Autor Wątek: USTAWA O ELEKTROMOBILNOŚCI (w której brak hybryd)  (Przeczytany 42554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: USTAWA O ELEKTROMOBILNOŚCI (w której brak hybryd)
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Kwietnia 2018, 12:45:41 »
Ej, no nie...! Chodzi przecież o to, że małe autko (szczególnie z turbiną) w ruchu miejskim spali sporo więcej jak hybryda! To, że średnio palą podobnie to jedno, ale w mieście jest spora różnica na korzyść hybrydy więc jak najbardziej zasadne jest promowanie i motywowanie do zakupu hybryd do miasta. Mam porównanie Aurisa Hybrid i Fiesty. Fiesta spali w mieście duuużo więcej niż Auri.
Dokładnie, niektórym ciężko to zrozumieć ;) Hybrydy są dobre dla miast, szczególnie w wersji plug-in. Niestety nasz rząd nie potrafi myśleć logicznie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Kwietnia 2018, 12:45:57 »
Pokazałem Ci że maluch Aygo palący 5l/100km w mieście wypluwa znacznie więcej mikroelementów  niż hybryda która spali 3.6l/100km.

W którym miejscu?
CO2? :)
Dziwne sumowanie NOx+PM ?

Ej, no nie...! Chodzi przecież o to, że małe autko (szczególnie z turbiną) w ruchu miejskim spali sporo więcej jak hybryda! To, że średnio palą podobnie to jedno, ale w mieście jest spora różnica na korzyść hybrydy więc jak najbardziej zasadne jest promowanie i motywowanie do zakupu hybryd do miasta. Mam porównanie Aurisa Hybrid i Fiesty. Fiesta spali w mieście duuużo więcej niż Auri.

Następny z turbiną...  :) Dlaczego tylko z jedną turbiną?
Małe auto może zużywać niewiele więcej paliwa niż hybryda.
To poniżej, to oczywiście na pokaz, nikt normalnie nie śrubuje takich wyników. Około 80% poza miastem, reszta w mieście z niewielką prędkością lub w korku. Jest już dosyć ciepło. Auto klasy B, zwykły prosty benzynowy silnik (choć nie najmniejszy), auto 15-letnie. Normalny wynik - to litr na 100km więcej. Zdjęcie z wczoraj:

Wciąż brak dowodu na to, że hybrydowy kompakt mniej (istotnie) zanieczyszcza środowisko i z tego powodu powinien być traktowany ulgowo.
Przydałyby się dane dla  dwóch aut pomierzonych w identycznych rzeczywistych warunkach
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2018, 13:04:07 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Kwietnia 2018, 16:51:59 »
Małe auto może zużywać niewiele więcej paliwa niż hybryda.

Pokaż chociaż jedno współczesne małe auto które pali tyle samo w mieście co hybrydowy C-HR. Ponawiam pytanie.

Może Ci się wydawać że Twoje 15 letnie auto jest super ekologiczne, ale nie jest, nie spełnia wyśrubowanych norm emisji spalin, i właśnie dlatego jest takie paliwo oszczędne. Pokaż mi współczesne auto które mogę kupić klasy B lub A.

PM jest równe zero a jest tam pokazywane bo tak sobie wymyślili autorzy porównania, jak już chcesz dyskutować to byś chociaż sprawdził co oznacza i dlaczego tam jest, linki są.

Jeśli hybryda i Aygo generują tyle samo NOx-ów w średnich warunkach, to w warunkach miejskich hybryda wygeneruje mniej NOx-ów, bo nie będzie paliła więcej w ruch miejskim. Dlatego wygrywa pod każdym względem, bo pali mniej, a mnie paliwa to mniej spalin i zanieczyszczeń. Jeśli tego nie ogarniasz, i pokazujesz jak kontrprzykład 15 letniego grata, no to rzeczywiście zamyka to dyskusje :) Możesz dalej siać tutaj swój  FUD, ja wysiadam  :)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2018, 16:56:43 wysłana przez mariuszs »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Kwietnia 2018, 19:37:39 »
Pokaż chociaż jedno współczesne małe auto które pali tyle samo w mieście co hybrydowy C-HR. Ponawiam pytanie.

Najpierw CO2, potem koniecznie z turbiną, teraz tylko w mieście ;)
Czy to oznacza, że samochody hybrydowe będą miał zakaz poruszania się poza terenem zabudowanym?
A czy takie auto istnieje - nie wiem, ale jak widać po moim zdjęciu jakichś kosmicznych różnic na korzyść hybrydowego CH-R nie będzie

Może Ci się wydawać że Twoje 15 letnie auto jest super ekologiczne, ale nie jest, nie spełnia wyśrubowanych norm emisji spalin, i właśnie dlatego jest takie paliwo oszczędne.

Wręcz przeciwnie. Myślę, że takie samo aut jako nowe zużywałoby nieco mniej paliwa niż 15-letnie (choćby opory ruchu - auta jeżdżone przeze mnie notorycznie cierpią na zapiekające się hamulce, bo rzadko ich używam). Są oczywiście auta lżejsze i z mniejszymi silnikami niż moje, co może sprzyjać osiąganiu niższego zużycia paliwa oraz emisji "mikroelementów".

Pokaż mi współczesne auto które mogę kupić klasy B lub A.

Tak za darmo? ;)

PM jest równe zero a jest tam pokazywane bo tak sobie wymyślili autorzy porównania, jak już chcesz dyskutować to byś chociaż sprawdził co oznacza i dlaczego tam jest, linki są.

Przyznaję, nie wczytywałem się w tekst. Jednak wagowe porównywanie emisji gazów z ciałami stałymi jest delikatnie mówiąc lekko-pół-amatorskie. Nie jestem guru w tym temacie, ale jakąś tam minimalną styczność z tym miałem...

Jeśli hybryda i Aygo generują tyle samo NOx-ów w średnich warunkach, to w warunkach miejskich hybryda wygeneruje mniej NOx-ów, bo nie będzie paliła więcej w ruch miejskim.

Ja tam z matmy miałem zwykle "trójkę", ale skoro średnio jest tyle samo a w mieście lepiej, to poza miastem powinno być gorzej... ;)

Dlatego wygrywa pod każdym względem, bo pali mniej, a mnie paliwa to mniej spalin i zanieczyszczeń.

Linijkę wyżej było tyle samo NOx, teraz już jest mniej?
To w końcu jak to jest?

Jeśli tego nie ogarniasz, i pokazujesz jak kontrprzykład 15 letniego grata, no to rzeczywiście zamyka to dyskusje :) Możesz dalej siać tutaj swój  FUD, ja wysiadam  :)

Przyznaję, nie jestem specjalnie podatny na oszołomstwo (w tym eko), może dlatego że nie mam problemu z rozumieniem podstaw.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Kwietnia 2018, 23:14:47 »
Są oczywiście auta lżejsze i z mniejszymi silnikami niż moje, co może sprzyjać osiąganiu niższego zużycia paliwa oraz emisji "mikroelementów".
Tak, oczywiście, tylko nie wiem jakie, ale muszą być bo tak mi się wydaje. A żeby być bardziej wiarygodnym mogę dać zdjęcie mojego 15 latka, daj spokój, też nie chce mi się wczytywać w Twoje teorie bez pokrycia.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Kwietnia 2018, 10:52:07 »
Są oczywiście auta lżejsze i z mniejszymi silnikami niż moje, co może sprzyjać osiąganiu niższego zużycia paliwa oraz emisji "mikroelementów".
Tak, oczywiście, tylko nie wiem jakie, ale muszą być bo tak mi się wydaje. A żeby być bardziej wiarygodnym mogę dać zdjęcie mojego 15 latka, daj spokój, też nie chce mi się wczytywać w Twoje teorie bez pokrycia.

Pierwsze z brzegu: Suzuki Celerio, Opel Karl, Smart fourtwo, Citroen C1/107/Aygo, Renault Twingo - wszystko znacznie lżejsze od mojego. Znacznie lżejsze, powyżej 100kg.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 11:02:43 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Kwietnia 2018, 12:13:44 »
Maciej Loret,

każde z aut, które wymieniłeś podczas normalnej jazdy w mieście spali przynajmniej 6,5-7 litrów. Takie małe silniczki trzeba wysoko kręcić aby toto jakoś rozsądnie przyspieszało. W dużym mieście, gdzie masz co chwilę w ogóle niezsynchronizowane światła, wyższość (a w zasadzie niższość) hybryd w spalaniu i wydzielaniu syfu jest spora. Dlatego powinny one być w jakiś sposób uprzywilejowane np. w analizowanej ustawie. W każdym zachodnim kraju europejskim jest to oczywiste. Tylko u nas, w tym zaścianku, jak nie zamieszanie z aborcją to brak czegokolwiek dla tych co chcą przyczynić się do ochrony powietrza wybierając hybrydę. Jak w średniowieczu rządzonym przez Watykan. Dojna zmiana niedługo pańszczyznę przywróci i prawo pierwszej nocy.
Sorry, ulało mi się... <zalamka>,ale jak patrzę co się dzieje w tym kraju, to nóż się w kieszeni otwiera :-(
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 12:17:25 wysłana przez Jasio »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Kwietnia 2018, 15:09:54 »
Maciej Loret,

każde z aut, które wymieniłeś podczas normalnej jazdy w mieście spali przynajmniej 6,5-7 litrów. Takie małe silniczki trzeba wysoko kręcić aby toto jakoś rozsądnie przyspieszało. W dużym mieście, gdzie masz
co chwilę w ogóle niezsynchronizowane światła, wyższość (a w zasadzie niższość) hybryd w spalaniu i wydzielaniu syfu jest spora.

To wszystko prawda. Ale Polska nie składa się tylko z miast. Sam dojeżdżam do pracy do miasta, ale jakieś 80% to jednak lepsze lub gorsze drogi przez wioski, gdzie trochę wiedzy, umiejętności i starań spowoduje, że pomiędzy hybrydą i zwykłym małym autkiem nie ma jakiejś przepaści...

Dlatego powinny one być w jakiś sposób uprzywilejowane np. w analizowanej ustawie.

Nie zgadzam się z tym tokiem rozumowania. To jak należałoby traktować auta elektryczne, które są lata świetlne przed hybrydami?
A może karać kierowców, jeśli wyjadą poza teren zabudowany? ;)

W każdym zachodnim kraju europejskim jest to oczywiste.

To, że gdzieś obowiązuje jakieś prawo nie oznacza, że to jest logiczne (przykład podałem wyżej) albo nie jest dokarmione odpowiednim lobbowaniem (jak podejrzewam w tym wypadku)...

Sorry, ulało mi się... <zalamka>,ale jak patrzę co się dzieje w tym kraju, to nóż się w kieszeni otwiera

Przepraszam, ale na temat polityki staram się nie dyskutować, gdyż uważam się za jako tako wykształconego człowieka.
A kraj.... Cóż... Zwykle można zmienić... Kiedyś było to trudne, dziś na szczęście już nie jest...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Kwietnia 2018, 17:51:20 »
każde z aut, które wymieniłeś podczas normalnej jazdy w mieście spali przynajmniej 6,5-7 litrów.
Nigdy w świecie, przy mega korkach dla Aygo max to 6,0 i to zimą.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 17:53:16 wysłana przez pireus »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Kwietnia 2018, 18:57:07 »
To wszystko prawda. Ale Polska nie składa się tylko z miast
To się zgadza. Miałem na myśli miasta. Zapomniałem dodać.

To, że gdzieś obowiązuje jakieś prawo nie oznacza, że to jest logiczne (przykład podałem wyżej)
No tu się z Tobą w większości przypadków nie zgodzę. Po pierwsze ten przykład powyżej jest bez sensu bo chyba nigdzie nie ma takiego prawa, a po drugie (jak już zaznaczyłem w większości przypadków) wiele rozwiązań na zachodzie już przetestowali i wycofali się z nich. Polska, zamiast uczyć się na błędach innych woli eksperymentować i wprowadza swoje "autorskie" pomysły, które zawiodły wiele lat temu w krajach znacznie bardziej obecnie rozwiniętych.

A kraj.... Cóż... Zwykle można zmienić...
Masz w taj kwestii baaaardzo złą filozofię! Za kraj odpowiada rząd, za wybór rządu ludzie. Jeśli każdy trochę bardziej świadomy wyjedzie, to kto i jak będzie wybierał ten rząd...??? Jako narodowi ciągle brak nam obywatelskiej odpowiedzialności niestety - objawy - frekwencja na wyborach.

Przepraszam, ale na temat polityki staram się nie dyskutować, gdyż uważam się za jako tako wykształconego człowieka.
Ja też na tematy polityki nie jestem skłonny dyskutować, szczególnie w kraju, którego naród wybrał tak jak wybrał... :grin:, ale mówimy o ustawie, za którą odpowiada rząd więc nie da się inaczej. I nie ma tu nic do rzeczy poziom naszego wykształcenia.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Kwietnia 2018, 20:35:17 »
każde z aut, które wymieniłeś podczas normalnej jazdy w mieście spali przynajmniej 6,5-7 litrów.
Nigdy w świecie, przy mega korkach dla Aygo max to 6,0 i to zimą.

Przepraszam. Już od kilku lat nie jeżdżę wyłącznie po mieście, a małym autem nigdy nie jeździłem... O trasie mogę eseje pisać, o mieście niestety nie...

No tu się z Tobą w większości przypadków nie zgodzę. Po pierwsze ten przykład powyżej jest bez sensu bo chyba nigdzie nie ma takiego prawa, a po drugie (jak już zaznaczyłem w większości przypadków) wiele rozwiązań na zachodzie już przetestowali i wycofali się z nich. Polska, zamiast uczyć się na błędach innych woli eksperymentować i wprowadza swoje "autorskie" pomysły, które zawiodły wiele lat temu w krajach znacznie bardziej obecnie rozwiniętych.

Generalnie masz rację. Ja pisałem o przykładzie z warzywami i owocami 1 czy 2 strony wcześniej. Oczywiście bezpieczniej uczyć się na cudzych błędach ale pozostanę przy swoim podejściu -zdrowy rozsądek i myślenie bardzo przydają się przy kopiowaniu innych rozwiązań i przyjmowanie wszystkiego na ślepo nie zawsze jest dobre. Al ejesteśmy już kompletnie OT.

A kraj.... Cóż... Zwykle można zmienić...
Masz w taj kwestii baaaardzo złą filozofię! Za kraj odpowiada rząd, za wybór rządu ludzie. Jeśli każdy trochę bardziej świadomy wyjedzie, to kto i jak będzie wybierał ten rząd...??? Jako narodowi ciągle brak nam obywatelskiej odpowiedzialności niestety - objawy - frekwencja na wyborach.

Moja filozofia jest zdroworozsądkowa, dlatego nie chodzę na przykład na wybory (czego oczywiście nikomu nie polecam!). A rząd trudniej zmienić niż kraj...

Ja też na tematy polityki nie jestem skłonny dyskutować, szczególnie w kraju, którego naród wybrał tak jak wybrał... :grin:, ale mówimy o ustawie, za którą odpowiada rząd więc nie da się inaczej. I nie ma tu nic do rzeczy poziom naszego wykształcenia.

Ja niestety uważam, że (jeśli nie było żadnych nieprawidłowości) wybraliśmy tak a nie inaczej. I wątpię czy gdyby od jutra zaczęła rządzić jakakolwiek opozycja zmieniłoby to moje nastawienie.
IMHO odbiegliśmy od tematu hybryd wystarczająco daleko, by zamknąć nasze dywagacje... :)
I ewentualnie wrócić do tematu jakiegoś wsparcia dla hybryd...
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 20:37:00 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Kwietnia 2018, 21:29:41 »
Moja filozofia jest zdroworozsądkowa, dlatego nie chodzę na przykład na wybory (czego oczywiście nikomu nie polecam!). A rząd trudniej zmienić niż kraj...
No, przy takim podejściu do sprawy to na pewno...:(
Faktycznie, wracamy do tematu...:)

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Kwietnia 2018, 10:46:23 »

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Kwietnia 2018, 08:42:27 »
Elektryczne auta z nie "eko" bateriami. Przyszłość branży zagrożona.
https://businessinsider.com.pl/motoryzacja/samochody-elektryczne-przyszlosc-pod-znakiem-zapytania/hqel56n

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Kwietnia 2018, 15:02:46 »
Jasio,swoje frustracje wylewaj na forach kodomitów a nie tojociarzy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl