Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wada

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #150 dnia: 03 Grudnia 2020, 20:19:48 »
Kwestia wycięcia na hak i kwestia anteny często się pojawia - dla ułatwienia zrozumienia o czym jest mowa przesyłam zdjęcie fragmentu zdemontowanego zderzaka z anteną - na zdjęciu kolorem czerwonym zaznaczone jest miejsce po usuniętej części ramki anteny otwierania klapy (usunięty łącznik podobny był do dwóch pozostawionych i widocznych po bokach, to właśnie ten łącznik jest przyczyną omawianych w wątku problemów) - w przypadku mojego haka uznałem, że łatwiej jest usunąć ten łącznik niż przesuwać całą ramkę - rozwiązanie sprawdziło się - antena bez przesuwania i z zamontowanym hakiem działa lepiej niż przed montażem haka.

Pozdrawiam,
Wada

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #151 dnia: 03 Grudnia 2020, 21:33:49 »
Elegancko!
U mnie też tak próbowałem, niestety dolna część ramki haczyła o hak (szczególnie przy założonej kuli) i musiałem się jej pozbyć.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 21:37:13 wysłana przez Kiełek »

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 04 Grudnia 2020, 16:54:54 »
Czujniki - nie zauważyłem, żeby coś tam się działo strasznego.
Strasznego to może nie ale co się dzieje jak się cofa? Piszczą non stop czy wyłącza się dźwięk?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #153 dnia: 17 Grudnia 2020, 10:28:12 »
Hak Westfalia 335511600001 montowany samemu (nie traci się gwarancji). Wiązka dedykowana Erich Jaeger sygnowana przez Steinhof, 13 PIN - dedykowana, ale i tak wymaga przecięcia jednego kabelka, więc musi być założona przez ASO (u mnie ul. Klaudyny, Wawa)
Cześć Kiełek, podoba mi się twoje wykonanie haka - poważanie - po odłączeniu haka praktycznie nic nie widać na zewnątrz. Hak Westfalii też wygląda na dobre rozwiązanie.
Spróbuje pójść Twoją ścieżką. Czy mógłbyś podać gdzie kupowałeś ten hak i wiązkę ?
Hak chyba znalazłem: https://www.ehaki.pl/westfalia-hak-holowniczy-toyota-rav4-v-xa50-2019,sp,6,10607
ale wiązki jakoś nie mogę namierzyć.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #154 dnia: 17 Grudnia 2020, 11:17:21 »
Hak chyba znalazłem: https://www.ehaki.pl/westfalia-hak-holowniczy-toyota-rav4-v-xa50-2019,sp,6,10607
ale wiązki jakoś nie mogę namierzyć.

Kupowałem na Allegro
1. Wiązka
2. Hak

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #155 dnia: 17 Grudnia 2020, 12:00:56 »
1. Wiązka
Oferta wiązki niestety już nieaktualna, masz może jakieś namiary na na sprzedawcę tej wiązki ?
U sprzedawcy haka są co prawda zestawy dedykowane do rav4 (hak+wiązka) ale wiązki są innych producentów, a wiązki dedykowanej Erich Jaeger by Steinhof 13 PIN - jakoś nie idzie namierzyć.
Na stronie producenta Erich Jaeger znalazłem chyba ten model wiązki: https://www.erich-jaeger.com/en/products/737598 ale pewności nie mam i tam się nie da kupić - z tego co widzę.
To jest prawdopodobnie: 7P/12V Wire Harness (ISO 1724 - Type N) Article Number737598
Może masz jakieś namiary gdzie to kupowałeś albo jaki to ma PN lub nazwa produktu ?
Jeszcze takie dodatkowe pytanie: jak przeglądam oferty wiązek to widzę, że poza kablami bywa jeszcze jakiś moduł, cos piszą o oświetleniu przyczepy, u ciebie też taki był ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 17 Grudnia 2020, 12:32:16 »
Nie, ta poprzednio znaleziona była 7 pinowa.
Znalazłem na stronie producenta: https://www.erich-jaeger.com/en/products/747306 - 13pin dedykowany do TOYOTA RAV4 Hybrid | 11.18>
Ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2020, 12:40:58 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #157 dnia: 17 Grudnia 2020, 13:35:53 »
Tylko 13pin. Może są jakieś innego producenta 13PIN, coś tam znalazłem że chyba Brink, ale nie wiem jak bardzo jest dedykowana, tzn. czy ma złącze...
Z drugiej strony nikt nie chce brać w grudniu na magazyn towarów, bo będzie musiał wykazać w spisie z natury.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #158 dnia: 17 Grudnia 2020, 13:53:16 »
Z drugiej strony nikt nie chce brać w grudniu na magazyn towarów, bo będzie musiał wykazać w spisie z natury.
Pytałem w jednym z polskich e-sklepów, który ma wiązki Erich Jaeger ale odpisali, że nie mają możliwości ściągnąć tego produktu. Napisałem też do producenta bezpośrednio, może mi wskażą jakiś sklep wysyłkowy.   Pobrałem też instrukcję montażu wiązki od producenta - no nie powiem, dokładnie krok po kroku co i jak.   Faktycznie trzeba przeciąć jeden czy dwa przewody od świateł, czyli tak jak pisałeś - pomoc ASO niezbędna. W sumie to nie mam teraz ciśnienia na montaż, poczekam do wiosny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #159 dnia: 04 Lutego 2021, 12:13:04 »
Zacząłem się szykować do montażu haka i wiązki. W przypadku auta w leasingu dochodzą dodatkowe "kłody pod nogi" typu: montaż haka i wiązki tylko w ASO.

Ale po kolei ...
Chcę zrobić to tak aby wyszło dobrze, więc będę chciał zainstalować hak Westfali: https://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/toyota-rav4-v/335511600001-1350/ a nie ten proponowany przez Toyotę (hak West... po zdjęciu kuli i schowaniu gniazda jest praktycznie niewidoczny). Oczywiście będę chciał aby antena od bagażnika nie została usunięta lecz dostosowana do haka.

Chcę zamontować wiązkę sugerowaną przez kolegę Kiełka - tj. Erich Jaeger: https://www.erich-jaeger.com/en/products/747306 (dedykowana do RAV4 V, 13 PIN), która jest obecnie bardzo trudno dostępna (jak ktoś by wiedział gdzie można ja nabyć - to prośba o info).

Szukając alternatywy dla w/w wiązki znalazłem wiązkę dedykowaną BRINK: 13 pin Numer artykułu: 754204 https://brink.eu/pl-pl/search-results/ , która jest dostępna.
Po ściągnięciu dokumentacji obu wiązek zauważyłem - nie bez zdziwienia - że parametry i instrukcje są praktycznie identyczne - czy ktoś z szanownych forumowiczów wie może czy to ta sama wiązka tyle, że sygnowana przez dwóch producentów ?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #160 dnia: 04 Lutego 2021, 13:53:00 »
Pewnie jeden pies, jedna i druga może być robiona w naszym pięknym kraju.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 04 Lutego 2021, 22:56:32 »
Jak zamontuję (tzn. któreś ASO) to opiszę co i jak z fotkami.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #162 dnia: 05 Lutego 2021, 08:50:02 »
Montaż żelastwa w miarę prosty. W dwie osoby obejdzie się nawet bez ręki z dwoma łokciami :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #163 dnia: 05 Lutego 2021, 08:53:41 »
Montaż żelastwa w miarę prosty. W dwie osoby obejdzie się nawet bez ręki z dwoma łokciami :)
Wiem, czytałem cały wątek ale auto jest w leasingu i leasingodawca wymusza montaż w ASO.

Offline koks70

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 05 Lutego 2021, 09:34:11 »
W specyfikacji wiązki i modułu widzę, że nie obsługuje oświetlenia LED (tak to przynajmniej rozumiem). Z praktyki wiem (inny samochód), że w przypadku np. bagażnika rowerowego z oświetleniem LED taki moduł powoduje ciągłe lekkie świecenie się świateł STOP itp, nawet po wyłączeniu samochodu.
Pozdarwiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl