Autor Wątek: Jak poprawic hamulce w E11??? hilfe  (Przeczytany 16533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kermolo

• Gość
Jak poprawic hamulce w E11??? hilfe
« dnia: 10 Maja 2005, 11:24:20 »
Mam problem z hamulcami. Generalnie wszystko dziala ale hamowania prawie nie ma. Jezdze rowniez innymi autami i powiem szczerze ze jak wsiadam do golfa IV czy puga 407 to pirwsze co robie, na pierwszych swiatlach wale glowa w kierownice oczywiscie jak nie zapne pasow, bo jesli zdarze zapiac pasy to tylko zostaja siniaki na klacie  :D .
Do tego wymienilem klocki na nowe japonskie jakies "Koshy...." nie pamietam i hamowanie sie jeszcze pogorszylo katastrofa.
Co robic!!!!!!, czy ktos juz testowal jakies inne nie japonskie zestawy??? jakie rezultaty????
A moze ktos juz w rozpaczy adaptowal uklad hamulcowy z wiekszych Tojek? carina e czy avens???

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2005, 11:44:02 »
Zastanawiam sie co robicie że macie problem z hamulcami, u nas klocków i szczek Kashiama sprzedaje sie tonami i naprawde nikt nie skarzy sie na jakies problemy czy pogorszenie hamowania. Sam zresztą tez je mam i zero problemów, hamuje tak jak ma hamować i to wszystko. A porównywanie innych samochodów to za bardzo nie ma sensu ponieważ skąd wiesz jak one mają "ustawione" serwo, albo czy przypadkiem nie mają jakiegoś dodatkowego wspomagania ukł. hamulcowego typu elektro? Wtedy masz efekt że przy minimalnej sile nacisku na pedał siła hamowania jest ogromna i stąd ten efekt wybijania głową szyby (tak ma np. clio albo 406).

kermolo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2005, 12:05:02 »
No ta wiadomo ze rozne samochody maja rozne hantle i dodatkowo jakies systemy wspomagania hamowania. Zgadzam sie . Ale mi generalnie hamulce w mojej corollce nie wystarczaja. Moze przy spokojnej jezdzie jest wszystko ok i wszystko dziala spoko, ale jak zaczne uzywac troche tego prawego pedalu gazu to musze sie przygotowac na ewentualne omijanie przeszkod bo hamowaniem tylko pomalu wytracam predkosc- co mnie doprowadza do szalu.
Mam nadzieje ze w tym tygodniu odbiore plyn hamulcowy(zamowienie wiec czekam)  zmienie i napisze czy bedzie jakas poprawa.
Jesli ktos sie niezgadza ze mna i twierdzi ze hamowanie E11 z predkosci wiekszej niz 130,140km/h to relaksujace zjawisko- to prosze o info na temat klockow i tarcz.
"serwisSJ" czy zaciski w 4EFE, 4AFE i 7AFE sa takie same?????? jak nie to da sie cos zmienic??????

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2005, 13:03:04 »
Sa takie same bo i klocki sa takie same. Ale widze ze problem nie jest napewno w JC+Kashiyama bo oczywiscie że hamowanie zawsze musi byc pewne.  Płyn tez nic nie pomoże. Kashiyamy zakładalismy do corollek 1.6 carlos saintz i goście którzy jezdzili na lokalnych rajdach bardziej chwalili je niż np. ferodo czy brembo. Zresztą jak mnie jeden z nich przewiózł po lokalnej wsi to naprawde mieli dobre hamulce  :wink:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2005, 13:17:55 »
Ja ma obecnie zestaw tarcze brembo + klocki ferrodo premier i na hamulce nie narzekam a nie jeżdze spokojnie. Coś musisz mieć nie tak z tymi hamulcami. Jeśli chodzi o skuteczność to juz patre razu musiałem odpuszczac zeby mi inny samochód nie zaparkował w bagażniku :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2005, 13:30:23 »
ja mam okladziny kashyamy i jestem zadowolony tarcze przetoczone i jest ok.
twierdze ze majac lepsze opony niz moje stare wynalazki hamowanie bylo by o niebo lepsze.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2005, 16:39:10 »
Kermolo...podzielam Twoja ocene...choc moze nie obawy.Ja od poczatku jak kupilem moja uzywana po 76 kkm przebiegu od razu podszedlem z dyst do hamulczykow.Nawet moj Lani a mial i tak nie najostrzejsze ham ...hamowal lepiej.Nie mowie juz o 1.6 kolejnym mego ojca ktory duzo lepiej hamuje niz poprzednik.Moja T hamuje jako tako ale to nie jest uwazam bezpieczne hamowanie.Twardo i nawet wymieniajac na te same klocki co Ty w sumie nic nie poprawilo sie.Mam lekkie wibracje tarcz ale przy szybkim hamowaniu ze 140 do 100 ale w b. krotkich odcinkach czasu.Szybko sie przegrzewaja pewnie ale tarcze wiem ze Corollek nie sa najl strona.Nie bede przetaczac ich bo mnie to nie jest jeszcze potrzebne.Nie wiem co jest nie tak ale...z hamowaniem bardzo szybkim to daje sobie spokoj i nie mam co szalec.Nie pasuja mi i tyle.Oponki nowki plyn nowy klocki juz 12 kkm przejechaly i nic nie poprawilo sie po wymianie tych elemntow.Nie mam dramatu bo wyhamuje ale...uwazam ze stare Corollki nie wszystkie nie maja dopracowanego ukl. ham.U mnie niestety tak wyszlo...i uwazam ze akurat ja nie porownywalem z jakimis super bryczkami...Ze zwyklymi przecietnymi samochodami.

kermolo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2005, 16:42:56 »
Hmm no spoko dzieki za info.
Moze problem tkwi w tym ze nie przetoczylem tarcz przed zmiana klockow, a sa jeszcze grube wiec napewno mozna, bo bicie lekkie tez jest ale jak sie hamuje z wiekszej predkosci.
Przy "dziadkowej" jezdzie raczej ok.
No nic wymienie plyn i przetocze tarcze narazie przynajmniej.
Co do zestawow brembo tarcze i klocki ferrodo to mam niemile doswiadczenia i to w 2 poprzednich autach, i chyba z tym nie bede eksperymentowal: a tak blizej to wymienilem sobie caly zestaw gdyz wszystko sie nadawalo praktycznie do wymiany. Tak wiec 4xtarcza brembo i na czterech kolach klocuszki seryjne ferrodo. Kupujac bylem lekko podekscytowany ze bedzie super bo jak do tej pory na resztce tarcz i klockow bylo dobrze. Z pokora zostawilem 800zl i ruszylem w droge. kilka dni sie ukladaly ale jak juz stuknelo 1000km postanowilem sprawdzic.Dodaje ze wymienilem rowniez plyn hamulcowy chyba na jeden z najlepszych na swiecie do aut seryjnych. rozpedzilem sie na trasie torunskiej (wwa)predkosc max auta to 205km/h, a ze na most byl korek wcisnalem hantle i troche dymu za mna, duzo dymu. Wychamowalem ale kierownica troszke zaczela latac. Pomyslalem sobie ze moze poluzowaly sie zaciski, ale nie to bylo przyczyna, tarcze byly fioletowo czarne i cale krzywe. Reklamacji nie ma bo to norma ponoc. Wiem ze wszystko mozna zniszczyc, ale nie sadzilem ze jak kupie tarcze i klocki renomowanych firm do danego auta to nie beda w stanie wytracic predkosci samochodu do ktorego sa dedykowane. Boje sie trzeci raz ryzykowac. :D    
Czy ktos wie jak mozna stuningowac serwo????? i czy wogule w E11 jest korektor sily hamowania????????bo jedyne co widze to jakis rozdzielacz za kolektorem dolotowym

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2005, 17:10:28 »
Chłopaki, klocki do tego problemu nic nie maja, poniewaz te same klocki, zaciski itd miały carinyE, camry i corolki we wszystkich wersjach.
Servo mozna "podciągnąć" musisz kręcić srubą nad pedałem hamulca i sprawdzac efekt.

kermolo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2005, 17:40:53 »
serwisSJ. dzieki za post, zobaczylem jakies swiatelko w tunelu :D Zaraz ide do garazu, zlokalizowac ta srubke i zobaczymy.
A do powyzszego to troche smiac mi sie chce  :lol:  ze w carinach i camry byly te same hantle, az poszedlem sprawdzic na moje kashyamy(pudelko) i faktycznie tak jest, a przeciez to auta duzo ciezsze. Choc klocki moga byc te same a tloczki o wiekszej srednicy ale nie wnikam... Czyli nie jest tak zle. Choc i tak nadal uwazam ze E11 ma bardzo przecietne hamulce.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2005, 08:11:53 »
Cytat: kermolo
Rozpedzilem sie na trasie torunskiej (wwa)predkosc max auta to 205km/h, a ze na most byl korek wcisnalem hantle i troche dymu za mna, duzo dymu. Wychamowalem ale kierownica troszke zaczela latac. Pomyslalem sobie ze moze poluzowaly sie zaciski, ale nie to bylo przyczyna, tarcze byly fioletowo czarne i cale krzywe. Reklamacji nie ma bo to norma ponoc. Wiem ze wszystko mozna zniszczyc, ale nie sadzilem ze jak kupie tarcze i klocki renomowanych firm do danego auta to nie beda w stanie wytracic predkosci samochodu do ktorego sa dedykowane. Boje sie trzeci raz ryzykowac. :D

Ciekawe ja mam u siebie w E10 taki zestaw od 170 do zera ostrego hamowania i tarcze sie nawet nie zagrzały. Raz udało mi sie je zagrzać ale to po przejechaniu warjacko prawie 450 kilometrów. Bez postoju zato cały czas ostro goniąc.  Jak narazie zadnych wibracji.
BMW E46 320d
Mini Cooper

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maja 2005, 08:25:24 »
Cytat: kermolo
a tloczki o wiekszej srednicy ale nie wnikam

Pomysl logiicznie... jezeli ta sama powierzchnia klocka to gdzie zmiescisz większy tłoczek...;)

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maja 2005, 08:44:43 »
Sorry kermolo, pomyliłem sie. W tym samochodzie regulacja wspomagania jest między serwem a pompą, czyli musisz wyciągnąć pompe i sruba jest na trzpieniu który wciska pompe hamulcową. Jezeli szczelina między nimi jest zbyt mała luz 0 to bedzie to powodowac tarcie hamulców a jezeli zbyt duża (może u Ciebie) to hamulce bedą działać z opoznieniem. Szczelina prawidłowa 0,1 - 0,5 mm. powodzenia

aha, a cariny i camry miały zasadniczo mocniejsze serwo, może któs spróbuje zamienić je do corolli?

Smok

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maja 2005, 21:06:33 »

krystek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2005, 12:54:04 »
nie rozumiem problemu. Bo u mnie jest:
1. tarcze Pilenga - makaroni :lol:
2. klocki Kashiyama;
3. bębny oryginały;
4. szczęki Kashiyama.
i wszystko gra i buczy, Ale dlaczego (oczywiście IMO)
Wygląda to tak:
1. Odpowietrzenie układu hamulcowego.
2. Co 2 latka wymianka płynu hamulcowego (jeżdzęna DOT-4 - koszt litra to jakieś 10zł).
3.Odpowietrzenie układu hamulcowego.
4.Odpowietrzenie układu hamulcowego.

100000.Odpowietrzenie układu hamulcowego.
i tyle moim zdaniem w temacie
autko bardzo ładnie hamuje z prędkości dużo powyżej 130km/h
pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl