Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249604 razy)

Offline Sebastian_M

• Prawie Toyot
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Kwietnia 2020, 15:27:38 »
Brink. Zdejmowany. Dokladnie nie wiem jaki model. Wyboru nie mialem.
Przy odbiorze nie dostalem zadnej antyny.
Kupno i montaz w Toyota Ukleja Suchy Las.

I tak jak mowilem. Dostalem informacje, ze nie bedzie dzialac. A dzila z jednej strony.
Witam,
Jak działa bez ramki?
Mam dokładnie to samo czyli zamontowany hak a ramkę otrzymałem w dniu odbioru samochodu.
Z góry dzięki za info.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bicol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Kwietnia 2020, 11:04:44 »
Witam ja swoją RAV 4 powinienem odebrać w przyszłym tygodniu,właśnie z zamontowanym hakiem to opiszę jak to wygląda,ale w serwisie też mi powiedzieli że noga już bagażnika nie otworze bo będzie jak.

Offline Bicol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Maja 2020, 07:55:16 »
Witam, wczoraj odebrałem swoją RAV 4*4 V,hak zamontowany w ASO Stalowa Wola Panowie się postarali i otwieranie noga działa bez żadnych problemów.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Maja 2020, 15:01:55 »
Panowie, kto montował do Rav4 IV generacji hak firmy Witter lub Brink. Potrzebuję kilku informacji o montażu oraz użytkowaniu.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Maja 2020, 09:58:30 »
W oczekiwaniu na opinie użytkowników przegrzebałem internet i zdecydowałem się na kupno haka Brink 5704, chociaż w katalogach są sprzeczne informacje, czy jest to hak wypinany poziomo, czy ukośnie. Hak Witter wypinany poziomo, odrzuciłem z uwagi na widoczną belkę pod samochodem, chociaż tam nie potrzeba podcinać zderzaka. Hak Westfalia wypinany pionowo, odrzuciłem z uwagi na bardzo widoczną rurę pionową wychodzącą ze zderzaka. Zobaczę jak będzie z hakiem Brink, nie omieszkam napisać własne spostrzeżenia z montażu i użytkowania, wiązka elektryczna 13 pin pod bagażnik rowerowy.
W oczekiwaniu na hak postanowiłem wykonać własnoręcznie tester gniazda zasilającego, ułatwi mi to sprawdzanie w przyszłości prawidłowości podłączeń przewodów.

Offline jurorog

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Maja 2020, 12:42:16 »
czy ktoś się orientuje gdzie w Warszawie można zamontować hak do aktualnej Rav'ki z pozostawieniem funkcji otwierania klapy nogą? dziś rozmawiałem z jednym z salonów i dostałem info, że u nich demontują nadajnik, ale są serwisy ASO, które próbują przepiąć go w inne miejsce.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Maja 2020, 13:09:22 »
Podobno Żerań.

Offline jurorog

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Maja 2020, 15:47:29 »
Podobno Żerań.

Dzięki, potwierdziłem w ASO - przesuwają czujnik, dodatkowo nie nacinają zderzaka, wycięcie jedynie w maskownicy.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Maja 2020, 16:20:50 »
W jakiej cenie? Można mieć hak kupiony we własnym zakresie?

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Maja 2020, 18:23:22 »
Ja w mojej Rav4 IV zdemontowałem dziś całą antenę bo mi była zbędna, miałem trudności z trafieniem nogą, aby się klapa otworzyła, natomiast w garażu przy pracach w kanele samoistnie klapa się otwierała jak byłem pod samochodem. Korzystając z okazji montażu haka pozbyłem się tej funkcji. Dodam jeszcze, że ja miałem trudności z otwieraniem, natomiast mój piesek przebiegając pod zderzakiem uruchamiał otwieranie.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Maja 2020, 12:20:24 »
W jakiej cenie? Można mieć hak kupiony we własnym zakresie?
Mi powiedzieli w Toyota Włochy, że oferują hak za 1599PLN (plus ekstra wiążka kabli, nie spytałem o cenę). Zamontują też homologowany hak który kupie sam, ale 4 roboczo godziny, wiec koło 1200PLN.
Macie pojęcie czy ktoś to taniej zrobi?

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Maja 2020, 12:28:44 »
Mi podczas wyceny auta zaproponowano montaż za 600 zł ? to byłą cena wynegocjowana podczas zakupu razem z innymi dodatkami także nieco odbiega od ogółu. Ale w związku z tym ze jednak nie dadzą rady z otwieraniem bagażnika stylem nożnym zwrócą mi ta kwotę na fa. Taniej może być poza ASO ale myślę że w granicach 1000 to tak minimum. 1200 w ASO to cena optymalna wg mnie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Maja 2020, 12:31:32 »
Montaż haka to nie jest jakieś rocket science... Skoro amerykanie potrafią to zrobić sami, to każdy Pan Henio podoła. 95% jest P&P, w zależności od haka trzeba wyjąć inny otwór w zderzaku, przełożyć antenę od otwierania "z kopa" i ewentualnie przedłużyć do niej kable.
Nie wiem czy w środku jest złącze do haka. Jak nie ma, producenci haków, a także inni specjalizujący się we wiązkach do haków, oferują przejściówki, które wpina się w oryginalną instalację i nie trzeba jej ani ciąć ani modyfikować. Trzeba poszukać.

Przykład 1
Przykład 2
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2020, 12:41:40 wysłana przez Kiełek »

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Maja 2020, 13:43:04 »
Potwierdzam, montaż haka to żadna filozofia. Ja zdecydowałem się na samodzielny montaż, uważałem że zrobię to dokładniej bez pośpiechu. Montowałem w mojej Rav4 IV gen hak Brink 5704 oraz wiązka dedykowana 13 pin numer katalogowy wiązki 26250539, do Rav4 V gen jest wiązka o numerze katalogowym 26250553.
Serwis montujący hak wycina w zderzaku otwór prostokątny, ja natomiast nie chciałem wycinać takiego otworu, dlatego zdecydowałem się na wycięciu dwóch rowków aby elementy wystające z belki haka mogły swobodnie przejść, w środku natomiast pozostało zasłonięcie i nie dostaje się brud.  Wygląda to bardziej estetycznie.
Po montażu haka do stacji diagnostycznej po zaświadczenie i w Wydziale Komunikacji wpis do dowodu i książki pojazdu. Wyrobiłem jednocześnie 3 tablicę rejestracyjną na bagażnik rowerowy.
Satysfakcja gwarantowana oraz trochę grosza w kieszeni.

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Czerwca 2020, 11:14:03 »
Witam, wczoraj odebrałem swoją RAV 4*4 V,hak zamontowany w ASO Stalowa Wola Panowie się postarali i otwieranie noga działa bez żadnych problemów.

Jak Ci się to udało - byłem tam rozmawiałem, próbowałem przekonać i to przed zakupem auta - nic z tego odmówili.
Przed zakupem więc powinni się starać bo po to wiadomo całuj pierścień i spadaj - więc ciekawi mnie co trzeba zrobić żeby to załatwić.
Mnie powiedziano że elektronik próbował podchodzić do tematu ale spasował i tego nie robią  - salon w Stalowej Woli oczywiście.
Z góry dzięki za info.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl