Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #1935 dnia: 20 Kwietnia 2025, 17:28:27 »
Ta którą oglądam ma 152km 2013r i 230000 najechane w tym około 200000 na LPG i zastanawiam się czy nie za dużo i czy warto kupić żeby się nie przejechać , bo cena ponad 50000zl. Wato czy nie???czy za chwilę głowica lub zawory padną razem z uszczelka.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1936 dnia: 20 Kwietnia 2025, 17:29:58 »
A jakie są słabe punkty i co naprawiałeś?? Jak wygląda rozrząd??

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1937 dnia: 20 Kwietnia 2025, 17:39:21 »
Nic nie naprawiałem, bo nie było takiej potrzeby :) Silnik jest bezawaryjny i dość pancerny. Rozrząd na łańcuchu. W internetach piszą, że słabym punktem jest pompa wody, ale u mnie nic się nie dzieje.

Sam przebieg na takim poziomie jest temu silnikowi niestraszny jeśli tylko był dbany.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1938 dnia: 20 Kwietnia 2025, 17:50:25 »
Czyli nie mam się bać o to że tyle na LPG przejechane???
A koszty eksploatacyjne są znosne? A napęd 4x4 ok?? Ile można się spodziewać spalanie LPG ??

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1939 dnia: 20 Kwietnia 2025, 19:06:43 »
Trzeba zobaczyć jak auto odpala, jak chodzi na zimnym i ciepłym, ja przyspiesza, czy nie dymi, czy nie przerywa i się nie przydusza na wolnych obrotach oraz jak wygląda olej na bagnecie i czy w zbiorniczku na płyn chłodniczy nie ma niedoboru płynu. Jeśli - tak jak pisałeś - auto było regularnie serwisowane, to moim zdaniem nie ma się czego obawiać. Te silniki dobrze znoszą LPG.

Koszty eksploatacji są moim zdaniem niskie bo mało co się psuje w tym aucie. Ja z grubszych rzeczy musiałem wymienić tylko chłodnicę. A ceny elementów typowo eksploatacyjnych jak klocki nie odbiegają od innych marek.

Napęd 4x4 jest moim zdaniem świetny do jazdy na co dzień i po szosach bo jest dołączany automatycznie, czyli interweniuje wtedy kiedy oś przednia traci przyczepność. A więc na co dzień jest jak w przednionapędówce, dzięki czemu jest niższe spalanie, mniejsze straty mocy i mniej się zużywa układ przeniesienia napędu. Z drugiej strony w grubszy teren lepiej się nie zapuszczać, choć na pocieszenie jest blokada mechanizmu różnicowego.

Spalanie na LPG: ja z moją wyjątkowo ciężką nogą na 50l gazu robię 300 km po mieście i 400 km na trasie.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1940 dnia: 20 Kwietnia 2025, 19:11:18 »
P.S. Zwróć uwagę na stan blacharki - zwłaszcza tylnej części podwozia - podłużnice i okolice mocowań zawieszenia tylnego. Jeśli tam nie ma korozji, to jest to zdrowy egzemplarz.

Na wszelki wypadek dopytam, czy chcesz kupić gen. III czy IV? Bo ja mogę się wypowiadać tylko za III gen.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2025, 19:20:19 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1941 dnia: 20 Kwietnia 2025, 20:02:09 »
Spalanie na LPG: ja z moją wyjątkowo ciężką nogą na 50l gazu robię 300 km po mieście i 400 km na trasie.
To jest jedna z większych wad Toyot RAV4 z 2,0 czyli spalanie jak w aucie z o wiele większym i normalnie jadącym silnikiem. Sporo jeżdżę RAV4 3 2,0 aut.z LPG i mamy podobne wyniki dlatego zdecydowaliśmy o zakupie 3,5.
Na wszelki wypadek dopytam, czy chcesz kupić gen. III czy IV? Bo ja mogę się wypowiadać tylko za III gen.
Silniki w 3 fl i 4ce 2,0 są te same z tego co pamiętam więc dobrze przyjmują LPG bardziej bym obawiał się kolejnego systemu do popsucia  w postaci instalki LPG co finalnie może zrobić kuku samej motorowni.  Oczywiście też nie ma co panikować najwyżej głowica będzie do zrobienia.

Bardziej w krajowym aucie skupił bym się na korozji tak jak piszesz tylnej części podłogi/zawias + przód podłoga przy progach oraz na stan ogólny mechaniki.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1942 dnia: 20 Kwietnia 2025, 20:07:44 »
To jest rocznik 2013 . Mam jeszcze na oku w podobnych pieniądzach sportage 2016 z 1.7 115km i zastanawiam się co lepsze LPG czy diesel , choć cały czas jeżdżę na gazie renowkami . Tu jednak 3 lata różnicy . Co wybrać?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1943 dnia: 20 Kwietnia 2025, 20:25:25 »
To jest rocznik 2013 . Mam jeszcze na oku w podobnych pieniądzach sportage 2016 z 1.7 115km i zastanawiam się co lepsze LPG czy diesel , choć cały czas jeżdżę na gazie renowkami . Tu jednak 3 lata różnicy . Co wybrać?
Tak ogólnie nie można porównać LPG vs diesel bo ani tu ani tam nie byłeś pierwszym właścicielem. Oba auta zakładam że mają trochę najechane więc zastanawiał bym się co daje mniejsze prawdopodobieństwo wtopy w razie awarii. Tu niestety diesel przegrywa nawet jak trzeba by coś zrobić poważnego jak głowica po LPG.

Do tego ten silnik miał jakieś zagwostki w  zależności od normy euro 5 vs 6.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1944 dnia: 20 Kwietnia 2025, 22:27:30 »
Tak ogólnie nie można porównać LPG vs diesel bo ani tu ani tam nie byłeś pierwszym właścicielem. Oba auta zakładam że mają trochę najechane więc zastanawiał bym się co daje mniejsze prawdopodobieństwo wtopy w razie awarii. Tu niestety diesel przegrywa nawet jak trzeba by coś zrobić poważnego jak głowica po LPG.

Do tego ten silnik miał jakieś zagwostki w  zależności od normy euro 5 vs 6.
2016 sportage 180000. Rav 2013 230000

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1945 dnia: 21 Kwietnia 2025, 06:57:16 »
Jestem też ciekaw ile taka Toyota tej generacji jest w stanie przejechać na tym gazie , chodzi mi o wytrzymałość silnika ?

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1946 dnia: 21 Kwietnia 2025, 11:50:51 »
Co jeszcze warto sprawdzić w takiej toyocie przy zakupie???

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1947 dnia: 21 Kwietnia 2025, 13:25:55 »
Co jeszcze warto sprawdzić w takiej toyocie przy zakupie???
Toyota RAV4  czy Kia sport nie ma jakiś obligatoryjnych usterek zafundowanych przez producenta.
Jeżeli szukasz starego auta kupionego w Pl to musisz ostrożnym być co do rdzy, do tego zwróć uwagę na ogólne wyeksploatowanie auta. Sprawdź jak działają napędy, zobacz co się dzieje z zawieszeniem, zobacz jak wyglądają sanki przód tył, zwróć uwagę na śruby regulacyjne, na amortyzatory itd. Do tego jak silnik jest na LPG zobacz jak pracuje czy równo na pb i LPG. Jak manual zwróciłbym uwagę na sprzęgło i czy nie ma wycia na poszczególnych biegach.
Tak naprawdę załóż sobie że przy ASO miałeś wymieniany Olej i zrobione proste czynności serwisowe nic więcej.

Nie wiem za ile kupujesz to auto ale jak naprawdę nie jest w dobrej cenie to wolałbym dołożyć i kupić z małym przebiegiem.

Co do Kia podobnie tu przebieg mniejszy ale potencjalne koszty utrzymania silnika w ryzach technicznych są o wiele większe.

Kiedyś sporo jeździłem Hyundai ix35 1,7crd i dobrze wspominam. Chociaż z tego co pamiętam przy 50k.km.wspólnik go sprzedał. Potem wiem że komuś walnęła dwumasa.
Ogólnie z 1,7 crd nie miałem spektakularnych akcji.
Skłaniałbym się do opinii że przy tym co oferują dzisiejsze diesle i sporo benzyn jazda Rav 4 i Kia w tych opcjach co wybrałeś nie będzie nad wyraz toksyczna dla kieszeni.

Offline Marcin__N

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1948 dnia: 21 Kwietnia 2025, 14:22:46 »
Oba auto ponad 50000zl z tym ze 3 lata różnicy, ogólnie cały czas jeżdżę na LPG i dlatego mam takie problemy z wyborem . A ta kwota to jest max co mam na auto.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1949 dnia: 21 Kwietnia 2025, 16:03:03 »
Porównałbym te dwa auta na chłodno i wziąłbym to, które jest w lepszym stanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl