Autor Wątek: Wawa, regulacja zaworów  (Przeczytany 36379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Wawa, regulacja zaworów
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Października 2008, 18:02:00 »
Panowie jezeli jezdzicie na dobrym pelnym syntetyku to nie trzeba regulowac zaworow a jezeli je slychac to najpierw sprawdzic cisnienie w magistrali olejowej,winno wynosic 5 atm. Jezeli jest wlasciwe i je slychac tak wtedy regulujemy.
Pzdr.Camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Października 2008, 18:43:18 »
Tabak : Zarówno dla 2.2, jak i dla V6 co 100kkm sprawdzenie, pod warunkiem niezagazowanego silnika. W zagazowanym wg. uznania i doświadczenia.

Luzy :

3VZ-FE :

I : 0,13-0,23
E: 0,27-0,37

1MZ-FE :

I : 0,15-0,25
E: 0,25-0,35

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Października 2008, 20:54:01 »
Canry 2.2 to napisz coś wiecej na ten temat,mi troszke słychac zaworki z rana jak zapale camry po jakimś czasie jest już dobrze ale i tak bede chciał sprawdzic luz na nich bo odkąd mam camruśie to nie regulowałem zaworków i poprzedni właścicel zapewne też, wiec czas sprawdzic je przebieg 281tyś
Pozdr :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Października 2008, 23:05:37 »
Wiesz, on twierdzi, że się zaworów nie reguluje  <diabel>

Camry 2.2 : może napisz, jakim cudem ciśnienie oleju miałoby zapewniać właściwe luzy, skoro w silnikach z hydrauliczną regulacją ma ono luzy kasować.

Po to mamy płytki, żeby nimi regulować luz, a fakt, że niegazowane silniki, na syntetyku i dobrej benzynie nie wymagają regulacji nawet przez 200 czy 300kkm, świadczy tylko o jakości materiałów i precyzji wykonania.

Niger : Podnieś pokrywę zaworów, weź szczelinomierz i pomierz, co masz między krzywkami wałków a płytkami.

Pół godziny roboty.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2008, 23:08:42 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Października 2008, 11:30:15 »
Tlumaczono mnie to w Toyocie.Luz zgrubny ustawia sie pomiedzy walkiem a tloczyskiem w pozycji pracy zaworu w danym punkcie,ten moment przekazywany jest przez tloczysko ktore wsrodku ma cisnienie z magistralki olejowej i kompensuje caly czas luz ktory jest wiekszy niz na plytkach,jezeli cisnienie spada luz sie zwieksza i silnik gra.Przynajmniej tak jest w mojej wersji.Obecnie mam 445 tyskm  przejechanych i luz nigdy nie byl slyszalny.Rura wydechowa jest jasniutka kompresja jak nalezy.Raz tylko jak mialem stara pompe olejowa to silnik pracowal faktycznie nadawal sie do regulacji zaworow. Dolalem kiedys starego uzywanego Mobil No-1 szkoda bylo nowego na dolewke,bylo zimno  oleje sie niezmieszaly silnik zaczal takl walic ze mtyslalem ze to ponim a to po prostu pompa niedawala cisnienia gdzy z starego öleju powstal jakis korek.Odczekalem izapalilem zastukal laampoka zgasla i szedl juz postaremu.
Pojechalem do Toyoity i odrazu powiedzieli nic nie rob tylko zmien pompe cala z zaworem nadmiarowym,zrobilem to i motor szumi jak nowka.Od tamtej pory kjuz przejechalem moc kilometrow i byla proba 180km/h nic zadnych problemow tylko szum slychac zamiast silnika.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Października 2008, 18:56:25 »
Zaraz, zaraz... chyba wytłumaczono Ci zasadę działania hydraulicznych regulatorów luzu zaworowego. Jeżeli pokażesz mi skąd i jakim cudem bierze się olej pod ciśnieniem magistrali gdzieś pomiędzy trzonkiem zaworu a krzywką wałka w silniku 3S-FE/5S-FE, to normalnie stawiam Ci skrzynkę Dębowej.
Jakie tłoczysko z ciśnieniem ? Co Ty masz za silnik ?
Dla ułatwienia obrazek:

Zdejmowałeś kiedyś wałki w 3S/5S-FE ? Ja tak i na mój chłopski rozum tam jest smarowanie rozbryzgowe. Wyloty kanalików olejowych są tylko na panewkach wałków.
To, że ciszej chodzi na dobrym oleju i przy dobrym ciśnieniu magistrali jest zasługą wyłącznie tego iż przy dobrym oleju i ciśnieniu więcej oleju dostaje się na płytkę, a grubsza warstwa oleju tłumi nieco uderzenie krzywki w płytkę. Ale to wcale nie oznacza że olej niweluje jakiś luz. Działa po prostu jak kawałek szmaty między młotkiem a kowadłem. Siła jaka działa na kowadło jest taka sama, a o ile ciszej ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Października 2008, 19:14:24 »
Panowie zadzwonilem dzis do aso toyoty celem zapytania ile kosztuje przyjemnosc regulacji zaworów. No i szczena mi opadla. Pan powiedzial ze tam sa plytki po 30 PLN sztuka i w najgorszym przypadku wymieniamy 24sztuki i robocizna i jakies tam uszczeli i samochod 2 dni na warsztacie no i cena jedyne banalne 1800 za całość!!!!!! czyżby to nie za dużo?? pan cos mowil ze tam jest jakas regulacja szklankowa?? o co come on?? za ile robiliscie regulacje w swoich V6-stkach.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Października 2008, 19:24:29 »
[...]pan cos mowil ze tam jest jakas regulacja szklankowa?? o co come on?? [...]

Popatrz na obrazek jeden post wyżej :P  Masz jak na dłoni :)
V6 rulez :D
Pewnie trzeba rozebrać pół silnika od góry zeby się dobrać do zaworów :( Zrzucić kolektor, listwę wtryskową i takie tam.
Znam takiego jednego, który pewnie wkrótce nam powie jak bardzo trzeba wypruć bebechy spod maski żeby odsłonić zawory ;) :P
Znając życie, procedura Toyoty przewiduje wymianę na nowe wszelkich uszczelek jakie zostaną ruszone w czasie operacji, a to już robi spory kawałek ceny :(
Pozdro.

*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Października 2008, 19:58:19 »
pan cos mowil ze tam jest jakas regulacja szklankowa?? o co come on?? za ile robiliscie regulacje w swoich V6-stkach.

Tak, jest szklankowa - bierze się szklankę, nalewa wódki, wypija, zapomina o sprawie  <diabel>

Przede wszystkim zacznijmy od tego, czy masz IV generację, czy V generację Camry.

Jak masz 3.0 VVTi, to rzeczywiście, nie ma już płytek, tylko są kompletne popychacze zaworów ( "szklanki" ) w odpowiednich grubościach. I, tak, kosztują 30zł/szt. Jednak wprawny mechanik nie będzie ich potrzebował 24, większość zaworów da się wyregulować przez tzw roszadę płytek/szklanek. No chyba, że zagazowane, i wszystkie siadły tak, jak u mnie w 2.2.

Jak masz 1MZ, bez VVT, to płytka 16zł/szt, albo dobry ślusarz.

Btw, nabyłem auto "serwisowane" na Anilinowej w Wawie. Wrażenia opiszę, i sfotografuję, jednak nikomu już teraz nie mogę polecić tej druciarni.

Znam takiego jednego, który pewnie wkrótce nam powie jak bardzo trzeba wypruć bebechy spod maski żeby odsłonić zawory ;) :P
Znając życie, procedura Toyoty przewiduje wymianę na nowe wszelkich uszczelek jakie zostaną ruszone w czasie operacji, a to już robi spory kawałek ceny :(
Pozdro.

Też znam.

W sobotę wszystko opowie. Przednia głowica jest jak na dłoni. Do tylnej zrzut kolektora i mnogość cierpliwości.

A "koniecznych do wymiany" uszczelek jest trochę :

- uszczelka pod kolektor dolotowy
- 6 uszczelek świec
- 2 uszczelki pokrywy zaworów
- uszczelki wtryskiwacza rozruchowego
- uszczelka EGR
- nie pamiętam, co tam jeszcze, ale... w końcu V6 zobowiązuje  <diabel>

pzdr

« Ostatnia zmiana: 15 Października 2008, 20:06:37 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Października 2008, 20:17:25 »
No to w końcu niech się pan w ASO zdecyduje czy płytki do wymiany czy szklanki :|
Pozdro.
*
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Października 2008, 20:37:15 »
Mógłby.

2001 to przejściowy rocznik dla Camry, między IV gen. po FL a V gen.

Oba silniki mają oznaczenie 1MZ-FE, z tym, że nowszy ma VVT, a starszy na jego szczęście nie ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Października 2008, 20:42:21 »
A "koniecznych do wymiany" uszczelek jest trochę :

- uszczelka pod kolektor dolotowy
- 6 uszczelek świec
- 2 uszczelki pokrywy zaworów
- uszczelki wtryskiwacza rozruchowego
- uszczelka EGR
- nie pamiętam, co tam jeszcze, ale... w końcu V6 zobowiązuje  <diabel>

pzdr

troche tych uszczelek jest i nie polecam składania na starych z pomocą silikonu :/ ja tak poskładałem, niektóre gorsze wsadziłem nowe i cieknie z każdej strony dlatego zamówiłem komplet uszczelek do całego silnika za 60 dolarów w stanach, już dotarły  :-) a silniczek z góry rozebrany i jutro opuści komore silnika na "doszczelnianie"

albo dobry ślusarz

z jakiego materiału robi sie te płytki?? tokarz mi chyma wystruga??

ps marcinm kupiłeś V6??  <diabel>
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2008, 20:43:55 wysłana przez coupe »
16l / 100 LPG

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Października 2008, 22:07:44 »
z jakiego materiału robi sie te płytki?? tokarz mi chyma wystruga??

Chyba żartujesz...
Po pierwsze, cholera wie co to za materiał, a po drugie, kto Ci je utwardzi przynajmniej powierzchniowo ?
Jedyna obróbka płytek jaką znam to szlifowanie jednostronne na magnesówce.
Pozdro.
*
*
*
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Października 2008, 22:13:39 »
Jedyna obróbka płytek jaką znam to szlifowanie jednostronne na magnesówce.
Pozdro.

Ja znam jeszcze toczenie nieutwardzonej strony. Mój ślusarz opanował to do perfekcji, strugając co 2 miesiące po trochu  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Października 2008, 22:19:27 »
Witaj Perzan,
moj kod silnika jest;
5S-FE

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl