Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Stycznia 2023, 21:23:56 »
Ale osuszanie jest i słychać załączenie kompresora.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Stycznia 2023, 21:27:24 »
No to mi odpowiedz jak jest realizowane zabezpieczenie przeciwoblodzeniowe wymiennika.
Jesteś pewien, że to co słyszysz to załączenie kompresora? Wszak jest tutaj elektryczny napęd zamknięty jak w domowej klimatyzacji a nie wielki kompresor załączany sprzęgłem elektromagnetycznym.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 21:32:17 wysłana przez wszim »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Stycznia 2023, 21:34:45 »
Aaaa ty masz benzynę a nie hybrydę, ciągle zapominam że takie RAV4 istnieją. Jednak nie zmienia to kwestii. W jakiej min temp zewn. słyszysz/czujesz włączenie kompresora?

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 21:36:29 wysłana przez wszim »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Stycznia 2023, 21:49:05 »
No i cała nauka o pompach ciepła poszła w piz.., tzn. w las :).
Klima działa w zimie, sprawdź w Swoim samochodzie i wróć na forum :).
Nigdy nie wyłączam klimy i zauważyłem, że jest to powiązane z występowaniem „smrodu”.

ps. Ja ma hybrydę, wyraźnie słyszę załączanie kompresora, wycieraczki mam welurowe (nie lubię tych gumowych) szyby mi nie parują :).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:06:25 »
Czyżbyś sugerował, że ten system stosuje proces odladzania jak w przydomowych pompach ciepła? Wtedy to dopiero generuje wilgoci, no chyba że w jakiś sposób obieg zamyka dostęp z wymiennika do kabiny i wyrzuca wilgoć na zewnątrz . No niestety prawie cały czas mam włączone na automat i świeci AC a w zimie nie zauważyłem włączania fizycznie klimy, no i niestety parowanie szyb w tym okresie jest największe i trzeba załączać sztorm na szybę ręcznym guziczkiem . A może panowie garażujecie ciepło autka i wtedy jak najbardziej klima ma szanse się uruchomić i trochę podziałać? Mój RAV śpi tylko pod chmurką i w pracy stoi także pod chmurką.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 23:08:35 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Stycznia 2023, 23:16:15 »
Czy aby na pewno dioda AC się świeci jsk startujesz auto w ujemnej temp. :) Zwróć uwagę następnym razem.
Całe moje 12; a i bywa że 24h  dyżury, też stoi pod chmurką.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 23:18:09 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Stycznia 2023, 01:40:40 »
niestety parowanie szyb w tym okresie jest największe i trzeba załączać sztorm na szybę ręcznym guziczkiem
Ja nie miewałem takich problemów w żadnym aucie z klimą. Chyba że jedzie 5 osób albo obieg powietrza jest zamknięty. Bywają oczywiście warunki, że na rozruch wypada odpalić ma chwilę turbo odszranianie ale po minucie wraca do stanu oczekiwanego. A może należy umyć szyby :cheesy:
W samochodach bez klimy, na taki problem zaradzało chwilowe uchylenie okien podczas jazdy.
Czy samochód jest nowy z salonu?
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 02:05:50 wysłana przez surrender »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Stycznia 2023, 06:49:30 »
Tak nowy, tzn już roczny. Przyjżę się z ciekawości bliżej, poobserwuję, może nie mam racji lecz wtedy niech ktoś wyjaśni jak tu rozwiązano zabezpieczenie przed obladzeniem wymiennika.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Stycznia 2023, 07:45:08 »
W każdym parowniku jest czujnik temperatury. Gdy temperatura powierzchni parownika jest niższa od temperatury punktu rosy powietrza przed parownikiem, na skutek kontaktu powietrza wilgotnego z powierzchnią wymiennika zachodzi proces chłodzenia z wykropleniem wilgoci (osuszanie powietrza wilgotnego).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Stycznia 2023, 09:03:30 »
Ok ale to napisałeś jak działa fizycznie zjawisko osuszania, co dla mnie jest znane. Ja się dopytuję jak rozwiązane jest zabezpieczenie przed zaladzaniem się tego wymiennika skoro koledzy twierdzą, że ponoć klima RAV4 działa im także w ujemnych temperaturach. Dywaguję, że czujnik o którym piszesz ma właśnie za zadanie wyłapać punkt zamarzania a nie rosy. I to się właśnie przekłada na sytuację w której przy temperaturze powietrza wlotowego poniżej ok +3C sprężarka nie podejmie pracy. Gdyby to zrobiła to obniżenie temperatury na wymienniku o kolejne kilka stopni doprowadzi nie do spłynięcia wykondensownych skroplin kanałem odpływowym lecz do ich zamarzania w radiatorze wymiennika w postaci szronu/lodu. To doprowadziłoby w krótkim czasie do zatkania przelotu. Dlatego twierdzę, że poniżej pewnego punktu temperatury powietrza wlotowego przestaje zachodzić zjawisko osuszania bo sprężarka nie podejmie pracy, mimo że kontrolka AC się świeci. Być może przy bardzo ujemnych temperaturach powietrza system ją w ogóle gasi, nie zauważyłem tego ale może po prostu nie obserwowałem.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to przestawienie mieszalnika powietrza i domieszanie ciepłego powietrza od silnika do tego z zewnątrz by podwyższyć jego temperaturę na wlocie do wymiennika klimy. No ale to dopiero po zagrzaniu się silnika.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2023, 19:37:33 »
Nie wiem co Ty masz z tym oblodzeniem, to nie samolot :).
Dioda klimy nie zgaśnie, do czasu aż jej nie wyłączycie.
Nie będę się doktoryzował nad temperaturą punktu rosy itp. Od tego jest producent.
W każdym modelu samochodu, który posiadał klimę i w którym jej nie wyłączałem, nie miałem problemu z parowaniem szyb, bez znaczenia czy parkuje na zewnątrz czy w garażu.
Używam tylko „szmacianych” dywaników więc wilgoci jest sporo.
Jak mi zamarza od środka to wrzucam takie saszetki pochłaniające wilgoć wielokrotnego użytku.

Myślę, że zamiast się doktoryzować, sprawdź czy nie masz włączonego obiegu wewnętrznego i pojeździ z włączoną klimą, organoleptycznie sprawdzisz czy Ci się tam jakieś kanały odpływowe pozatykają lodem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2023, 20:04:52 »
KubaCamry jak zwykle starasz się zaznaczyć tutaj swoją obecność i czymkolwiek dezawuować gdy nie łapiesz technicznych aspektów dyskusji.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:13:06 »
Nie wiem dla czego mnie obrażasz..? Ale po Twoich wypowiedziach widzę, że jak czegoś nie ogarniasz to zaczynasz obrażać…
Napisał Ci Krisman …Ale osuszanie jest i słychać załączenie kompresora...
To męczysz temat próbując udowodnić swoją wiedzę…
Techniczne aspekty są takie, że wymiennik klimatyzacji jest obok nagrzewnicy.
Moment w którym powietrze mogłoby zamarzać zamiast się skraplać nie wystąpi bo czujnik wyłączy sprężarkę i poczeka aż nagrzewnica się nagrzeje.
Jak masz ustawioną temperaturę na 20 stopni i włączoną klimatyzację to wszystko działa, bo w zabudowie obok siebie jest gorąca nagrzewnica i zimny wymiennik klimatyzacji. Więc w zimie klima działa i osusza powietrze, a nagrzewnica je podgrzewa i szyby nie parują.
Sytuacja w której skropliny mogłyby zamarznąć nie ma szans wystąpić, bo nagrzana nagrzewnica to uniemożliwi.
Możesz się spotkać z opisem, że klimatyzacja w zimie się nie włączy ale świadczy to o braku wiedzy i pojęciu dziennikarzy. Owszem jak dasz na LOW to czujnik wyłączy sprężarkę, bo doprowadzone powietrze z zewnątrz (w zimie) nie będzie wymagać schłodzenia. Jak dasz na temperaturę wyższą od otoczenia to sprężarka się włączy razem z nagrzewnicą.
Jeszcze z lekcji fizyki powinieneś pamiętać, że w temperaturach poniżej 0 powietrze jest suche, więc nie bardzo co ma się skraplać na zimnym wymienniku.
Jeszcze jest takie zjawisko jak liofilizacja.:).
Tak to technicznie działa. Możesz się pofatygować do samochodu i sprawdzić zamiast mnie obrażać…

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 22:26:14 wysłana przez KubaCamry »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:37:07 »
Nie wiem dla czego mnie obrażasz..?
Gdzie? Bo wrażenie vice versa.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Stycznia 2023, 10:24:53 »
bo w zabudowie obok siebie jest gorąca nagrzewnica i zimny wymiennik klimatyzacji. Więc w zimie klima działa i osusza powietrze, a nagrzewnica je podgrzewa i szyby nie parują.
Nie ma znaczenia, że są obok siebie, wpływ termiczny tych dwóch elementów na siebie jest pomijalny a wręcz są od siebie izolowane. No chyba że w toyocie jest dodatkowy kanał podający podgrzane powietrze do wymiennika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl