Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #540 dnia: 03 Sierpnia 2022, 16:50:05 »
Pikanie jest przy pierwszym mrugnięcie kierunkiem w celu kontroli obwodu żarówki na przyczepie.
Potem przy sygnalizacji lewo lub prawo pikania nie ma. Chybaze przepali się żarówka na przyczepie . To pikanie wraca. To tryb kontroli żarówek kierunkowskazów
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #541 dnia: 03 Sierpnia 2022, 17:14:38 »
Cenna, a przede wszystkim ciekawa informacja. Całe życie się człowiek uczy...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #542 dnia: 03 Sierpnia 2022, 18:18:10 »
Pikanie jest przy pierwszym mrugnięcie kierunkiem w celu kontroli obwodu żarówki na przyczepie.
Potem przy sygnalizacji lewo lub prawo pikania nie ma. Chybaze przepali się żarówka na przyczepie . To pikanie wraca. To tryb kontroli żarówek kierunkowskazów
Takie coś to bym zaakceptował... A nie przy każdym uruchomieniu kierunku..

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #543 dnia: 04 Sierpnia 2022, 07:20:42 »
Przy jakim zestawie i poprawnym montażu to powinno tak działać? Wiązka dedykowana Brink?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #544 dnia: 04 Sierpnia 2022, 13:05:51 »
Przy brinkowskim zestawie 13pin ISO też tak było, lecz od roku 2018 wzwyż.
Nie ma innych wersji montażu niż jedna poprawna.
Można co najwyżej nie zapiąć buzzera lub może być zapięty ale zasłonięty taśma izolacyjna albo pianką
wygłuszającą pod tapicerką.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #545 dnia: 04 Sierpnia 2022, 15:39:16 »
Ja dorzucę jeszcze pytanie.
W instrukcji montażu wiązki (link poniżej - strona 14) od Westfalii niezbyt precyzyjnie wskazali miejsce wpięcia się w kabel świateł przeciwmgielnych, które ten moduł rozłącza po podpięciu przyczepy. Napisane jest że trzeba przeciąć kabel oznaczony jako RD/PK (czerwony/różowy??), założyć zaciski i spiąć z wiązką. Łatwizna ale zlokalizowanie odpowiedniego kabelka to już inna sprawa.

Czy ktoś mi może mi pomóc z namierzeniem tego kabla?

https://www.westfalia-automotive.com/de/produkte/anhaengerkupplung/toyota-rav4-v/335511600001-1350/

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #546 dnia: 04 Sierpnia 2022, 16:11:48 »
Wiazke oryginalną trzeba rozciąć i wyciągnąć z peszla w bagażniku po lewej stronie
Tam jest przewód

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #547 dnia: 04 Sierpnia 2022, 18:23:52 »
W instrukcji montażu wiązki (link poniżej - strona 14) od Westfalii niezbyt precyzyjnie wskazali miejsce wpięcia się w kabel świateł przeciwmgielnych, które ten moduł rozłącza po podpięciu przyczepy. Napisane jest że trzeba przeciąć kabel oznaczony jako RD/PK (czerwony/różowy??), założyć zaciski i spiąć z wiązką. Łatwizna ale zlokalizowanie odpowiedniego kabelka to już inna sprawa.

https://www.westfalia-automotive.com/de/produkte/anhaengerkupplung/toyota-rav4-v/335511600001-1350/

Ty sam prujesz auto na gwarancji i to zakładasz? :)
Czy serwisowi pomagasz - bo tak też bywa :)

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #548 dnia: 04 Sierpnia 2022, 18:44:37 »

Ty sam prujesz auto na gwarancji i to zakładasz? :)
Czy serwisowi pomagasz - bo tak też bywa :)

Sam to robię. Spytałem w toyocie, i nie ma problemu. Ostatecznym dowodem, ze jest ok, jest badanie techniczne.
Nie ma prucia, po prostu trzeba wkręcić parę śrub, wyciąć kawałek zderzaka i spiąć kilka kabelków. No i przeciąć ten jeden.

Poza tym lubię majsterkować  ;-)
Nie mówcie, że nikt tego sam nie robił.

« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2022, 18:46:48 wysłana przez GoSmok »

Offline GoSmok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #549 dnia: 05 Sierpnia 2022, 08:24:47 »
Wiazke oryginalną trzeba rozciąć i wyciągnąć z peszla w bagażniku po lewej stronie
Tam jest przewód

Dzięki Colin,
No właśnie wiem, że trzeba to z któregoś peszla wydłubać, tylko zlokalizowanie tego właściwego peszla jest dla mnie tajemnicą. Instrukcja wskazuje bardzo ogólnie miejsce. Zajrzałem do jednego peszla ale nie odważyłem się by coś wybrać.
Jeśli możesz wskazać dokładnej będę wdzięczny.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #550 dnia: 05 Sierpnia 2022, 11:54:38 »
zrob foto i wklej tutaj

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #551 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:32:18 »
gdzie najlepiej kupić hak Westfalii? na ehaki jest teraz za 1540, widzi ktoś gdzieś taniej? z waszego doświadczenia bywają jakieś promocje, czy jak jest to po prostu kupować?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #552 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:59:16 »
gdzie najlepiej kupić hak Westfalii? na ehaki jest teraz za 1540, widzi ktoś gdzieś taniej? z waszego doświadczenia bywają jakieś promocje, czy jak jest to po prostu kupować?
Na Ehaki kupowałem.
Jak Ci się nie spieszy to poczekaj. Może sprzedam Ci cały nowy zestaw ;) Coś się okazuje że nie wiadomo kiedy mi auto wyprodukują. Może zrezygnuje z zamówienia, a hak, wiązki i bagaznik Thule zamowilem.

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #553 dnia: 11 Sierpnia 2022, 15:09:50 »
Na Ehaki kupowałem.
Jak Ci się nie spieszy to poczekaj. Może sprzedam Ci cały nowy zestaw ;) Coś się okazuje że nie wiadomo kiedy mi auto wyprodukują. Może zrezygnuje z zamówienia, a hak, wiązki i bagaznik Thule zamowilem.
ustawiam się w kolejce;).

Offline foxis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #554 dnia: 14 Października 2022, 19:17:20 »
Tam jest przewód

Dzięki Colin,
No właśnie wiem, że trzeba to z któregoś peszla wydłubać, tylko zlokalizowanie tego właściwego peszla jest dla mnie tajemnicą. Instrukcja wskazuje bardzo ogólnie miejsce. Zajrzałem do jednego peszla ale nie odważyłem się by coś wybrać.
Jeśli możesz wskazać dokładnej będę wdzięczny.

GoSmok i jak montaż?
Bo też chcę kupić wiązkę Westfalii.
Wyłącza kick-sensor?
Kierunkowskazy wydają dodatkowy dźwięk?
Znalazłeś kabelek który trzeba przeciąć?
Możesz wysłać zdjęcia gdzie jest ta wiązka?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl