Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #870 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:28:02 »
Moduł jest w każdej wiązce ale nie wiem która wiązka jest optymalna do RAV4.
Ale jak rozumiem każda wiązka powinna pasować do każdego haka, bo mocowanie gniazda wiązki jest wystandaryzowane

taptarapta

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #871 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:19:02 »
Marcinn72 - odpowiedziałem tylko na część Twojego pytania tzn. "czy z modułem czy bez?" - że wszystkie wiązki mają moduł sterujący,
natomiast która wiązka dedykowana jest obecnie najlepsza dla RAV4 - tego nie wiem.
Może spytaj Colina na PW, pewnie ma rozeznanie.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #872 dnia: 20 Stycznia 2025, 11:00:26 »
Odpowiednia również do wersji wyposażenia, żeby nie było potem cyrków jak u mnie, że nie działa np grzanie tylnej kanapy po montażu haka i jego instalacji.
Pozdrawiam,

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #873 dnia: 24 Stycznia 2025, 13:04:29 »
em każda wiązka powinna pasować do każdego haka,

Twoje auto jest z 2022 roku.

Hak Brinka wypinany i wiązka dedykowana 13-pin Brinka wdlg mnie będą dla Ciebie w sam raz. Trzyma jakość, montaż bezproblemowy. Do podłączenia tylko przewód od mgły w wiazke pojazdu oraz kostka główna do przygotowanego już złącza fabrycznie w boczku + zamiana bezpieczników na mniejsze w skrzynce. Jeśli jest KickSensor to może zostać, działać będzie po modyfikacji jego ułożenia.
Po wszystkim warto odpowiednio zawoskować.

Tutaj masz nr oe:
EPLNGE-P1401-16
EPLNGE-P1400-26
A tak to wygląda na żywo:

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #874 dnia: 25 Stycznia 2025, 01:01:18 »
Dziękuję za podpowiedź.

taptarapta

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 2021
« Odpowiedź #875 dnia: 27 Stycznia 2025, 23:34:26 »
Lepsza jest westfalia, łatwiej się ją wsadza i ma większy dopuszczalny nacisk na kulę. Niestety ASO Toyota nie chcą jej montować bo mają umowę z Brinkiem. Gdybyś montował w ASO, sprawdź (albo zastrzeż sobie wcześniej) czy wyprowadzili + na 9 i 10 pin, bo niestety udają głupa i tego nie robią.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #876 dnia: 28 Stycznia 2025, 06:36:39 »
Przy Westfalii mniej estetycznie wygląda pozostawiony oryginalny kick-sensor.
Aby wyprowadzić dodatkowe zasilanie należy zakupić akcesoryjną wiązkę albo stworzyć takową samemu, wyposażając ją w przekaźnik oraz bezpieczniki i zmontować razem z wiązką główną by to miało ręce i nogi i było bezpieczne dla auta i przyczepy - więc nie dziwota, że tego nie robią.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #877 dnia: 28 Stycznia 2025, 07:16:17 »
Z Kick - sensorem pewnie tak jest, ale 20 kg robi różnicę. Miałem oba haki i wygodniej wsadza się Westfalię. Natomiast co do wiązki to się nie zgodzę. Zamawiasz nowe auto z hakiem i wiązką 13 - pinową. Takie zamówienie przyjmują i tak wydają auto. A okazuje się że wydają samochód bez pełnego gniazda przez co nie masz ładowania przyczepy, lodówki i oświetlenia. To jest zwykłe oszustwo i draństwo. Ty się nie musisz znać i nie musisz wiedzieć że ma być dodatkowa wiązka. Tak właśnie mnie zrobili (i po awanturze uzupełnili wiązkę) a w necie jest filmik w którym gość opowiada o salonie Warszawskim.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #878 dnia: 28 Stycznia 2025, 12:34:56 »
Zamawiasz nowe auto z hakiem i wiązką 13 - pinową. Takie zamówienie przyjmują i tak wydają auto. A okazuje się że wydają samochód bez pełnego gniazda przez co nie masz ładowania przyczepy, lodówki i oświetlenia.
Albo tak jak u mnie, że po montażu nie działało grzanie tylnej kanapy, bo brakowało pina z zasilaniem.
Pozdrawiam,

Offline maDDie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #879 dnia: 03 Lutego 2025, 11:16:10 »
Gdyby ktoś miał problem z grzaniem kanapy po założeniu haka i chciał to naprawić w Toyota Dobrygowski Modlnica, to polecam im powiedzieć, że mają wymienić wiązkę.
Sądziłem, że wiedzą gdzie jest problem i czekałem 2,5 h zanim ogarnęli, o co chodzi. Cała zabawa w podgrzewanie kanapy i ponowne włączenie kick sensora trwała u nich 5,5 h :)
Fall forward

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #880 dnia: 12 Lutego 2025, 08:21:59 »
 :grin:

Montaż haka - ASO / nowy wóz / dodam że złącze nie jest chowane - jest skręcone na stałe
z położenia pozostawionego kick-sens wnioskuję że w zderzak trzeba uderzyć by zadziałał   :cool:

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #881 dnia: 12 Lutego 2025, 09:38:40 »
Pytanie czy ktoś świadomie zdecydował się na hak poziomy i liczył się z taką dziurą czy też zrobili mu takiego niemiłego psikusa. Słabo to wygląda.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #882 dnia: 20 Lutego 2025, 15:22:48 »
Podepnę się pod temat, ponieważ jednak zdecydowałem się założyć hak. Potrzebuję porady w kwestii gniazdka. 7 czy 13 pinowe? Na ten moment posiadana przeze mnie przyczepa jest na 7 pin. A może założyć jednak 13 pinowe, jako bardziej przyszłościowe?
Jakie składane gniazdko lepiej wziąć?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #883 dnia: 20 Lutego 2025, 15:27:54 »
załóż 13 a zastosujesz sobie adapter 13 na 7

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #884 dnia: 20 Lutego 2025, 15:38:32 »
Podepnę się pod temat, ponieważ jednak zdecydowałem się założyć hak. Potrzebuję porady w kwestii gniazdka. 7 czy 13 pinowe? Na ten moment posiadana przeze mnie przyczepa jest na 7 pin. A może założyć jednak 13 pinowe, jako bardziej przyszłościowe?
Jakie składane gniazdko lepiej wziąć?
https://www.empik.com/adapter-przejsciowka-do-gniazdka-13-7-pin,p1410858218,motoryzacja-p
Też mam niewiadów 450 z 7 pin , przejściówka rozwiązuje problem . Super hak wypinany pionowy z wiązką dedykowaną kupiłem w  firmie w Poznaniu , po założeniu mała dziura
i chodzi otwieranie bagażnika z buta .Mogę wysłać Ci namiar na priv.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl