Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #195 dnia: 22 Kwietnia 2021, 21:04:25 »
A więc trzeba uważać by przypadkiem nie otworzyć.
Mówiąc krótko - druciarstwo. Wstyd i nic więcej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #196 dnia: 22 Kwietnia 2021, 22:06:58 »
Mówiąc krótko - druciarstwo. Wstyd i nic więcej.
Da się z tym żyć ;) klapa ma plastikową listwę - jak by co, a siłowniki - mechanizm przeciążeniowy ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #197 dnia: 23 Kwietnia 2021, 09:53:06 »
chociaż mechanizm przeciążeniowy lepiej działa przy zamykaniu (jak dostałem w głowę to lekko bolało), trudniej zatrzymać ręką klapę jak się otwiera.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #198 dnia: 23 Kwietnia 2021, 14:01:42 »
Taki bagażnik daje radę

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #199 dnia: 23 Kwietnia 2021, 14:46:07 »
Taki bagażnik daje radę
Daje, daje. Ja mam podobny tylko na 3 rowery. Ale jak się przypadkiem klapę otworzy to niestety sam się nie przekręci ;)

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 24 Kwietnia 2021, 10:54:38 »
Ale jak się przypadkiem klapę otworzy to niestety sam się nie przekręci
Właśnie o to chodzi. Co z tego, że on się odchyla ale tyko wtedy jak zwolnimy blokadę, ale gdy przypadkowo się otworzy to ślady niestety pozostaną.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #201 dnia: 24 Kwietnia 2021, 12:38:00 »
Polecam przykleić w strategicznych miejscach sprawdzić przy otwarciu z zamontowanym hakiem i rowerami ) małe kawałki mikrogumy w kolizyjnych miejscach.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 25 Kwietnia 2021, 10:31:23 »
Polecam przykleić w strategicznych miejscach sprawdzić przy otwarciu z zamontowanym hakiem i rowerami ) małe kawałki mikrogumy w kolizyjnych miejscach.
Niby tak ale dlaczego nie może to normalnie działać? Czy to naprawdę taka filozofia, że po podłączeniu wtyczki haka nie ma możliwości otwarcia klapy nogą, przyciskiem z kabiny i pilotem? Czy to też tak trudno zrobić, że po podłączeniu wtyczki haka czujniki nie piszczą? - już nawet nie wymagam, że czujniki "widzą" przyczepę i reagują dopiero dalej np. po 1,5 m. Paranoja producenta polega też na tym, że oficjalnie podczas montażu haka chcą wyłączyć otwieranie klapy ruchem stopy!!! To auto nie kosztuje przecież 40 tyś zł ani 100 tyś zł i skoro inni mogą to dlaczego Toyota tego nie potrafi?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #203 dnia: 25 Kwietnia 2021, 10:36:46 »
Jak piszą na forum, jest więcej takich kwiatków w ravce. Widzę to i nie narzekam, kupiłem co chciałem trochę bez świadomości tych braków.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 25 Kwietnia 2021, 11:20:02 »
trochę bez świadomości tych braków
W moim przypadku jest dokładnie tak samo. Niestety sprzedawcy albo o tym nie wiedzą albo świadomie nie informują klientów.
Ogólnie do RAV nie mam zastrzeżeń ale jednak sprawa haka w..a mnie maksymalnie, podobnie jak brak podświetlenia przycisków w drzwiach. "Oszczędności" księgowych niestety nie mają granic, czego moim zdaniem nie powinno być bo psuje to image marki. Z podobną sprawą spotkałem się w samochodzie dużżżżo droższym od RAV - a sprawa dotyczyła maski na kiju, co zresztą w RAV też mamy ale tutaj się temu nie dziwię.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 27 Kwietnia 2021, 09:28:44 »
Co do anteny, to u mnie salon twierdzi, że "to na pewno nie będzie działać po montażu haka, nie ma prawa!". Oczywiście się nie poddaję i umówiłem się tylko na montaż wiązki a hak sobie ogarnę. Ta historia z nieodłączającą się klapą to też porażka. W 10-letnim superbie jak podłączałem przyczepę, to odłączało czujniki, pokazywał mi ekran cofanie z przyczepą, itp. W RAV4 podczas podłączania wiązki (takiej plug&play, która ma wszystkie wtyczki żeby nie ciąć instalacji) i tak w serwisie muszą się wpiąć na chama w jeden przewód żeby tylne przeciwmgielne się nie włączało jak jest przyczepa podpięta.
Natomiast sama polityka wyposażeniowa jest tak durna i nieprzystająca do dzisiejszych czasów, że nie wiem jak to nazwać. Nie potrafię zrozumieć dlaczego nie można zamówić z fabryki auta z hakiem, które to auto, bądź co bądź, jest reklamowane jako SUV i niektórzy użytkownicy nawet używają go nietylko do jeżdżenia z garażu podziemnego w bloku do garażu podziemnego w korpo. Już nawet nie mówię żeby to był automat na przycisk (choć u konkurencji to norma od lat), ale po prostu fabryczny montaż. Tymczasem, nie dość, że nie jest to fabryka, to cena montowanego w salonie oryginału jak za w/w automat na przycisk...

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 28 Kwietnia 2021, 09:20:20 »
Natomiast sama polityka wyposażeniowa jest tak durna i nieprzystająca do dzisiejszych czasów, że nie wiem jak to nazwać. Nie potrafię zrozumieć dlaczego nie można zamówić z fabryki auta z hakiem, które to auto, bądź co bądź, jest reklamowane jako SUV i niektórzy użytkownicy nawet używają go nietylko do jeżdżenia z garażu podziemnego w bloku do garażu podziemnego w korpo. Już nawet nie mówię żeby to był automat na przycisk (choć u konkurencji to norma od lat), ale po prostu fabryczny montaż. Tymczasem, nie dość, że nie jest to fabryka, to cena montowanego w salonie oryginału jak za w/w automat na przycisk...
Dokładnie mam takie samo zdanie o tej "polityce" Toyoty.
Już też pisałem, że w poprzednim aucie po podłączeniu przyczepy odłączały się czujniki cofania, a na ekranie widziałem auto z przyczepą i blokowało się otwieranie klapy ruchem nogi (nie mówiąc o tym, że działało parkowanie równoległe i prostopadłe) - to widać są tak trudne do ogarnięcia sprawy, że Toyota nie daje rady. Wstyd i żenada - niestety.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 17 Maja 2021, 14:19:22 »
Trzeba pogodzić się z tym, że się kupiło japońskie auto i że rynek Europejski a tym bardziej Polski nie jest na liście top ;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #208 dnia: 19 Maja 2021, 14:31:48 »
Toyota zaatakowała mbie dziś ofertą haka.
Może ktoś się wypowiedzieć na temat jakości tego haka?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 19 Maja 2021, 14:47:28 »
Brink to Tule, więc co do jakości to bym nie miał obaw. A co to za oferta bo nie mogę znaleźć jej na stornie toyoty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl