Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #840 dnia: 30 Sierpnia 2024, 13:18:21 »
. Mam kanał w garażu,
Szczęściarz  :grin:

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #841 dnia: 12 Grudnia 2024, 13:04:46 »
Czeka mnie montaż haka w mojej Rav4 gen V z czujnikim kick-sensor i czujnikami parkowania

Nie wiem czy zdecydować się na serwis ASO, bo ceny w niezależnych "montowniach", które odwiedziłem nie odbiegają chyba od tego co proponuje serwis.

Chyba że ktoś poleci coś w okolicy Poznania, gdzie nie dokonają teksańskiej masakry piłą łańcuchową na zderzaku, tylko zrobią to schludnie w przyzwoitych pieniądzach, z zachowaniem pełnej dotychczasowej funkcjonalności?

Czy oprócz Brink i GDW jakiś inny model haka wypinanego pionowo można polecić?
Jaki konkretny model?

O co pytać jeszcze potencjalnych wykonawców?

Używany będzie do lekkiej przyczepki, by zaciągnąć gdzieś dalej motocykle.

taptarapta
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2024, 13:52:56 wysłana przez marcinn72 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #842 dnia: 12 Grudnia 2024, 14:57:31 »
W serwisie Toyoty odłączą Ci kicksensor.

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #843 dnia: 12 Grudnia 2024, 15:55:36 »
Niekoniecznie

taptarapta

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #844 dnia: 13 Grudnia 2024, 14:39:45 »
U mnie akurat w ASO kicksensor przenieśli wyżej (na moją prośbę) ale za to po montażu haka brakowało kilku spinek i wkrętów w nadkolach i osłonach, co zauważyłem po kilku dniach i zareklamowałem.

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #845 dnia: 13 Grudnia 2024, 15:32:24 »
Na razie jeden serwis powiedział że montaż haka to dezaktywacja czujnika, a drugi że dezaktywacja tylko dla wersji GR  Sport. Z resztą nie ma problemu.

taptarapta

Offline bojawiem55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #846 dnia: 13 Grudnia 2024, 19:11:47 »
W moim GR założyli przy montażu inny czujnik katalogowy który został umieszczony po lewej stronie i działa prawidłowo.

Offline Wodnik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR PLUG-IN
« Odpowiedź #847 dnia: 13 Grudnia 2024, 20:24:45 »
Czeka mnie montaż haka w mojej Rav4 gen V z czujnikim kick-sensor i czujnikami parkowania

Nie wiem czy zdecydować się na serwis ASO, bo ceny w niezależnych "montowniach", które odwiedziłem nie odbiegają chyba od tego co proponuje serwis.

Chyba że ktoś poleci coś w okolicy Poznania, gdzie nie dokonają teksańskiej masakry piłą łańcuchową na zderzaku, tylko zrobią to schludnie w przyzwoitych pieniądzach, z zachowaniem pełnej dotychczasowej funkcjonalności?

Czy oprócz Brink i GDW jakiś inny model haka wypinanego pionowo można polecić?
Jaki konkretny model?

O co pytać jeszcze potencjalnych wykonawców?

Używany będzie do lekkiej przyczepki, by zaciągnąć gdzieś dalej motocykle.

taptarapta

Zwróć uwagę, poproś, żeby przy wycinaniu zderzaka postarali się i wycieli jak najmniej, a nie tak jak u mnie  :-(
Po zamontowaniu haka widać o ile za dużo wycięte.

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #848 dnia: 14 Grudnia 2024, 10:36:43 »
Mam ofertę od jednej firmy na westfalię z zachowaniem sensora, ale kwota jaką sobie policzyli jest prawie 15% wyższa od dealerów. Tam ponoć prawie nie wycina się zderzaka

taptarapta

Offline tadkier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 4x4
« Odpowiedź #849 dnia: 14 Grudnia 2024, 11:48:30 »
@marcinn72, potwierdzam że przy haku Westfalii (wypinanym pionowo) wycina się bardzo MAŁO,
tylko w samej dolnej części zderzaka. Robiłem to samodzielnie w swoim garażu i kanale, więc mogłem to odpowiednio "dopieścić", u mnie był nawet odpowiedni szablon w komplecie z hakiem.
Jak jest zdjęta "kula" to haka z zewnątrz praktycznie nie widać, trzeba się dobrze schylić, żeby zobaczyć część konstrukcji haka.
Ramkę z czujnikiem kick-sensor po małej "modernizacji" mam w oryginalnym miejscu, klapa "na kopa" otwiera się lepiej niż przed zamontowaniem haka.
Polecam zamontować oryginalną wiązkę Westfalii z elektroniką, wszystko pięknie będzie pasować.
Należy pamiętać o kluczu dynamometrycznym i dokręcaniu śrub/nakrętek konstrukcji haka z WŁAŚCIWYM momentem, wartości są/były podane w instrukcji montażu
Na forum jest dużo wątków z fotkami kolegów "forumowiczów" z montażu Westfalii, musisz poszukać.

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #850 dnia: 15 Stycznia 2025, 00:22:41 »
Sam tego nie będę robić, więc może ktoś poleci w Poznaniu lub okolicy jakiś warsztat, który sprawnie to ogarnia.
Oczywiście każdy dealer twierdzi, że się nie da zachować kick sensora. Co najwyżej wymienić na inny, w innym miejscu za dodatkowe 1kzł.
Tak więc... z montażu w sieci dealerskiej nie skorzystam.

taptarapta

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #851 dnia: 15 Stycznia 2025, 08:43:08 »
W instrukcji do GDW2588T60 jest nawet osobna strona jak ma być wycięta ramka od kick sensora i jak ją zamontować w RAV4. Wydrukowałem osobno tę stronę i zostawiłem w ASO podczas montażu. Dali sobie radę...

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #852 dnia: 15 Stycznia 2025, 09:31:11 »
Dzięki. Nadal jednak szukam warsztatu w Poznaniu i okolicy.

Dodatkowe pytania:
- czy faktycznie montaż haka wiąże się z dezaktywacja tylnych czujników cofania? Jakoś w poprzednim suzuki Grand Vitara II nie było problemu żeby mieć hak i czujniki.
- jaką wiązkę dedykowaną dokupić? Jest spory wybór więc wolę coś sprawdzonego

taptarapta

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #853 dnia: 15 Stycznia 2025, 09:47:30 »
czy faktycznie montaż haka wiąże się z dezaktywacja tylnych czujników cofania? Jakoś w poprzednim suzuki Grand Vitara II nie było problemu żeby mieć hak i czujniki.
Montaż haka może równać się z usunięciem ramki od czujnika stopy dla klapy bagażnika (ale nie musi, jeśli robi to fachowiec). Ingerencji w czujniki parkowania nie ma.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #854 dnia: 15 Stycznia 2025, 09:52:14 »
czy faktycznie montaż haka wiąże się z dezaktywacja tylnych czujników cofania?
Nie chodzi o trwałą dezaktywację czy demontaż czujników cofania ale o ich wyłączenie (w ustawieniach auta) na czas ciągnięcia przyczepy na haku, gdyż podczas cofania z przyczepą czujniki cały czas "marudzą".
Rozwiązaniem była by automatyczna dezaktywacja tylnych czujników cofania przez moduł haka po podpięciu przyczepy ale z tego co wiem w RAVce nie przewidziano w instalacji elektrycznej pojazdu takiej funkcji.
Jednak mój stan wiedzy jest z przed 3..4 lat, a w tym czasie mogli coś zmienić w instalacji elektrycznej auta tak by moduł haka mógł tym sterować. Oczywiście sam moduł haka też musi mieć taką funkcję.
Ja się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza, że przy cofaniu z przyczepą lub bagażnikiem rowerowym czujnik cofania pipczy. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl