Autor Wątek: Po wymianie oleju skrzyni ciężko wchodzi dwójka  (Przeczytany 8969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OCT5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Po wymianie oleju skrzyni ciężko wchodzi dwójka
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipca 2018, 20:58:18 »
Dzień dobry, odgrzeję temat bo w innym poście też pisałem czy wymieniać czy nie, i teraz mam 120tyś, i chyba pozostanę przy tym co wlany oryginalnie bo mechanik tak samo jak ASO TOYOTA twierdzi że nie wymieniamy tylko ewentualnie uzupełniamy, jeżeli coś się zmieniło to napiszcie,
Pzdr.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2019, 14:26:40 »
To w końcu lepiej wymienić olej w skrzyni manualnej czy zostawić? zgodnie z zaleceniami jest tylko sprawdzenie co 5 lat lub 60 kkm.
Wymienialiście?

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2019, 09:27:27 »
To w końcu lepiej wymienić olej w skrzyni manualnej czy zostawić? zgodnie z zaleceniami jest tylko sprawdzenie co 5 lat lub 60 kkm.
Wymienialiście?

wymieniłem przy 60 tys. w aso na 75lv. Biegi wcześniej wchodziły lekko, żadnych problemów. Jednak po wymianie oleju zmiana biegów to czysta poezja, więc nie żałuję. Niewiele to kosztowało, przyjemność z jazdy większa i koniec dylematów (wymienić olej czy nie wymienić).

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2019, 20:56:30 »
Ile tam wchodzi litrów?

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2019, 14:54:56 »
Znalazłem w instrukcji - 2,4 litra.

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2021, 17:01:29 »
Zmieniał ktoś ten olej samemu? Kupiłem Toyotowski MTF i przymierzam się do wymiany, trzeba ściągać osłony? Które śruby? Idzie łatwo i przyjemnie, czy jest gimnastyka z dostaniem się do śrub?

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lutego 2021, 07:34:54 »
To może sam sobie odpowiem...wymiana oleju z skrzyni jest prosta, nie wymaga specjalnej gimnastyki. Da sie zrobić na podnośniku. Włazisz pod auto, odpinasz kilka kołków od dołu i od strony koła, uzyskujesz dostęp do 2 śrub, ta od dołu jest na duży imbus - to jedyny schodek. Odkręcasz śrubę kontrolną od strony koła, jest na niej napis żeby czytać manual. Odkręcasz spust od dołu imbusem i zlewasz olej, dalej juz chyba każdy sobie poradzi.

Generalnie olej po 7 latach i prawie 70kkm jak najbardziej nadawał się do wymiany. Trochę metny, pod mocnym światłem widać mikro drobinki metalu - pewnie jeszcze po docieraniu się skrzyni.

Wymiana oczywiście na oryginalny, nauczony Honda, nie zaleje żadnego zamiennika. Szkoda czasu i nerwów.

Offline Krissek773

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marca 2021, 22:00:47 »
Ja wymieniałem przy okazji jak zaczął mi podciekać uszczelniacz półosi, i tak musiałem spuścić olej.Kupiłem oryginalny Toyoty,i to był strzał w dziesiątkę, przed wymianą jak temperatura spadła poniżej zera nie mogłem ruszyć dźwignią zmiany biegów,stała betonowo,silnik musiał popracować trochę by dało się wrzucić bieg.Po wymianie na oryginalny Toyoty, przy -20 stopniach biegi można wrzucić jednym palcem :).Co do wymiany to tak żaden lot w kosmos,każdy przy odrobinie zdolności manualnych poradzi sobie.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2021, 22:02:53 wysłana przez Krissek773 »

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marca 2021, 06:56:19 »
Az tak wielkich problemów z wrzuceniem biegu nie było, ale muszę potwierdzić ze skrzynia pracuje zauważalnie lżej i nawet po zimnej nocy wszystko chodzi lepiej. Zdecydowanie warto wymienić olej.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Marca 2021, 13:04:14 »
przed wymianą jak temperatura spadła poniżej zera nie mogłem ruszyć dźwignią zmiany biegów,stała betonowo,silnik musiał popracować trochę by dało się wrzucić bieg.
To na bank było tam wlane coś innego niz prawidlowy olej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marca 2021, 13:25:40 »
Dokładnie, z doświadczenia do skrzyń AT zdecydowanie należy lać to samo co było, nic "lepszego" ani "gorszego'' bo kłopoty pewne.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl