)
Zawsze patrzmy na takie rzeczy z kilku perpektyw. Ja jestem za wszelkimi systemami wspomagania - pomijając zabójcze autoparkowanie
Pójdę nawet dalej, jestem za tym aby goliło, wiązało krawaty i przerywało ciążę ;-)
Problem w tym, że kompakt za 130 koła jest bez sensu - podobny paradoks jak z SIPA.  Jak mam taką kasę, to albo przysługuje mi samochód służbowy, zwykle klasy średniej, albo kupuję używaną klasę średnią lub wyższą, która ma to wszystko i trochę więcej i jeszcze mi w łącznym rozrachunku taniej wyjdzie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #386 dnia: 29 Grudnia 2018, 00:54:27 »
Nowa corolla już utrzymuje Cię na pasie ruchu i dokonuje korekt.
Ale mogę poczytać książkę albo założyć słuchawki i zamknąć oczy?  Nie mogę.  To jaka z tego korzyść?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #387 dnia: 29 Grudnia 2018, 10:31:18 »
Że jak przyśniesz, zadzwoni Ci telefon i odwrócisz wzrok na zakręcie to może pobocza nie złapiesz albo kogoś nie trącniesz.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #388 dnia: 29 Grudnia 2018, 13:03:17 »
Dyskusja jak o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Jednemu to się przydaje, a drugi ma to gdzieś. Mi na przykład SIPA się podoba i używam. I co? Stać mnie na kompakt za 130 to dlaczego mam go sobie nie kupić? Spełnia wszelkie moje potrzeby transportowe, a większy mi nie jest potrzebny.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #389 dnia: 29 Grudnia 2018, 14:21:07 »
Prosze o pokazanie auta z takim samym wyposazaniem i osiagami jak Corolla 2019 oczywiscie hybryde w cenie do 140 tys zl. Pisze o nowym aucie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl