Co jeszcze warto sprawdzić w takiej toyocie przy zakupie???
Toyota RAV4 czy Kia sport nie ma jakiś obligatoryjnych usterek zafundowanych przez producenta.
Jeżeli szukasz starego auta kupionego w Pl to musisz ostrożnym być co do rdzy, do tego zwróć uwagę na ogólne wyeksploatowanie auta. Sprawdź jak działają napędy, zobacz co się dzieje z zawieszeniem, zobacz jak wyglądają sanki przód tył, zwróć uwagę na śruby regulacyjne, na amortyzatory itd. Do tego jak silnik jest na LPG zobacz jak pracuje czy równo na pb i LPG. Jak manual zwróciłbym uwagę na sprzęgło i czy nie ma wycia na poszczególnych biegach.
Tak naprawdę załóż sobie że przy ASO miałeś wymieniany Olej i zrobione proste czynności serwisowe nic więcej.
Nie wiem za ile kupujesz to auto ale jak naprawdę nie jest w dobrej cenie to wolałbym dołożyć i kupić z małym przebiegiem.
Co do Kia podobnie tu przebieg mniejszy ale potencjalne koszty utrzymania silnika w ryzach technicznych są o wiele większe.
Kiedyś sporo jeździłem Hyundai ix35 1,7crd i dobrze wspominam. Chociaż z tego co pamiętam przy 50k.km.wspólnik go sprzedał. Potem wiem że komuś walnęła dwumasa.
Ogólnie z 1,7 crd nie miałem spektakularnych akcji.
Skłaniałbym się do opinii że przy tym co oferują dzisiejsze diesle i sporo benzyn jazda Rav 4 i Kia w tych opcjach co wybrałeś nie będzie nad wyraz toksyczna dla kieszeni.