Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300337 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #600 dnia: 08 Kwietnia 2019, 15:10:56 »
Pewnie z 5 km przejechałeś na tym teście.

Patrzyłeś ile w czasie tego testu po mieście wyszła Ci średnia spalania. ?
Jaki sens ma testowanie spalania na odcinku kilku km, w szczególności w hybrydzie?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #601 dnia: 08 Kwietnia 2019, 15:46:19 »
HB to byla wersja Selection, Executive czy jakas inna ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #602 dnia: 08 Kwietnia 2019, 18:02:14 »
Pewnie z 5 km przejechałeś na tym teście.

Patrzyłeś ile w czasie tego testu po mieście wyszła Ci średnia spalania. ?
Jaki sens ma testowanie spalania na odcinku kilku km, w szczególności w hybrydzie?

Nie pytałem o testowanie spalania - tylko ile średnia spalania mu wyszła na tym odcinku w czasie gdy testował auto a robił to delikatnie bo na dotarciu więc taki nie wymuszony wynik (przez żadne inne umiejętności) jest wiarygodny. No i ciekawe czy pali widocznie więcej niż wersja 1,8.   Jak miał komputer włączony na odcinkowy pomiar spalania od uruchomienia auta to po prostu to widział i tyle. 

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #603 dnia: 08 Kwietnia 2019, 18:25:12 »
Nie miał, nie patrzył, nie wie....
W ogóle mnie spalanie nie interesowało tylko dynamika, której nie zakosztowałem.
Z resztą spalanie na dotarciu?  :o
Ja chciałbym mieć nowe auto z dostępnym pełnym zakresem....już po dotarciu w fabryce. Ile to trzeba jeździć?
HB nie wiem w jakiej wersji bo interesował mnie w niej tylko bagażnik....którego też nie zobaczyłem.
W sumie maja 3 albo 4 te nowe corolcie. Przyszły w piątek, wiec świerzynki. Słabe to ze auto nowe z fabryki a aku 12v padnięty.....
 Jutro wybieram się zobaczyć właśnie bagażnik w HB to jak chcecie to mogę podpytać i zrobić jakieś focie.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 19:30:14 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #604 dnia: 08 Kwietnia 2019, 18:32:30 »
Zobacz prosze jaka to jest wersja HB
Na zdjeciach w sieci czesc modeli HB ma pod zaglowkiem w fotelach przednich chromowane wykonczenie. Pytanie ktora wersja ma taki chrom ?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #605 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:32:35 »
Ta czerwona miała Selection na słupku:

A patrząc na prospekt to w "wygląd wnętrza" to  "chromowane wstawki" nie ma tylko "Active"
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 19:37:31 wysłana przez fazibazi »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #606 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:45:02 »
Faktycznie Selection, na Twoich zdjeciach siedzenia nie maja chromowanych wykonczen pod zaglowkami :-(
Masz moze zdjecie tej naklejki z szyby bocznej, na ktorej widac logo pzu - czy to jakas promocja ubezpieczenia ?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #607 dnia: 08 Kwietnia 2019, 19:49:22 »
Nie mam. Tak PZU, jakieś "Super pakiety".

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #608 dnia: 08 Kwietnia 2019, 21:24:56 »
Kolejne spostrzeżenia z oględzin sedana wersji Executive.
Wysokotonowe w poszyciu deski pod szybą - marne to miejsce na takie głośniki.  Małe kieszenie w drzwiach. Z tyłu nisko i wąsko. Nie ma gdzie zamocować telefonu.  Krótkie siedziska i słabe trzymanie boczne. Klamki wewnętrzne odstają. Boczne nawiewy bez osobnej regulacji przepływu.
Kombi 2.0 - bagażnik na oko wyraźnie mniejszy.  Są zaczepy na siatkę separującą ale nie ma jej w ofercie.  Zlikwidowano odsunięcie rolety do góry. Nie ma też przybornika a górna podłoga to jedna wielka nieporęczna decha.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #609 dnia: 08 Kwietnia 2019, 22:47:07 »
W 2.0 w TS bagażnik faktycznie mniejszy, ale zaledwie o 15l, wiec dramatu nie ma. Haczyki na zakupy za to wreszcie bez golych śrub. Podłoga płaska po złożeniu oparć, dużo praktyczniej niż w Auris II. O ile kojarzę, jest schowek jeszcze w podłodze w części przy oparciu tylnych foteli. Roleta innej konstrukcji, na szynach, analogiczna jak np. w Golfie. Mi sie podoba jak działa. I klapa elektryczna szybsza 2 razy od tej z Rav4 poprzedniej generacji. Mozna zamykać ja razem z funkcja ryglowania zamków, co mnie cieszy, bo wziąłem te opcje w pakiecie VIP. Co mnie drażni to brak schowka na okulary. I jakość wnętrza o niebo lepsza od Auris. Metalowe wstawki w fotelu to znak dla sportowych foteli. Dla mnie są świetnie wyprofilowane i wyraznie większe oraz wygodniejsze niż sportowe w Auris.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2019, 22:48:59 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #610 dnia: 09 Kwietnia 2019, 10:23:03 »
W 2.0 w TS bagażnik faktycznie mniejszy, ale zaledwie o 15l, wiec dramatu nie ma.
Hmm, może poczekajmy na pomiary VDA ;-)

Cytuj (zaznaczone)
Haczyki na zakupy za to wreszcie bez golych śrub.
Nie zwróciłem wczoraj uwagi czy to poprawili...  problemem były nie śruby tylko za płytkie haczyki, wszystko z nich notorycznie zlatuje.

Cytuj (zaznaczone)
Podłoga płaska po złożeniu oparć, dużo praktyczniej niż w Auris II.
W AII też jest płaska pod warunkiem że jest podwójna, w nowej Corolli TS/HB chyba jest identycznie?

Cytuj (zaznaczone)
Roleta innej konstrukcji, na szynach, analogiczna jak np. w Golfie. Mi sie podoba jak działa.
W czym tkwi różnica? Jedna i druga jedzie na prowadnicy, ale w Aurisie jest jeszcze prowadnica w górę po słupku i tego w Corolli nie ma z nieznanych przyczyn.

Cytuj (zaznaczone)
Dla mnie są świetnie wyprofilowane i wyraznie większe oraz wygodniejsze niż sportowe w Auris.
Tego jeszcze nie sprawdzałem bo siedziałem tylko w sedanie a tam w ogóle nie przewidziano opcji foteli "sportowych" - piszę w cudzysłowie bo z prawdziwymi sportowymi nie mają one nic wspólnego.  To jest kolejny przykład konserwy i psa ogrodnika w automotive - nie można sobie zamówić samochodu bez foteli i dokupić ich osobno w jakimś Recaro.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #611 dnia: 09 Kwietnia 2019, 11:38:17 »
Dla mnie bagażnik w Corolli TS po prostu ciut mniej praktyczny z powodu bardziej opadającej szyby tylnej, zabiera to trochę, ale skoro w Auris II podawano 600 l i czułem ten wymiar, nie sądzę by w przypadku Corolli miało być inaczej przy 586l.

no w AII w hybrydzie miałem podwójną podłogę i nie była aż tak równa

różnica w szynie jest spora, w Corolli roleta składa się automatycznie, po naciśnięciu na nią i nie ma opcji, by roleta wpadła do środka. No chyba, że cos przeoczyłem w AII po FL coś było innego niż u mnie przed FL. Ale nie sądzę. Z prowadnicy w górę skorzystałem ze 2 razy - dla mnie zbyteczny patent, wolę elektryczne sterowanie i z "buta". Aaa.... i zapomniałem o świetnym ledowym doświetleniu kufra: https://www.youtube.com/watch?v=lBDHDluVznA

Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Jesza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: 10 Kwietnia 2019, 10:18:26 »
Pytanie do Kolegów którzy jeździli nową Corollą: jak jest głośno wewnątrz samochodu w trakcie jazdy z prędkościami autostradowymi 140-160 km/h.
Jak wiadomo w Aurisie w tym przedziale jest głośno, sporo za głośno jak na auto klasy średniej.   
Interesuje mnie opinia głównie o wersji kombi (TS) z silnikiem 2.0 Hybryda.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2019, 10:20:16 wysłana przez Jesza »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #613 dnia: 10 Kwietnia 2019, 10:56:03 »
Jak wiadomo w Aurisie w tym przedziale jest głośno, sporo za głośno jak na auto klasy średniej. 
Auris nie jest autem klasy średniej tylko kompaktowej.  Przy 130 km/h wyniki pomiarów różnych wersji nadwozia i silnikowych oscylowały wokół 68 dB(A) (ADAC) czyli wynik podobny jak w innych markach. 

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #614 dnia: 10 Kwietnia 2019, 10:56:44 »
O ile się orientuję, to Auris nie jest pozycjonowany w klasie średniej, tylko w niższej średniej (tzw. kompakt).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl