Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300513 razy)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #870 dnia: 07 Czerwca 2019, 12:00:59 »
Pisanie że Corolla nie ma konkurencji nie ma najmniejszych podstaw.  Na rynku jest chyba z 10 kompaktów kombi dostępnych w automacie, niektóre ze znacznie lepszą paletą konfiguracji i wyposażenia. 

ja mówię o hybrydzie w nadwoziu kombi i mocy silnika HSD. Nie widzę jej.

z całym szacunkiem, zmęczyłem się, nie chce mi się punktować mijania się z rzeczywistością (wystarczy argument wymiarów wnętrza). W jednym z postów podsumowałem moje pierwsze wrażenia. Wskazałem co wg mnie lepsze, a co nie, mając doświadczenie 4 lat jazdy Auris TS w porównywalnej wersji (TOP Auris vs. TOP Corolla). Jeśli nie zgadzasz się, że Corolla gra w innej lidze niż Auris, bo jest po prostu technicznie innym autem (wielowahacz z tyłu, nowa skrzynia, silnik 2.0, inna płyta, sposób prowadzenia auta, komfort, jakość, wyciszenie, systemy bezpieczeństwa), to po prostu jesteśmy na przeciwnych biegunach. Nie ma sensu się wzajemnie boksować. Co miałem powiedzieć, powiedziałem już wcześniej. Pozdrawiam.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #871 dnia: 07 Czerwca 2019, 12:17:47 »
A jakie znaczenie ma hybryda sama w sobie?  Wyłącznie niższe koszty eksploatacji, które sa dość dobrze znane.  Oczywiście nie zamierzam na tym poprzestać, ale po dwóch jazdach Corollą 2.0 TS wygląda na to, że przy podobnym profilu jazdy oszczędność względem mocnej turbo benzyny wyposażonej w start-stop, wyłączanie dwóch cylindrów, itp. różnica w zużyciu spadnie do 1-1,5 l/100 km. To juz niewiele, reszta to kwestia ceny za optymalną konfigurację, a w tej kwestii Toyota jest obecnie raczej słaba.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #872 dnia: 07 Czerwca 2019, 12:30:50 »
Jeśli nie zgadzasz się, że Corolla gra w innej lidze niż Auris
Aleś ty męczący chłopie ;-)

Po pierwsze nie ma żadnej ligi.  Nie znoszę piłkarskich porównań, a ze sportów preferuję tenis, tak w ogóle. Jeżeli już chcesz porównywać z czymś Corollę w sensie "ligi" to z innymi autami będącymi aktualnie w produkcji. Auris do nich nie należy.

Moje uwagi dotyczą pozbawienia następcy Aurisa szeregu funkcji i udogodnień. To że Corolla ma więcej miejsca z tyłu nie równoważy mi w żaden sposób całkowicie bezsensownego pozbawienia jej schowka na okulary, itd, itp, i będę tu o tym pisał dopóki będę miał na to ochotę, bez względu na to jak aroganckie uwagi pod moim adresem tu zamieścisz. Bez odbioru.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #873 dnia: 07 Czerwca 2019, 15:06:49 »
A jakie znaczenie ma hybryda sama w sobie?  Wyłącznie niższe koszty eksploatacji, które sa dość dobrze znane.  Oczywiście nie zamierzam na tym poprzestać, ale po dwóch jazdach Corollą 2.0 TS wygląda na to, że przy podobnym profilu jazdy oszczędność względem mocnej turbo benzyny wyposażonej w start-stop, wyłączanie dwóch cylindrów, itp. różnica w zużyciu spadnie do 1-1,5 l/100 km. To juz niewiele, reszta to kwestia ceny za optymalną konfigurację, a w tej kwestii Toyota jest obecnie raczej słaba.

Poczekamy na nowego wieśwagena w hybrydzie i zobaczymy jakie będą ceny z podobym wyposażeniem i jaka będzie awaryjność :-) Na dzisiaj Corolla 2.0 to jedyne sensowne auto HB oczywiscie majac na uwadze hybryde. Wersje 2.0 kupuje sie teraz po to zeby ja miec, a nie po to zeby oszczedzac na paliwie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #874 dnia: 07 Czerwca 2019, 15:49:17 »
Wersje 2.0 kupuje sie teraz po to zeby ja miec, a nie po to zeby oszczedzac na paliwie.
Mnie też się wydaje, że kupowanie takiej rakiety jest raczej nie do pogodzenia z ideami ecodrivingu, ale jestem pewien, że niejeden nabywca gorąco oprotestuje ten osąd.

Natomiast co do kupowania "żeby mieć"... jest parę rzeczy, które bym nabył w takim celu, ale żadna nie jest samochodem... ale gdyby miała być, to gwarantuję że nie byłaby to Toyota :-)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #875 dnia: 07 Czerwca 2019, 17:54:38 »
wielowahacz z tyłu

Auris Hybrydowy też ma wielowachacz, podobnie jak nowa Corolla 1.8.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #876 dnia: 07 Czerwca 2019, 18:59:38 »
Tak dokładnie to 12 sekund.  Jak nie wybrałeś trybu eV to ICE standardowo przechodził w tryb rozgrzewania.  W Corolli pewnie zmienili że defaultowo startuje w trybie eV dopóki go nie zerwiesz mocniejszym wciśnięciem gazu lub nie wyłączysz. 

Małe wyjaśnienie. Sprawdziłem i nie jest tak. Auto po całej nocy w garażu, bateria jedna kreska poniżej połowy, bez trybu EV wymuszonego przeze mnie, nie załącza sie benzyna po 12 sekundach, 20, czy 30. Wyjazd z garażu i dojazd pod sklep zajął ok. 1,5 minuty, cały czas na pradzie bez trybu EV.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #877 dnia: 07 Czerwca 2019, 19:45:24 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #878 dnia: 07 Czerwca 2019, 22:24:35 »
Po przebiegu 2,5 tys km wreszcie spalanie które satysfakcjonuje. Trasa ta sama do pracy, wawa, Ursynów-wola, 17 km i od poniedziałku wyniki miedzy 4,9 a 5,1 l/100 km. Dziś rekord, 3,9 l, ale warunki sprzyjały. W mieście juz jest lepiej jak w Auris, trasa na razie rozczarowuje, bo ok 6l/100 km, ale od 8 dni nie byłem w trasie. Nie wiem, ale ta bateria jakos sie chyba formatuje. Przypomnę, komp w Corolli nic nie przekłamuje, w Auris było ok 0,3 l przekłamania.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #879 dnia: 07 Czerwca 2019, 22:29:06 »
Nic sie nie formatuje tylko po prostu uczysz sie samochodu.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #880 dnia: 07 Czerwca 2019, 22:35:25 »
Nic sie nie formatuje tylko po prostu uczysz sie samochodu.

Tez tak myślałem, ale to nie moja pierwsza hybryda. Styl jazdy ten sam i wcale nie to ze nagle mam 180 KM i mnie ponosi. Śmiej sie, ale cos w tym jest.

Edit: czekam na relacje kogoś kto kupił 1.8. Pertyn, którego dobrze znam i cenie i z ktorym nie raz sie ścierałem tłumacząc jakim udanym autem jest Auris sam przyznał, ze zakochał sie w corolli 2.0. Co mnie zdziwiło, mega chwalił wersje 1.8. Wybierając silnik przy tym gabarycie TS i wrażeniach z jazd CH-R w ogóle nie pomyślałem o tym napędzie. Czekam z ciekawością na osobę, która podzieli sie wrażeniami z TS 1.8 HSD. Sprawdzę niebawem statystyki ile corolli sprzedano z napędem 1.8 a ile 2.0.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2019, 22:49:44 wysłana przez don_pazurro »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #881 dnia: 08 Czerwca 2019, 06:38:12 »
A co tu mówić o wrażeniach z 1.8 skoro to ta sama generacja co w chr i priusie. Napęd skopiowany do corolli więc już znany wszystkim

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #882 dnia: 08 Czerwca 2019, 08:02:18 »
A co tu mówić o wrażeniach z 1.8 skoro to ta sama generacja co w chr i priusie. Napęd skopiowany do corolli więc już znany wszystkim
Ja bym chętnie poznał lepiej.  To które wersje mają baterię NiMH a które Li-Ion?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #883 dnia: 08 Czerwca 2019, 15:14:25 »
Ja bym chętnie poznał lepiej.  To które wersje mają baterię NiMH a które Li-Ion?
Li ion nie ma w Polsce. Corolla to inna hybryda bo nowa generacja więc trzeba się nauczyć jeździć. Mam w domu Auris i Prius4 i czasami wykręcam lepsze spalanie na mieście w aurisie. Jeździ się trochę inaczej.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #884 dnia: 08 Czerwca 2019, 17:18:42 »
Generacja napędu w corolli to IV a w Aurisie III. W nowym priusie jest identyczny. Żadna nowość. Tylko 2.0 jest nowa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl