Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #900 dnia: 17 Marca 2025, 20:18:13 »
Witam, czy montaż haka dedykowanego z ASO to dobry pomysł? Rozmawiałem już z nimi odnośnie jak najmniejszego podcięcia i zachowania czujników na otwieranie bagażnika z nogi, ale zastanawiam się czy jeszcze na coś warto zwrócić uwagę i czy lepiej jest zamontować jakiś inny hak?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #901 dnia: 17 Marca 2025, 20:23:10 »
Ja wolę amerykański kwadrat z polskim homologowanych adapterem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #902 dnia: 17 Marca 2025, 20:49:59 »
Tamten wpis był do auta z 2013 roku gdzie montaż "próbował" się odbyć w 2023 roku.
Inny też jest sposob montażu RAV4 gen4 ver RAV4 gen5, w wozie z 2022 powinno obejść się bez gwintowania.
Dziękuję.
Hak steinhof + dedykowana wiązka hak-system obsługująca led.
Mam nadzieję że obędzie się bez przygód.

Loctite się przyda, czy przerost formy nad treścią?

taptarapta
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 21:02:42 wysłana przez marcinn72 »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #903 dnia: 17 Marca 2025, 20:54:35 »
na otwieranie bagażnika z nogi, ale zastanawiam się czy jeszcze na coś warto zwrócić uwagę i czy lepiej jest zamontować jakiś inny hak?

Jak bierzesz leasing to chyba nie masz wyjścia jak montaż w ASO. (dochodzi 3 tablica rejestracyjna jak chcesz bagażnik rowerowy). Ja miałem to w cenie samochodu to się tym nie przejmowałem. Mam hak f-my GDW. Co do otwierania to nogą może udało mi się 2 razy otworzyć. Otwieram z pilota lub przyciskiem na klapie. Chociaż są tam dwa i do dzisiaj nie wiem który za co odpowiada.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #904 dnia: 17 Marca 2025, 21:23:44 »
Tak, biorę leasing i też mam to w cenie (nie za darmo niestety), ale zacząłem się zastanawiać czy to aby najlepsza decyzja, bo montaż inne haka pewnie też można w ASO zrobić.

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 2021
« Odpowiedź #905 dnia: 18 Marca 2025, 12:33:46 »
Witam, czy montaż haka dedykowanego z ASO to dobry pomysł? Rozmawiałem już z nimi odnośnie jak najmniejszego podcięcia i zachowania czujników na otwieranie bagażnika z nogi, ale zastanawiam się czy jeszcze na coś warto zwrócić uwagę i czy lepiej jest zamontować jakiś inny hak?
Dobry, ale ASO nie chcą montować Westfalii a ta jest lepsza niż proponowany przez nich BRINK. Jeśli już BRINK to tylko z montażem pionowym bo wytną Ci wielką dziurę w zderzaku. Do tego przypilnuj sobie wyprowadzenia plusów na piny 9 i 10 bo Toyota udaje głupa i normalnie tego nie robi. U mnie przesunęli "otwieracz" i działa pomimo haka.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #906 dnia: 18 Marca 2025, 13:30:50 »
U mnie ASO zamontowało samodzielnie zakupioną Westfalę (4 lata temu) i przesunęło antenę. Choć to przesunięcie anteny wykonali niezbyt dobrze - trzeba było poprawiać.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #907 dnia: 18 Marca 2025, 16:12:03 »
OK, dzięki, a mogę spytać pod jakim względem hak Westfalii jest lepszy?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #908 dnia: 18 Marca 2025, 21:02:01 »
Nie wiem czy lepszy (od ?) ale po wyjęciu kuli haka i schowaniu gniazda - praktycznie nie widać instalacji (choć to kwestia gustu) - od 4 lat dość intensywnie używam i nie mam uwag.

... i ma fajny pokrowiec na kulę oraz drobne szpargały np. adapter 13/7, kluczyki, zatyczkę gniazda haka ;)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #909 dnia: 19 Marca 2025, 06:56:38 »
.. i ma fajny pokrowiec na kulę oraz drobne szpargały np. adapter 13/7, kluczyki, zatyczkę gniazda haka ;)
Brink też jest dobry. U mnie bezproblemowy w użytkowaniu, a chyba główna zaleta Westafalii to po prostu większy o 20 kg dopuszczalny nacisk na kulę haka.
Pozdrawiam,

Offline wjotek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 2021
« Odpowiedź #910 dnia: 19 Marca 2025, 07:44:34 »
.. i ma fajny pokrowiec na kulę oraz drobne szpargały np. adapter 13/7, kluczyki, zatyczkę gniazda haka ;)
Brink też jest dobry. U mnie bezproblemowy w użytkowaniu, a chyba główna zaleta Westafalii to po prostu większy o 20 kg dopuszczalny nacisk na kulę haka.

Przede wszystkim 20kg więcej nacisku pionowego. Użytkowałem oba, westfalię łatwiej się wkłada i wyciąga.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #911 dnia: 19 Marca 2025, 23:27:15 »
OK, dzięki za opinie, ja raczej zostanę przy Brinku, generalnie to dołożyłem hak tak trochę w razie w, więc myślę, że powinien spełniać swoją funkcję, byle nie było jakiegoś chamskiego wycięcia i działało otwieranie z nogi. :)

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #912 dnia: 21 Marca 2025, 21:13:49 »
A może ktoś ma zdjęcie tego kabelka od mgly zarobionego pod wpięcie instalacji haka?
Po co mam wyważać otwarte drzwi jeśli można skorzystać z gotowych rozwiązań.

Szukałem w necie filmików na YT, ale wszystko to "hameryckie produkcje", gdzie mam wrażenie że jakoś uboga instalacja auta albo na wiązkach uniwersalnych to klecą.

taptarapta

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #913 dnia: 27 Marca 2025, 23:11:20 »
Jedyna wątpliwość to kolor przewodu od mgły w wersji Hybrid z 2022.
Na forum piszecie raczej tylko o przewodzie w kolorze czerwonym, natomiast moja instrukcja wskazuje przewód biało-czerwony dla wersji hybrydowej lub czerwony zarezerwowany dla wersji plug-in.

Czy faktycznie kolor przewodu różni się w zależności od wersji?

Zanim cokolwiek przetnę wolę się upewnić.

taptarapta

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #914 dnia: 28 Marca 2025, 07:49:05 »
jasny fiolet - czerw
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl