Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 352083 razy)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2055 dnia: 09 Czerwca 2025, 21:19:37 »
Stwierdzam z przykrością że toyota sportaczyła sprawę nie zabezpieczając tego jakimś materiałem.

Ajajaj... Nie wolno tak mówić, to niedobra jest! Toyota tnie koszty i ma do tego święte prawo! A ty kliencie radź sobie sam i znoś niedogodności w milczeniu w imię wyższej idei.
Człowieku, odpuść mi... Proszę.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #2056 dnia: 10 Czerwca 2025, 08:40:56 »
Właśnie wczoraj opisałem sprawę w wątku Rav4 5 gen - wrażenia...
Moja to rocznik 2024, executive (skóra). Jak zgłosiłem w ASO to ze zdziwieniem się spotkałem i tyle odpuściłem i sam zrobiłem. Teraz mam ciszę. Sprawa nie wygląda na błachą ale rozwiązanie jest proste.

Ja też Executive '24 - jakie polecasz rozwiązanie?
Skrzypiały mi przednie fotele (zewnętrzne boczki) ale już nie skrzypią w końcu nie wytrzymałem i znalazłem przyczynę i rozwiązanie. Rozsunąłem suwak, odpiąłem z tyłu na dole jeden zaczep taki na listwie, odgiąłem piankowy boczek i oczom ukazał się goły ostry metal o który ociera pianka fotela. Nakleiłem na tą krawędź metalu kawałek samoprzylepnej filcowej wykładziny i cisza. Musiałem tylko uważać na airbag, jest przykręcony w tym miejscu.
Stwierdzam z przykrością że toyota sportaczyła sprawę nie zabezpieczając tego jakimś materiałem. Z czasem ta ostra krawędź stelaża zniszczy piankę fotela.
Niestety nie zrobiłem zdjęcia ale po opisie da się ogarnąć. Trzeba mieć tylko jakąś tkaninę samoprzylepną, może być też szeroki plaster, taśma do opatrunków (3cm na 20cm na jedną stronę).

Dzięki bardzo, u mnie to się przetarło zimą i myślałem że to kwestia temperatury ale zrobiło się cieplej a skrzypią boczki niezmiennie... także w wolnej chwili koniecznie tam zajrzę i ogarnę ;)

Offline MichalRAV419

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V '19
« Odpowiedź #2057 dnia: 10 Czerwca 2025, 10:16:54 »
Proszę podpowiedzcie jakie szpilki do dolnej plastikowej osłony silnika kupić do RAVki AWD 2019 benzyna? Na allegro jest wiele rodzajów i nie wiem które wybrać.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2058 dnia: 14 Czerwca 2025, 17:27:48 »
We wrześniu 2024 trójmiejski serwis ASO wymienił mi w RAV4 Adventure kontroler kamer 360 stopni, bo regularnie ginął obraz z kamery przedniej lub tylnej. Walczyli tydzień z nowym modułem bo nie dawał się skonfigurować. Przy wydaniu samochodu powiedziano mi, że nie wiedzą dlaczego w końcu udało się skonfigurować kamery. Minęło 9 miesięcy od wymiany i niestety usterka wróciła. Najgorsze , że miesiąc po 3 letniej gwarancji. Mam wykupioną gwarancję Relax ale ta chyba takiej usterki nie obejmuje. Jak widać naprawa gwarancyjna sprzed 9 miesięcy okazała się nieskuteczna. Czy teraz czeka mnie naprawa płatna? Jaką mam pewność, że serwis odpłatnie usunie usterkę skoro wymiana modulu kontrolera na gwarancji z września 2024 pomogła tylko na 9 miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2025, 17:31:37 wysłana przez krzysp3 »

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2059 dnia: 14 Czerwca 2025, 17:28:37 »
Wpis pomyłkowy.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2060 dnia: 14 Czerwca 2025, 17:31:34 »
Opisz temat na klient@toyota.pl, jest coś takiego jak gest dobrej woli tzw goodwill. Jeśli mają jeszcze honor to otrzymasz to w ramach kontynuacji spartolonej naprawy gwarancyjnej (a ceny tych elementów zwalają z nóg)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2061 dnia: 15 Czerwca 2025, 09:58:06 »
Opisz temat na klient@toyota.pl, jest coś takiego jak gest dobrej woli tzw goodwill. Jeśli mają jeszcze honor to otrzymasz to w ramach kontynuacji spartolonej naprawy gwarancyjnej (a ceny tych elementów zwalają z nóg)
A czy wspomnianą nieskuteczną naprawę nie reguluje czasami art. 581 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 121), z któego wynika, że jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo? W omawianym przypadku wymieniona została część rzeczy (tylko moduł kontrolera kamer) dlatego powyższa zasada stosuje się odpowiednio do części wymienionej (gwarancja ulega więc przedłużeniu tylko na wymienioną część, a nie na cały samochód).
Na razie spróbuję opisać sytuację w mailu. Zobaczę co odpowiedzą.
O cenach wiem. Jeśli mam ponieść koszt ponownego usunięcia usterki, której serwisowi ASO z Trójmiasta nie udało się wyeliminować podczas naprawy gwarancyjnej, to wolałbym wiedzieć czy mam szukać innego ASO bo poprzedni sobie nie poradził.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #2062 dnia: 15 Czerwca 2025, 14:36:51 »
A napisz potem jak to się potoczyło, czy nie uznali np że w czasie gwarancji działało a potem nieich problem. Sądząc po niektórych wpisach na forum nie zdziwił bym się. Ale skoro prawo mówi jak napisałeś, ich też chyba obowiązuje.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2063 dnia: 15 Czerwca 2025, 17:00:04 »
A napisz potem jak to się potoczyło, czy nie uznali np że w czasie gwarancji działało a potem nieich problem. Sądząc po niektórych wpisach na forum nie zdziwił bym się. Ale skoro prawo mówi jak napisałeś, ich też chyba obowiązuje.
I teraz poświęć 10 lat na dochodzenie tego prawa
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2064 dnia: 16 Czerwca 2025, 10:48:22 »
Jak to jest w nowych RAV z multimediami? Wsiadłem dzisiaj do zastępczego Yarisa - zwykły taki bezynka w manualu ale dość nowy. No i patrzę, że multimedia mają bezprzewodowe android auto, wyświetlacz dużo lepszy - ikonki są z lewej, a nie na dole. No na wypasie. Oczywiście reszty auta nie porównuję ale to mnie zaciekawiło bo mój stan wiedzy o RAV jest taki że tylko applowy car play działa bezprzeowodowo.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2065 dnia: 16 Czerwca 2025, 13:06:37 »
Android Auto po kablu, ikonki po lewej, działa.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #2066 dnia: 16 Czerwca 2025, 15:48:17 »
Slyszalem, ze navigacja w Rav powinna pokazywac na mapie informacje o ruchu drogowym podobne do Gogle Maps.
Mnie tego nie pokazuje. Cos robie nie tak? W ustawieniach mam to wlaczone.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2067 dnia: 17 Czerwca 2025, 11:04:15 »
cześć, w ravce ojca z 2014 (diesel 2,0) wyskoczył komunikat „ dpf full engine service required”. Da się samemu wypalić?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2068 dnia: 17 Czerwca 2025, 12:04:00 »
Jeśli sam próbował i nie idzie to już za późno na 'samemu'
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2069 dnia: 17 Czerwca 2025, 12:39:56 »
Jeśli sam próbował i nie idzie to już za późno na 'samemu'
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie zakończył jazdę wypalającą i nic to nie dało, także trzeba zdemontować i wyczyścić filtr w jakiejś firmie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl