Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #105 dnia: 23 Lipca 2020, 14:50:03 »

Podczas "pisku" naciśnij przycisk OK na kierownicy, zamilknie :)
Dziala - ale samochod samoczynnie hamuje bo przeszkoda jest wykrywana  :wallbash:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Lipca 2020, 17:40:37 »
Spróbuję zrobić. To może źle zrozumiałem i antena została przesunięta. W każdym razie działa otwieranie nogą.
Dopytam o to o co już pytałem innego Kolegę - czy otwieranie działa jak zapięty jest bagażnik? Prawidłowo zaprojektowana wiązka powinna odłączać otwieranie - a jak jest? Może Kolega sprawdzić - tylko ostrożnie !!!

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Lipca 2020, 17:57:30 »
Prawidłowo zaprojektowana wiązka powinna odłączać otwieranie - a jak jest?

To nie tylko kwestia wiązki haka, ale też projektu instalacji Toyoty, W oryginalnej wtyczce wyprowadzonej do podłączenia wiązki haka, takiej funkcjonalności nie uwzględniono. O ile dobrze kojarzę...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 23 Lipca 2020, 20:40:21 »
Z tego co widac to Toyota traktuje montaz haka jako "zlo konieczne"....
Hak - stanard:
 - odlaczenie anteny do otwierania bagaznika noga
 - brak automatycznej deaktywacji czujnikow tylnych - zeby cofac bez problemu do tylu trzeba te czujniki recznie wylaczyc w ustawieniach samochodu inaczej auto caly czas wyczuwa przeszkode i automatycznie hamuje
 - przy dekatywacji czujnikow deaktywowane sa rowniez przednie czujniki - wiec z przyczepka manewrowac mozna sobe bez pomocy nawet przednich czujnikow...

Sposob rozwiazania kompletnie nieprzemyslany i tylko utrudniajacy zycie....a mozna byloby to przeciez lepiej wykonac...

Systemy multimedialne/Android Auto/Apple Car Play - a obsluga prostej przyczepy lezy  :wallbash:

« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2020, 20:44:48 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 23 Lipca 2020, 20:52:14 »
trzeba te czujniki recznie wylaczyc w ustawieniach samochodu

A żeby mi leniowi ułatwić - gdzie się je dezaktywuje? Jakoś specyficznie nazywali tą funkcjonalność?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 24 Lipca 2020, 14:47:30 »
A żeby mi leniowi ułatwić - gdzie się je dezaktywuje?
w ustawieniach (zegary) - zakladka "kolko zebate".....Tam mozna deaktywowac czujniki - ale ze tego co widzaialem w instrukcji to moze warto zamiast czujnikow sylaczyc funkcje automatycznego hamowania (PKSB) - ciekawe czy wylaczone czujniki automatem wylacza automatyczne hamowanie...
Pozdrawiam

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Lipca 2020, 15:19:43 »
Szybciej termin w serwisie udało się załatwić i odłączyli mi ten brzęczyk brzęczący za każdym uruchamianiem kierunkowskazu....wreszcie cisza i spokój

Gesendet von meinem Moto G (5S) mit Tapatalk

Pozdrawiam

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 06 Sierpnia 2020, 09:54:05 »
Mi też to zostało odłączone bez zbędnych dyskusji przy okazji akcji serwisowej z wahaczami.

Nie mam pojęcia skąd pomysł z tą piszczałką, ale jeżeli ktoś dopiero czeka na odbiór Rav z hakiem to niech od razu poprosi o nie podłączanie tej trąbki. Nie da się z tym jeździć.

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 06 Sierpnia 2020, 14:08:56 »
Musiałeś za to zapłacić, czy odłączyli gratisowo?  U mnie straszą opłatą za taką usługę.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 06 Sierpnia 2020, 14:45:10 »
Za free oczywiście.
W ASO montowałem hak i w tym samym ASO poprosiłem o likwidacje tego dzwonka.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Września 2020, 17:06:59 »
Aktualne ceny.
W ASO na Żeraniu wypinany pionowo hak 3000 zł.
W Warszawie na Syreny 2300 zł.
W obu przypadkach to cena wraz z montażem.
W obu przypadkach obiecują że otwieranie nogą będzie działać.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Września 2020, 20:11:34 »
To jeszcze jaki hak mają w ofercie? Bo często trzeba sporo wycinać i są mocno widoczne (oczywiście bez zamontowanej kuli).

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Grudnia 2020, 12:01:26 »
Nie mam pojęcia skąd pomysł z tą piszczałką, ale jeżeli ktoś dopiero czeka na odbiór Rav z hakiem to niech od razu poprosi o nie podłączanie tej trąbki. Nie da się z tym jeździć.
Czy mogę prosić o podanie nazwy funkcji którą trzeba dezaktywować przed odbiorem auta?
Rozmowa z handlowcem jest na zasadzie "nie znam tej funkcji zapytam dział techniczny" wiec chciałem konkretnie zapytać dział o dezaktywację.

"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Grudnia 2020, 13:25:38 »
Trzeba przeciąć kabelek zasilający głośnik vel piszczałkę...

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Grudnia 2020, 13:48:53 »
Notabene, jak jeszcze nie było tak dużo RAVek, a już w szczególności RAVek z hakami, to po zamontowaniu bagażnika na rowery, nie wiedzieliśmy co jest grane.
Czy to piszczy bo jakiś system jeszcze trzeba wyłączyć? Czy to piszczy bo coś poprzestawialiśmy?

Pojechaliśmy z tym do Toyota Romanowski Kraków gdzie nam ten hak zakładali. Reakcja: "oni nie wiedzą o co nam chodzi, u nich wszystko chodzi jak powinno, wszystko działa".
Zaczęłam wymieniać maile zarówno z producentem bagażnika, jak i producentem haka. Oczywiście: "nikt nie wie co to może być". O ile jeszcze producenta bagażnika można zrozumieć, to przedstawiciel Brinka najwyraźniej nie wie co sprzedaje. Najwyraźniej wie ZA ILE ma coś sprzedać a niekoniecznie WIE CO.

Po jakimś czasie (w końcu nie codziennie się jeździ z bagażnikiem rowerowym), zczailiśmy się że chodzi o kierunkowskazy. Zaczęłam przeszukiwać Internety, Brinka, service manuale od Toyoty, itp itd. W końcu się doczytałam że to taki FEATURE, który ma informować o przepalonych kierunkowskazach w bagażnikach / przyczepkach. Genialne. Dobra. Próbujemy inne żarówki w przyczepce, nic sie nie zmieniło. Zmieniamy na ledy, zachowanie to samo. To na co, za przeproszeniem k***a, reaguje ten moduł? To, że zakładamy, że sobie bada napięcie / prąd i na podstawie reaguje że nie ma żarówki, ale (wspominałam już o k***a?) jak dla mnie Brink coś ostro spi***ył.

Ale największy hit pojawił się ostatnio. Jako, że Toyota genialnie montuje te swoje haki, a Brink jest polecanym producentem haków, to gniazdo podczas ostatnich deszczów, w trakcie 250 km jazdy zawilgotniał. Ot, wychodzi genialność opisanych. I teraz, przez ostatnie 50 km, chcemy skręcić, włączamy kierunkowskaz a w bagażniku z każdym tyknięciem: "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK". Oczywiście czasami było krócej, bo na przykład udawało się szybciej skręcić. Jednakowoż do śmiechu nam obojgu, gdzie musieliśmy słuchać tego pykania, nie było.

Generalnie, lubię tę swoją Toyotę. Podoba mi się do dzisiaj. Ba! Nawet zastanawialiśmy się przez jakiś czas czy jak wyjdzie Prime to nie stracić i nie wymienić na Prime'a.
Ale jednak za te doświadczenia podziękuje. Człowiek nie żył samą Toyotą i wie, że hak można zamontować: a) ładnie; b) działającą.

Wyżaliłam się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl