Autor Wątek: USTAWA O ELEKTROMOBILNOŚCI (w której brak hybryd)  (Przeczytany 42545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: USTAWA O ELEKTROMOBILNOŚCI (w której brak hybryd)
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Maja 2018, 21:33:30 »
Dawno mnie nie było...
Panowie, za dużo o polityce piszecie  :song:

Myślałem że ktoś mnie przekona do słuszności że hybryda nie powinna być faworyzowana, ale tak się nie stało.

Te strefy "czystego powietrza" będą zlokalizowane na terenie zabudowanym (w miastach). Spodziewam się że będzie to uzupełnienie lub dodanie oznakowania pionowego dla już zamkniętych stref znakiem B-1 itp... Po prostu do tych już zamkniętych stref pewnie wpuszczą elektryki (no, może nie wszędzie...).

Panowie, jeśli faktem jest że hybryda w mieście spala mniej od auta klasy A, a strefa ma powstać w mieście, to argument że małe auto spala równie mało upadł. Zgodzę się że średnie spalanie tych aut jest pewnie na takim samym poziomie, ale jeśli mówimy WYŁĄCZNIE o warunkach miejskich, to ja nie znalazłem żadnego auta które w mieście pali mniej lub tyle samo...

Ja wiem że tabelki podane przez producenta mają się ni jak do rzeczywistości, ale tak jest nie tylko w C-HR`ze ale i u innych producentów...

Ciekaw jestem w jaki sposób UE argumentuje to, że hybryda jest jednak wzięta pod "ochronę" do ustawy. Opcja ze zwrotem połowy akcyzy bardzo by mi się podobała... połowa zwrotu bo auto jest tylko w połowie elektryczne... i wydaje mi się to sprawiedliwe.

Każdy kto ma C-HR`a hybrydowego przyzna mi rację, że wynik 3,8 litra w mieście (mi się często udaje grubo poniżej... nawet 2,9) nie jest jakimś rekordem ECO. Fakt że przy takim spalaniu poruszamy się z maksymalnie 50km/h i dodam że spalanie na poziomie 6 litrów jest równie możliwe.
Ale jaki to będzie procent (tych co palą 6 w mieście hybrydowym C-HR`em) ?? Ktoś, kto wydaje 100 tyś na auto hybrydowe, to chyba nie po to, żeby jego spalanie było równe C-GR`owi 1.2 który jest 15 tyś zł tańsze...

W dalszym ciągu uważam że taka ustawa spowodowała by zwiększenie kupowania nowych aut hybrydowych (kompromis zwykłego z elektrykiem). Układ jest sprawdzony i bezpieczny... A im więcej hybryd tym lepiej :) dla nas wszystkich...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Maja 2018, 21:56:03 »

Panowie, jeśli faktem jest że hybryda w mieście spala mniej od auta klasy A, a strefa ma powstać w mieście, to argument że małe auto spala równie mało upadł.

Czy jeśli hybryda będzie poza miastem spalała więcej paliwa niż auto klasy A, to ...?
Co jeśli duża hybryda zużywa nie tylko więcej paliwa od auta klasy A, ale nawet B czy C?
Nie prościej zamiast mitycznego zużycia paliwa badać ile i czego auto emituje bez względu na sposób napędu (bo tak naprawdę jakie to ma znaczenie)?

W dalszym ciągu uważam że taka ustawa spowodowała by zwiększenie kupowania nowych aut hybrydowych (kompromis zwykłego z elektrykiem). Układ jest sprawdzony i bezpieczny... A im więcej hybryd tym lepiej :) dla nas wszystkich...

j.w..

Po pierwsze, napęd nie ma znaczenia. Znaczenie mają emitowane do atmosfery substancji - rodzaj i ilość... Dla mnie auto może jeździć na żółwie łajno...
Aut hybrydowe, żeby miały sens muszą być tanie. I niekoniecznie chodzi o dotacje...
Nieważne ile hybryd, ważne ile emitują i czego...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Maja 2018, 22:23:33 »
Panowie, za dużo o polityce piszecie
Zdaje mi się, że temat jest o ustawie, a więc o polityce rządu, bo to rząd te ustawy proponuje. A my szaraczki myślimy, że to w naszym interesie...

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Maja 2018, 19:20:36 »
Czy jeśli hybryda będzie poza miastem spalała więcej paliwa niż auto klasy A, to ...?
Ale te strefy "czystego powietrza" są lokalizowane tylko w miastach. Nie znam "strefy czystego powietrza" zlokalizowanej poza miastem, więc pytanie nie jest trafione.

Co jeśli duża hybryda zużywa nie tylko więcej paliwa od auta klasy A, ale nawet B czy C?
W innych krajach UE progiem jest to śmieszne "CO2" które jak wszyscy wiem nie jest szkodliwe w takim stopniu jak inne związki czy tam "mikroelementy" wydobywające się z rury wydechowej... Ale mimo to, dla unijnych urzędników, progiem jest właśnie CO2... nic na to nie poradzę...
Nie prościej zamiast mitycznego zużycia paliwa badać ile i czego auto emituje bez względu na sposób napędu (bo tak naprawdę jakie to ma znaczenie)?
Pewnie łatwiej, ale z jakiegoś powodu nie do końca tak jest.
Po pierwsze, napęd nie ma znaczenia. Znaczenie mają emitowane do atmosfery substancji - rodzaj i ilość... Dla mnie auto może jeździć na żółwie łajno...
Aut hybrydowe, żeby miały sens muszą być tanie. I niekoniecznie chodzi o dotacje...
Nieważne ile hybryd, ważne ile emitują i czego...
Ja się z tym zgadzam, ale skoro jesteśmy w UE i inne kraje traktują Hybrydy jako auta w połowie elektryczne to dlaczego nie w Polsce :/ - skomentuje to może tak: SZKODA.
Staramy się porównać SUV`a do auta klasy A... pod kontem zanieczyszczeń w mieście, ale czy to ma sens ? Ktoś już wspomniał że najbardziej ekologiczny jest rower. Jeśli ktoś musi kupić auto klasy SUV bo po prostu ma taką potrzebę to fajnie by było gdyby nasz kraj skusił tego człowieka do zakupienia HYBRYDY która pali średnio tyle samo zanieczyszczeń co auto klasy A. Bo jeśli porównamy SUV`a hybrydę i SUV`a ze zwykłym silnikiem (benzyna lub dizel) okaże się że różnica w zanieczyszczeniach jest znaczna. Więc choćby z tego prostego powodu uważam że warto było by zachęcić ludzi do kupowania hybrydy. Dziś nie zachęca ich nic a mimo to ilość sprzedawanych aut hybrydowych jest duża (podobno co trzecia toyota w Polsce wyjeżdża z salonu jako hybryda...). A dziś nie tylko toyota produkuje hybrydy... ale za to ma największe doświadczenie w tej dziedzinie...

Zdaje mi się, że temat jest o ustawie, a więc o polityce rządu, bo to rząd te ustawy proponuje. A my szaraczki myślimy, że to w naszym interesie...
...a polityk to człowiek, a człowiek to życie, a życie to kwiaty dla tego pochwalę się że pięknie rosną mi słoneczniki :) i nie jest to offtop ;) pozdrawiam
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Maja 2018, 21:00:42 »
Ja się z tym zgadzam, ale skoro jesteśmy w UE i inne kraje traktują Hybrydy jako auta w połowie elektryczne to dlaczego nie w Polsce :/ - skomentuje to może tak: SZKODA.

Jest wiele innych przepisów unijnych, które również nie są (lub są mniej) trafione. Magiczne słowo na dziś: LOBBY.

Staramy się porównać SUV`a do auta klasy A... pod kontem zanieczyszczeń w mieście, ale czy to ma sens ? Ktoś już wspomniał że najbardziej ekologiczny jest rower. Jeśli ktoś musi kupić auto klasy SUV bo po prostu ma taką potrzebę to fajnie by było gdyby nasz kraj skusił tego człowieka do zakupienia HYBRYDY która pali średnio tyle samo zanieczyszczeń co auto klasy A.

Chyba "pod kątem"? :)
Tylko po co zachęty, skoro oba auta tak samo zanieczyszczają środowisko. Zachęty mogą być dla tych, którzy mniej zanieczyszczają środowisko.

Bo jeśli porównamy SUV`a hybrydę i SUV`a ze zwykłym silnikiem (benzyna lub dizel) okaże się że różnica w zanieczyszczeniach jest znaczna. Więc choćby z tego prostego powodu uważam że warto było by zachęcić ludzi do kupowania hybrydy.

Ale po co? Mogę zrozumieć zachęty do kupowania czegoś co mniej zanieczyszcza środowisko. Można ustalić jakąś granicę, np. 100gCO2/1km (choć akurat CO2 jest tu durnym przykładem).  Nie zapominajmy, że jest jeszcze LPG i marginalne w Polsce (a na przykład w Niemczech dosyć popularne) CNG. Dlaczego aut z takim napędem nie dotować?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Maja 2018, 20:46:17 »
Ale po co? Mogę zrozumieć zachęty do kupowania czegoś co mniej zanieczyszcza środowisko. Można ustalić jakąś granicę, np. 100gCO2/1km (choć akurat CO2 jest tu durnym przykładem).  Nie zapominajmy, że jest jeszcze LPG i marginalne w Polsce (a na przykład w Niemczech dosyć popularne) CNG. Dlaczego aut z takim napędem nie dotować?

Już zostało udowodnione że C-HR z silnikiem 1.2 bardziej "zanieczyszcza" środowisko niż C-HR 1.8 hybrid (mimo większej pojemności, a to dzięki temu że zwyczajnie mniej spali tej samej Pb95) więc jednak wybór hybrydy ma znaczenie dla środowiska jeśli porównamy dwa SUVy.
Ustawa o elektromobilności obejmuje auta z napędem CNG i LNG... W Polsce stacji do tankowania tego rodzaju paliwa jest jak na lekarstwo... ale podobno do 2020 roku to się ma zmienić...
a tu cytat:
"...Ministerstwo Energii szacuje, że koszt budowy punków ładowania pojazdów elektrycznych wyniesie 303 mln zł, a punktów tankowania na gaz CNG i LNG ? 189 mln złotych. Jeżeli nie uda się do 2020 r. dostarczyć wystarczającej liczby stacji ładowania, gminy będą musiały przygotować plan uzupełnienia i podłączenia brakującej infrastruktury. W zależności od rodzaju stacji, za realizację planu mają odpowiadać dystrybutorzy energii i gazu ziemnego..."

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Maja 2018, 21:21:07 »

Już zostało udowodnione że C-HR z silnikiem 1.2 bardziej "zanieczyszcza" środowisko niż C-HR 1.8 hybrid

Tyle, ze to nie ma zadnego znaczenia.
Chodzi o sprawiedliwe dążenie do zmniejszenia zanieczyszczeń pochodzacych ze spalin. Jesli tak, marki, modele, kolor czy sposob zasilania nie ma zadnego znaczenia. Wystarczy zadecydować, ze od roku X wprowadzenie do obrotu na teren kraju auta które emituje substancje A, B czy C w ilościach odpowiednio D, E czy F jest obciążone odpowiednio wysoką opłatą w dozwolony przez UE sposób.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Lipca 2018, 20:31:29 »
1 września dowiemy się, ile naprawdę palą nowe auta - nawet o 25 proc. więcej
https://moto.wp.pl/1-wrzesnia-dowiemy-sie-ile-naprawde-pala-nowe-auta-nawet-o-25-proc-wiecej-6274055064135297a

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Lipca 2018, 22:24:33 »
Nie musicie czekać do pierwszego września. W USA producenci muszą pisać prawdę o spalaniu  paliwa , bo inaczej  ludziska pójdą do sądów jak w słynnej aferze VW.

Pierwszy lepszy przykład  toyota rav hybrid

https://www.fueleconomy.gov/feg/noframes/39373.shtml ,

a tu przelicznik

http://przelicznik.co.uk/
RAV4 2.5 hybrid

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Lipca 2018, 07:57:56 »
Strona amerykańska a przelicznik na galony brytyjskie lepiej tu https://www.calculateme.com/gas-mileage/us-mpg-to-liters-per-100-km. Tyle, że te dane to tylko test tyle że inny, w przypadku RAV4 tym razem wyniki mocno zawyżone w stosunku do tego co uzyskuję podczas swojej jazdy - więc też jak dla mnie nie miarodajne. Jedyna rada pożyczyć samochód na kilka godzin i zrobić test samemu (przy swoim stylu jazdy i po drogach jakimi się porusza na codzień). 

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lipca 2018, 12:52:53 »
Nie musicie czekać do pierwszego września. W USA producenci muszą pisać prawdę o spalaniu  paliwa , bo inaczej  ludziska pójdą do sądów jak w słynnej aferze VW.
W USA jest inny sposób pomiaru spalania (EPA Federal Test Procedure) niż w EU. Stąd różnice.

W EU będzie teraz obowiązywał WLTP (Worldwide harmonized Light-duty vehicles Test Procedure) który będzie globanym standardem i nie będzie różnic, już od 1 października. Aktualnie obowiązuje nas NEDC (New European Driving Cycle)

https://www.youtube.com/watch?v=-Fke2USmKdc
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2018, 12:58:22 wysłana przez mariuszs »

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Lipca 2018, 11:21:51 »
Mam porównanie przeciętnego spalania w Warszawie (tylko po mieście) w samochodach używanych w rodzinie, wszystkie benzynowe z automatyczną skrzynią, hybrydowy tylko C-HR:
Toyota C-HR Hybrid 1.8: 5 l/100 km,
Opel Astra 1.6: 11 l/100 km,
Hyundai i30 1.6: 11 l/100 km,
Lexus RX 350: 17 l/100 km.
Nie muszę chyba więcej komentować.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 25 Lipca 2018, 13:11:43 »
Nie muszę chyba więcej komentować.

Dokładnie. Za mało spójnych danych, żeby wyciągnąć sensowne wniosku poza oczywistym: hybryda zużywa mniej benzyny.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Lipca 2018, 21:10:39 »
Ktoś, kto wydaje 100 tyś na auto hybrydowe, to chyba nie po to, żeby jego spalanie było równe C-GR`owi 1.2 który jest 15 tyś zł tańsze..

jakoś nie udaje mi sie spaść poniżej 6L /100 no dobra max ponizej 5.6L/100 Km/h niestety nie było D-4D diesla CHR bo bym dawno smigał takim a nie hybrydowym kupiłem bo niby takie spalania ma ale gdzie ... czy prubuje spalać mniej czy tez nie to spala tyle samo techniki które w normalnej benzynie by działaly i by spadało spalanie tutaj nic nie dają .. :czerwona:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl