Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #390 dnia: 17 Kwietnia 2022, 10:11:56 »
BRINK który jest widoczny po demontażu kuli

To samo. Ten sterczący z tyłu uchwyt BRINK jest ohydny. Zdecydowanie wolałem hak montowany od dołu.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #391 dnia: 17 Kwietnia 2022, 11:39:55 »
Ja dostałem ofertę na 1,7k za hak z montażem. Dodatkowo miałem przyzwoity rabat

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #392 dnia: 17 Kwietnia 2022, 19:52:01 »
Mi z marszu zaproponowali hak z montażem za 1900. Cena za auto była już wynegocjowana ze sporym upustem i jeszcze udało się na koniec zbić z całości te 400 zł "do równego".

Szczerze, to totalnie nie rozumiem tych wypowiedzi, że wygląda to źle. Hak, jak hak - co z tego, że go widać?:-) ciekawe co mówicie o autach z wyciągarkami:-D

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #393 dnia: 18 Kwietnia 2022, 07:37:33 »
Szczerze, to totalnie nie rozumiem tych wypowiedzi, że wygląda to źle. Hak, jak hak - co z tego, że go widać?:-) ciekawe co mówicie o autach z wyciągarkami:-D
Każdy ma inne odczucia wizualne.
Ja aktualnym aucie mam Westfalie i jest mega. Cenie równiez sobie właśnie to, że kompletnie nic nie widać po demontażu haka.
Brinki dodatkowo są problemowe. Oczywiście to jakiś procent wszystkich montaży, ale sam mam znajomego który do dziś walczy z Toyotą po montazu tego haka, a i na forum też pisali negatywnie.
Działa? Nie razi montaż? To najważniejsze, ja jednak polecam wszystkim Westfalie.
Osobiście kupowałem na ehaki.pl Wszystko ładnie mi dobrali jak zwykle i cena mega. Polecam.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #394 dnia: 18 Kwietnia 2022, 11:51:30 »
Jak już się zdecydowałeś i zapłaciłeś to nie ma co kruszyć kopii. W mojej opinii dość drogo wyszło.
Za samochód  z dodatkowym wyposażeniem jeszcze nie zapłaciłem. Jeśli mnie pamięć nie myli to montaż haka ASO wykonuje dopiero w opłaconym (czytaj moim) samochodzie. Dlatego zapytam handlowca jak wygląda sprawa montażu dostarczonego przeze mnie haka z wiązką (oczywiście dedykowanych do RAV4). Przy zamówieniu RAV4 w listopadzie 2021 nie miałem możliwości uzyskania informacji jaki to będzie hak (producent, model) bo o RAV4 Adventure dealer praktycznie nic nie wiedział. Nawet kół zimowych nie mogłem zamówić bo też nie wiedzieli jakie rozmiary będą wyszczególnione w homologacji Adventure Hybrid. Nawet o bonusie z tytułu korzystania z apki MyT (około 1000 zł) też nic nie wiedzieli sugerują, że musze poczekać do momentu dostawy samochodu - stąd brak dywaników, maty i błotników w specyfikacji. W specyfikacji do umowy mam tylko zapis hak holowniczy (wertykalny)  - zestaw montażowy wiązki 13PIN (Hybrid, konw) Wiązka 13PIN - cena 4405 zł. Widzę, że czeka mnie dłuższa rozmowa z handlowcem.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2022, 11:54:32 wysłana przez krzysp3 »

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #395 dnia: 18 Kwietnia 2022, 12:01:13 »
mam tylko zapis hak holowniczy (wertykalny)
To ciekawe, bo wydaje mi się, że "toyotowy" BRINK nie jest montowany pionowo, tylko poziomo. Nie wiem czy dobrze rozumiem zapis "hak wertykalny".

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #396 dnia: 19 Kwietnia 2022, 18:04:41 »
Utrata gwarancji po montażu haka? A za co utrata tej gwarancji? Za przykręcenie ośmiu śrub w przygotowane fabrycznie przez producenta auta otwory montażowe?

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #397 dnia: 19 Kwietnia 2022, 20:20:01 »
Ja montowałem sam do IV generacji. Podobno w V montuje się jeszcze łatwiej. Montaż mechaniczny jest banalny, średnio rozgarnięta osoba, która potrafi czytać rysunki techniczne oraz umie używać narzędzi to sobie poradzi bez problemu. Montowałem Brinka z dedykowaną wiązką. To co było najtrudniejsze to gwinty w karoserii słabej jakości. Musiałem przegwintować bo bałem się uszkodzenia, czytaj zerwania śrub. Po przegwintowaniu szło bez problemu. Zrobiłem wszystko z podłogi, beż kanału itp.

Od strony elektrycznej to nie wiem na czym ma polegać utrata gwarancji. Dedykowana wiązka jest banalnie prosta do podłączenia. Wszystko pasuje, podpina się pod wystawione złączki. To co trzeba zrobić to przeciąć kabelek od światła przeciwmgielnego i przeprowadzić go przez obwód haka. Dedykowane wiązki (jaggera, autohak) mają tak zrobione instrukcje, że trudno się pomylić. Jeśli godzimy się, że światło przeciwmgielne nie będzie działało w przyczepie (ryzyko przeglądu po naszej stronie) to można nawet jego nie przecinać. Tylko trzeba z góry zakładać, że z przyczepą nie będziemy właczać tylnego światła przeciwmgielnego.  Ja osobiście montując drugi raz już bym się w ten przewód nie bawił, tzn. w jego przecinanie i łączenie kostkami z zestawu wiązki.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #398 dnia: 19 Kwietnia 2022, 20:53:40 »
Ostatecznie jednak wybrałem odpinany bo w niektórych krajach UE hak wymaga demontażu gdy się go nie używa.
A nie jest przypadkiem tak, że w obcych krajach obowiązują przepisy techniczne kraju, w którym auto jest zarejestrowane? Więc jeśli u nas możesz mieć stały, to możesz jeździć tak również w kraju, w którym normalnie być homologacji nie dostał?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #399 dnia: 19 Kwietnia 2022, 21:45:42 »
To co trzeba zrobić to przeciąć kabelek od światła przeciwmgielnego

I to jest powód do utraty gwarancji, niezależnie jak dobrze będzie to opisane w instrukcji producenta wiązki, którym nie jest Toyota. Beznadziejnie głupi, ale to ingerencja w instalację elenktyczną bez zabezpieczenia prądowego, która nie jest opisana w żadnym biuletynie, nie ma instrukcji ani procesu, etc.
O ile nie jest to auto w leasingu czy kredycie, to się można bawić. Ale jeżeli w umowie leasingowej/kredytowej nie ma adnotacji o możliwościowi wprowadzania modyfikacji poza ASO i nie uzyska się pisemnej zgody leasingodawcy (nie wiem jak do końca jest z kredytodawcą), to można tylko wtopić.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #400 dnia: 19 Kwietnia 2022, 22:20:21 »
Dlatego ja montowałem hak i wiązkę w ASO. Ale kupować nie musiałem w ASO.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 19 Kwietnia 2022, 22:24:56 »
Mając samochód w leasingu nie jesteś w 100% jego właścicielem i dlatego musisz respektować warunki umowy. Ale to czy pewne rzeczy robisz w ASO czy poza wynika z leasingu a nie z tego, że utracisz gwarancję.

Zakładając np. hak na własną rekę nie utracisz gwarancji na cały samochód, całą instalację. To na co się godzisz, to brak odpowiedzialności ze strony Toyoty za ewentualne szkody, które zostaną ci udowodnione, że np. ingerencja w ten przewód spowodowała szkodę w samochodzie. Taki tok postępowania jest zweryfikowany w ASO.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #402 dnia: 19 Kwietnia 2022, 22:32:30 »
Powiem więcej - dopóki auto jest w leasingu to jesteś / jestem w 0% jego właścicielem. ;)
Dopiero po spłacie kwoty końcowej jest wystawiana faktura sprzedaży.
Dlatego przed montażem haka musiałem wystąpić o zgodę do leasingodawcy.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #403 dnia: 20 Kwietnia 2022, 07:16:50 »
Kolega mając mercedeca klasy C w leasingu dostał zgodę na montaż haka ale warunek to oczywiście ASO. A tam powiedzieli, że hak tylko chowany pod zderzak i krzyknęli 10 tyś. Tak więc ceny ASO w Toyocie w porównaniu do merca to jak za darmo :)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #404 dnia: 20 Kwietnia 2022, 10:31:58 »
Tylko trzeba z góry zakładać, że z przyczepą nie będziemy właczać tylnego światła przeciwmgielnego.  Ja osobiście montując drugi raz już bym się w ten przewód nie bawił, tzn. w jego przecinanie i łączenie kostkami z zestawu wiązki.

IMHO - takie założenie powinno wiązać się z zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego i mandatem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl