Notabene, jak jeszcze nie było tak dużo RAVek, a już w szczególności RAVek z hakami, to po zamontowaniu bagażnika na rowery, nie wiedzieliśmy co jest grane.
Czy to piszczy bo jakiś system jeszcze trzeba wyłączyć? Czy to piszczy bo coś poprzestawialiśmy?
Pojechaliśmy z tym do Toyota Romanowski Kraków gdzie nam ten hak zakładali. Reakcja: "oni nie wiedzą o co nam chodzi, u nich wszystko chodzi jak powinno, wszystko działa".
Zaczęłam wymieniać maile zarówno z producentem bagażnika, jak i producentem haka. Oczywiście: "nikt nie wie co to może być". O ile jeszcze producenta bagażnika można zrozumieć, to przedstawiciel Brinka najwyraźniej nie wie co sprzedaje. Najwyraźniej wie ZA ILE ma coś sprzedać a niekoniecznie WIE CO.
Po jakimś czasie (w końcu nie codziennie się jeździ z bagażnikiem rowerowym), zczailiśmy się że chodzi o kierunkowskazy. Zaczęłam przeszukiwać Internety, Brinka, service manuale od Toyoty, itp itd. W końcu się doczytałam że to taki FEATURE, który ma informować o przepalonych kierunkowskazach w bagażnikach / przyczepkach. Genialne. Dobra. Próbujemy inne żarówki w przyczepce, nic sie nie zmieniło. Zmieniamy na ledy, zachowanie to samo. To na co, za przeproszeniem k***a, reaguje ten moduł? To, że zakładamy, że sobie bada napięcie / prąd i na podstawie reaguje że nie ma żarówki, ale (wspominałam już o k***a?) jak dla mnie Brink coś ostro spi***ył.
Ale największy hit pojawił się ostatnio. Jako, że Toyota genialnie montuje te swoje haki, a Brink jest polecanym producentem haków, to gniazdo podczas ostatnich deszczów, w trakcie 250 km jazdy zawilgotniał. Ot, wychodzi genialność opisanych. I teraz, przez ostatnie 50 km, chcemy skręcić, włączamy kierunkowskaz a w bagażniku z każdym tyknięciem: "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK", "PIK". Oczywiście czasami było krócej, bo na przykład udawało się szybciej skręcić. Jednakowoż do śmiechu nam obojgu, gdzie musieliśmy słuchać tego pykania, nie było.
Generalnie, lubię tę swoją Toyotę. Podoba mi się do dzisiaj. Ba! Nawet zastanawialiśmy się przez jakiś czas czy jak wyjdzie Prime to nie stracić i nie wymienić na Prime'a.
Ale jednak za te doświadczenia podziękuje. Człowiek nie żył samą Toyotą i wie, że hak można zamontować: a) ładnie; b) działającą.
Wyżaliłam się.