Autor Wątek: wymiana oleju auris 1.6 vvti  (Przeczytany 28691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: wymiana oleju auris 1.6 vvti
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lipca 2023, 13:07:01 »
Sprawdzane rano, na zimnym silniku
W instrukcji jest napisane, aby sprawdzać na ciepłym silniku, kilka minut po wyłączeniu.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lipca 2023, 15:08:50 »
I właśnie wtedy nic nie widać bo się rozmazuje.

Ja sprawdzam po nocy i tylko pierwszy pomiar jest ok

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Lipca 2023, 16:44:58 »
Wyciągam, wycieram do sucha, wkładam i wyciągam, nic się nie rozmazuje.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Lipca 2023, 20:22:58 »
Wymieniam co roku sam olej zawsze wchodzi mi 3.8 litra.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Lipca 2023, 23:51:55 »
A jaką techniką spuszczasz?  Tradycyjnie czy z odsysaniem?

Offline wk2021

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lipca 2023, 09:56:58 »
Próbowałem zrobić wyraźne zdjęcie ale pierwszy raz spotykam się z tak rozmazanym bagnetem. Przepraszam za jakość ale lepiej nie mogłem uchwycić.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lipca 2023, 14:46:29 »
A jaką techniką spuszczasz?  Tradycyjnie czy z odsysaniem?
Tradycyjnie kanał w garażu i stary garnek :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lipca 2023, 02:03:52 »
Zapisy znamy z książki. Kiedy wymieniłem olej/olej z filtrem, to weszło 3L 950ml. Ale już z płukankami postojowymi, wchodzi mi 4L i 50ml, czyli jakby 100ml więcej. Próbowałem już 2 razy przy wymianie, dodatkowo odsysać z miski strzykawką z wężykiem. Jednak nadal po takiej operacji dodatkowej wchodzi 4L i 50ml. Może gdyby dłużej silnik odstał, to by było coś więcej na +, wymiana w "moim" warsztacie, ale i tam liczą czas niestety.

Kluczowy jest sposób kontroli, tak by była stała powtarzalna pewność. Stan sprawdzam zawsze na zimnym, rozszerzalności cieczy nie wyeliminujemy. Mam swój sposób kontroli ustawienia auta, jest lepszy niż na oko, choć dobry wzrok jest potrzebny. To się przydaje w ocenie ubytków, ale i max stanie.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lipca 2023, 14:43:22 »
Siedem razy po gwarancji (auto mam od nowości 10 lat) już wymieniałem sam olej, raz w roku nie zależnie od przejechanych kilometrów i wchodzi mi zawsze 3.8 - 3.85 litra oleju zależy jak mi się chluśnie  :-). Jest trochę powyżej połowy miarki około 3/4, gdzie wam te 4 litry oleju się mieści przez cały rok nic nie dolewam zero ubytku. O wymianie filtra nie będę pisał bo to chyba normalne.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2023, 14:45:21 wysłana przez Pazurek »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Lipca 2023, 03:15:08 »
Sam piszesz 3/4 miarki, dodatkowo słowa chluśnie, około. Bez urazy, ale dokładność masz inną i to jest powód. A do tego płukanka postojowa czyni swoje. Dlatego często pisałem, w takich ocenach będą się zderzać między ludzkie różnice. Jeden pilnuje MAX innemu wystarcza pomiędzy MAX/MIN. Jednemu spadnie pod MAX i bierze, a innemu stan spadnie, ale nadal nad MIN i nic nie zauważy, lub nadal OK. Jak to ma się w temacie zgrać, bez standardu chyba się nie da. Tak samo kto jak sprawdza, na zimnym/ciepłym. Nie musi być apteka, ale jednolitość wskazana, tak jak trzymanie się oznaczeń.

Sprawdziłem u siebie fizycznie, 1mm na bagnecie to 37,5ml oleju. Pomyśl na podstawie tego o różnicy 3/4 a MAX, kiedy pomiędzy jest 36mm = 1.35L oleju. Po co to ustalałem, bo to nie standaryzowane informacje u producenta.  Czyli piszą w instrukcji 1L/1000km OK, tylko brak danych jak liczyć ubytek. To tak jak by ktoś robił ciasto/]ciasto[/url], odmierzając wszystko naczyniem bez podziałki. Jak sprawdzałem, auto odpowiednio ustawione i przez bagnet odbierałem olej strzykawką z wężykiem, od MAX do MIN. Spokojnie wszystko na zimnym i kontrole po czasie były. Wiedząc ile od MIN do MAX jest oleju, można to podzielić na mm i wszystko jasne. Od tej pory nie gdybam, tak coś mi ubyło, tylko precyzyjnie np. 300ml. Uzupełniając fizycznie przed zmianą, następuje jeszcze weryfikacja sprawdzająca. Wstawiałem tu takie foto już kiedyś.

Dodam jeszcze, zawszę na wymianę, a raczej dzień przed sprawdzam stan i uzupełniam na MAX. Tak mam ubytki, ale to jeszcze z innego powodu. Do warsztatu zabieram tylko bańkę 4L, przelot jakiś i po ostygnięciu kontrola, dolewka po trochę tak by nie przesadzić, aż do MAX. Czyli kiedy olej zrówna się z dołkiem w bagnecie MAX, może lekko dołem w niego wejść. Spokojnie, bańka 4L jeszcze w garażu po wymianie stoi odwrotnie i 25-30ml jeszcze wylatuje. Nic się nie marnuje. :-)   
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2023, 03:24:10 wysłana przez Rademenes »

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Lipca 2023, 08:19:16 »
Jak ci się chciało tak dokładnie to mierzyć podziwiam cie zwłaszcza że na nowym oleju jest ciężko to zmierzyć.
Chluśnie to pisałem z  :-) bo raz 3.8 litra a następnym 3.85 litra czyli 3/4 miarki około na oko nie w mm  :-)

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Lipca 2023, 14:59:05 »
Mam 1.6 Valvematic w Corolli E21 a wcześniej E15 (Dual VVTI) oraz E18 (Valvematic) i do każdej wchodziło równe 4L. Mam wtedy idealnie max na bagnecie. Olej wymieniałem zawsze sam od nowości w każdym pojeździe. Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Lipca 2023, 14:15:15 »
Do 1,2,3ZR po poprawnym spuszczeniu wchodzi tyle co w instrukcji - 4.2l
Ja zawsze wlewam 4L i jest prawie max - po odstaniu dolewam do max i tak trzymam.
Nie polecam jazdy na min bo nie dość że z bagnetu szybciej wtedy ubywa to jeszcze olej bywa cieplejszy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lipca 2023, 22:16:17 »
ak ci się chciało tak dokładnie to mierzyć podziwiam cie zwłaszcza że na nowym oleju jest ciężko to zmierzyć.

Jak się robi coś z przekonania i potrzeby w garażu, to czas jest nieistotny i chęci są zawsze. Na używanym oleju pomiar był i to nie po 1000km tylko więcej, więc nie był przeźroczysty. Odbierany olej wlewałem w butelki po oleju z podziałką, ustawione w poziomie, oraz zapisywałem kolejne strzykawki. Stan MAX mogłem sprawdzić dwa razy. Na początku i po powrocie oleju do silnika. Musiałem to zrobić, robiłem tak w dwóch autach, bo w obydwu oleju coś ubywa. Spokojnie silniki oglądałem i oglądam, wycieków brak. Obydwaj producenci tego nie specyfikują. To jak, po czym, klient ma stwierdzić, że ubyło mu już tyle co pisze w książce jako norma. Matematycznie brak jednej, właśnie tej danej (ile oleju mieści się od MIN do MAX) by to obliczyć. Oczywiście można by dolewać do MAX i wtedy wiedzieć. Ale jak badam oleje i nie chcę dolewać od 0 do badania, to tak nie mogę. A dalej jeśli ubywa mniej, to trzeba by takie dolewki zliczać wedle czasu interwału. Odbierając przez bagnet, zapewniłem spokój w tym procesie. Jakieś tyci straty pewnie były, ale wszystko było na spokojnie z odciekaniem, więc jak najmniejsze. Obecnie w Auris co 1kkm sprawdzam ubytek, bez dolewania i mogę wyliczyć tendencję oleju w czasie interwału. Z tego wyniknęło np. że na Mobil 1 do 5kkm ubytki były mniejsze, ale od 5kkm wzrosły znacznie, by na koniec wyjść podobnie jak na innych olejach wcześniej. 

Zweryfikowanie ustawienia czy ustawienie odpowiednio auta do kontroli jest proste, ale wielu ortodoksom to nie odpowiada. Wiadomo każdy uważa, że robi to dobrze, tylko na oko wszystko jest dobrze. Auto to bryła, która ma symetryczne punkty i ......... 
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2023, 22:20:13 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl