Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352008 razy)

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1470 dnia: 21 Października 2024, 11:37:18 »
Z dziwnych sytuacji to w week silnik mi nie chciał zgasnąć... na dworze 11C, płyn chłodniczy miał 40, 50, 60 i doszedł do ponad 70C, bateria naładowana na 68% że przestał ją ładować, nawiew wyłączony całkowicie. Silnik pracował w S2 bez pauzy i za nic nie chciał się wyłączyć, bezużyteczny tryb ev oczywiście nie działał. Ahh, dodam że stałem na P. Wcześniej podczas jazdy silnik gasł ale każde dotknięcie gazu od razu go uruchamiało tak jak by płyn chłodniczy był bardzo zimny albo akumulator był na skraju wymuszonego ładowania przez rozładowanie. Nigdy takiego zachowania jeszcze nie zaobserwowałem, po tych ok 10 minutach jak się ruszyłem z miejsca po chwili auto ponownie stało się zwykłą hybrydą i pracowało jak zwykle. Jak to nie było wymuszone wypalanie GPF to chyba powinienem się martwić ;p

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1471 dnia: 21 Października 2024, 11:42:21 »
DPF to inna bajka. W Tucsonie tez nigdy nie mialem zadnego komuikatu ale wiedziałem, że wypala bo się start/stop wyłaczał, spalanie nie spadało do 0 itp. A wypalał sie często bo dwa wtryski lały i dymiło w DPFa co w końcu serwis wybadał i po wymianie było juz ok.

Wracając do GPF to spodziewałem się, że bedą sytuacje, że silnik nie gaśnie pomimo warunków do jazdy tylko na elektryku ale takie coś to obserwuję tylko jak jest zimno i potrzebne jest ogrzewanie albo gdy aku trakcyjny jest prawie rozładowany. 

@Ari93 - moze u Ciebie pracował żeby ogrzewanie zapewnić? Ja zima w czasie krótkich jazd mam ustawione ogrzewanie na 17 stopni, bo i tak się nie zagrzeje więcej a auto nie stara się grzać na maxa.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2024, 11:44:43 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1472 dnia: 21 Października 2024, 12:09:42 »
No właśnie nie dlatego napisałem że nawet nawiew całkowicie wyłączyłem. Ponadto jak silnik osiągnie te 40C i dalej pracuje w celu nagrzania kabiny to w tym wypadku działa przycisk ev-mode. Jest to jego chyba absolutnie jedyna funkcja... W Yarisku żony nawet przy -20C szło się "przetoczyć" na prądzie jak klimatyzacja była całkowicie wyłączona a ravka od ok 10-12C i niżej zawsze włącza silnik żeby go nagrzać do tych 40C a nawet jak nagrzeje to za dużo mocy w prądzie nie ma i bardzo chętnie ice odpala. Podbija mi to spalanie bo w takich warunkach i przy takich "trasach" ciężko poniżej 10l/100 zejść ale to wiadomo ;d
Jak się nie paruje to ja nawiewu w ogóle nie włączam za to faktycznie fajnie działa grzanie kierownicy ;) No i grzanie przedniej szyby też bajka...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1473 dnia: 21 Października 2024, 12:48:16 »
przy takich "trasach" ciężko poniżej 10l/100
Ale jakby co pamiętasz, że w RAV4 masz kawał silnika spalinowego 2,5 litra, a on do pracy potrzebuje nie samego powietrza, a mieszanki paliwowo powietrznej, więc w porównaniu do Yarisa, który ma silnik 1,5 litra i waży z pół tony mniej, Ravka musi spalać więcej?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1474 dnia: 21 Października 2024, 12:59:28 »
Ale ja go absolutnie nie porównuję do Yarisa... a wręcz MOŻE palić mniej...? Ravka ma elektryczny dogrzewacz płynu i ten się nagrzewa znaaacznie szybciej przez co wcześniej da się korzystać z tryby EV. W Yarisce to się trochę trzeba faktycznie najeździć żeby ta zaczęła oszczędzać szczególnie w minusowych temperaturach. Od kiedy mamy ravkę yarisem tym bardziej z hybrid assistantem chyba nie jeździłem i trochę ciężko porównać, w każdym bądź razie widać różnicę w generacjach hybrydy i ravka wcale dużo więcej nie pali.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1475 dnia: 03 Listopada 2024, 17:57:59 »
Czy to jest ok, że nakrętki jakie dodała mi toyota do kompletnych kół zimowych z ASO trzeba odkręcać innym kluczem niż ten który dodają fabrycznie? Chciałem sprawdzić czy dokręcone koła a tu mi się klucz ślizga na nakrętkach. Chyba zamiast 21mm jest 20... fajnie, że dają niekompatybilne i nie informują. Chyba że po prostu nakrętki inne powinni mi dać? Dobrze, że mam koło dojazdowe które mam jak dokręcić ale nie zdejmę zimowego...

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1476 dnia: 03 Listopada 2024, 18:48:39 »
Zrób zdjęcie tych nakrętek i podeślij.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1477 dnia: 03 Listopada 2024, 18:55:33 »
Czy to jest ok, że nakrętki jakie dodała mi toyota do kompletnych kół zimowych z ASO trzeba odkręcać innym kluczem niż ten który dodają fabrycznie? Chciałem sprawdzić czy dokręcone koła a tu mi się klucz ślizga na nakrętkach. Chyba zamiast 21mm jest 20... fajnie, że dają niekompatybilne i nie informują. Chyba że po prostu nakrętki inne powinni mi dać? Dobrze, że mam koło dojazdowe które mam jak dokręcić ale nie zdejmę zimowego...
To samo. Koła zimowe które kupiłem z salonu są na felgach Ronal z typowymi gniazdami stożkowymi. No i śruby do nich są na klucz 19. Oryginalne felgi z Toyoty mają gniazda plaskie na śruby z podkładką i te śruby są na klucz 21mm. Powinni oczywiście Cię uprzedzić. Ja dostałem w komplecie nakładkę na śrubę, która przedłuża klucz, bo w moich felgach śruby siedzą bardzo głęboko. Nakładka ma od strony klucza sześciokąt zarówno 21mm jak i 19mm. 
Edit: Ja nie miałem w aucie zapasu tylko zestaw naprawczy wiec mi nic nie gadali bo i tak nie miałem czym koła odkręcić i jak auto podnieść, a w serwisach oponiarskich mają wszystkie klucze.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2024, 18:57:18 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1478 dnia: 03 Listopada 2024, 19:18:52 »
Zrobię fotkę jak będę przy aucie. Tak jak marekj pisze, patrzyłem w garażu za innym kluczem nasadowym ale nie w wchodził w lukę na nakrętkę albo miał za mały rozmiar, więc jakaś przedłużka/nakładka by się przydała. Będę dzwonił do ASO albo napiszę na klienta toyoty bo nigdzie nie uprzedzają o tym. Na stronie sklepu toyoty też rozmiary tych nakŕętek nie są opisane do danych kół.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1479 dnia: 04 Listopada 2024, 09:23:56 »
Dziala Wam Fermata i YT po aktualizacji multimediów my23?
Macie jakiś sprawdzony przepis? Walczę i nic

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1480 dnia: 04 Listopada 2024, 10:52:44 »
Koledzy jak to jest . Jeżeli miałem zrobiony III przegląd w ASO to w CEPIK powinien ten fakt się pojawić, czy muszę niezależnie pojechać do SKP? W poprzednim aucie miałem to z automatu a teraz po kilku dniach od przeglądu patrzę w CEPIK a tam nieważny przegląd. Zgłupiałem. 

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1481 dnia: 04 Listopada 2024, 10:56:16 »
Tak, oddzielnie na SKP.
Przegląd na SKP to co innego niż przegląd gwarancyjny w ASO.
Kto inny i co innego weryfikuje na SKP - ocena zgodności stanu technicznego z warunkami technicznymi dopuszczenia do użytkowania w ruchu drogowym. ASO - weryfikacja i wymiana części eksploatacyjnych zgodnie z wytycznymi producenta.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2024, 11:04:07 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1482 dnia: 04 Listopada 2024, 14:38:41 »
SKP robi badanie techniczne a nie przegląd.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1483 dnia: 04 Listopada 2024, 15:01:48 »
Doprecyzowując. Pierwsze odwiedziny SKP robisz przed upływem 3 lat, następny po 2 latach, a potem juz co roku. No i jeśli sie robiło to badanie w ostanim dniu ważności poprzedniego albo juz po terminie to warto przy sobie wozić dowód rej. z wbitymi badaniami, bo zdarzają się opóźnienia w CEPIK. W moim drugim aucie raz diagnosta coś pop....ił czy była jakas awaria, w każdym razie jak mnie policaje zatrzymali to stwierdzili że nie mam badań tech. Na szczęście miałem w aucie dowód i uznali, ale kazali pojechać na SKP i wyjasnić czemu nie ma w CEPIK. Jakbym nie miał to kłopoty.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1484 dnia: 04 Listopada 2024, 15:03:21 »
Zrób zdjęcie tych nakrętek i podeślij.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Nawet mi się przypomniało, że kiedyś fotkę robiłem jak letnie a jak zimowe nakrętki wyglądają :) zimowa ta po lewej. Dzwoniłem dziś do ASO godzinę temu na serwis, wyjaśniłem pani z serwisu co i jak z kołami, jaka była sytuacja, naprodukowałem się co nie miara i dowiedziałem się, że połączy mnie z konsultantem z serwisu :) ale niestety nie odebrał więc czekam aż oddzwoni bo ponoć mu zostawiła wiadomość. Dam znać co mi odpowiedzą w kwestii tej niekompatybilności z kluczem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl