Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300333 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #465 dnia: 18 Stycznia 2019, 11:35:09 »
Kwestia priorytetow, dla mnie priorytetem jest HSD a na tym polu Toyota nie ma konkurencji. Co do tekstow o emerytach, ani sie obejrzysz a sam nim bedziesz :) Ilosc glosnikow nie przeklada sie na JAKOSC brzmienia, dobre cztery glosniki zamontowane wlasnorecznie w odpowiednio przygotowane drzwi zagraja lepiej od nawet szesnastu fabrycznych.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #466 dnia: 18 Stycznia 2019, 12:14:14 »
Oferując na pewno gorsze wyciszenie, tragiczne audio
Rozumiem że jeździłeś, słuchałes audio i jesteś pewien tego co piszesz.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #467 dnia: 18 Stycznia 2019, 12:23:50 »
Już widzę ustawiające się tłumy po aurisa -corollę hybrydę za 120 -130 tys
ludzie i floty będą brały najtańsze wersje lub comforty.
System monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM)    tylko w najdroższej wersji ;-) 
po lifcie pewnie wrzucą w niższe wersje wyposażenia, albo wypuszczą jakieś wersje "specjalne" jak np selection w obecnej generacji
Oferując na pewno gorsze wyciszenie, tragiczne audio (6 głośników?! w topowej wersji?
jeździłeś już nową corollą i słuchałeś muzy w tym aucie, że wyciszanie i muza słaba ?
Każdy kto szuka sedana/liftbacka [...] w topowej wersji? może dla dziadkda 70 letniego), brak skóry nappa i słaby (mocowo) silnik.
Wychodzi na to że Toyota znów olała młodszych klientów, i planują sprzedawać swoje auta pod kościołem co to bardziej kasiastym emerytom.
sedan adresowany jest do klientów konserwatywnych, tych którzy nie chcą w kolejnej generacji rewolucyjnych zmian  - stąd zespól hybrydowy w słabszej wersji (122 KM) oraz wyposażenie wnętrza trochę inne niż HB i Kombi. Kombi dla rodzin, HB dla młodego klienta - ot taka strategia Toyoty
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 12:26:25 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #468 dnia: 18 Stycznia 2019, 13:15:40 »
Dziwne co piszecie bo M3 w top wersji jest 160kk. Po co się tu rozpisujecie czy dacie czy nie tyle ile producent krzyczy. Poczekajcie na nowego superba czy czegoś innego bo porównywanie starego z nowym to cyniczna rzecz. Nawet dziennikarze motoryzacyjni mówią że ceny wcale nie są wygórowane. A Polakowi dalej mało bo jak by nie było mentalność chce Porsche za cenę malucha. Nowe systemy, światła matrycowe, ambilajty, grzanie kierownicy, otwierany dach, większe fele, mocniejszy silnik o ponad 1/3 i dalej źle bo drożej. Widzę każdy się interesuje tu gospodarką i tym co na świecie. Według mnie tak jak i 6 (których oglądałem na temat nowej corolli),innych gości którzy żyją z testów samochodów, toyota nadal jest tania. Jakoś kieruje się tym co mówią profesjonaliści a nie Kowalski który chce dużo za mało. Potrafili to szybko i racjonalnie wytłumaczyć czego tu akurat brak.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 13:17:58 wysłana przez Stivo »

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: 18 Stycznia 2019, 14:14:24 »
Dziwne co piszecie bo M3 w top wersji jest 160kk

Skąd wziłeś tą kwotę? Bo najdroższa wersja Enso Hatchback z SkyActiv-X oraz napędem AWD to koszt niecałych 150 tysięcy. Sedan nie ma dostępnego AWD więc jego wersja Enso to 140 tysięcy. I są to wersje na wypasie m.in. z kolorową/barwioną skórą nappa. Ceny oficjalnie z salonu, które osobiście przedstawil mi handlowiec. Z resztą podobne ceny znane były od grudnia... a ty wyskakujesz z kwotą 160 tysięcy.  :czerwona: Za tyle to bym brał Arteona/Superba L&K lub Kie Stinger a nie toyotę.

Mazda 3 Hikari 2.0 SKYACTIV-X 181 KM 6AT to koszt 130 000 zł oferując półskórę naturalną, 12 głośnikowe BOSE, system kamer 360*, system monitorujący ruch poprzeczny przy cofaniu i fele 18 i coś tam jeszcze... Jak dla mnie Corolla nie ma racji bytu przy konkurencji (i nie mówię tu maździe).

jeździłeś już nową corollą i słuchałeś muzy w tym aucie, że wyciszanie i muza słaba ?
sedan adresowany jest do klientów konserwatywnych, tych którzy nie chcą w kolejnej generacji rewolucyjnych zmian  - stąd zespól hybrydowy w słabszej wersji (122 KM) oraz wyposażenie wnętrza trochę inne niż HB i Kombi. Kombi dla rodzin, HB dla młodego klienta - ot taka strategia Toyoty

A jakim cudem 6 głośników bez nawet subwoofera ma dobrze grać? Nie widzę aby w drzwiach były oddzielne średnio/wysokotonówki? Chyba że jakimś cudem wynaleźli własną technologię aby to w ogóle przyzwoicie grało. To audio nie ma prawa dobrze grać, nawet nie podają informacji o wzmacniaczu (który i tak nie ma sensu bo są to pewnie malutkie głośniczki wsadzone po taniości). Na pewno nie będzie lepiej grało od JBL w Aurisie, które było beznadziejna i jeszcze wymagało chorej dopłaty (tak, słuchałem tego JBL).

Toyota chce dopłaty zazwyczaj 4500-5500zł za JBL. Które ma 8 głośników i każdy recenzent niezbyt uśmiecha się gdy je słyszy. W Hyundaiu za dopłatą 4500zł dostajesz navi, kamerę cofania, 10 głośnikowego H&K ze wzmacniaczem.

To rozumiem że klient konserwatywny to ktoś, kto idzie kupić starocia w nowych szatach?  <kawusia> Pod względem nadwozia jestem "konserwatywny". I młody klient nigdy nie wyda 135 tysięcy na auto ze 122 konnym silnikiem - a już na pewno nie przy tej masie auta i długości. Co najwyżej starsza osoba (często taka, której już dawno powinno się odebrać prawo jazdy).
A tym bardziej eko skóra... największy chłam. Po dwóch-trzech latach będzie się do wyrzucenia nadawać. Już niech dadzą normalny flokowany plastik z normalną tapicerką a nie wpychają pół eko-skórę. Nawet w biednej skodzinie jest półskóra naturalna jako opcja (za ledwo 3000zł). I ofc. brak przyzwoitego audio za dopłatą (6 głośniczków po taniości nie nazwę przyzwoitymi, te JBL to akceptowalene minimum by wytrzymać parę godzin dziennie w aucie).

Tak czy siaak subiektywnie wywaliłem Corollę ze swojej listy, z 1 miejsca spadła na klawisz delete.
Główne powody to audio oraz ekobadziew. Cena jeszcze nie byłaby takim problemem bo to kwestia dobrych negocjacji. Po prostu nie spełnia moich oczekiwań jak za te pieniądze.
Pozostają (wg. kolejności): Octavia 4 liftback, Mazda 3 sedan, Civic 4D, Kia Optima.

A napęd HSD to to prostu napęd HSD. Fajna rzecz i mało awaryjna, tylko że prawie nikt nie trzyma auta tak długo by doświadczyć tej niezawodności (kto trzyma auto dłużej jak 5 lat, parę procent nabywców?). Jeżeli ktoś kupuje auto patrząc "a, pali dwa litry mniej na setkę - biorę!" to radziłbym się zastanowić czy stać taką osobę na zakup auta. Bo czasami lepiej wtedy kupić auto tańsze o ileś tysięcy, które oferuje to samo bądź i więcej mając mocniejszy silnik... przykładowo prosta matematyka: 15 tysięcy rocznie przy spalaniu 6.5l i koszcie PB95 na poziomie 4.8pln/l to ~4750zł? Przy HSD i 4,5l na setkę to jakość 3250zł. 1500zł różnicy. 

@Stivo, ogółem Toyota może i jest tania, ale konkurencja w tej cenie oferuje więcej a czasami jest jeszcze tańsza. Nie bez powodu toyota nie ma już super wyników sprzedaży w UE. Jestem pewien że statystyki za 2019, 2020 oraz 2021 pokażą znaczny spadek udziału toyoty na rynku europejskim. Bo nawet smutny i nielubiany przeze mnie vag od tego roku będzie oferował hybrydy...

Jak dla mnie temat jest już zamknięty i żegnam. :)
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 14:20:47 wysłana przez Fox »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #470 dnia: 18 Stycznia 2019, 16:51:49 »

A jakim cudem 6 głośników bez nawet subwoofera ma dobrze grać?

Usiadz wygodnie i trzymaj sie dobrze fotela.
"Jakosc" dzwieku niespecjalnie zalezy od ilosci glosnikow. A bywaja kolumny z 2 dwoma glosnikami w cenie calej Corolli/Aurisa...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #471 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:22:45 »
"Jakosc" dzwieku niespecjalnie zalezy od ilosci glosnikow. A bywaja kolumny z 2 dwoma glosnikami w cenie calej Corolli/Aurisa...
Dokładnie.  Systemy audio podstawowe są mniej więcej tak samo słabe we wszystkich markach.  Wersja "premium"  za parę tysięcy przeważnie nie jest warta swojej ceny w porównaniu z fachowo zrobioną instalacją w profesjonalnym warsztacie.  A te wszystkie marki, JBL, BOSE, Harman Kardon, Infinity i jeszcze parę innych, to tylko brandy jednej i tej samej firmy, przejętej parę lat temu przez Samsunga.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #472 dnia: 18 Stycznia 2019, 21:55:44 »
Nadwozie Hatchback                    Active                 Comfort              Selection                  Executive

1.8 Hybrid 122 KM e-CVT hybryda   89 900             97 900              119 400                  119 400
2.0 Hybrid Dynamic Force 180 KM e-CVT hybryda ? 106 900             128 400                  128 400

wybrane ceny z cennika https://pdf.sites.toyota.pl/spec_nowa_corolla_hatchback.pdf

Szkoda że w wyposażeniu Comfort , nie ma tak ,,komfortowych,, dodatków jak ;
-Elektrycznie składane lusterka zewnętrzne
-Podgrzewane fotele przednie
Toyota zapomniała że takie ,, luksusy,, można mieć w 25 letnich autach :wallbash:

Z całym szacunkiem, ale dywagacje na podstawie cennika świeżego są nieadekwatne na te chwile. Auto jest nowe wiec trudno spodziewać sie cudów w upustach. Mi na konie marca kończy sie umowa na moja Auris TS HSD i juz zamówiłem 2.0 HSD TS. Cennikowo boli wersja TS, bo jako następca a avensis kombi mocno podnieśli cenę. Wstępnie wycenili mi moja wersje na 158 tys. Ale ważne, ze wchodzi nowa opcja finansowania, dla mnie akurat to ważne, bo swoją 4 lata temu brałem SmartPalnie i jestem zadowolony z tej opcji. Nie wiem jeszcze ile wyjdzie mnie rata, ale ze wstępnych rozmow wiem ze nie bedzie zle. Owszem, mam opcje na specjalny pakiet dla mediów, ale bez przesady. Siedziałem w niej, odpalałem funkcje i zakochałem sie w head upie. Pojechali po bandzie w topie, a i zegary 3D tez zjawiskowe. Podzielę sie info jak juz dostanę swoją, Ew moze wcześniej będę mieć testowke.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 21:58:48 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Plotik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Stycznia 2019, 22:33:25 »
Trochę nie w temacia Aurisa , ale oglądałem wczoraj nowe Rav4 i powiem ,że jest dobrze. Stylistyka wnętrza nawiązująca do C-HRa. Linia nadwozia bardzo nowoczesna. Poprzednia ravka jakby z poprzedniej dekady. Nowa Corolla idzie w tym samym kierunku stylistycznym , więc może to być fajne autko i jeszcze z wersją 180KM w hybrydzie będzie ciekawą propozycją .
Auris 2FL HSD Kombi

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #474 dnia: 19 Stycznia 2019, 00:11:48 »
Bogato wyposażona Skoda Octavia 2.0 TSI DSG DQ380 128-130 tysięcy (plus bardzo duże rabaty)
Akurat :-) 
Porównujemy cenniki 2019:
Corolla TS full wypas1.8 Hybrid 122 KM e-CVT Executive   123400
pakiet vip   8900
JBL   5500
Skyview   5500
navi   2500
alarm   1800
metalic   2300

SUMA   149900

Teraz Skoda - bierzemy najsłabszą wersję kombi 1.0 TSI 115 KM z DSG wersja Style za 98 800 zł z pakietem promocyjnym Amazing za 1900 zł
Do tego jeszcze trzeba dokupić:
DRIVER ALERT - funkcja wykrywania zmęczenia kierowcy   200
Alarm z funkcją monitorowania wnętrza (z funkcją SAFE)   1 000
KESSY ? bezkluczykowy system obsługi samochodu (bez funkcji SAFE)   1 600
LANE ASSIST z BLIND SPOT DETECT oraz REAR TRAFFIC ALERT   3 200
TRAVEL ASSIST BASIC - system nawigacji AMUNDSEN z mapą Europy, funkcja rozpoznawania znaków drogowych, LANE ASSIST, AUTO LIGHT ASSIST, LIGHT AND RAIN ASSIST z czujnikiem deszczu, kolorowy wyświetlacz MAXI DOT   6 000
FRONT ASSIST - kontrola odstępu z funkcją awaryjnego hamowania, system hamowania awaryjnego w przypadku wykrycia pieszych przed pojazdem.   1 250
Relingi dachowe w kolorze srebrnym   600
Wielofunkcyjna podłoga bagażnika   650
Podgrzewane fotele przednie i zewnętrzne miejsca tylnej kanapy   1 500
Składanie oparcia tylnej kanapy z przestrzeni bagażowej   350
Siatka oddzielająca przestrzeń bagażową od pasażerskiej   650
DRIVING MODE SELECT - wybór profilu jazdy z personalizacją (3 kluczyki)   600
PARK ASSIST - system wspomagania parkowania   1 400
Kamera cofania   1 550
Elektrycznie sterowane panoramiczne okno dachowe   4 500
Elektrycznie sterowana pokrywa bagażnika z bezdotykowym otwieraniem   2 400
Komputer pokładowy z kolorowym wyświetlaczem MAXI DOT   350
Tempomat z ogranicznikiem prędkości   200
ADAPTIVE CRUISE CONTROL - aktywny tempomat do 160 km/h z ogranicznikiem prędkości   2 600
Trójramienna skórzana PODGRZEWANA wielofunkcyjna kierownica (radio i telefon) dla DSG, z małym pakietem skórzanym i łopatkami do zmiany przełożeń   950
DAB+ - technika pozwalająca odbierać programy radiowe w formie cyfrowej   450
SOUND SYSTEM CANTON (10 głośników, moc 570W, subwoofer, cyfrowy equalizer) dla wielofunkcyjnej podłogi bagażnika   2 000
Bluetooth Plus (WLAN, obsługa głosowa, PHONE BOX ? wzmacnianie sygnału GSM, indukcyjna ładowarka smartfona)   1 500
Tapicerka skóra naturalna Vachette + skóra ekologiczna   6 200
SUNSET - tylne szyby boczne i szyba pokrywy bagażnika o wyższym stopniu przyciemnienia   700
Pakiet oświetlenia AMBIENTE   600
Obręcze kół ze stopów lekkich ALARIS 7,5J x 18" z oponami 225/40 R18   1 650
Lakier metalizowany/perłowy   2 300

No i się zrobiło 147 650 zł

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: 19 Stycznia 2019, 20:11:03 »
Naprawdę ktoś chce porównywać Toyotę do Skody? Fajnie by było jakbyśmy skończyli tą chorą dywagacje.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #476 dnia: 19 Stycznia 2019, 20:55:26 »
Można do Kia albo do Hyundaia. Przecież to ta sama liga. 1,4 turbo vs 1.8 wolnossący. by wybrał słabsze 1,4 turbo do miasta.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #477 dnia: 19 Stycznia 2019, 21:01:34 »
Naprawdę ktoś chce porównywać Toyotę do Skody?
Ja myślę,  że Toyoty to nie mozna porównywać do BMW, Audi i innych marek klasy premium. Skoda to ta sama liga.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #478 dnia: 19 Stycznia 2019, 22:32:24 »
Naprawdę ktoś chce porównywać Toyotę do Skody?
Ja myślę,  że Toyoty to nie mozna porównywać do BMW, Audi i innych marek klasy premium. Skoda to ta sama liga.

Święta racja. Szczególnie jak mówimy o hybrydach. Jedynym porównywalnym autem jest na te chwile Hyundai Ioniq. I to tylko do hatchbacha Toyoty. O Ioniqu mam mega pozytywne zdanie.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

pireus

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: 19 Stycznia 2019, 23:06:38 »
Szczególnie jak mówimy o hybrydach.
Nie zauważyłem, żeby dyskusja dotyczyła tylko hybryd :o
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2019, 23:12:59 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl