Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351440 razy)

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #900 dnia: 13 Listopada 2023, 01:01:53 »
Mnie bardziej interesuje czy to by chroniło przed uszkodzeniami. aczkolwiek zauważyłem te ,,skrzydełka" może rzeczywiście ma to pełnić inną funkcję niż ochrona.
Ale teraz to ich bym nie zakładał bo lusterko mgło by przez te skrzydełka wyglądać dziwacznie
Poza tym przez te skrzydełka to mógłby być jeszcze większy hałas i rzeczywiście z odklejeniem problem mógłby być.
Ale dzięki za podjęcie tematu, bo akurat chyba nikt jeszcze tego wynalazku od naszych przyjaciół z państwa środka nie zamieścił

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #901 dnia: 13 Listopada 2023, 01:07:53 »
Cóż, pomysły są różne, zawsze waarto podyskutować. Ponieważ może się okazać, że coś na pozór bzdurnego ma sens. Ty podjąłeś lusterka ze skrzydełkami :) ja na przykład wykładzinę do bagażnika. Każdy robi co potrafi. Niektórzy tradycyjnie chlew.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #902 dnia: 13 Listopada 2023, 10:30:28 »

Niektórzy tradycyjnie chlew.
Mimo, że wątek do robienia chlewu już mają....

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #903 dnia: 13 Listopada 2023, 11:25:53 »
Chodzi Ci o turbulencje przy starcie czy lądowaniu :).
Chodzi o te na prędkości przelotowej  :grin:

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #905 dnia: 14 Listopada 2023, 00:19:46 »
Topoll akurat twoja wykładzina bagażnika jest fajnym pomysłem jeśli ktoś wozi psiaka szczególne kudłatego tak jak w moim przypadku. Mój obecnie pomyka zemną w Vanie 4x4 więc w Rav4 na razie nawet nie miał przyjemności podróżować. A co do reszty dywaników które masz to sprawa dyskusyjna jeśli chodzi o kolory. Ale tak naprawdę w środku to Ty podróżujesz wiec to tobie masie w nim podobać.
Na pewno plus to że jak za parę lat zdejmiesz to dywaniki np. przed sprzedażą to kupujący może być lekko zdziwiony takim super stanem fabrycznej wykładziny,

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #906 dnia: 14 Listopada 2023, 00:37:55 »
Topoll akurat twoja wykładzina bagażnika jest fajnym pomysłem jeśli ktoś wozi psiaka szczególne kudłatego tak jak w moim przypadku. Mój obecnie pomyka zemną w Vanie 4x4 więc w Rav4 na razie nawet nie miał przyjemności podróżować. A co do reszty dywaników które masz to sprawa dyskusyjna jeśli chodzi o kolory. Ale tak naprawdę w środku to Ty podróżujesz wiec to tobie masie w nim podobać.
Na pewno plus to że jak za parę lat zdejmiesz to dywaniki np. przed sprzedażą to kupujący może być lekko zdziwiony takim super stanem fabrycznej wykładziny,
Jestem w takim wieku, że zapewne to będzie mój ostatni samochód ;) Ja samochody zmieniam co 12-15 lat...
 Kolorystyka, rzecz względna. Dodam jednak, iż to nie jest koniec modyfikacji wnętrza.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #907 dnia: 14 Listopada 2023, 08:16:18 »
Jestem w takim wieku, że zapewne to będzie mój ostatni samochód ;) Ja samochody zmieniam co 12-15 lat...

Myślisz, że ostatni? Z całym szacunkiem dla Twoich poglądów, ale ja w to wątpię. Też, jak Ty, jeżdżę zwykle długo jednym, ale patrząc, jak w ostatnich 20-tu paru latach pogorszyła się jakość wszystkiego w samochodach - części, plastików, lakieru, jak bardzo wzrosła jego złożoność, przekładająca się na awaryjność, stosowanie "ekologicznych" wymysłów wyniszczających szybciej podzespoły, jak choćby system stop / start czy inne tego typu głupoty, przeładowanie elektroniką z pojawiającymi się błędami w oprogramowaniach mających wpływ na zespoły jezdne itp. myślę, że 6-8 lat to czas, który możemy oczekiwać po współczesnych "produktach" typu: RAV4...

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #908 dnia: 14 Listopada 2023, 10:23:26 »
Mam nadzieję że się mylisz, bo przecież nie po to kupiliśmy Toyoty gdybyśmy wiedzieli że są to takie
,, jednorazówki ". Ale tak naprawdę to życie zweryfikuje jak będzie bo czytając forum i problemy jaki mają Toyoty to   rzeczywiście pojawia się nutka niepokoju. Ale tak naprawdę w swoim życiu nauczyłem się że czasami nie warto za bardzo kalkulować i zastanawiać się co będzie w dość odległej przyszłości    :-( :-)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #909 dnia: 14 Listopada 2023, 11:55:40 »
Myślisz, że ostatni? Z całym szacunkiem dla Twoich poglądów, ale ja w to wątpię. Też, jak Ty, jeżdżę zwykle długo jednym, ale patrząc, jak w ostatnich 20-tu paru latach pogorszyła się jakość wszystkiego w samochodach - części, plastików, lakieru, jak bardzo wzrosła jego złożoność, przekładająca się na awaryjność, stosowanie "ekologicznych" wymysłów wyniszczających szybciej podzespoły, jak choćby system stop / start czy inne tego typu głupoty, przeładowanie elektroniką z pojawiającymi się błędami w oprogramowaniach mających wpływ na zespoły jezdne itp. myślę, że 6-8 lat to czas, który możemy oczekiwać po współczesnych "produktach" typu: RAV4...
Myślę, że trochę przesadziłeś, zwłaszcza, że RAV4 jest relatywnie prostym autem w porównaniu do takiego Das Auto.

Śledzę fora VW i Toyoty i w RAV4 totalnie nic się nie dzieje, no może po za kilkoma erroami spowodowanymi przez kabel tylnego silnika. Za to w 5-6 letnich VW sypią się skrzynie, czujniki, wtryski, pompy, adblue itd
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2023, 12:03:50 wysłana przez wpisdu »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #910 dnia: 14 Listopada 2023, 12:19:11 »
Za to w 5-6 letnich VW sypią się skrzynie, czujniki, wtryski, pompy, adblue itd
W TVN Turbo jest taki program " Jeździć, obserwować.". Tam chłopaki naprawiają niemieckie 5 i więcej latki. Ceny napraw idą w dziesiątki tysięcy. Ludzie często kupują takie samochody od pierwszego właściciela, bo 5 latek nie kosztuje już 750 tys, a 250. Zapominają jednak, że pierwszy właściciel miał gwarancję, a im zostają już tylko kosztowne naprawy i logo Premium na masce.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #911 dnia: 14 Listopada 2023, 12:25:07 »
Śledzę fora VW i Toyoty i w RAV4 totalnie nic się nie dzieje, no może po za kilkoma erroami spowodowanymi przez kabel tylnego silnika. Za to w 5-6 letnich VW sypią się skrzynie, czujniki, wtryski, pompy, adblue itd

Staram się patrzeć realnie, ale mimo wszystko, też mam nadzieję, że Toyota daje jeszcze radę, choćby na tle innych dupowozów... dlatego sam teraz czekam na RAV4  :-).

Online topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #912 dnia: 14 Listopada 2023, 12:25:43 »
Za to w 5-6 letnich VW sypią się skrzynie, czujniki, wtryski, pompy, adblue itd
W TVN Turbo jest taki program " Jeździć, obserwować.". Tam chłopaki naprawiają niemieckie 5 i więcej latki. Ceny napraw idą w dziesiątki tysięcy. Ludzie często kupują takie samochody od pierwszego właściciela, bo 5 latek nie kosztuje już 750 tys, a 250. Zapominają jednak, że pierwszy właściciel miał gwarancję, a im zostają już tylko kosztowne naprawy i logo Premium na masce.
W większości ludzie nie rozumieją, że ceny używanych samochodów marek premium spadają ale ceny ich serwisów nie. Nadal są cenami premium.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #913 dnia: 14 Listopada 2023, 12:35:21 »
Poprzednia rav4 siostrzenicy nie różni się jakoś bardzo technologiicznie, a ma władnie 8 lat i ZERO problemów.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #914 dnia: 14 Listopada 2023, 12:40:02 »
W większości ludzie nie rozumieją, że ceny używanych samochodów marek premium spadają ale ceny ich serwisów nie. Nadal są cenami premium.

O tak, tak! Tak jest, trafione w punkt.
Nie rozumiem ludzi, którzy kupują drogie samochody "ponad stan", dla szpanu "przed sąsiadami", potem przerabiają na gaz, serwisują je u Pana Wacka przy moście i oszczędzają na wszystkim - częściach, kupują badziewne zamienniki itp. dziwiąc się, że się sypie...
Ja mam podejście takie, że kupuję samochód, na jaki mnie naprawdę stać - i wliczam w to nie tylko jego cenę, ale i serwisowanie w ASO, firmowe akcesoria, oryginalne części etc. Jestem na poziome RAV4 - to kupuję RAV4, chociaż mógłbym kupić coś z wyższej półki. Ale bym go nie utrzymał na oczekiwanym poziomie - jestem za biedny. Po prostu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl